Njemačka poziva na reviziju politike prema SAD-u i traži “mjesto koje joj pripada”

Njemacka reihstag
37 komentara

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je pozvao vodstvo zemlje na preispitivanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama čija je obrambena uloga i utjecaj na svijetu oslabljen.

“Mi moramo zastupati vlastite stavove i po potrebi odrediti crvene linije, zajedno s partnerima, ali s naglaskom na vlastite interese”, rekao je ministar na Forumu vanjske politike u Berlinu

Napomenuo je “kako je Njemačka, unatoč kontroverznim stavovima, Sjedinjene Američke Države smatrala za zaštitnika, ali sada, kada se ta američka uloga počinje mijenjati, Njemačka treba voditi neovisniju politiku“.

Die Welt prenosi kako zbog značajnih promjena u transatlantskim odnosima, ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel traži novi politiku prema Sjedinjenim Američkim Državama, ne samo od strane Njemačke, nego i Europe.

Njemački diplomat tvrdi da je pod  predsjednikom Donaldom Trumpom, “američka uloga kao globalnog političkog aktera oslabila”.

Tekst iz novinskog izvoda Također je rekao i “kako se način na koji smo gledali na ulogu Sjedinjenih Američkih Država, unatoč povremenim suprotnim argumentima, počinje raspadati”.

Sjedinjene Američke Države i na Njemačku gledaju drugačije, kao na partnersku zemlju među mnogima. Ali to također znači da smo neizbježno percipirani kao konkurenti”, rekao je Gabriel.

Sigmar Gabriel
FOTO: Sigmar Gabriel

Ako bude potrebno, povući ćemo “crvene linije”

“Njemačka u budućnost mora sigurnije zastupati svoje interese. Ako bude potrebno, povući ćemo “crvene linije” prema vlastitim interesima”, rekao je Sigmar Gabriel i kao primjer naveo antiruske sankcije, koje je američki Kongres usvojio ljetos, a koje bi mogle imati negativan utjecaj na opskrbu energijom Njemačke.

Njemački ministar vanjskih poslova je upozorio i na otkazivanje nuklearnog sporazuma s Iranom, što želi Trump.

“To bi povećalo opasnost od rata i utjecalo na nacionalnu sigurnost”, rekao je Gabriel, prema govoru kojeg je u cijelosti prenio Süddeutsche Zeitung.

“U oba slučaja, Njemačka si nije mogla ni priuštiti da reagira na odluke Washingtona. Berlin je treba promišljati hladnije glave, raskrstiti sa SAD-om i razviti neovisniju politiku prema Washingtonu”, rekao je Gabriel.

“Danas je ovaj svijet postao mnogo neugodniji. Odavno smo shvatili da čak i s velikim gospodarskim prosperitetom za nas nije ugodno biti na marginama međunarodne politike. Niti za nas Nijemce, ali ni za Europljane”, zaključio je Gabriel, a mnogi su njemački mediji ovu izjavu nazvali prvom ovakve vrste nakon Drugog svjetskog rata.

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neko ime
6 godine prije

Repozicioniranje? Nije baš zgodno o tome dok imaš vojnike iste te zemlje još uvijek na svom tlu…jedino ako neka klauzula mirovnog sporazuma istječe ovih dana, pa se pripremamo za novu partiju…meni ovo I dalje zvuči kao spinovanje ili su Rusi štošta obećali za promjenu taktike…tko bi ga znao…

Zaboravljeno
6 godine prije

Mah, price za malu djecu. Lazna svada sa gazdom. Ideja je uvjek ista 2 do 3 miliona americkih vojnika i 3 do 4 miliona evropskih i udri na istok. Budaletine se pouzdaju u onu narodnu “treca sreca”!?!?
Hoce li rusi nasjesti ? Zivi bili pa vidjeli

shumadinac
6 godine prije

Danas preispitivanje odnosa sa SAD (ali ne samo Nemačke već cele EU), koliko juče neophodnost saradnje sa Rusijom…
To bi bio vrlo logičan i dobar put za Nemačku i Evropu ali je takođe jasnije zašto se “pojavila” Katalonija, zašto se “čuju” i ostale španske regije, severna Italija… Najveći strah Vašingtona je približavanje Nemačke Rusiji (najbolje se vidi po karti intenziteta špijunuranja NSA gde je Nemačka crvena) i neće birati sretstva da je zadrži tako da je ovo vrlo pozitivna ali i vrlo opasna inicijativa.

padre
6 godine prije

Nemačka je okupirana od 1945.g
Vrijeme je da se okupatora riješi!

Perun
6 godine prije

Njemačka hoće da se otcijepi od SAD. Šalu na stranu ali normalno da im nisu u interesu sankcije prema Rusiji jer oni tu puno gube. Stoji i ovo s Iranom. Ali ovo je praktički priznanje da dosad nisu donosili nikakve nezavisne odluke nego ih je donosio Washington.

Jura
6 godine prije

pišete gluposti

Nece ici
6 godine prije

Tesko to – posto Njemacka zbog sankcija od vremena WWII nema svoju vanjsku politiku i ne razpolaze sa informativnim medijima (sankcijje vaze 99 godina od kraja WWII).
To ste vec videli po cudnim izjavama Merklove.

Weteran
6 godine prije

Nemci jedino mogu da odlučuju o dimenziji klipa u bloku motora.
I dobro je što tako stoje stvari!

Brom
6 godine prije

On je ministar u tehničkom mandatu, tako da njegove izjave nemaju neku težinu. Mogu se protumačiti kao najava za povnavljanje izbora u Nemačkoj.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Kao da sam mu ja pisao izjavu. Budimo realni… Ovo šta je sad rekao ministar Gabriel, to smo željeli čuti od jednog europskog političara i ono je čemu svi težimo!!! Slobodnoj, ali uistinu slobodnoj Europi, koja neće biti slobodna dok i posljednji američki vojnik ne napusti tlo Europe.

Sarka
6 godine prije

Pa dobro…i sta ce sada uraditi?
Referendum za nezavisnost bi trebao biti prvi korak.
Cisto da se zadovolje demokratske norme.

Rokokoko
6 godine prije

Njemacka i Japan imaju tajni ugovor sa SAD na 99 godina u kome stoji izmedju ostalog da ne smiju donositi bilo kakve odluke u geostrateskom smislu bez da konzultiraju SAD.Samo u Njemackoj ima 37 vojnih objekata americke vojske.Toliko o zaokretu i samostalnom odlucivanju.

Rokokoko
6 godine prije

Ugovori su potpisani 1948g

maliboro
6 godine prije

Gospodine Gabriel Rusija je u Siriju došla za vrijeme obame , uvođenje sankcija Rusiji ili bilo kojoj drugoj državi je znak slabosti i licemjerja od strane zapada.

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

drugi put ne trčati glupo na staljingrad nego na naftna polja 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI