“Njemačka se zbog Trumpa i Putina mora okrenuti suncu i vjetru, a ne nafti i plinu”

Obnovljivi izvori energije
52 komentara

Njemačka što prije treba odustati od nafte i plina i prebaciti se na alternativne izvore energije i kladiti se na solarnu i energiju vjetra, piše Die Zeit. Prema njemačkom listu, to će pomoći zemlji da postane neovisna o opskrbi energijom iz Rusije i Sjedinjenih Država, kao i nepredvidivih događaja u međunarodnoj politici.

“Njemačka se, što je prije moguće, kako bi postigla energetsku neovisnost, mora odreći nafte i plina koje uvozi iz inozemstva, jer će to koristiti i vanjskoj politici zemlje”, piše njemački list Die Zeit.

“Zbog toga, protiv Putina i Trumpa, država treba pomoć sunca i vjetra”. piše Petra Pinzler, koja podsjeća kako u raspravama o energetskoj politici u Njemačkoj dominiraju dvije glavne skupine.

Jedna se nada da će zemlja potrebu za  električnom energijom što prije zadovoljiti solarnom i energijom vjetra, dok drugi vjeruju da je skoro odustajanje od plina, ugljena i nafte obična iluzija.

Prvi govore o važnosti očuvanja okoliša, dok drugi koriste čvrst argument kako nafta i plin imaju pouzdane izvore nabave.

“Njemačka mora pronaći maksimalnu mogućnost da bude neovisna o nemirima svjetske politike. U ovom slučaju, to prije svega znači odustajanje od uvoza nafte i plina iz zemalja na koje se Angela Merkel više ne može bezuvjetno oslanjati. Samo tako možemo jamčiti pouzdanu opskrbu energijom”, uvjerena je Petra Pinzler.

Die Zeit kao činjenicu navodi kako je to apsolutno potrebno zbog najnovijih iznenadnih sankcija američkog Senata protiv tvrtki koje s Rusijom surađuju u energetskom sektoru. Time je Washington, navodno, htio pomoći Ukrajini, piše njemački list. Međutim, sankcije će najviše pogoditi one europske tvrtke koje su uključene u izgradnju “Sjevernog toka 2” odnosno plinovoda kojim bi Njemačka dobivala plin iz Rusije. Istodobno su u Washingtonu sasvim jasno rekli da bi Europa zbog tereta tih sankcija trebala više ovisiti o američkom plinu, piše Petra Pinzler.

“Međutim, “Sjeverni tok 2” ne izaziva mnoge kontroverze samo zato što povećava važnost Rusije kao dobavljača plina, nego utječe i na zemlje istočne Europe. Rusija se u prošlosti pokazala kao pouzdan dobavljač za Njemačku, ali je zbog političkih razloga zatvorila vrata drugim zemljama”, navodi se u članku.

U tom slučaju, autorica priznaje da bi se tako nešto u budućnosti moglo dogoditi i Njemačkoj, ako vlada u Berlinu odluči naštetiti Moskvi.

Prema novinarki, u međunarodnoj politici nema učinkovitijeg sredstva pritiska od izvora energije, jer je se vlast može upravljati ponudom ili samovoljnim povećanjem cijena.

“Sve dok u većini zemalja dobavljača ne vladaju pouzdani i simpatični demokrati, moramo ih lišiti prilike i postići stabilnu neovisnost od ruskog plina”, kaže Petra Pinzler, dodajući da isto vrijedi i za naftu iz Irana ili Saudijske Arabija.

Kao što se ističe u članku, “treba se oslanjati na solarnu i energiju vjetra, čime će Njemačka biti znatno manje osjetljiva na ucjene”.

“Stoga bi njemačka vlada na svim razinama trebala olakšati prijelaz na alternativne izvore energije”, tvrdi Die Zeit.

No, Petra Pinzler previđa rastuću potražnju za energijom u Njemačkoj i da bi prijelaz kakvog ona zagovara mogao trajati desetljećima, a pri tako velikom rastu potrošnje, kladiti se na vjetrovite i sunčane dane u Njemačkoj je zanimljivo, ali vrlo riskantno rješenje.

Energijaobnovljivi izvori
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bruno
6 godine prije

Die Zeit zagovara zelenu energiju zato jer su Nijemci tehnoloski jaki.
Mnogim zemljama koje su bogate prirodnim bogastvima kao sto su ugljen, uranijum, plin, nafta i sume ne odgovara njemacka politika bar ne za sljiedecih soo godina.
Oni se moraju ekonomski uzdignuti pa onda na zelenu energiju.
To sto pise Die Zeit on promice njemacke produkte.
Prije dva dana je bila obljetnica da su Nijemci s nekih 4 miliona vojnika udarili na Rusiju i bolje bi im bilo da su se toga prisjetili.
Danas englezi koriste teroriste proytiv Rusije a prije su koristili Hitlera a sutra ce koristi Njemacku.

Zorule
6 godine prije

Tkzv. Zelena energija je u interesu njemackih gigakompanija, najvise Siemensu o Boschu, obje imaju veliki broj patenata i rijesenja na tom podrucju, a i proizvodnje. Ako ste zadnjih godina putovali po Njemackoj mogli ste redovito vidjeti specijalne slepere koji voze grdosije od lopatica vjetroturbina, tu se vrte pare.

gostgost
6 godine prije

kakav vjetar i sunce o cemu pricaju to mogu biti samo pomocni izvori energije pogotovo za jednu zemlju profila njemacke pa sto ce pokretati industriju i promet

Sinisa
6 godine prije

Kakve veze Putin ima sa tim?

Weteran
6 godine prije

Ugljovodonici nemaju alternativu!
U ozbiljnoj industriji, u ovom vremenu.

Alen
6 godine prije

Nije problem,bosanci ce povoljno da pusu u vjetrenjace kad nema vjetra hehe..

Trpimir
6 godine prije

Koliko se sjećam, Rusija nikad nije nikad spomenula mogućnost da prekine isporuke, čak ni u jeku antiruske kampanje i najgorih sankcija. Kome više mažu oči. Hoće li besplatni plin i naftu? Šta će im alternativa kad imaju pouzdanog dobavljača? Zašto prave ekonomsku štetu, gubitke sa sankcijama i još nabavljaju skuplju energiju koja ne može ni mali dio potreba da zadovolji? Da su svi dali truda i novca koliko su potrošili na “obuzdavanje Rusije” u razvoj alternativnih izvora energije, možda bi sad već i bilo nešto od toga.

subaru
6 godine prije

Nek stave na papir koliko košta izgradnja vjetrenjača i solarnih panela koji bi zamjenili svu naftu i plin i za koliko se investicija vrati pa onda nek pričaju bajke, idioti.

Tadmur
6 godine prije

Većina Nijemaca podržava izgradnju vjetroelektrana ali niko je ne želi blizu svoje kuće.?

Piretis
6 godine prije

Na današnji dan, procjena kaže, ima 7 513 000 000 ljudi. Osim par milijuna koji žive izolirano i samodostatno svi drugi ovise o nafti. Ovo je nemoguće pobiti. Svi mi se hranimo namirnicama proizvedenim zahvaljujući nafti. Sve su drugo puste želje i snovi. Hrana, transport, industrija, grijanje ,hlađenje, sve počiva na fosilnim (iako neki naftu i plin ne smatraju takvom) gorivima. Dozvoljavam da je moguće preživjeti uz energiju vjetra i sunca, ali to bi nas (trenutno) vratilo 200 godina unazad.

gostgost
6 godine prije

evo pitanja za sve strucnjake svijeta tko zna koliko se od jedne litre nafte dobije benzina vrlo jednostavno pitanje da li netko zna odgovor

Jole
6 godine prije

Njemčka bi,ako se orijentira na energiju subca i vjetra,već oko 2089g. mogla postati neovisna o ruskom plinu i arapskoj nafti.
Nije to daleko,samo nekakvih 70 godina.Brzo to prođe !!

Brainstorm
6 godine prije

solarna i vjetro energija su vec jeftinije od fosilne. jos kad se izuzmu subvencije koje fosil dobiva povoljnost je jos bolja. cijene koje usporedjujete odnose se na solarnu i vjetro energiju dobivenom tehnologijom starom vise godina i desetljeca. nova tehnologija cjenovno i tuce i razbija energiju dobivenu iz fosilnih izvora. ka tome dodati vaznost zadrzavanja kapitala unutar nacionalne ekonomije, sto znaci multiplikaciju obrtaja do 5, pa cete vidjeti prednost obnovljivih izvora energije. nama je bolje dati jedan euro vise nego kupiti uvoznu energiju jer ce se taj euro zadrzati u lokalnom opticaju i izazvati opticaj od 5 puta. veca prepreka je skladistenje energije. dok ne napravimo dobre baterije moramo ici na smart grid i interkontinentalnu distribucijsku mrezu. obnovljivi izvori trebaju tvoriti osnovu energetskih potreba dok svi ostali izvori moraju biti “backup” u onoj mjeri u kojoj se dogadjaju oscilacije. prijevoz se mora rijesiti elektricnim automobilima a grijanje toplinskom zastitom. europa… Čitaj više »

Micuric
6 godine prije
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI