Iranska IRGC i libanonski Hezbollah koncentrirali su svoje snage u Siriji na Golanskoj visoravni

Podrska Palestini
126 komentara

Islamska revolucionarna garda i Hezbollah prebacuju snage i oružje u Siriju, zauzimajući položaje na Golanskoj visoravni. Libanonski Hezbollah proglasio je stanje maksimalne borbene pripravnosti, ali još nije započeo borbena djelovanja. Iranska IRGC također je zauzela pristup čekanja.

Jedinice IRGC-a i Hezbollaha stacionirane su u pokrajinama Daraa i Quneitra u spremnosti za napad s Golanske visoravni. Zajedno s osobljem, projektilima i dronovima. Iračke šijitske skupine također su na oprezu. Prema brojnim vojnim stručnjacima, IRGC i Hezbollah su zauzeli pristup čekanja i promatranja, a daljnje akcije ovisit će o tome što će Sjedinjene Države učiniti u ovoj situaciji. Ako se Amerikanci umiješaju u sukob na strani Izraela, Palestina će dobiti njihovu potporu.

Naime, to je izjavio šef iračke organizacije Badra, Hadi al-Amiri. Prema njegovim riječima, ako SAD interveniraju, bit će napadnute sve američke vojne baze u zemlji.

“Ako se Washington umiješa u borbu između izraelskog režima i Palestine, udarit ćemo sve američke baze” rekao je obraćajući se svojim pristalicama.

Jemenski Huti dali su istu izjavu. Također čekaju odluku Washingtona i prijete novim regionalnim ratom.

Ranije je Bijela kuća priopćila da američka vojska neće sudjelovati u neprijateljstvima, ali će Izrael ipak dobiti vojnu pomoć. SAD će isporučivati streljivo i protuzračne rakete.

HezbollahIRGCIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
126 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trgup
6 mjeseci prije

Ne izgleda dobro..

Ady
6 mjeseci prije

Zivjela pravedna palestinska borba za oslobođenje od smrdljivih zidovskih zlocinaca i okupatora vjekovne palestinske zemlje.

MladenSt
6 mjeseci prije

Bez Kadirova …ništa .Ili oni nisu pustinjski ratnici ..

Nekoime
6 mjeseci prije

USA ima oko 800 vojnih baza u svijetu, od kojih je barem 400 u izrazito neprijateljskom okruženju. Što bi se dogodilo u slučaju istovremenog napada na sve njih?

Max
6 mjeseci prije

Sprema se rat kakav smo dugo očekivali, O odgovoru Irana sam puno pisao a bio bi otprilike ovakav Iran i njihovi saveznici balističkim i krstarećim projektilima drži u domete američke vojne baze i brodove u regiji ako počnu djelovati počet će rat koji bi mogao postati svijetski rat.

Nekoime
6 mjeseci prije

Amerima bi najpametnije bilo da pošalju još brodova, evakuiraju Izraelce i pokupe se skupa s njima u USA. I oni iz Europe također, pa neka se po igraju rata po Sjevernoj Americi. Naciste već imaju u Kanadi.

Captain
6 mjeseci prije

Ovo sve luudooo,cirkus Colorado je goli ku*ac za ovo.

Metabaron
6 mjeseci prije

Kakve su sanse da bas SVI akteri na sceni blefiraju ?

Rusmir
6 mjeseci prije

Kriza je… USA neće potonuti sama.. povući će cijeli svijet za sobom… bolesnici i licemjeri 🤮

6 mjeseci prije

Eto zašto @hiber jučer čitav dan kmeči po logičnom…Prpa ! A hibi ?

Rudar
6 mjeseci prije

Da ponovimo gradivo, Izrael je zadnjih 50 godina gospodar neba na bliskom istoku.
Znači samo ako prizemlje njihovu avijaciju tada mogu očekivati neki napredak u sukobu, ako to ne bude slučaj sve je uzaludno.
Osim ako čekaju kinesku leteću konjicu da isproba svoje nove avione, to je naravno SF, ništa od toga.

Noppo
6 mjeseci prije

Sukob dvojice terorizma, državog izraelskog i vjerskog islamskog. I ako Hamas prestane postojati, znači samo da je jedan terorizam momentalno pobjedijo drugoga. Ali ta drugi nije uništen i borba če se nastavljati.

Perun
6 mjeseci prije

Molimo USA da pocne evakuaciju Izraela i stanovnika Izraela …sa okupiranih teritorija Pelestine …Svete Zemlje Palestine …Ta Palestinska djeca usudila su se suprostaviti bozijem ,,narodu” i razvalili su ih ko beba zvecku….P.S..to sto Slaveni stoje iza te specijalne operacije sam BOG SVEMOGUCI ZNA…

Nekoime
6 mjeseci prije

Libanonske kršćane su najvećim dijelom izbrisali Židovi.

Perun
6 mjeseci prije

znas nekoga iz Lebanona.. Herc….. izgleda da si i ti ebrejski drmoguz
.P.S..trebas naucit sto je crni septembar …Sabri Chalil al Bana …ili treba da ti netko objasni tko je Abu NIdal…..

gigi pinna
6 mjeseci prije

Ako se Amerika umiješa na strani Izraela, Iranci će reagirati? A tko uopće drži Izrael na životu, i financijski i vojno, i tko ih huška da nikad ne potpišu mirovni sporazum.

Sardelino
6 mjeseci prije

Izrael nije ispoštovao više od 70 rezolucija UN. Najvažnija od njih je rezolucija kojom Izrael treba priznati granice Palestine iz 1947 g. Ta rezolucija je važeća i Izrael neće zakasniti ako ju kroz neko dogledno vrijeme realizira. Nitko im neće zamjeriti ili ih pogledati ispod oka.Ali. U čemu je najveći problem Izraelske države. Izraelska država prostire se na 20 tak tisuća km2. Ima cca 9 miliona stanovnika, od toga je 20 posto Palestinca. Izrael je anektirao ili okupirao 80 posto Zapadne obale. Zapadna obala je djelomično priznata kao dio države Palestine koja ima cca 5 000 km2 i većinsko stanovništvo od cca 4 miliona miroljubivih Abasovih Palestinaca. Očito ih miroljubljivost nije spasila od okupacije.Ali znaju trpjeti i tome se dobro drže. Ako tome dodamo i geto Gazu, sa neznatnim teritorijem ali sa stanovništvom od cca 2 miliona Palestinaca od kojih su se neki “usudili” podignuti “Varšavski” ustanak, trenutno prisutan kao… Čitaj više »

6 mjeseci prije

Situacija se razvija baš po planu Fašingtona. Iran ne priznaje učestvovanje u organizovanju napada na Izrael (i treba im to verovati jer im uopšte ne ude u korist – naprotiv) ali je prisiljen da stavi snage u pripravnost… na granici Izraela. Sada će Izrael sve jače da guši Gazu (neće naglo da pojačava pritisak već će postepeno – iskustvo iz Ukrajine) do tačke kada će Hezbolah da se uključi što je dovoljno da se optuži Iran… Još pre Majdana, kada bi se povela diskusija o upotrebi nuklearnog oružja, pisao sam da je najveća verovatnoća da se prvo upetrebi na Blistoku ili Koreji. Izrael može da se nađe u “bezizlaznom položaju” pa da “bude primoran” da upotrebi nuklearke a onda će Iran da odgovori istom merom (odavno imaju sevornokorejske). Blistoku je ova sudbina suđena, ima to i religijsku podlogu ali još je važnije da će taj preseden dati odrešene ruke i… Čitaj više »

tihobl
6 mjeseci prije

– Јел’ се Руси и Украјинци рокају због религије? – Не, и први и други су православци… – Украјинце подржава Америка, а Русе Kина… – Тако је. – Kинези су атеисти? – Да. – А Амери? – Јебем ли га, Амери су неки Протестанти, Kатолици, Мормони, курац – палац. – А Израел? – Шта Израел? – Шта су они? – Они су Жидови. – А Палестинци? – Палестинци су Муслимани. Сунити. – Kо подржава Палестинце? – Иран. – Јесу и Иранци Муслимани? – Јесу, ал Муслимани Шиити.. Kоји се иначе не слажу са Сунитима, ал ако морају бирати између њих и Жидова онда су са Сунитима. – Аха. – А Албанци? – Албанци су за Жидове. – Али они су Муслимани? – Јесу, али су уз Америку, а Америка је уз Израел. – Ок. Онда су Срби из Босне сигурно против Израела. – Јок, они су за Израел. – Ок,… Čitaj više »

Noname
6 mjeseci prije

Izvor u DPR-u je izvijestio da plaćenici iz Izraela napuštaju redove ukrajinskih oružanih snaga i lete natrag preko kijevske zračne luke u Tel Aviv. Autor kanala “Joker DPR” izvijestio je da su njegovi izvori u strukturama moći kijevskog režima najavili uklanjanje plaćenika iz Izraela iz Ukrajine. Moji špijuni iz SBU-a izvijestili su da više od dvije tisuće izraelskih vojnih stručnjaka, koji su služili kao savjetnici i instruktori u Ukrajini, odlazi u Izrael preko međunarodne zračne luke Boryspil na letu Kijev-Tel Aviv. – javlja kanal. Podsjetimo, nakon pokretanja Sjevernog vojnog okruga u Ukrajinu su stigli plaćenici iz različitih zemalja svijeta. Posebno su odvratni bili videosnimci na kojima su vojnici iz Izraela stigli boriti se na strani kijevskih neonacista. Židovski plaćenici izgovarali su banderovske parole, s kojima su Hitlerovi saveznici provodili genocid tijekom Drugog svjetskog rata; židovskim plaćenicima nije bilo neugodno kukastog križa, runa i nacističkih simbola u amblemima brojnih ukrajinskih banderovskih skupina. Također… Čitaj više »

R M
6 mjeseci prije

Ovi minusići svuda u strašnom broju, naročito kad je Azrael u pitanju, ali ja ću odgovoriti pesmom, baš da vidim kako ti minusi funkcioniraju uopšte: Уз Мораву ветар дува, стари рибар тајну чува…

Noname
6 mjeseci prije

Bivši analitičar CIA-e Larry Johnson primijetio je da bi borbe između Hamasa i izraelske vojske mogle biti krvave.
Pokret Hamas je posljednjih godina ojačao. To je izjavio bivši analitičar CIA-e Larry Johnson. Ako se ranije libanonski pokret Hezbollah smatrao jakim, sada je i vojno krilo Hamasa pojačalo svoju moć.
“Ono što se dogodilo je da je Hamas postao mnogo jači. I mislim da je to opasnost za Izrael”, naglasio je analitičar.
Istaknuo je da Palestinci, osim oružja, imaju i sigurno utvrđenu mrežu bunkera i podzemnih prolaza u koje se mogu skloniti u slučaju napada.
Izraelu predstoje vrlo krvave bitke, smatra stručnjak. “Nije da ih Izrael ne može poraziti. Ali platit će vrlo, vrlo visoku cijenu za to”, dodao je Johnson.

HRvoje
6 mjeseci prije

Evo dokaz svima koji uzdižu turske čobane, gdje vam je sada čobanija kada kada se treba braniti one koji se sami ne mogu? Gdje ste svi vi izdajnici što se dičite turcima muslimanima, begovima i svima ostalim čobanima, a svoje krvi se sramite i povijest lažirate i izvrćete? Evo pogledajte kako su hrabri turski čobani u ime svih muslimana stali u obranu malih i nemoćnih Palestinaca, protiv židova koji ih zadnjih 70 godina ubijaju, muče i otimaju im ljude i zemlju, te rade otvoreni genocid pred očima cijeloga svijeta. Svako dobro i puno sreće Perzijancima i svim šijitima u njihovim naporima protiv vragova!!!

Alex Keller
6 mjeseci prije

IRGC je u biti Iran,iza koga stoje Rusija i Kina.
Ako krene napad na Amere,znat ćemo da je definitivno počeo 3.sv.rat.
Pa tko prvi stisne crveni botun.

Darko
6 mjeseci prije

Dok se izraelski narod kompletno ne preseli u Ameriku i Palestincima ne vrati okupirani teritorij, u ovom dijelu svijeta neće biti mira a boga mi niti u Europi.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Glavni element normalizacije odnosa između Izraela i arapskog sveta, su pregovori sa rukovodstvom Saudijske Arabije.
Normalizacija ovih odnosa znači da će Izrael biti relativno bezbedan u bliskoj budućnosti –

>>> i moći će da usmeri svoje napore na borbu protiv Irana i šiitskih organizacija koje Iran patronizuje.

Izrael i dalje stalno vodi neobjavljeni rat protiv njih. Štaviše, svoja prava u ovom ratu shvata veoma široko.

Od početka godine, izraelsko vazduhoplovstvo je izvelo najmanje 30 udara na sirijsku teritoriju.
Zvanično, Izrael u tome ne priznaje krivicu, ali naglašava da je reč o borbi protiv Hezbolaha i „proiranskih snaga“ uopšte.

Iran je stoga zainteresovan da Izrael dobije zaista snažan uzvratni udarac. Poželjno, podjednako neformalno. Najbolji alat za to su paravojne palestinske organizacije.”

Гавран
6 mjeseci prije

Evo zanimljivih detalja:

„Šeik Ahmed Jasin koji je formirao Hamas, ili u prevodu Islamski pokret otpora, imao je i prethodnu organizaciju formiranu 1978. Ideja formiranja Hamasa pripada Vašingtonu, realizaciju je osmislio Mosad 80-ih godina, a pare za to dala Saudijska Arabija. Hamas kao teroristička organizacija trebalo je da se suprotstavi ostalim Palestincima, tj. Jaseru Arafatu koji je imao svoj Fatah i PLO koji su živele od pomoći SSSR. SAD su stvorile Hamas da bi se suprostavile Fatahu, pa su čak 1988. izraelski Mosad i CIA izvlačili hamasovce iz Gaze da ratuju protiv SSSR u Avganistanu“, navodi profesor .Perišić
Kako dodaje, sve islamske
terorističke organizacije su stvorene od strane zapadnih obaveštajnih službi: i Al Kaida, i Islamska država, i Nusra front, pa i Hamas: „Druga je stvar što se Hamas sad možda otrgao kontroli ali i dalje verujem da CIA ima svoje ljude koji ih informišu.“

Jaba
6 mjeseci prije

Sve vrhunski stručljaci za geopolitiku tu i po portalima.

Mister NO
6 mjeseci prije

Jeli moguće da će Hamas, Hezbollah i IRCG u konačnici uspjeti ono što nisu svojedobno Sirija, Egipat, Jordan i Irak? Uistinu zanimljiva vremena…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI