„EU sankcije Damasku: Što je to?“ – Iranski tanker „Adrian Darya 1“ naftu istovario u Siriji

Naftni terminal luka brod tanker
18 komentara

Iranski naftni tanker „Adrian Darya 1“, koja se ranije zvao „Grace 1“, istovario je svoj teret u sirijsku luku Banias.

Nešto ranije je Iran prisilio Veliku Britaniju da pusti tanker kojeg su britanske vlasti zarobile u Gibraltaru, tako što je Iranska revolucionarna garda uzvratila istom mjerom i zarobila britanski tanker Hormuškom tjesnacu.

Britanci su prosvjedovali, pisali članke o „iranskom piratstvu“, iako su bili prvi koji su kršeći međunarodno prav i na temelju jednostranih sankcija EU oteli iranski tanker, ali bili su na kraju bili prisiljeni pustiti Irance sa svih 2 milijuna barela nafte koja je ipak bila namijenjena Siriji. Usput, britanski brod još nije pušten iz iranskog pristaništa.

VIDEO: Iranski tanker „Adrian Darya 1“ ulazi u sirijske vode 

Ako britanski ratni brodovi budu ometali ili napali brodove IRGC, bit će meta protubrodskih projektila, upozorio je Teheran. Velika Britanija je prijetnju shvatila ozbiljno i pustila iranski tanker.

Štoviše, kao mantru ponavljali kako su im “Iranci obećali da naftu neće istovariti u Siriji”. Kao što vidimo, Iran je, koristeći nužnu silu, ne samo osigurao puštanje svog tankera, već ga je i doveo u odredišnu luku.

Čitava ova priča još jednom pokazuje da Zapad razumije samo jezik sile, a pokušaje uvjeravanja i pregovaranja shvaća kao znak slabosti i spremnosti na ustupke. Čim je Iran ozbiljno pokazao mišiće, prelazeći od prijetnji na akcije, bivši “gospodari svjetskih mora” su se brzo povukli.

U kontekstu britanske sramote, čelnik Pentagona je rekao kako Sjedinjene Države uglavnom nemaju planove plijeniti iranske tankere silom.

Što se tiče sankcija EU protiv Sirije, koje uključuju zabranu isporuke nafte arapskoj zemlji, Iran je postupio kako bi postupila svaka suverena zemlja i nije poštivala jednostrane sankcije koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Iran ima pravo prodati ili čak pokloniti naftu Damasku i sankcije Bruxellesa to ne mogu spriječiti.

Iranski tanker i sirijski tegljači za transport u Banias
FOTO: Iranski tanker i sirijski tegljači za transport u luku Banias
Grace 1IRGCNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mikojan
4 godine prije

Sirija koja je izvoznik nafte uvozi od Irana, meni tu nešto ne štima. Možda Rusi za svoju bazu kupili (dobili) Iransku naftu, opet mi nema logike. Nožda sad iskrcava vodu i ukrcava Sirijsku naftu pa vozi u Kinu, recimo.
Ili kako autor članka kaže, lagana provokacija Irana.
Bez pravih informacija ne znamo ništa.

mosha
4 godine prije

lijepo ime pa će neko reč da nismo svojta

Z.A.
4 godine prije

Engleski frajeri se zaigrali pa im se mozak pregrijo. Brzo i ekspresno su im Iranci pomogli da ga ohlade.

Makaran
4 godine prije

Pa Zapad je pomogao Irancima, da dostave naftu u Siriju – ako se sijećate zabranili su tankeru ulaz u Grčku itd. gdje bi onda uopće mogao ići…

Toni
4 godine prije

Kakva bolesna servilnost EU prema onim gangsterima preko bare. Prva stvar, nije mi uopšte jasno zašto su stavljene sankcije EU prema Siriji, a drugo, neka ima EU sankcije prema Siriji i neka ne prodaje ništa njima, ali čovječe, kakve veze sa njihovim sankcijama imaju ostale države, osim naprijed pomenutih gangstera? Hoću reći, ne moraš ti prodavati komšili Peri mlijeko ako nećeš, nadajući se da će mu ukućani pokrepati, ali ko si ti pi*ka ti materina da zabranjuješ meni da mu ne smijem prodati/pokloniti?

....
4 godine prije

EU. I SAD uveli su sankcije Siriji (oruzje, nafta, ljekovi …..), RF sve to dovozi, (tenkove, S300, ljekove, hranu ….). Mozda sam preskocio neki tekst, koliko su brodova RF zapljenili? I tako za Rusiju tvrde da su regionalna sila …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI