Rusija ne bi imala „nikakvih problema“ da isporuči S-400 Iranu

S-400 lanseri i radar
29 komentara

Iranske PVO snage već upravljaju sa četiri bataljona modernizovanih S-300PMU2, uključujući lansere i prateću radarsku opremu za otkrivanje i praćenje ciljeva. Dalje, iranska odbrambena industrija je stvorila niz prvoklasnih sistema PVO, uključujući sisteme Bavar 373 i Khordad-3.

Moskva ne bi imala problema da proda svoj PVO sistem S-400 Iranu, rekao je ruski ambasador Levan Džagarijan.

„Kao što znate, S-300 su već isporučeni. Rusija nema problema sa isporukom S-400 Iranu. Ovo nikada nije bio problem od samog početka“, rekao je Džagarijan, obraćajući se iranskim novinama Resalat u intervjuu objavljenom u subotu.

Komentarišući „američke pretnje“ da će pokušati da produže embargo Ujedinjenih nacija na oružje protiv Teherana u nedogled, diplomata je naglasio da Moskva neće biti zaplašena američkim pritiskom, da će ispuniti sve preuzete obaveze i da će biti spremna da sasluša ponude.

Džagarijan je takođe podsetio da je Moskva odmah nakon povlačenja Trampove administracije iz iranskog nuklearnog sporazuma u ​​maju 2018. godine „zauzela čvrst stav prema Sjedinjenim Državama i pozvala tri evropske potpisnice sporazuma da stanu zajedno sa Rusijom“.

„Pitanje kojim želim da se pozabavim je veoma važno: tri evropske zemlje nisu podržale Sjedinjene Države, ali takođe nastavljaju da kritikuju iranske aktivnosti u regionu. S jedne strane, kažu da bi trebalo ukinuti embargo na oružje protiv Irana. S druge strane, kažu da Iran ne bi trebalo da nastavi svoje aktivnosti. Ruska strana je od samog početka rekla da od 19. oktobra neće biti problema s prodajom oružja Iranu“, ponovio je Džagarijan.

Prošlog meseca, nakon što su u UN propali pokušaji produženja međunarodnog embarga na oružje protiv Irana, Vašington je zapretio da će nametnuti „punu snagu“ sekundarnih sankcija protiv bilo kog proizvođača oružja koji se bavi Iranom.

S-400 za Iran?

Iran već ima iskustva sa vojnom opremom ruske proizvodnje, uključujući sistem S-300. U avgustu je iranski ministar odbrane, brigadni general Amir Hatami, pregledao sistem S-400 tokom putovanja u Rusiju za vojni sajam ARMIJA-2020 izvan Moskve.

S-400 je trenutno najnapredniji sistem PVO u ruskom arsenalu i sposoban je da obori sve, od neprijateljskih aviona, helikoptera i bespilotnih letelica do balističkih i krstarećih raketa na dometu do 400 km. Pored Rusije, sistem posjeduju Kina, Belorusija i Turska, pri čemu Indija očekuje da će uskoro dobiti nekoliko pukova ovog sistema.

Procjena američke obavještajne agencije za 2019. sugerisala je da bi Iran nakon isteka embarga mogao biti zainteresovan za kupovinu ruskih S-400, obalskih odbrambenih sistema K-300P Bastion, aviona Su-30 i tenkova T-90.

U septembru je komandant vazduhoplovnih snaga korpusa Islamske Revolucionarne Garde, Amir Ali Hadžizadeh, najavio da će, osim uvoza oružja, ukidanje embarga omogućiti Iranu da svoju vojnu opremu izveze u inostranstvo u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Tokom protekle decenije, iranska odbrambena industrija postigla je velike korake u stvaranju naprednog vojnog hardvera, od raketa, tenkova i aviona do ratnih brodova, radarskih sistema, pa čak i satelita domaće proizvodnje. Iranska nova oprema za protivvazdušnu odbranu posebno se pokazala vrednom u junu 2019. godine, kada je raketni sistem srednjeg dometa Khordad-3 oborio nevidljivi dron Global Havk vrijedan 220 miliona dolara nakon što je ušao u iranski vazdušni prostor preko Hormuškog tesnaca.

iranKhordad 3S-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
lika
3 godine prije

Kazu novine americkih kapitalista da je predsjednik Sirije izjavio  Sirijski predsjednik Bashar al Assad rekao je da kontinuirana prisutnost glavnih ruskih pomorskih i zračnih baza u njegovoj zemlji pomaže u suzbijanju utjecaja zapadnih sila u regiji dok bitka protiv pobunjenika dolazi kraju. Eto dolje na engleski Syrian President Bashar al Assad said the continued presence of Russia’s major naval and air bases in his country help counter the influence of Western powers in the region as the battle to crush insurgents was winding down. Lazhu dobro, zar ne to je u njihovoj prirodi da lazu. Assad je rekao nesto u tom smislu ali nije koristio rijec zapadne sile i pobunjenici. Assad zove uvijek teroristu teroristom a to pobunjenici dolazi iz kuhinje EU i Israela. Tako su lagali i gledu Irana kad su ga optuzili da je izjavio da ce Iran izbrisati “teroristicku drzavu Israel s mape svijeta” Iran je izjavio… Čitaj više »

Tomi
3 godine prije

U snagu S400 vjerujem tamo ko u snagu Kovid19 oboji su imali priloke da se pokazu al se nisu , sve sama propaganda oko njih. Btw Trump je vec zdrav prošla prehlada

Perzijanski cilim
3 godine prije

Sta ce ajatolasi drzati u tim bacvama,pistacije?
Ili ce ih ruski tim strucnjaka nauciti kiseliti kupus.

SULE
3 godine prije

Sve će te kante za kiselit kupus Izrael pretvoriti u staro zeljezo

Kon
3 godine prije

Iranu ovog trena baš treba skupo naoružanje. Traže kredit od MMF-a, a s druge strane bi trebali kupovati naoružanje. Možda im i treba S-400 ali nisam siguran da si ga mogu priuštiti. Evo ovako piše netko tko se upeca na ovakav članak. A netko tko bolje analizira situaciju prepoznaje pokušaj provokacije i reklame za S-400. Ako Iran kupiS-400 bit će nepobjediv. Možeš mislit.

Max
3 godine prije

Eto praozataelja da je Rusija uz Iran. Mora se napomenuti da bi Iran opstao i bez kupnje stranog oružja jer je i sam razvio moćne oružane sustave rakete Bavar 373 Khordad 3 , Qiam , Shahab 1. 2 . 3. Fateh 110 i 313 Tenkove Karar kopija T 90 rakete zulfiqar itd ali kupnja sustava S 400 bi osigurala Iransko nebo od bilo kakvih osvajačkih ambicija SAD a i Izraela a prema informacijama sustav S 400 nema premca u svijetu cijenom i kvalitetom a radari tog sustava vide i navodno nevidljivi lovac 5 generacije F35 koji je ušao u sastav IAFa pod imenom Adir . Što bi u slučaju bitke Irania i Izraela moglo biti Klijučno : Izraelci se uzdaju u njegovu nevidljivost i smatraju je klijučnim adutom u možebitnom napadu na Iran) slijedeća stavka je modernizacija Iranskog ratnog zrakoplovstva, Stari Iranski lovci američke proizvodnje F4 Phantom su zastarjeli iako… Čitaj više »

Z.A.
3 godine prije

DavoreII kad ja napisah ne tako davno sta bi sve Rusija mogla prodati Iranu kad prestane vaziti embargo na oruzije Iranu , ti se meni kao malo keslao (smijao) a evo vec se govori koje bi vrste Rusija bila voljna da proda … Vidis da to nisu moje puste zelje. S400 je OK i stvarno se radi o mocnom sistemu , samo po meni nista ovo Iranu ne vrijedi bez kupovine SU57 izvozne inacice pa neka je i u pitanju dvosjed … samo je pitanje kad ce Rusi poceti sa proizvodnjom izvozne inacice jer dosta jos uvijek kaskaju i sa njihovom verzijom da je uvedu u svoje oruzane snage . Ako Rusija bude prodala SU 57 Iranu onda ce tim cinom pokazati da su stvarni partneri sa Iranom , sve ostalo bi bila spekulacija i intriga … Bez jakog Irana , Rusija bi bila strateski veoma ugrozena .

piždro
3 godine prije

Nakon 1000 negativnih vjesti nešto i pozitivno…

3 godine prije zadnji put uredio piždro
gigi pinna
3 godine prije

Znači, embargo UN-a se bliži kraju, i Rusija će svome “savezniku” prodati taj sustav Sranje-400. A da je UN produžio sankcije, Rusija im ih još ne bi prodala. Ali zato su ih Erdi uredno prodali. Ako su zio-naziji i njihovi posilni uveli sankcije Teheranu, pa pobogu ne moraš i ti.
Jesu li ovi mamlazi u Kremlju uopće svjesni da međunarodno pravo ne postoji odavno.

Teheranac
3 godine prije

Ne znam da li je ponavljanje, ali da kažeme neke priče iz iranskih kuloara gdje se kaže da je Khordad-3 locirao dvije američke mete tog juna 2019. godine i da je američkoj strani više puta slao upozorenja da povuče svoj “nevidljivi” i skupocjesni dron iz iranskog zračnog prostora, zajedno sa još jednim “nevidljivim” operativnim avionom sa većim brojem članova posade. Obje letjeice su bile meta a obaranje Global Havka je bilo samo upozorenje pred obaranje te druge letjelice. Da li su tačne te priče … ko zna, možda i jesu. Činjenica je da je Iran unaprijedio svoje ranije odbrambene kapacitete i da već neko vrijeme nema “divljih” ali planiranih preleta, čak i one sabotaže za koje su neki mediji tvrdili da su posao izraelskih aviona, ispostavilo se da su djelo ruku “ljudi na terenu” a ne letjelica. Istraga će pokazati. Naravno, tu će biti američki i evropski sudovi za ljudska… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI