Rusija poslala svoj lovac Su-27 kako bi presreo zrakoplov američkog ratnog zrakoplovstva, koji je letio iznad Crnog mora

SU-27
9 komentara

Ovo rusko presretanje je najnoviji incident u kojem su sudjelovali ruski i NATO-ovi zrakoplovi, koji su letjeli u blizini ruskih pomorskih granica. Slični događaji redovito se događaju od Barentsovog i Baltičkog mora na sjeveru i zapadu do Beringovog mora i Ohotskog mora na ruskom Dalekom istoku.

Ruski borbeni mlažnjak Suhoi Su-27 poslan je kako bi presreo nadzorni zrakoplov američkog zrakoplovstva koji je letio iznad Crnog mora, objavilo je rusko Ministarstvo obrane.

U izjavi je rečeno da je ruski zrakoplov presreo američki špijunski zrakoplov Boeing RC-135. Njega je Su-27 išao presresti nakon što su zemaljski radari otkrili američki zrakoplov, koji je otkriven kada se počeo približavati ruskoj pomorskoj granici.

“Kako bi se identificirao zračni cilj i spriječilo neovlašteno prelaženje ruske državne granice, pozvan je lovac Su-27 iz snaga PZO južnog vojnog okruga. Posada ruskog lovca identificirala je cilj kao RC-135 zrakoplov za strateško izviđanje, koji je pripadao američkom ratnom zrakoplovstvu, nakon čega ga je Su-27 otpratio dalje od voda Crnog mora,” navodi se u priopćenju Ministarstva.

Prema izjavama, nakon što se američki zrakoplov okrenuo i odmaknuo od granice, Su-27 se vratio u svoju matičnu zračnu bazu.

Kao i obično nakon takvih letova, ministarstvo je naglasilo da je subotnji let Su-27 “izveden u strogom skladu s međunarodnim pravilima za kontrolu zračnog prostora.” Ruska vojska počela je naglašavati ovu točku u svojim priopćenjima nakon što je Pentagon počeo optuživati ruske pilote za “neodgovorne” i “nesigurne” manevre tijekom presretanja, uključujući povremeni prilaz na samo nekoliko metara od krila ili trupa američkih zrakoplova, kako bi ih “ohrabrio” u promjeni smjera.

Incident od subote samo je posljednji primjer dugotrajnih napetosti koje postoje između Rusije i NATO-a, još od ukrajinske krize nastale početkom 2014. Osim što je pojačao raspored snaga u istočnoj Europi i uspostavio proturaketne obrambene sustave u Rumunjskoj i Poljskoj, Sjevernoatlantski savez dramatično je povećao broj ophodnji strateških bombardera, izviđačkih zrakoplova i nevidljivih špijunskih, bespilotnih letjelica, uzduž ruskih pomorskih granica u Crnom, Baltičkom i Barentsovom moru, kao i kod Ohotskog mora, Japanskog i Beringovog mora na ruskom Dalekom Istoku.

22. studenoga Sjedinjene Države službeno su napustile Ugovor o otvorenom nebu, koji je omogućio američkim zrakoplovima izvršavanje zadataka  radi zakonitog prikupljanja podataka o ruskim vojnim snagama i aktivnostima putem posebno označenih zrakoplova. Rusija je nagovijestila kako zasad ne planira napustiti ugovor, čije članstvo uključuju i druge države NATO-a. Međutim, prošlog tjedna ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da se preostali ugovorni partneri moraju držati svojih obveza i da ne smiju pružati podatke koje prikupe trećim zemljama.

NATOSu-27
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
puki
3 godine prije

jedna vijest, od prije nekoliko tjedana, off korona vijest sa portala RT na njemačkom o sudjelovanju vlada Hrvatske i Srbije u pomaganju kabalinim glavosječama u Siriji i sdadašnjim pokušajima obnove nekadašnje gospodarske suradnje sa Sirijom “Dvije bivše republike Jugoslavije, Hrvatska i Srbija, prošlih su godina, na različite načine indirektno intervenirale u ratu u Siriji. Prepuni magazini oružja i municije iz krvavih sukoba 90-ih godina, korišteni su, uz pomoć CIA-e, da se naoružavaju sirijski pobunjenici. Samo između veljače i rujna 2016. Zagreb je iz svojih starih zaliha, poslao preko 2600 tona municije u Saudijsku Arabiju. Još od kraja 2012. slano je (iz Hrvatske) oružje i municija u Siriju, preko S. Arabije, Jordana i Turske, a to je potvrdio i tadašnji američki veleposlanik u Siriji, Robert Ford. Kasnije su se ( tom biznisu slanja oružja) pridružile i Srbija, Češka, Slovačka, Bugarska, BiH, i Crna Gora. Iste godine (2012) hrvatska vlada (opaska: tada je Milanović bio… Čitaj više »

kumrek
3 godine prije

Dali su piloti nosili medicinske maske? I dali su testirani prc testom? U slucaju da se avion srusi i padne na naseljeno podrucje kolika je mogucnost da je u padu zakacio covid.? Da li se razmisljalo da amerikanci i rusi zajedno dezinfciraju jedan kontinent s atomskim bombama pa da cijepljeni testirani odgovorni gradjani odu tamo

Istražuj
3 godine prije

Provokacije se umnozavaju… Jasno je da je NATO=Bildeberg=kabala Dakle, sva ova banda hazarska koja terorise Svijet vec 300+ godina, a sad su sa laznom pLandemijom izvadili gadne njuske iz mocvare – ocito je protiv Trumpa. Sto je najvaznije i najgore – hazarska banda kontrolise i “vojno industriski kompleks” SAD. Trump im se ne svidja, jer ne izaziva ratove. Zato je i onaj zlocinacki ADL (Atnti defamation league) bio apsolutno protiv Trumpa. Ti zlocincki cionisticki-kamatarski su napravili ADL iste godine kad i FED 1913… MIR im je nesto sto ih najvise plasi… Budi ih iz sna i imaju kosmare… Zato su postavili onog senilnog pedofila i njonjca Bidena i kao kreteni primitivno i amaterski falsificirali izbore… Moze im se… Sve “drzavne sluzbe” su podkupili ili ucjenili… Medjutim izgleda da im se moze, jer su pored prakticno SVE tzv “medije” i “socijalnih mreza” korumpirali CIJELU tzv “Demokratsku stranku” ali i ogroman dio… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Max
3 godine prije

Rutinska stvar

yehakoH
3 godine prije

Ovaj incident ste do sada objavili bar 267 puta. Lako zarađen novac. Jednom napišeš kopiraš i objaviš 5-6 x mjesečno. Rublji stižu sam tak.

Siki
3 godine prije

Sve dr anje . Pusti ih i kad budu u tvom prostoru skini ga raketom pa da vidim hoce li poslje jos koji uci. Nece poceti rat zbog jednog aviona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI