SAD napuštaju Afganistan baš kao što je to prije učinio SSSR

Američki vojnici u Afganistanu
36 komentara

Jučer poslijepodne po srednjoeuropskom vremenu su vođa talibanske delegacije Mullah Abdul Ghani Baradar i američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad u Dohi, prijestolnici Katara, potpisali mirovni sporazum između pripadnika afganistanskih talibana i američkih okupacijskih snaga u Afganistanu.

Sporazum bi, nakon skoro dvije godine pregovora, trebao okončati najduži američki rat. Ako talibani ispune svoje obaveze, SAD i NATO će povući sve svoje trupe iz Afganistana u narednih 14 mjeseci. Prema sporazumu će u narednih 135 dana Washington smanjiti broj američkih vojnika u Afganistanu na 8600.

Washington se obvezao kako će financirati obuku, savjetovanje i opremanje afganistanskih snaga sigurnosti, te kako se neće koristiti silom protiv teritorijalnog integriteta Afganistana niti će se miješati u unutarnje poslove ove države.

Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se “suzdrže od bilo kakvih napada”.

“Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada, za sreću nacije. Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma “, rekao je glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid.

Afganistanska vlada je obećala da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti da se do 29. svibnja s liste osoba pod sankcijama uklone svi pripadnici talibanskog pokreta.

Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg je rekao kako savez podržava ovaj mirovni dogovor, te kako je NATO “spreman na prilagodbu i smanjenje nazočnosti NATO-a nakon potpisivanja sporazuma, ali i na povećanje broja trupa u Afganistanu, ako se pogorša stanje na terenu“.

Unatoč današnjem sporazumu potpisanom između SAD-a i talibana, izgledi za mir u Afganistanu ne mogu se nazvati u potpunosti definiranim.

Prema The New York Timesu, mnogi stručnjaci, analizirajući situaciju u regiji, dolaze do ovog zaključka. I u samom Afganistanu mnogi također zabrinuto gledaju u budućnost, bojeći se da će ih Amerikanci jednostavno prepustiti svojoj sudbini, kao što je to svojedobno učinio SSSR.

“Afganistanci i mnogi u ovoj regiji su zabrinuti da bi Sjedinjene Države mogle jednostavno napustiti Kabul, baš kao što je Sovjetski Savez napustio regiju prije nekoliko desetljeća”, piše američki list, poznat po promoviranju američkog intervencionizma u „izgradnji nacija“ po svijetu.

Podsjetimo da su sovjetske trupe povučene iz Afganistana 1989. godine. Vladavina prosovjetskog režima Mohamada Nadžibulaha trajala je još tri godine, nakon čega je svrgnut, a njega su talibani, nakon teških mučenja, pogubili 1996. godine.

Podsjetimo, prema sporazumu sklopljenom u Dohi, trupe zemalja NATO pakta moraju se povući iz Afganistana u roku od 14 mjeseci, pod uvjetom da talibani poštuju uvjete sporazuma.
Predstavnici talibana koji su u Dohi potpisali sporazum su rekli da će osigurati provedbu mirovnog plana i dali su vrlo nejasno obećanje da će se “suzdržati od nasilja”.

U skladu s potpisanim sporazumom, talibani žele da 5000 njihovih militanata odmah bude pušteno iz afganistanskih zatvora, ali još nije jasno hoće li afganistanska vlada poduzeti takav korak.

Ali to nije jedina “zamka” koja može potkopati mirovni proces. Postoji snažan osjećaj da je Bijeloj kući potreban mirovni ugovor s talibanima samo kako bi se osigurala dobra početna izborna pozicija za predsjednika Donalda Trumpa.

Stoga ćemo vas sljedećih mjeseci informirati o situaciji u Afganistanu i provodi li se sporazum ili ne, bolje rečeno smatra li Bijela kuća da se providi ili se ne provodi, jer je poznato da stav Washingtona ne ovisi o realnom stanju na terenu.

Za sada se može reći da su 29. veljače 2020. predstavnici Sjedinjenih Država potpisali su mirovni sporazum s talibanima u prisutnosti promatrača, a dokument je službeno osmišljen da okončao vojni sukob koji traje gotovo 20 godina.

VIDEO: Trenutak potpisivanja mirovnog sporazuma između Sjedinjenih Država i „bivših“ terorista afganistanskih talibana

NATOokupacijaPovlačenje trupa
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 godine prije

Nema teorije da bilo tko, a kamoli Talibani, ispuni svoje obaveze dokle god americki dug raste.

Alen
4 godine prije

Istorija se ponavlja ? U kontra smijeru ?
Koliko onda do raspada usa ,, 2 godine ?

Ora
4 godine prije

Evo baš jutros ranom zorom su priznali poraz i krenuli nazad. Ti amerikanci nisu ni za dostavljača pizze.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Prije godinu Dana i vise pisao sám u komentarima na portálu Logicno dá ce ameri napustí Afgánistán.Niko mi nije vjerovati, sada to imate.

Jack azilant
4 godine prije

Konacno,sada ce pod vlascu talibana u Afganistanu, da potece med ,mleko i mak.Cim sam procitao ovu vijest,zatrazio sam azil pri ministarstvu talibanske vlade za vanjske poslove i vizni rezim.

Crodaemon
4 godine prije

Video zapis nije dostupan

Siniša
4 godine prije

Vraćaju li kontrolu nad područjima bogatim rudnim bogatstvima i makomvnjačama?

mister_no
4 godine prije

Kakav mirovan sporazum ovo nije nista drugo nego cista (ko suza) kapitulacija, jos gluplja je konstatacija da to ima Bog zna kakve veze sa izborima ili Trampa , jednostavno nemogu da izdrze nit finansiski nit su njihovi rambovci,komandosi, foke, x-man,avengersi i ko zna sta jos toliko sposobni i jaki kao u trece razredne hollywood filmove. Neko rece Avganistan je lako progutati ali tesko svariti.

Alex
4 godine prije

Samo šta jeSSSR ostao većini u lijepoj uspomeni i danas se o Rusima tamo govori sa sjetom i simpatijama…Amere mrze baš svi…od Talibana do predsjednika i vlade. Ameri su posredno,srušili režim Nadžibulaha,koji je jedini bio narodni u cijeloj historiji Afghanistana.

preseren3
4 godine prije

SAD napušta Afganistan? Pa šta je sa vama?
Ostat če 8600 vojnika! TO NIJE NAPUŠTANJE!
Bit če oni nazad sa punim brojem, prije nego što se tinta osuši….
Verujete i u deda mraza?

Pomalo
4 godine prije

Koje su to piz*arije, u biti ko viruje u to?? 14 miseci za povlacenje, nebi da ih je 15 milijuna tamo… al najbitnije da ce sugavci ostavit svoje instruktore ( pretpostavljam par tisuca instruktora u 10 ak baza)

Pera
4 godine prije

Upravo tako. Potpuno se slazem s tvojim razmisljanjima.

Lurker
4 godine prije

Ameri su naucili ono sto i Rusi prije njih, Britanci prije Rusa… Cak je i Aleksandar Makedonski morao ozeniti kcer lokalnog vodje da bi osigurao svoju vlast (labavu) nad Afganistanom… Koliko god vjerski zatucani bili mora im se priznati da se ne daju zahebavati, a koliko tamo je Amera i saveznika stvarno poginuo saznat ce se za kojih par desetljeca…

JumpingJackFlash
4 godine prije

Koliko god zapadnjaci poslali tehnike i vojske u Afganistan, ne mogu pobjediti talibane jer je susjedni Pakistan sa svojih 200 milijuna stanovnika nepresušan izvor “friških” talibana. Mule u Pakistanu fantaastično odrađuju indoktrinacijski posao u stvaranju novih talibana.

Stjepan
4 godine prije

To je sve samo američka predstava !! Oni odlaze tek kad ih kvalitetno najuri domaće stanovništvo sa pakistancima i irancima …
Budemo sada vidjeli kak’ će se “složiti” talibani i isil instaliran od cia-je i pentagonića u Afganistanu ?? Tu počinje gomilanje ili riješenje od zapadnjačkih problema za cijeli BI !?
🤔🤔🙊🙉🙈

Dopizdilomi
4 godine prije

“Čuvaj se zubiju tigra i osvete Afgana.”

Max
4 godine prije

Amerikanci bježe podvijena repa jer ne mogu ništa kao što nisu mogli ni Sovjeti.

jbg
4 godine prije

imat če američki narkiči problema. Kad prestane stizat heroin iz Afganistana

Ante
4 godine prije

A Youtube je brže maknuo videozapis o potpisivanju sporazuma. Baš me interesira koji je zakon kršio taj videozapis da je Youtbe morao to maknuti.

puki
4 godine prije

SAD su stvorili talibane, odnosno mudžahedine 80-ih godina u Afganistanu. CIA je obučavala afganistanske čobane, od kojih su nastali ratnici-mudžahedini, za borbu protiv sovjetske vlasti u Afganistanu. To je čak prikazano u debilnom filmu Rambo III (snimljen 1986.) Vijetnamski veteran John Rambo (Stallone), uz pomoć američkog oficira (Richard Crenna) dolazi u Afganistan da pomogne mudžahedinima, da se bore protiv Rusa. Mudžahedini su u filmu prikazani kao hrabri, časni borci. Nakon povlačenja SSSR-a iz Afganistana 1989. od tih mudžahedina će nastati talibani.. I uz pomoć CIA-e i ciokabale i njihovog čovjeka Bin Ladena, stvorena je i fantomska Al Kaida, prvo čudovište iz Frankenštajnove laboratorije, CIA-e, Mosada i saudijskih cio-vehabija. Mudžahedini, odnosno talibani su ipak nekakva autentična afganistanska gerila, kojoj su CIA i Mosad tutnuli kalašnjikove i bombe u ruke i poticali ih na borbu protiv Rusa. Al Kaida, Al Nusra, i ostala ekipa i naravno ISIL, su potpuno umjetna čudovišta, stvorena… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI