SAD nametnule sankcije kapetanima pet iranskih brodova koji su Venezueli dostavili 1.5 milijuna barela nafte

Iranski tanker nafta
13 komentara

Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi izrazio je spremnost Teherana za nastavljanje s isporukama nafte u Venezuelu ako “Caracas bude zahtijevao” više takvih isporuka iz Irana.

Američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je u srijedu da je Washington nametnuo sankcije kapetanima pet iranskih tankera, zbog isporuka nafte u Venezuelu.

“Od danas Sjedinjene Države sankcioniraju pet iranskih brodskih kapetana koji su isporučili oko 1.5 milijuna barela iranske nafte u Venezuelu”, rekao je Pompeo.

Američki državni tajnik također je ponovio spremnost Bijele kuće za izražavanje podrške venecuelskom oporbenom samoproglašenom predsjedniku Juanu Guaidu, dok Washington traži svrgavanje sadašnjeg predsjednika ove južnoameričke države, Nicolasa Madura.

Izjava je uslijedila nakon što je američko Ministarstvo financija objavilo uvođenje sankcije, koje su vezane za Venezuelu i to protiv četiri kompanije i četiri tankera nafte koji pripadaju tim entitetima, zbog njihove navodne umiješanosti u trgovinu naftom s latinoameričkom zemljom.

Uslijedile su primjedbe glavnog zapovjednika Iranske islamske revolucionarne garde (IRGC) Hosseina Salamija, koji je pohvalio odlučnost Irana zbog slanja tankera goriva u Venezuelu, zbog američkih prijetnji koje govore da će SAD poduzeti akcije protiv Teherana i Caracasa.

“Pokazali smo svoju moć, a naš najveći prikaz moći bilo je nametanje naše volje neprijateljima i plovidba tankerima s naftom otvorenim morem, od Perzijskog zaljeva prema Venezueli”, rekao je Salami novinarima ranije u lipnju.

To je izjavio nakon što je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, Abbas Mousavi istaknuo, ranije ovog mjeseca, spremnost Teherana za nastavljanjem s isporukama nafte u Venezuelu ako “Caracas bude zahtijevao više zaliha iz Irana”, što je prakticiranje “prava slobodne trgovine s tom zemljom”.

Prije izjave, koja je nastala u svibnju, pet iranskih tankera, Clavel, Faxon, Fortune, Forest i Petunia, do Venezuele su dopremili oko 1.5 milijuna barela nafte, zbog toga što je Venezuela pogođena ozbiljnim nedostatkom goriva, što je uzrokovano američkim sankcijama.

U odvojenom razvoju događaja od prošlog mjeseca, Trumpova administracija navodno je izjavila kako razmatra nove sankcije i “druge pravne korake kojima bi se poremetio izvoz iranske nafte u Venezuelu”, kao odgovor na ono što Washington opisuje kao pokušaje Teherana “za izvršavanje upada u Latinsku Ameriku”.

Sankcije SAD-a protiv Venezuele i Irana

Još u 2018. Washington je počeo nametati oštre ekonomske sankcije venecuelskom gospodarstvu, koje se nalazi u trenutačnoj krizi, a sve kako bi se svrgnuo demokratski izabrani predsjednik, Nicolas Maduro.

Dio sankcija SAD-a bio je zamrzavanje imovine naftne i plinske kompanije Petroleos de Venezuela (PDVSA) koja ima sjedište u SAD-u, što je Caracas okarakterizirao kao nezakonit potez i pokušaj Washingtona da se domogne venezuelskih rezerva nafte.

Iran je, zauzvrat sada pod američkim sankcijama, koje su ponovno uspostavljene u svibnju 2018., kada je predsjednik Donald Trump najavio jednostrano povlačenje Washingtona iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je potpisan u 2015., a koji je poznat i pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA).

Taj potez doveo je do porasta američko-iranskih napetosti, koje su se pogoršale nakon što je najviši general IRGC-a, Qasem Soleimani ubijen od strane američkih bespilotnih letjelica, dok je boravio u svom automobilu, koji se nalazio na međunarodnoj zračnoj luci Bagdad. Napad se dogodio početkom siječnja, a odobrio ga je predsjednik Donald Trump.

IRGCJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sunseeker
3 godine prije

Valjda ce doci dan kada ce svi njima poceti lupati sankcije…pa bude oko za oko zub za zub

fićo
3 godine prije

Baš me interesuje šta crnci na ulicama misle o ovim sankcijama i sličnim potezima.

Iza_horizonta
3 godine prije

Država koja je jedan od najvećih svjetskih izvoznika nafte uvozi naftu. Neobično?

Dopizdilomi
3 godine prije

Ja sam mislio da svjetske sankcije može nametati UN a ne SAD.

Max
3 godine prije

Kapetani rade za pa ne haju za kazne a general Salami je u pravu Iran je pokazao snagu i ako zagusti nema šale.

Pop
3 godine prije

Da sam na mestu Irana, poslao bih namerno duplo više brodova sa naftom sve sa natpisom na njima “Stop violence against your people, America!”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI