Cijene nafte dosegle su najvišu razinu od 2022

Cijene nafte
6 komentara

Referentna cijena nafte Brent dosegla je u utorak vrhunac od 89 dolara po barelu, približavajući se zadnjim razinama zabilježenim u lipnju 2022., prema podacima Interkontinentalne burze (ICE). Stručnjaci iz industrije pripisali su porast izraelskom zračnom napadu na iranski konzulat u Damasku i prijetnji Teherana odmazdom.

Fjučersi za naftu Brent porasli su za gotovo 2% od ponedjeljka na 89,060 dolara po barelu u 10:25 GMT, prije nego što su se blago povukli, prema podacima ICE-a. Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate premašila je 85 USD.

U ponedjeljak je Iran – veliki proizvođač nafte – zaprijetio “oštrim” odgovorom protiv Izraela. U napadu na iranski diplomatski kompleks u Damasku ubijeno je sedam iranskih vojnih savjetnika uključujući tri viša zapovjednika.

Izrael je opetovano gađao iranska postrojenja u Siriji, zbog navodne podrške Teherana palestinskoj skupini Hamas u Gazi. Iako Izrael nije komentirao najnoviji udar, New York Times je citirao četiri neimenovana izraelska dužnosnika koji su priznali da Izrael stoji iza njega.

Cijene nafte su porasle posljednjih mjeseci zbog straha da bi se izraelsko-palestinski sukob mogao proširiti na širi Bliski istok. Regija je ključni opskrbljivač energijom i ključna ruta za transport nafte. Sredinom ožujka cijena Brenta popela se na 85 dolara po barelu jer su jemenski Huti militanti pojačali raketnu vatru na trgovačke brodove u Crvenom moru, nazivajući to odmazdom za postupke Izraela i njegovih pristaša.

Prema projekciji Bloomberg Economicsa, cijene nafte bi mogle doseći 150 dolara po barelu ako se Iran pridruži sukobu.

Podaci ICE-a sugeriraju da se Brent zadnji put trgovao iznad trenutne razine u lipnju 2022. (98,460 dolara po barelu 28. lipnja 2022.), tijekom ranih faza kampanje zapadnih sankcija Rusiji, velikom izvozniku nafte, zbog sukoba u Ukrajini.

Napredak cijena sirove nafte također je poduprijet smanjenjem proizvodnje OPEC+, snažnim gospodarskim podacima iz Kine i očekivanjima ekonomista o globalnom deficitu ove godine.

Cijene NafteNaftapovećanje cijena
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
damjan
25 dana prije

stoka židovska…

R M
25 dana prije

Eto i u Srbiji gde naftni derivati poskupljuju svaki put kad skoči cena na svetskom tržištu, a kad pojeftini ne pojeftine. Ovo su neke imaginarne cifre, a i mi ne nabavljamo gorivo iz tih izvora, valjda?

Mrčikola
25 dana prije

To je “predkoronskih” pedesetak dolara…oni kojima je nafta “uplitko” s tom se cijenom mogu pokrit i nešto zaradit…za “škriljevčare” i dalje neisplativo, što je, dakako, pozitivno.

trolling queen
25 dana prije

Zlato, nafta (putem uokolo oko JAR-a) i….bitcoin

Max
25 dana prije

Korist gospodarima kaosa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI