Rusija se manje oslanja na izvoz nafte i gasa

Rusija ekonomija
10 komentara

Ruska ekonomija raste, a sve manje zavisi od izvoza nafte i gasa, rekao je premijer Mihail Mišustin poslanicima u srijedu. Državni prihodi se povećavaju, što Moskvi omogućava finansiranje projekata rasta i razvoja i ispunjavanje socijalnih obaveza, dodao je on.

Prihod federalnog budžeta premašio je 29 triliona rubalja (314 milijardi dolara) u 2023. godini, što je povećanje od skoro 5% u odnosu na prethodnu godinu, rekao je šef ruske vlade dok je predstavljao svoj izvještaj Državnoj dumi. „Prihodi koji se ne odnose na naftu i gas porastao je za četvrtinu“, rekao je poslanicima.

Privreda, rekao je, “postaje sve manje zavisna od izvoza sirovina”. Prema Mišustinu, BDP nacije je prošle godine porastao za 3,6 odsto, što je više nego duplo od prosečnog rasta koji su zabeležile najrazvijenije zemlje u istom periodu, koji je iznosio 1,6 odsto.

Ukupna industrijska proizvodnja porasla je za 3,5 odsto, rekao je premijer i dodao da je proizvodni sektor zabeležio rast od 7,5 odsto, dok je stopa nezaposlenosti prepolovljena do kraja 2023. godine i iznosila je tri odsto.

Rusija je takođe prošle godine zabeležila rekordno visoke investicije, koje su porasle za 10 odsto i dostigle najviši nivo u poslednjih 12 godina, navodi zvaničnik. On je dodao da je politika ruske centralne banke takođe omogućila obuzdavanje inflacije, smanjivši je sa 11,9% na 7,4%.

Dug nacije, koji iznosi 17 odsto BDP-a, ostaje na „bezbednom nivou“, primetio je Mišustin, ističući da je daleko niži nego na Zapadu. Ranije ove sedmice, centralna banka je izvijestila da je od 1. januara “spoljni dug Ruske Federacije iznosio 316,8 milijardi dolara, smanjivši se za 68,2 milijarde dolara, ili za 17,7%, tokom [2023.]”.

Moskva je takođe uspela da zaobiđe ono što je Mišustin nazvao trgovinskom blokadom koju je Zapad uveo u vidu sankcija. Obim trgovine Rusije sa “prijateljskim nacijama” prošle godine je premašio 548 milijardi dolara, što je otprilike bilo jednako prometu koji je Rusija imala sa cijelim svijetom, uključujući zapadne zemlje, prije četiri godine, prema premijeru.

Početkom marta, The Economist je izvijestio da je ruska ekonomija “prkosila proricateljima sudbine” i vratila se na nivo prije sukoba uprkos sankcijama bez presedana koje su uvele SAD i njihovi saveznici zbog sukoba u Ukrajini.

Krajem februara, predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija na putu da postane četvrta ekonomija svijeta po paritetu kupovne moći (PPP). Nacija je već postala najveća ekonomija u Evropi u smislu JPP, dodao je.

IzvozNaftarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
25 dana prije

Nužna raznolikost.

tihobl
25 dana prije

Gledam potraznju azijskih zemalja – kada bi rusi sva svoja jezera zasijali mladji jegulje nebi mogli uzgojiti dovoljno koliko kosooki traze. A Rusija ima bas puno jezera.
Kina, Vijetnam, Koreja, i drugi salju narudzbenice, koje su iz godine u godinu sve vece. Narodu skocio standard, a jegulja je kod njih delikates.
Ovo je samo jedan proizvod gdje je potraznja za nekoliko nula veca od proizvodnje, a nebi tesko bilo pokrenuti proizvodnju (dovoljno je da drzava izda koncesije na jezera i obezbjedi povoljne kreditne linije). A takvi proizvoda je puno. Iznenadili bi se stavkama i kolicinama koje trazi kineska tradicionalna medicina. Nece americke GMO proizvode vec iz netaknute prirode kao sto je recimo Altaj.

Kok
25 dana prije

Normalno, ako ti raste industrija, a u proljece je uvjek veca potraznja za naftom zbog poljoprivrede, da ces manje izvoziti. Nafte ima, zadnjih godinu dana vecina nafte na trzistu je Ruskog porijekla samo ” paper work” da je iz Turske,Kine, Kazakstana… Africka ionako ne odgovara zapadnom trzistu jer je razrijedena i lose kvalitete i iako cijenom od 500-550$ M/T nitko je ne kupuje. UAE ima zalihe ali Fujairah hub je bukiran ugovorima , rafinerije su vec u oktobru potpisale ugovore sa starim partnerima a novim kupcima nema nafte ni za lijek. Rotterdam i Houston nemogu konkurirat Fujairah hubu tako da dosta toga ovisi o Rusiji. Situacija je takva da kad Rusi zavrnu pipu onda samo stari big igraci ostaju na sceni,zbog toga se i sad zadnje vrijeme desava da mali i u naftnom poslu propadaju. Cijena ce rasti jer kao i kod novca, najtrazenija roba je ujedno i ona koje… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
25 dana prije

Odavno … Glavna im je hrana ….

Mladenko
24 dana prije

Može li netko objasniti kome je Rusija dužna 316,8 milijardi dolara(spoljni dug) Kako je to moguće ako imaju vlastitu valutu (Rubalj)
Zar Rusija ne štampa vlastiti novac??Ili ga dobiva od vlasnika novca(Štampači novca)

Josip
24 dana prije

A sto je glupa krmaca Ursula napravila od EU?

Tupko Glupko
24 dana prije

Jest, ruski budžet je porastao skoro 5% u 2023. godini, ali je u isto vrijeme u toj istoj 2023. inflacija u Rusiji bila 7,4%, što znači da je budžet realno pao za 2,5%.
Naravno, daleko je to od zapadnih projekcija o bankrotu Rusije, a svake godine ove brojke će biti sve bolje za Rusiju prilagođavanjem svog tržišta zapadnim sankcijama.

“Obim trgovine Rusije sa “prijateljskim nacijama” prošle godine je premašio 548 milijardi dolara, što je otprilike bilo jednako prometu koji je Rusija imala sa cijelim svijetom, uključujući zapadne zemlje, prije četiri godine, prema premijeru.”

83% svjetskog stanovništva ne sankcionira Rusiju, i ova rečenica citirana iz teksta rječito govori da je već prošle godine Rusija uspješno kompenzirala svoju trgovinu sa zapadnim zemljama (prvenstveno energentima) sa zemljama koje ih ne sankcioniraju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI