Njemačka proziva Rusiju zbog “političkog” smanjenja gasa

gas
74 komentara

Berlin je osudio odluku ruskog energetskog giganta Gazproma da prekine protok gasa kroz gasovod Sjeverni tok zbog tehničkih poteškoća, a ministar ekonomije zemlje Robert Habeck tvrdi da je taj potez politički motiviran.

“Imam utisak da je ono što se dogodilo juče politička odluka, a ne odluka koja se tehnički može opravdati”, rekao je Habeck novinarima u srijedu.

Gazprom je saopštio da će smanjiti kapacitet isporuke gasa gasovodom Severni tok za 67 miliona kubnih metara dnevno na oko 100 miliona kubnih metara. Kompanija je objasnila da je morala da zaustavi rad na još jednoj pumpnoj jedinici Siemensa na gasovodu, okrivljujući za tehničke probleme sankcije Zapada. Naime, remontovane gasne pumpe za gasovod Sjeverni tok ne mogu se vratiti iz fabrike u Kanadi zbog sankcija ove zemlje Rusiji.

“Zbog isteka vremena prije remonta (u skladu sa uputstvima Rostekhnadzora i uzimajući u obzir tehničko stanje jedinice), Gazprom zaustavlja rad još jedne Siemens pumpne jedinice u kompresorskoj stanici Portovaya”, rekao je.

Habeck je, međutim, osporio ovu procjenu, izražavajući sumnju da bi gašenje jedne jedinice zapravo moglo utjecati na oko 40 % protoka. Ministar je rekao i da će radove na održavanju gasovoda koji bi „relevantno“ uticali na protok, Siemens trebalo da izvede tek na jesen ove godine.

Habeck je također naglasio da navedeni radovi na održavanju ne podliježu sankcijama Rusiji, otkrivajući da se lično konsultovao s Evropskom komisijom o ovom pitanju. Berlin je također u pregovorima s Ottawom kako bi se utvrdilo da li su pumpne jedinice zaglavljene u Kanadi uključene u sankcije ili ne, rekao je Habeck.

Sjeverni tok, koji se proteže ispod Baltičkog mora, povezuje kompresosku stanicu Portovaya u Rusiji sa njenim pandangom u Greifswaldu u sjeveroistočnoj Njemačkoj. Evropsko tržište dobija oko 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko gasovoda.

gasnjemačkaRestrikcijerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

“Habeck je također naglasio da navedeni radovi na održavanju ne podliježu sankcijama Rusiji, otkrivajući da se lično konsultovao s Evropskom komisijom o ovom pitanju. Berlin je također u pregovorima s Ottawom kako bi se utvrdilo da li su pumpne jedinice zaglavljene u Kanadi uključene u sankcije ili ne, rekao je Habeck.” Genijalci. Mi ćemo vas sankcionirati i zabraniti ubrzo uvoz nafte i plina, ali vi ima da radite točno po našim uputama što nama odgovara do tada i isporučivati nam ogromne količine plina točno po našim željama daleko premašujući kapacitete Sjevernog toka. Sada Rusi fino traže “rupe u zakonu” što je sve sankcionirano da bi mogli reći da si je Zapad sam kriv što nema već sad ruskog plina. Rusi poručuju da oni bez Europe mogu, a da Europa bez njih ne može što se tiče plina. A ista ta Njemačka ima tehnički spreman novi plinovod Sjeverni Tok 2 još od… Čitaj više »

Гавран
1 godina prije

“STANDARDI PRE STATUSA” Ovo je omiljena fraza koju je zapad lansirao na Srbiju. Zapad prepoznaje samo silu i prigodne fraze. U stilu koji će odmah razumeti predlažem Rusima frazu “PRAVOSLAVLJE PRE PLINA”. Velika je verovatnoća da će prodati i dupe za plin a kamo li LGBT veru.

eks
1 godina prije

Bezobrazluk bez granica . Nemci bi hteli, a takodje i ostale psihopate sa zapada, da lupaju Rusima šamare kada god im se prohte, a Rusi moraju ćutati i trpeti. Kada dobiju odgovor na šamar, onda kukumaču da to nije u redu … Meni nije jasno šta Rusi trpljenjem i ćutanjem dokazuju psihopatama, misleći da će time oni nešto shvatiti. Trebali su mnogo ranije uzvraćati šamarima .

Ringo10a
1 godina prije

Ja bih im potpuno obustavio

nekoime
1 godina prije

Ma kako se samo ti Rusi usuđuju…

1 godina prije

Kad je nevrijeme, na površinu mora isplivaju govna. Tako je to i sa zemljama koje oduvijek daju privid uređenih država, čim ekonomija na bilo koji način ne ide kako je zamišljeno (u nečijim ludim glavama).

ZZ Top
1 godina prije

Pa neka im Amerikanci isporuce kroz nord stream 2. Tek toliko da nove cijevi ne zahrdjaju:)
Evo citam pere stosic za imbex hr pise,da se ukrajinski branitelji zale zelenskom, da je stanje na frontu neodrzivo.
Prije tri dana je pisao da je Rusija od ponedjeljka u bankrotu, da Ruska vojska vise nema municije i ljudstva a putin umire od upale hemeroida…..
Jos je dodao da su iduca tri dana kljucna:)))

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Njemačka plače zbog plina, a ministar financija Christian Lindner kaže da je zamrznula rusku imovinu vrijednu 4,48 milijardi dolara.
Trebat će im za deke, duge gaće i tople čarape…

ivan sever
1 godina prije

Nevjerojatno je koliko su EU političari “glupi” (a zapravo potplaćeni, korumpirani isl.) i “ne razumiju” (a zapravo rade u korist svojih gazda u SAD) i ne zastupaju svoje interese i pucaju si u glavu. Naime, sankcije kao metoda borbe je učinkovita samo u slučaju kada ih uvode jači prema slabijima, a što u slučaju Rusije nije slučaj, tako da su sankcije samo glupa lista želja bez efekta. Kada su plin, nafta, ugljen, struja, uran idr. energenti u pitanju vrlo je lako doći do logičke računice. Naime tu su osnovni faktori količine, tržišta i cijene. Ako Rusija ima alternativno tržište (a ima) onda je prekid kupovine neučinkovit. Kada se ovome dodaju i cijene, koje su porasle za naftu do 50 %, a za plin i do 15 x (tzv. max. burzovna cijena u odnosu na ugovornu cijenu prije 24.2.22.) onda se dođe do zaključka Blumberga da će Rusija u uvjetima sankcija… Čitaj više »

ZZ Top
1 godina prije

I jos nesto, drzava koja je isprovocirala rat u ukrajini,koja salje tenkove, haubice , stingere, municiju, logostiku, eure i placenike ukrajincima, place zbog toga sto su im Rusi smanjili isporuku plina zbog remonta.
Ako ovo nije dokaz poremecenosti zapada onda neznam sto je.

1 godina prije

Danas još 20% manje, ukupno 60%.
I sve je još tiho….
A Sholz kod go-go plesača… Baš me interesuje, dali če biti govora i o uslovima kapitulacije, ili če još povečati gubitke u ukro armiji, koji iznose po podatcima američke agencije Axios do 1000 vojnika DNEVNO!

4e 65 6b 64 6f
1 godina prije

Protok je već ranije smanjen sa 167 na 100 miliona kubnih metara jer su Siemensove pumpe otišle na popravak u njihovu tvornicu u Kanadu i Kanada sada ne dopušta da se vrate.

Jučer su navodno zbog potrebnih popravaka isključili još jednu, pa je od danas protok samo još 67 miliona kubnih metara.

tuf
1 godina prije

Znači 5 od 8 pumpi ne radi zbog remonta koji je pravno zastao u Kanadi – a očekivani intelektualni maksimum ‘zelenog’ Habecka je reći da su zastoji politički motivirani od strane Rusije.
Ne znam da li Nijemci shvaćaju kakve mentalno podkapacitirane (ili zlonamjerne?) političare imaju na vlasti. Navodno su već poprilično iziritirani ‘zelenima’, možda koliko i Zagrepčani njihovom hrvatskom podružnicom ‘Možemo’.

putputujem
1 godina prije

kakva sizofrena politika te jadne njemacke

Ime
1 godina prije

Neka otvore NS2 ako im je toliko hitno.

1 godina prije

Pa ovo je strašno!!!!
Pisao sam več ispod članka o eksploziji u američkom plinskom objektu za utekočinjavanje neče biti pušteno u pogon u 6 nedelja, JER JE TO NEMOGUČE! E sad su objavili, tek krajem godine! Možda!
I sad Rusi gase plinovod, jer jim Kanađani ne vračaju turbina…
BIT ČE CIRKUS! A ovi klovnovi, “sveta trojica” sjedi u Kijevu i obečava još više naoružanja!!!

Adriana
1 godina prije

Rusija Njemačkoj isporučuje plin po dugoročnim ugovorima, vrlo jeftino u odnosu na tržišne cijene. Nijemci preprodaju prilične količine dalje, ali po tržišnim cijenama okolnim zemljama i deru strahoviti profit. Švabe neka se obrate Siemensu za ovo vjerojatno, makar nenamjerno pogodovanje Rusiji, jer radi se o višoj slili (Siemensovi kompresori, jedan u Kanadi bez šanse za povratak, jedan po pravilima proizvođača mora na remont i šljus). Švabe sada dobivaju 67 milijuna metara, što je dovoljno za njihove potrebe, ali neće biti za preprodaju naokolo uz visoke profite. Okolne zemlje, Poljska, Baltik, Finska itd. morat će se osloniti isključivo na LNG, ako ga ima na tržištu, po cijenama koje trgovci traže, a veće su kudikamo od tržišnih za plin iz plinovoda. S američkim LNG dobije se i određena količina ne baš ekoloških plinova koji služe u procesu ekstrakcije. A Katar je daleko, s ograničenom ponudom, Egipat, Izrael-vidjet će se, kada bude, a… Čitaj više »

Mrčikola
1 godina prije

Kako bi rekao jedan poznati literarni varalica; ideje naše, benzin (plin) vaš. 😁

łedeno doba
1 godina prije

o čovječe, kako je lijepo biti u matrixu geopolitike..
svaki dana najmanje po 10-ak članaka o tome,… uvijek isto
vrćenje u krugu, kao ono kad pas trči u krugu i lovi vlastiti rep

jer plandemija je gotova…
njemačka vlada i druge vlade ne planiraju nove valove i lokdaune i cjepljenja na jesen..
kineska vlast ne drži vlastite građane u koncologorima Šangaj i nekoliko drugih manjih gradova..
EU države (uključujući neovisnu i prkosnu mađarsku) nisu produžili kovid ausvajse još godinu dana…

ma kako je život u matrixu lijep

Smokva
1 godina prije

Europa je 51 AMERIČKA DRŽAVA

mrdo
1 godina prije

Sad bi čak i mladen, hiber, ad astra, debeli đura i ostale intelektualno ograničene individue trebali da shvate da su američke (koloniju evropu niko ništa ne pita) sankcije usmjerene prema evropi i bivšoj ukrajini, ne rusiji.

tuf
1 godina prije

Samo onako usput, trenutna cijena barela nafte na svjetskom tržištu dosegnula je tek maksimum iz 05/2011 .

Domagoj
1 godina prije

Putin je potpuno u pravu; osim što je “zapad” carstvo laži, odnosno zla, ponašaju se jako bolesno. Zavrni im 100%.

Sardelino
1 godina prije

Nakon posjeta Rumunjskoj, Makron odlazi u Bugarsku i Moldaviju.
Prilikom obraćanja javnosti /vijesti na HRT/
izgovara i slijedeće. Doslovno citiram.
* Rusija je vojna sila. Zato se nikad nisam složio sa mišljenjem da trebamo zaratiti sa ruskim narodom i uništiti ga. Završen citat.

U namjeri da prema ruskom narodu izrazi nakakvu mrvicu poštovanja ta b…letina je u stvari rekla slijedeće-
U razgovorima koje sam vodio sa zapadnim političarima, kolegama moga ranga, djelatno egzistiraju i mišljenja da treba uništiti ruski narod.
Ja se ne slažem sa takvim mišljenjem jer je Rusija ipak velika vojna sila i to nam nebi uspjelo.
Ne želeći, Makrona je nehotično iznio osnovni stav zapada prema ruskom narodu.

Ahmat sila
1 godina prije

Pa eto…nek Švabe sad traže plin od svoje gazdarice Amerike. Dosta je više zapadnjačkog bezobrazluka, podcjenjivanja i cinizma…
Rusi, udarite jih jako, svim sredstvima, što jače možete. Ta pokvarena švabska gamad ne zaslužuje da uopšte postoji…Dosta nam je bolan više njihove pljačke i zločina.

Ahmat sila
1 godina prije

Danas je svima jasno, da je ta tako opjevana EU sirota, gola, bosa i ružna američka kurhvetina.

Max
1 godina prije

Svima brane Ruski plin i što sad hoće.

Ahmat sila
1 godina prije

Zapadnom ucjenjivanju Rusije je konačno došao kraj. Rusi vračaju udarce s kamatama.

Buničar
1 godina prije

ludilo je jos jedina “stvarnost” koja nam je ostala

DEDA
1 godina prije

PUTINE ZATVORI SVE PIPE BAHATIM EVROPSKIM KOLONIJALNIM GOVNIMA.

antinato
1 godina prije

A gospodarske sankcije Rusiji kao nisu političke….
Za sve šta zapad okrivljuje Rusiju, to zapad radi več od kraja drugog svetskog rata.

Roccos
1 godina prije

Prije nekoliko godina Rusija je zabranila lgbt propagandu i gej parade,a sa zapada se odmah sručila lavina napada i optužbi na Rusiju.Zato se pitam koliko zapravo udjela u ovoj antiruskoj histeriji ima i ta činjenica.Znamo da je briselska administracija nakrcana pederčinama i lezbama koji fanatično tjeraju neki svoj inat Rusiji.Iskompleksirani egoisti ciljano postavljeni na visoke funkcije.

ivi.tz
1 godina prije

Ja stvarno često pomislim i sve sam više uvjeren da ovi zapadni političari nisu normalni.😉

ivi.tz
1 godina prije

Ali konačno je i Rusija bacila karte na sto svojim zapadnim partnerima i pocinju da koriste njihovu taktiku. A zapadne psihopate to jos ne kontaju.😉

Rimtutituki
1 godina prije

Igrokaz,smanjen protok nordstream 1, istovremeno izjava za štampu iz kremlja”Nijemci mogu vec sutra kupiti koliko hoće gasa,nordstrwam2 je spreman” vijest juce” Gazprom počinje da puni cijevi vodilje nordstream2,priprema za upotrebu” logicno ne? Em dobijete kolko treba,em padne cijena,istovremeno sa otvaranjem i puštanjem u rad NS2,stari Putinov plan,kodno ime controschock petrolifero

Rimtutituki
1 godina prije

Kao i uvijek pragmatični Nijemci,pumpa manje 50% u NS1,a dan prije toga Gazprom objavljuje” punimo cijevi NS2 da bi mogao proraditi u svako doba” Njemacki Vizekanzler Hulbeck” u slučaju završetka rata ili bilo kakvog primirja,ne postoje motivi da NS2 zapisa ko mamuran mornar” draga Njemacka❤️🇩🇪

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI