Njemačka: Unatoč usponu AfD-a, sve ostaje isto

afd
38 komentara

Prema dosadašnjim podacima s biračkih mjesta, izbore za Bundestag  je obilježila vrlo visoka izlaznost, 75 do 76 posto, pet posto više nego 2013. godine. Vode vladajući demokršćani (CDU-CSU) kancelarke Angele Merkel s 32,9 posto glasova. Za njima slijede njihovi dosadašnji koalicijski partneri, socijaldemokrati (SPD) Martina Schulza s 20,8 posto dobivenih glasova. Dosadašnja vladajuća “velika koalicija” je u ukupnom zbroju izgubila oko 13 do 14 posto glasova. Socijaldemokrati su ostvarile najgori rezultat od 1949. godine, dok se CDU vratio na razinu iz 2009. i rezultat je tek nešto bolji od onog iz 1949., kada su demokršćani dobili 31 posto.

Svoje pozicije su uspjeli zadržati Ljevica (Die Linke), dobivši 8,9 posto glasova, kao i Zeleni s devet posto birača. Liberali (FDP) s karizmatičnim i ljepuškasti čelnikom Christianom Lindnerom su se vratili u Bundestag s 10,5 posto, udvostručivši broj dobivenih glasova.

Iako treći po snazi, stvarni pobjednik ovih izbora jeste antimigracijska, euroskeptična, čak i blago nacionalistička Alternativa za Njemačku (AfD), koja dosad nije imala predstavnike u Bundestagu, a sada je osvojila 13,1 posto glasova. AfD je utrostručio svoje biračko tijelo i može imati titulu najveće oporbene stranke, ako unaprijed predodređeni gubitnik Martin Schulz na kraju ipak pristane na novu ”veliku koaliciju”, iako danas još uvijek tvrde da je neće biti.

Umjesto dosadašnjih četiri, odnosno pet stranaka od 1990. naovamo, sada će, prvi put od Drugog svjetskog rata u Bundestagu biti čak šest stranaka.

Iako je još jednom uspjela dobit izbore, Angela Merkel nema razloga za slavlje, jer bi se u ovoj ravnoteži snaga rezultati mogli pokazati kao ”Pirova pobjeda”.

Kancelarki treba čvrsta većina, a ona nju može imati sa Schulzom, koji je najavio da SPD odlazi u opoziciju. Druga opcija je koalicija demokršćana i liberala, možda i ”Zelenih”, ali postoje brojna neslaganja oko reforme eurozone, što je manji problem, potom oko vanjskopolitičkih tema kao što su ogromna konkurencija jeftinijih, a sve kvalitetnijih proizvoda iz Kine, Indije, Indonezije, Filipina, Meksika, Bangladeša, Nigerije i ostalih primamljivih zemalja za ulaganja. Zbog toga Njemačka mora ići na daljnje smanjenje cijena rada, a tu su i sukobi s Trumpom, Putinom, Erdoganom i Britancima, Višegradskom skupinom i svima koji se opiru EU s Berlinom kao središnjim centrom odlučivanja.

U sljedećih nekoliko godina, ako se ništa ne primijeni, a Angela Merkel je i izabrana kako se ništa ne bi promijenilo, siguran je daljnji uspon Alternative za Njemačku, koja bi mogla imati dobre izglede da postane druga stranka po snazi u zemlji. To bi uz pad popularnosti socijaldemokrata, te uz blagi rast stranke Die Linke dovelo do situacije da se sve stranke moraju ujediniti u koaliciju kako bi marginalizirali svima neugodnu Ljevicu (Die Linke) i Alternativu za Njemačku (AfD).

No, ovdje govorimo o budućim izborima i tek treba vidjeti što će u ovom mandatu učiniti ”vječna željezna kancelarka”.

Za ostatak EU i svijet su ovi izbori, ako izuzmemo uspon Alternativu za Njemačku, bili predvidljivi i prilično dosadni.

To se moglo vidjeti početkom ove godine, kada je SPD odustao od kandidature za kancelara svog ”jurišnika” Sigmara Gabriela i odlučio se za Martina Schulza, koji je četvrt stojeća sjedio u Europskom parlamentu, a nekoliko zadnjih godina je čak bio predsjednik. Javnost u Njemačkoj, Europski parlament percipira kao dom za starije osobe ili mjesto gdje poslati nepotreban politički teret i pokazalo se točnim da je Schulz doveden ne kako bi ojačao SPD, nego da se osigura kontinuitet vladavine Angele Merkel. Stoga imamo paradoks u kojem su se izbori u vjerojatno najvažnijoj zemlji EU pretvorili u događaj na koji nije vrijedno obraćati pozornost. Sve će biti kao dosad. Osiguran je kontinuitet osovine Europske središnje banke, Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda. Unutar EU će Berlin i Pariz diktirati pravila igre, a ”periferija” će i dalje ostati marginalizirana i nevažna prilikom donošenja važnih odluka, presudnih za budućnost europskog kontinenta.

Vezano za temu: ”Opasna konkurencija” Angeli Merkel – ”Sveti Martin Schultz”

AFDBundestagCDUCSUDie LinkeIzbori u njemačkojNjemčkaSPD
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čokolino
6 godine prije

Istorija se ponavlja……………..nacizam se vraća i ulazi na mala vrata. Pandorina škrinja je otvotena.

Osoba C
6 godine prije

Dobra analiza, ali ima jedan nedostatak.
Gdje su nestali ruski hakeri, fake news i ostala globalistima nepodobna ruska uplitanja u zapadnu demokraciju?

Zvrk
6 godine prije

zapravo je AfD glavni pobjednik s obzirom da su se njima podigli postoci. što se tiče samog ishoda, suštinski je pobjednik određen još na francuskim izborima. time su merkel i schulz dobili “olakšanje”. vidjelo se na samoj kampanji da je jasno tko će osvojiti najviše.

samo ćaća
6 godine prije

AFD sa nacizmom i fašizmom ima veze koliko i s “klimatskim promjenama”…ako već tako nešto tvrdite svojim pametnim glavicama, bilo bi zgodno da izgurate neke argumente…ali…tada imate problem jer argumente nećete naći tamo gdje ih nema… moguće je samo ustrajno i usrdno lagati o tamo nekakvim, krvoločnim, po civilizaciju opasnim bezubim i nepismenim spodobama koje još niste uspjeli “kultivirati”

Georgij Žukov
6 godine prije

Evo pogledao sam izborni program afd-a za izbore 2017 , da ne komentiram na pamet i moram reci da sam iznenadjen u pozitivnom smislu , eh sad da li se iza ovog programa ipak krije mali firer sa brcicima koji ipak samo ceka svoju kristalnu noc, to ne bih znao . Prevesti cu samo nekoliko osnovnih programskih smjernica : Demokracija u Njemackoj : -Njemacku ocuvati kao suverenu drzavu – ne ujedinjenoj europi. -Izborni sistem po uzoru na Svicarski. -Direktni izbori za predsjednika. -Onemogucavanje lobiranja Euro -Novac – Financijska politika : -daljnje prosirenje EU za Njemacku jest neispaltivo -zabrana poslovanja stranim bankama u Njemackoj -osiguravanje njemackih drzavljanja od mogucih financijskih kriza Vanjska i sigurnosna politika : -vanjska politika iskljucivo u interesu njemacke -preispitati odnose sa drugim drzavama -njemacka mora biti sposobna sama se odbraniti -gospodarstvo jacati , gradjane zasititi Unutrasnja sigurnost: -policiju ojacati -borba protiv organiziranog kriminala -povecati sigurnost gradjana Useljavanje… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

Očekivao sam da ovaj neovisni portal objavi pametniji i objektivniji članak o izborima i AFD, a ne da većinom prepisuje iz lažljivih njemačkih glavnih medija, kao što prepisuju Soroševci u Indexu i Jutarnjem, koji su se razkmečali, kako se u Njemačkoj vraća nacizam. Vidio sam na hrvatskim forumima kako su mnogi ljudi kod nas još nevjerojatno naivni, nemaju blage veze i nasjedaju na takvu propagandu, a vidim i ovdje ima nekoliko naivnih. Ispričavam se Žukovu , čokolinu, Koči Popviću i ostalim lijevim romantičarima, ali oni su naivci i utopisti, koji još uvijek žive 70 godina untrag, koji još uvijek naivno vjeriuju da postoje zli fašisti i dobri antifašisti i ostale bajke. Ljevica, desnica, fašizam i antifašizam-sve je to napokon izmišljotina elite, one iste elite, koja nas danas pljačka Kažem vam, nema više lijevo i desno, nacionalisti i antinacionalisti i ostalo, već danas postoje samo oni koji su protiv zle elite… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

buzfeed sa kojega je ovdje netko postavio link, pripada lažljivim, zapadnim korporativnim medijima elite, buzfeed je član medijske organizacije elite, “First Draw News”, stvorene protiv širenja navodnih lažnih vijesti (fake news).Pod “fake news”, elita podrazumijeva sve one neovsine medije i portale, kao ovaj, koji pišu istinu, a ne propagadne laži iz američke i izrealske kuhinje. Članovi “First Draw News” su svi zapadni elitni mediji, kao BBC, CNN; NY Times, njemački Die Zeit, ARD i mnogi drugi, sve lažov do lažova, sve kriminalac do kriminalca, ratni huškač do ratnog huškača

https://firstdraftnews.com/first-draft-prepares-big-year-ahead-support-40-new-partners/

alan ford
6 godine prije

Slažem se sa ocjenom autora L.P. da sve ostaje isto. AFD sa 13 posto ne može učiniti ništa, osim u Bundestagu, ostalim sluganima elite, podpaljivati malo vatre pod guzicu. Vlast ostaje i dalje u rukama duboke države iz SAD-a, a Njemačka je i dalje okupirana zernlja od strane SAD, Britanije i Izrela, još od 1945 do danas. Stvarni kancelar Njemačke je Soros, koji izvršava planove duboke države. Ma kakav nacizam, kakav ksenofobija i ostalo bla bla, sve laži korpoartivnih medija.. kvaka je u tome, da su njemački vazalni političari na čelu sa Merkelicom odlučili uništiti Njemačku, oduzeti je domicilnom narodu narodu i od nje napraviti neku multietničku neutralnu državu. Kontroverzni njemački autor turskih korjena, najžešći kritičar njemačkih vlasti, Akif Pirncci naziva to “umvolkung” (doslovno prevdeno: prenarođavanje, ) dakle zamjena jednog naroda sa drugim, narodom, odnosno narodima. zamjena domicilnog njemačkog naroda sa drughim narodim AFD ima i stranaca članova, kao Hrvat… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

svi koji lupaju gluposti o jačanju nacizma u Njemačkoj, očito nisu nikad bili u Njemačkoj, i nemaju blage veze već puše cio-propagandu iz CNN, i New York Timesa, koju kod nas prenose Jutarnji, Index i ostali.. ajde malo odite u gradske četvri kao Neukoelln u Berlinu, Marxloh u Duisburgu, ili Nordstadt u Dortmundu.. i druge slične četvrti u svakom većem gradu. Pa čovječe, to je već izgubljena teritorija gdje ne važe njemački zakoni. Njemačka policija ne usuđuje se ići u te četvrti.. Njemački glavni mediji brojali su slučajeve neonacističkog nasilja u zadnjih 25 godina. Ali ti mediji prešućuju, da je za isto vrijeme u tih zadnjih 25 godina, bilo duplo više slučajeva nasilja u obrnutom smjeru, većinom od strane agresivnih arapskih migranata prema domicilnim Nijemcima. Ti se slučajevi zataškavaju ili se ne pominje ime počinitelja, onda to među domicilnim Njemcima stvar bijes i frustraciju. Sve glavne stranke šute o tome,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI