Njemačka, Poljska i Švedska, kao odgovor na rusko istjerivanje službenika, odlučile istjerati ruske diplomatske službenike

Rusija protesti zbog Navaljnog
25 komentara

Prije ovakvog razvoja događaja, troje diplomatskih predstavnika iz Poljske, Njemačke i Švedske protjerano je iz Rusije, nakon njihovog navodnog sudjelovanja na neovlaštenim skupovima podrške zatvorenom ruskom blogeru Alekseju Navaljnom. Njemačka je proglasila ruskog diplomata persona non grata, u potezu koji je uslijedio nakon protjerivanja nekoliko europskih diplomatskih predstavnika iz Rusije.

U komentarima vezanim za istjerivanje europskih diplomata iz Moskve, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova inzistiralo je da “to ni na koji način nije opravdano.”

“Ministarstvo vanjskih poslova danas je proglasilo kao ‘personu non grata’ zaposlenicu ruskog veleposlanstva u Berlinu,” navodi se u priopćenju Ministarstva. “Rusija je protjerala nekoliko diplomatskih službenika iz EU-a, uključujući jednog iz njemačkog veleposlanstva. Ova odluka ni na koji način nije bila opravdana.”

Troje diplomatskih predstavnika iz Poljske, Njemačke i Švedske istjerani su iz Rusije, nakon navodnog sudjelovanja na neovlaštenim skupovima održanih radi iskazivanja podrške ruskom blogeru, koji se trenutno nalazi u zatvoru, Alekseju Navaljnom.

“Njemački je diplomat samo legalno izvršavao svoj zadatak izvještavanja o događajima na licu mjesta”, navodi se u izjavi njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

U sličnom potezu Poljska je zaposlenika ruskog Generalnog konzulata u Poznanu proglasila ”personom non grata,” dok je švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde također najavila istjerivanje ruskog diplomatskog službenika. “Obavijestili smo ruskog veleposlanika da je od osobe iz ruskog veleposlanstva zatraženo napuštanje Švedske. Ovo je jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o protjerivanju švedskog diplomatskog predstavnika, koji je samo obavljao svoje dužnosti”, objavila je na Twitteru glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Marija Zaharova je, međutim, rekla da su odluke Njemačke, Poljske i Švedske “neutemeljene.”

“Današnje odluke Poljske, Njemačke i Švedske neutemeljene su, neprijateljske i nastavak su niza akcija koje Zapad poduzima u odnosu na našu zemlju i koje mi kvalificiramo kao miješanje u naše unutarnje stvari”, rekla je Zaharova na ruskoj televiziji.

Nekoliko neovlaštenih skupova podrške Navaljnom održano je u nizu ruskih gradova 23. i 31. siječnja. Dana 02. veljače prosvjednici su također izašli na ulice nakon što je Navaljni dobio tri i pol godine zatvora.

Dok je nekoliko zapadnih zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, pozvalo Moskvu na puštanje blogera, rusko Ministarstvo vanjskih poslova označilo je zapadnu reakciju na skupove kao “koordiniranu svjetsku kampanju za obuzdavanje Rusije i miješanje u njezine unutarnje stvari.”

Alexey NavalnydiplomatenjemačkaPoljskarusijaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Koji kilavci. Ocekiao sam da ce raskinuti diplomatske odnose.

jablan u žitu
3 godine prije

Licemerje! Da su bili protesti u Švedskoj, Poljskoj ili Nemačkoj i da su tamo viđeni Ruski diplomati, odmah bi se digla dreka da im Rusi ruše državu . A i sve tri države su viševekovni “prijatelji” sa Rusijom. Kao što rekoh, Putin treba da izađe pred kamere i otvoreno kaže da ako Zapad toliko voli i brine za Navaljnog, on će ga odmah pustiti iz zatvora i poslati i zemlju koja mu ponudi azil, pre toga mu oduzeti Rusko državljanstvo. U slučaju da se vrati, zna se, Sibir, doživotno.

navijala
3 godine prije

Ovakvi potezi Zapada ne služe njihovim državama,već globalistima…

nekoime
3 godine prije

Protjerali su Rusi malo više njemačkih “diplomata” 1943., isto tako neopravdano.

hiber
3 godine prije

Ako ovako nastave teško će plin poteči kroz Sjeverni tok 2. Ako promatramo korisnost, Putin si je pucao u nogu protjerivanjem diplomata iz Njemačke, Poljske i Švedske. Naravno, ako već ne zna da je Sjeverni tok jalov posao.

eks
3 godine prije

Ne trabunjaj.

eks
3 godine prije

Pitam se, a znam, šta bi zapadne zemlje uradile kada bi ruske diplomate učestvovale u demonstracijama protiv vlasti u zapadnim zemljama . Licemerni rusofobni smradovi popeli su se svakom normalnom la k… svojom lažnom demokratijom i pederlukom.

Ena
3 godine prije

Rusija je tolika zemlja da može opstati i proizvesti sve što treba… Nemoj se miješati u mojoj kući!! Apsolutno ispravno

Stara kuka
3 godine prije

…ili Rusija bez proizvoda iz EU...”

Kojih proizvoda? Svježe otiskanih eura bez pokrića ili raznih “financijskih derivata” možda? To je uglavnom sve što Zapad još “proizvodi” A Rusi te tvoje “proizvode iz EU” mogu nabaviti direktno od proizvođača, i prije nego Kinezi na njih nalijepe “made in EU” naljepnice.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
jablan u žitu
3 godine prije

Čiji si ti plin udisao…

Kardinale
3 godine prije

Navalni je sluga mraka i izdajnik. Trebao je dobiti 199 godina zatvora.
Podrska Lavrovu, pametan cestit diplomat ne kao hijene iz Brisela koje su vratile Libiju u kameno doba i Gadafija zaklali live pred kamerama. Mi smo zapadnjaci sramota i robovlasnici na tome je eu i izgradjena.

tuf
3 godine prije

Slobodno se ti nastavi oslanjati na američke ‘saveznike’: “Nakon što je terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku započeo komercijalni rad, već prvog dana ove godine, dolaskom prvog broda s teretom ukapljenog prirodnog plina, isporuke brodovima naprasno su obustavljene zbog naglog povećanja cijene ukapljenog prirodnog plina na azijskom tržištu i preusmjeravanja tereta uglavnom prema Kini, Južnoj Koreji i Japanu.
Planirana dinamika dolaska brodova s prirodnim plinom bila je otprilike jedan brod sličnog kapaciteta svaka dva tjedna, no nakon »Tristar Rubyja« koji je plin dovezao iz SAD-a, niti jedan brod do sad nije doplovio u Omišalj.”

nvewifnviuerofvervue
3 godine prije

Umjetno stvaraju podjelu između Rusije i zapada isti oni koji te navedene i vode.

Mikojan
3 godine prije

HAHA, dobro me nasmija, lako laprdat kad je vani +10C ali kad bude -10C onda ćeš promjeniti pjesmu. A napiši za nas neupučene o kojim to proizvodima EU ovisi Rusija?
Mercedesma? Pa u jeku najžeščih sankcija otvoren Mercedesov pogon pored Moskve, tako da nije uvoz (sankcije) već je domaći proizvod. Ajde daj dalje, strojevi, alati, voće, možda Neretvanske mandarine? Ajde ti kod popa da te pogladi i budeš pametniji.

Max
3 godine prije

Očekivana reakcija.

lisac
3 godine prije

Hallo, Burt.

politicki nekorektan
3 godine prije

..njemacka, svedska i poljska …sta ove drzave imaju zajednicko ??…hmm,daa ,hmmm ?…rusi su ih natamburali, a to ,finu evropsku gospodu, jako boli…

Boze odustani
3 godine prije

Neshvatljivo da postoje ljudi na nasim prostorima koji toliko mrze Ruse patoloski da su slijepi pored ociju i tupi pored mozda. U rangu su kisnih glista. Ako Zapad drzi zatvorene Asanza i slicne koji su se borili da istina o zakulisnim radnjama koje tajne sluzbe radile po svijetu u cilju rusenja Vlada u drugim drzavama kao najvece ratne zlocince ako u Americi policija na konjima rastjeruje crnacke demonstrante nakon sto njihov pripadnik ubije nekog jer druge rase, zasto bi Rusi trebalo da puste Navalnog igraca svoje zlurade reprezentacije da bude na slobodi. Kad diplomate s Zapada setkaju medju demonstrantima protiv ruske vlasti to je obavljanje poslova i u pravu su obavjestajno subverzivog posla dok bi Ruski diplomat bio ne protjeran vec uhapsen. Sama cinjenica da je Navaljni ziv i prezivio navodno trovanje je smijurija za Zapad jer da su to htjeli ucinili bi to Rusi kako treba. Demokratija u rimskom… Čitaj više »

Hrvati
3 godine prije

zurnal24.si/slovenija/hojs-zelel-na-lastne-oci-preveriti-kako-dosledno-hrvati-nadzirajo-mejo- …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI