Njemačka vjeruje da ruski saveznik ‘podržava Zapad’

Kassym-Jomart Tokayev i Olaf Scholz
20 komentara

Kancelar Olaf Scholz pohvalio je kazahstanskog predsjednika Kassym-Jomarta Tokayeva nakon što je ovaj obećao da će se pridržavati sankcija Rusiji

Njemačka je zadovoljna iskazanom predanošću Kazahstana zapadnim sankcijama protiv Rusije, rekao je kancelar Olaf Scholz. Srednjoazijska država članica je nekoliko gospodarskih i sigurnosnih saveza koji su pod vodstvom Rusije. Neki sa Zapada su je optužili za iskazivanje pomoći Moskvi kako bi Moskva zaobišla nametnuta ograničenja. Nakon sastanka s kazahstanskim predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevim u četvrtak, kancelar Scholz je rekao da je “dobro i korisno što nas kazahstanska vlada podržava u sprječavanju zaobilaženja sankcija i poduzela je aktivne protumjere”. Primjedba je uslijedila nakon što je predsjednik Tokajev uvjerio njemačke dužnosnike da je “Kazahstan nedvosmisleno pojasnio da će se pridržavati sankcija”.

Neki stručnjaci na Zapadu ranije su izrazili zabrinutost da Astana samo na riječima govori o zapadnim ekonomskim ograničenjima i da potajno pomaže Moskvi u nabavi robe proizvedene na Zapadu, uključujući onu dvostruke namjene koja bi mogla imati vojnu primjenu.

Njemačka kancelarka opisala je Kazahstan kao “važnog partnera” koji može pomoći Berlinu u diverzificiranju svog uvoza sirove nafte i u smanjenju svoje ovisnosti o ruskim energetskim opskrbama. Scholz je spomenuo i druge sirovine kojima je ta srednjoazijska zemlja bogata, a potrebne su Njemačkoj za prelazak na čistu energiju.

Tokajev je pak potvrdio spremnost svoje zemlje u pogledu povećavanja izvoza nafte u Njemačku, koju je nazvao “nacijom strateškog partnera u Europskoj uniji”, kojoj će biti osigurane isporuke. U međuvremenu, u petak bi kancelar Scholz trebao primiti čelnike ostalih srednjoazijskih država: Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Turkmenistana.

Prošlog utorka američki predsjednik Joe Biden također se sastao s čelnicima pet bivših sovjetskih republika, tijekom Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Prema čitanju razgovora, bliža trgovinska i sigurnosna suradnja bile su visoko na dnevnom redu, s razvojem Trans-kaspijske trgovinske rute, također poznate kao Srednji koridor, koju predvode zemlje G7.

Kassym Jomart TokayevKazahstannjemačkaOlaf Scholzrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Baba, oni Olaf Šolc je rekao…
Sinko, daj me nemoj zajebavati!!!

P.S.
Europska komisija pokrenula je antidampinšku istragu….
Otužuje Kazahstan i Tursku za isporuku brezove šperploče iz Rusije.
Kažu da u Kazahstanu breze ne rastu, a u Turskoj nemaju koru…

MladenSt
6 mjeseci prije

Putin je otvoreno izjavio da je Kazahstanu poklonjena država .

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Trebali su tamo ostati dulje i dobro ih istamburat.

Kad su Francuzi pokrenuli neku pobunu.

Moguće da ovog Tokajeva uskoro netko njegov zatuče.
Sve korumpirane ništarije. Kao Piškalin Pišonja iz Armenije.

Max
6 mjeseci prije

Kazahstan je Rusiji saveznička zemlja.

Jomla
6 mjeseci prije

Tokajev isto k’o Pušinjan, pokušava s dvije stolice: uveo sankcije Rusiji (joooj, da me zapad vidii…), a traži od Rusije veeelike dodatne količine goriva (‘aj’mo “pomoć’ rusima” i napraviti biznis s zapadom, hehehe, dok se još može…). Ma mućci, i Rusija to ZNA!

gigi pinna
6 mjeseci prije

Ne svojata ona ništa – more Rusa tamo odvajkada živi. Kazahstan je između Kine i Rusije – budu li se išli praviti pametni proći će gore nego Armenija. Btw., prošle je godine Putko spašavao guzicu tom istom Tokayevu. Tko uopće uzima za ozbiljno ovog ćelavog redikula.
A Ukrajini se uistinu sprema ona “do zadnjeg Ukrajinca”.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Playing with fire 😁 ….

hiber
6 mjeseci prije

1989. 38% stanovnistva Kazahstana su bili rusi, sada samo 18%. Međutim, u godinu dana se broj rusa povećao za 400.000 mladih rusa koji su pobjegli od Putina glavom bez obzita. Dakle, Tokayev, radi ono sto i svi. Udaljava se od broda koji tone, u strahu da ih Titanik ne povuće sa sobom.

Zoro
6 mjeseci prije

Tokajev ništa nije naučio iz ukrajinske lekcije a ta je,
Ne možeš nekažnjeno koketirati i sarađivati sa neprijateljima Rusije na štetu Rusije, postaješ i ti neprijatelj zbog zemljopisnih datosti i opasan, to se tolerira jedno vrijeme a onda slijedi uklanjanje opasnosti od Ruskih granica bez obzira na cijenu, Ponavljanje 41-e neće biti dozvoljeno,
Ako se Tokajev i Kazahstanci ne opamete ponoviće ukrajinsku priču i dijeliti njenu sudbinu a to je najvjerovatnije prestanak postojanja ili stvaranje teritorijalno malog potčinjenog pašaluka gdje će se vršiti denacifikacija i otrežnjenje u trajanju vjerovatno jedne generacije

Darko
6 mjeseci prije

Ne zna se tko je više glup a tko gluplji u Njemačkoj, Šolc ili bivša guska Merkelica? Ode Njemačka u krasan kurac od kada su postavili onu ukrajinsku kurvu na čelo EU i posvrbili se tamo gdje ih nije svrbilo 🙂

Captain
6 mjeseci prije

Tresla se zemlja celi dan
Ne zna s kim igra ko
Dođe i tigar zvani Kan
Čudna šuma je to .

Eto prije nisam znao koliko je ova pjesma rekla o geopolitici,primjenjivo i u ovom slučaju. 🤣.

Nekoime
6 mjeseci prije

Bio bi to “pogodak u prazno”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI