fbpx

„EU sankcije Damasku: Što je to?“ – Iranski tanker „Adrian Darya 1“ naftu istovario u Siriji

Naftni terminal luka brod tanker

Iranski naftni tanker „Adrian Darya 1“, koja se ranije zvao „Grace 1“, istovario je svoj teret u sirijsku luku Banias.

Nešto ranije je Iran prisilio Veliku Britaniju da pusti tanker kojeg su britanske vlasti zarobile u Gibraltaru, tako što je Iranska revolucionarna garda uzvratila istom mjerom i zarobila britanski tanker Hormuškom tjesnacu.

Britanci su prosvjedovali, pisali članke o „iranskom piratstvu“, iako su bili prvi koji su kršeći međunarodno prav i na temelju jednostranih sankcija EU oteli iranski tanker, ali bili su na kraju bili prisiljeni pustiti Irance sa svih 2 milijuna barela nafte koja je ipak bila namijenjena Siriji. Usput, britanski brod još nije pušten iz iranskog pristaništa.

VIDEO: Iranski tanker „Adrian Darya 1“ ulazi u sirijske vode 

Ako britanski ratni brodovi budu ometali ili napali brodove IRGC, bit će meta protubrodskih projektila, upozorio je Teheran. Velika Britanija je prijetnju shvatila ozbiljno i pustila iranski tanker.

Štoviše, kao mantru ponavljali kako su im “Iranci obećali da naftu neće istovariti u Siriji”. Kao što vidimo, Iran je, koristeći nužnu silu, ne samo osigurao puštanje svog tankera, već ga je i doveo u odredišnu luku.

Čitava ova priča još jednom pokazuje da Zapad razumije samo jezik sile, a pokušaje uvjeravanja i pregovaranja shvaća kao znak slabosti i spremnosti na ustupke. Čim je Iran ozbiljno pokazao mišiće, prelazeći od prijetnji na akcije, bivši “gospodari svjetskih mora” su se brzo povukli.

U kontekstu britanske sramote, čelnik Pentagona je rekao kako Sjedinjene Države uglavnom nemaju planove plijeniti iranske tankere silom.

Što se tiče sankcija EU protiv Sirije, koje uključuju zabranu isporuke nafte arapskoj zemlji, Iran je postupio kako bi postupila svaka suverena zemlja i nije poštivala jednostrane sankcije koje nije odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Iran ima pravo prodati ili čak pokloniti naftu Damasku i sankcije Bruxellesa to ne mogu spriječiti.

Iranski tanker i sirijski tegljači za transport u Banias

FOTO: Iranski tanker i sirijski tegljači za transport u luku Banias

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Sirija koja je izvoznik nafte uvozi od Irana, meni tu nešto ne štima. Možda Rusi za svoju bazu kupili (dobili) Iransku naftu, opet mi nema logike. Nožda sad iskrcava vodu i ukrcava Sirijsku naftu pa vozi u Kinu, recimo.
Ili kako autor članka kaže, lagana provokacija Irana.
Bez pravih informacija ne znamo ništa.

Epiktet
Gost
Epiktet
1 godina prije

@Mikojan——-Više ne izvozi, tj. nemaju dovoljno ni za sebe. Naftna polja im je zaplijenila amerika uz pomoć kurda. Tako da tu uskače Iran, i doturaju im naftu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

U Baniasu je glavna još djelujuča Sirska rafinerija, pošto mislim, da ona u Homsu još ne radi, pa je tako logočno, da su naftu iskrcali u Baniasu…. Danas se posle dužeg vremena otvara granični prelaz Al-Bukamal, tako, da če moči opet ič nafta za Siriju kopnenim putem….

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

A kako će cisternama proći pokraj amera koji su u Iraku i Siri?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sirija nikada nije bila naftna velesila, dajmo malo znanja. Polja Omar taman zadovoljavaju sirijske potrebe, a sad su tamo kurdi i SAD

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

To je dokaz, da je Putin na strani Trumpa in Netanjahuja. To ga bo stalo baze v Alavitskih hribih, Assada pa lastne glave.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Dokaz česa?

mosha
Gost
mosha
1 godina prije

lijepo ime pa će neko reč da nismo svojta

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

A koji su tvoji?

mosha
Gost
mosha
1 godina prije

valjda adrianci ilitiga ardidejci…gospodari jadrana

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

…a ti misliš na Hadriana?

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Engleski frajeri se zaigrali pa im se mozak pregrijo. Brzo i ekspresno su im Iranci pomogli da ga ohlade.

Makaran
Gost
Makaran
1 godina prije

Pa Zapad je pomogao Irancima, da dostave naftu u Siriju – ako se sijećate zabranili su tankeru ulaz u Grčku itd. gdje bi onda uopće mogao ići…

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Jedino je sada pitanje kako će se vratiti natrag. Čini mi se da iranska ratna mornarica nije ni krenula ususret brodu, što znači da neće imati pratnje. A Ameri samo čekaju priliku da ga zaplijene, za što sada imaju i ‘razloge’. Doslovno kao da se planira žrtvovati taj brod i posadu.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@tuf

amerokenjci su najveći svjetski kriminalci, a Iran jedva čeka da im zaplijene “prazan tanker”, jer nisu prekršili nikakve važeće svjetske sankcije (čitaj: od strane UN-a).. i, ako im ovi zaplijene tanker, ispast će žrtve u očima svijeta.

Svijet je postao jedna moralna “prčija”, kad svašta dozvoljava amerokenjcima.

Valjda će se opametiti ubrzo..

P***!

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Itekako svi već znaju da su Iranci žrtve, baš kao i narod Venezuele koji ispašta zbog sankcija (deseci tisuća ljudi su umrli samo zbog nedostupnosti lijekova).
Sve se to već zna i nema se kome što dokazivati. Svijet ide svojim tokom, ne obazirući se na žrtve, međunarodne zakone i pravila. Ništa nova se neće ponuditi sociopatskim gangsterima prilaganjem tankera kao žrtve. To rade naivci. Treba imati vojnu pratnju i gotovo.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Kakva bolesna servilnost EU prema onim gangsterima preko bare. Prva stvar, nije mi uopšte jasno zašto su stavljene sankcije EU prema Siriji, a drugo, neka ima EU sankcije prema Siriji i neka ne prodaje ništa njima, ali čovječe, kakve veze sa njihovim sankcijama imaju ostale države, osim naprijed pomenutih gangstera? Hoću reći, ne moraš ti prodavati komšili Peri mlijeko ako nećeš, nadajući se da će mu ukućani pokrepati, ali ko si ti pi*ka ti materina da zabranjuješ meni da mu ne smijem prodati/pokloniti?

....
Gost
....
1 godina prije

EU. I SAD uveli su sankcije Siriji (oruzje, nafta, ljekovi …..), RF sve to dovozi, (tenkove, S300, ljekove, hranu ….). Mozda sam preskocio neki tekst, koliko su brodova RF zapljenili? I tako za Rusiju tvrde da su regionalna sila …..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
18
0
()
x