Rusija poslala osam mlažnjaka radi presretanja američkih, B-52 bombardera

B-52H
25 komentara

Ruska vojska poslala je u petak osam borbenih zrakoplova, koji trebaju presresti flotu američkih bombardera, koji su se približavali Krimu. Američka misija uključivala je provokativni let iznad Ukrajine, s naglaskom na pokazivanju ”vojnih mišića”.

Ruska kontrola otkrila je u petak tri strateška bombardera američkog ratnog zrakoplovstva B-52H, kako se približavaju granici zemlje, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane u Moskvi. Četiri lovca Su-27 i četiri Su-30 brzo su poslata kako bi ispratili američke zrakoplove dalje od ruskog zračnog prostora.

“Američki zrakoplovi prekršili su tri pravila u vezi s poštivanjem državne granice Ruske Federacije”, zaključuje se u priopćenju.

Dok su tri bombardera letjela, mnoštvo američkih i britanskih zrakoplova i brodova, koji su navodno bili zaduženi za prikupljanje obavještajnih podataka, vrebali su nad ukrajinskim zračnim prostorom i bili su stacionirani u Crnom moru, što sugerira da su B-52 možda testirali ruski radarski sustav i protuzračnu obranu nad Krimom, kojeg je u sastavu Rusije od referenduma 2014.

Takve taktike bile su uobičajene za vrijeme hladnog rata, ali su rjeđe u moderno doba.

Osim što je služio za ispitivanje radarskih pozicija, kao i za promatranje obrane, let je možda trebao biti zamišljen i kao pokazivanje sile, namijenjen demonstriranju američke prevlasti nad Ukrajinom, što je vjerojatnost koja je potkrijepljena uporabom nuklearno sposobnih bombardera.

Američko-europsko zapovjedništvo priznalo je misiju kasnije u petak, dodajući da su se trima bombarderima pridružili ukrajinski borbeni zrakoplovi. Prema priopćenju za medije, misija je Ukrajincima pružila “vrijednu zrakoplovnu obuku” i pokazala sposobnost SAD-a i NATO-a u “odvraćanju Rusije od potencijalnih napada, ali i prikazivanje partnerstva”.

Susret u petak nije bio izolirani incident. Ruski zrakoplovi digli su se u nebo isto tako prije manje od dva tjedna, kako bi presreli još jedan let B-52 nad međunarodnim vodama Crnog mora.

SAD i Rusija odnedavno održavaju suparničke vježbe u blizini ruske granice. Američka je vojska započela topničke vježbe 70 km od granice s Estonijom ovog tjedna, nekoliko dana nakon što je Rusija održala pomorske vježbe u Beringovom moru.

B-52H StratofortressSu-27
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Ajde Rusi ne serite više. Stalno presrećete i tjerate miroljubive američke bombardere u misijama meteoroloških istraživanja ili dostavljanja humanitarne pomoći napaćenom narodu Ukrajine i Krima. Stidite se agresori jedni.

samo razmišljam na glas
3 godine prije

i tako već 70 godina AM i RU generali igraju igrice
cicaju novac od naroda
sve u medjusobnom dogovoru

a narod se pali i navija – vidi , mi imamo većega

oinbortubndfivsdvoewrfvigwnfvewf
3 godine prije

Kao što sam rekao prije par godina to što Nosferatu nije zauzeo sve do Pridnjestvolja i Kijeva će se Rusiji osvetiti kao što je i Flekavi dao teritorij do Kalinjingrada. Oni im ovim vježbama poručuju da ne mogu braniti točku zvani Krim koja je okružena tri četvrtine. Da je zauzeto što je trbalo biti zauzeto Krim bi bio branjiv a ovako je ostao kao meta za sotoniste za ciozapada.

Milance
3 godine prije

Rusi ovo Rusi ono, a Trump i Vucic potezom pera otjerali dá Balkana.Ameri otvaraju posebnu firmu koja ce návodní imati zadatak ekonomski.Tu pricu mogu novinari maloj djeci prodati.Sve jasno, potpisom Vucica,Srbija je sa Kosovom protektorát Amerike a budu igrati kako Amerika káže ..Ti Rusko avioni mogu plasiti Ptice po zraku, uskoro krece obracuna u Ukrajini i kraj teroristické organizacije u Ukrajini pod imenom Malorusija .obruč se steze a zima ce biti jako vatrena oko Rusije.

sale67
3 godine prije

Miroljubivi širitelji demokracije stalno čačkaju mečku, dok im rusi ne skinu koji avion kao iranci onaj skupi dron. Kolonizatori su stalno u akciji, a sa Krimom se mogu pozdraviti. Da imaju vojne sile već bi ga vratili. Mala zajebancija generala da opravdaju svoje plaće.

Lokot
3 godine prije

Dobro pripremljen scenarij s ciljem prikupljanja obavještajnih podataka. Do sad su Ameri slali jedan avion na kojeg bi se dizala dežurna para ili čak jedan ruski avion. Prikupljeni su podaci vezani za malu ugrozu. Sad se šalju formacije aviona i snima se reakcija.

Dokurčilomi
3 godine prije

Slijedeći put Rusi neka dignu dvokrilce. Baš bi me zanimala reakcija druge strane a i novinara.

Neko ime
3 godine prije

Moraju bombarderi pazit da im štogod ne ispadne, ipak su to vremesni strojevi…jer Rusi obećase da ce skinut sve sto padne+ mjesta s kojih isto ispadne…pa ko voli nek izvoli…:)

Max
3 godine prije

Namjerno provociraju i testiraju Ruske mogućnosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI