Kina preuzima nasukanu rusku naftu

Nafta
2 komentara

Brojni tankeri s naftom Sokol su se navodno nasukali uz obalu Indije zbog zapadnih sankcija

Kineske rafinerije otimaju terete ruske dalekoistočne nafte tipa Sokol koja je zbog zapadnih sankcija ostala nasukana uz obalu Indije i stoga se ne mogu isporučiti, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na podatke praćenja brodova koje je proveo Kpler.

Uglavnom privatne kineske rafinerije preuzele su isporuku od prosječno 168.000 barela Sokola dnevno do ovog mjeseca. To je tri puta više od tempa u siječnju i znatno ispred prosječnih 53.000 barela u 2023., prema Kpleru. U međuvremenu, opskrba Indije ovog je mjeseca iznosila oko 119.000 barela dnevno nakon prekida u siječnju i prosincu. To je pad u odnosu na 140.000 barela prošle godine.

Kina i Indija postale su glavni kupci ruske sirove nafte otkako je Moskva preusmjerila svoje terete iz Europe prema istoku nakon sankcija povezanih s Ukrajinom. Od travnja 2022. indijski uvoz ruske nafte porastao je više od deset puta, značajno porastavši nakon što je G7 uveo gornju granicu od 60 dolara po barelu ruske sirove nafte iz mora.

Međutim, nedavne isporuke u Indiju navodno su otežane problemima s plaćanjem i cijenama koji proizlaze iz zapadnih sankcija. Američko ministarstvo financija obećalo je u prosincu pojačati provođenje ograničenja cijena na izvoz ruske sirove nafte u nastojanju da zatvori rupe u zakonu.

“Inicijalno je to [rusko ograničenje cijene nafte] dovelo do toga da zapadni kupci izbjegavaju teret, ali od kraja prošle godine, indijske rafinerije također su naišle na poteškoće, uključujući probleme s plaćanjem i neslaganja oko popusta”, napisao je Bloomberg.

Prema izvješću, pozivajući se na trgovce, kineske su rafinerije kupile svoje terete Sokol isporučene u veljači po sniženjima od oko 50 centi po barelu u odnosu na referentne vrijednosti ICE Brent.

Tržišni stručnjaci nedavno su Reutersu rekli da iako ova nova ograničenja mogu kratkoročno smanjiti broj brodova koji prevoze rusku naftu, malo je vjerojatno da će biti ozbiljna prepreka ruskoj trgovini naftom s Indijom s obzirom na njezinu profitabilnost za obje zemlje.

kinaNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 mjesec prije

Dobro i za Kineze i za Ruse i za Indijce – valjda……No, jemenski Huti su pogodili tanker koji je prevozio gnojivo – lijepo se odgore vidi “zaprljanje” mora. Sad će Greta nastupiti, pa će Huti vidjeti kad će ponovo more prljati.

Max
1 mjesec prije

Mislim da im je dana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI