Njemačka želi da se ruska nuklearna industrija sankcioniše

nuklearno postrojenje
13 komentara

Njemačko ministarstvo ekonomije saopćilo je u ponedjeljak da je zatražilo od Evropske komisije da uvede sankcije ruskom sektoru nuklearne energije. S obzirom da su članice podijeljene oko te ideje, EU se do sada suzdržavala od uključivanja nuklearnog goriva u svoje pakete sankcija.

“Savezna vlada je razgovarala s Evropskom komisijom za uključivanje civilnog nuklearnog sektora” u sljedeći paket sankcija bloka, navodi ministarstvo u saopćenju, dodajući da EU ne bi trebala “zazirati od odlučne akcije u ovoj oblasti”.

Njemačka je u subotu zatvorila svoje posljednje tri nuklearne elektrane, prkoseći pozivima da produži njihov rad usljed rastućih troškova energije.

Manje od dan kasnije, pet članova grupe G7 – SAD, Velika Britanija, Kanada, Japan i Francuska – objavilo je da će razviti lance opskrbe nuklearnim gorivom koji isključuju Rusiju, u pokušaju da zemlju istjeraju iz međunarodne nuklearne mreže i energetskog tržišta.

Rusija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača uranijuma i isporučila je EU oko 20% svog uvezenog uranijuma 2020. godine. Kazahstan je u međuvremenu imao 23%, a Niger 24%, prema podacima koje je prikupilo udruženje “Prijatelji zemlje – Njemačka”.

Ni EU ni SAD nisu sankcionisale ruski civilni nuklearni sektor otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošlog februara. EU je uvela deset paketa ekonomskih sankcija, uključujući one usmjerene na rusku naftu i plin, ali bi se dobijanje jednoglasne saglasnosti njenih članica za usvajanje jedanaestog paketa moglo pokazati teškim, a Mađarska je obećala da će se usprotiviti takvoj mjeri.

Mađarska kupuje uranijum od Rusije, a tamošnje energetske vlasti trenutno rade s ruskom državnom kompanijom za nuklearnu energiju Rosatom na proširenju jedine nuklearne elektrane u zemlji. Budimpešta je više puta tvrdila da prethodne sankcije nisu uspjele značajno oslabiti Rusiju, dok su oštetile evropsku ekonomiju, a Orbanova vlada insistira da je rusko nuklearno gorivo od vitalnog značaja za energetsku sigurnost Mađarske.

Francuska takođe intenzivno sarađuje sa Rosatomom, iako je njen stav o sankcionisanju kompanije nejasan. U objavi na Twitteru u subotu, Sven Giegold, državni sekretar u njemačkom ministarstvu finansija, rekao je da će Berlin “pokušati uvjeriti” Pariz da slijedi njegov primjer i da se odvoji od ruskog uranijuma.

Nuklearna energijarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Kad mi nemamo nuklearke neka nemaju i ostali.

Max
1 godina prije

Svoju su već kaznili.

Tupko Glupko
1 godina prije

Svima preporučam odličan tekst objavljen u Lideru, naziva “Kina i Rusija predvode veliki povratak nuklearne energije” napisan prije mjesec i pol dana, lako ga nađete na netu.
Najzanimljiviji dio govori da uran ne ide izravno iz rudnika u nuklearni reaktor, tj. mora proći kroz pretvorbu i obogaćivanje prije nego što se može koristiti kao gorivo u nuklearnom reaktoru.
A tu je Rusija dominantan igrač i posjeduje 40 posto ukupne svjetske infrastrukture za pretvorbu urana i 46 posto ukupnog svjetskog kapaciteta za obogaćivanje urana.

Čak 67 posto svih reaktora koji će biti dovršeni u svijetu do 2030. bit će ili iz Rusije ili Kine. 

Pročitajte ga, stvarno je dobar članak i pokazuje još jednom pamet EU političara što sada žele sankcionirati uvoz nuklearnog goriva iz Rusije, kao i pamet njemačkih što zatvaraju sve nuklearne elektrane.

WISSEN
1 godina prije

Oni bi htijeli da Rusi budu gladni, zedni, bosi onda bi rekli Hrvatima gledajte kako su jadni drzite se nas nacista.

Ivan
1 godina prije

Zar onaj njemacki majmun Sholtz nema dovoljno svojih problema? A kako bi to izgledalo da Rusija Njemackoj kaze da zatvori svu industriju i uzgaja samoc cvijece?

dokurčilomi
1 godina prije

Hahahaha, morat ćete prvo krenuti od susjeda Francuza.

IVO ŠAMANIC
1 godina prije

IZGLEDA DA ŠVABE NACISTI MISLE DA CE NJIH I NJIHOVE TAKOZVANE ZELENE NETKO DA SLUŠA TKO SU ONI DA BI NJIHOVO MIŠLJENJE BILO VAŽNO DOSTA SU SE BOGATILI NA RAČUN UKRAJINE I RUSIJE NEMA VIŠE JEFTINOG PLINA NAFTE STRUJE JEFTINOG UMJETNOG GNOJIVA ZA POLJOPRIVREDNIKE TAKO DA JE VRIJEME DA OSJETE NESTAŠICU I BIJEDU NEVIDE GLUPSONI DA JE CILJ AMERIKE DA DEINSTRUJALIZIRA NJEMACKU A ONDA SU ODNIJELI GACE NA ŠTAPU TAKO IM I TREBA A MOŽDA PRIDE DOBIJU I MALO RADIOAKTIVNOG OBLAKA DA SE UGLJENIŠU I NESTANU

Keki
1 godina prije

Oni pogasili svoje nuklearke i sad ovakvi komentari. Ako ovo nije definicija jada i kretenizma onda ne znam što je.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI