Norveška se protivi ograničenju cijene ruskog gasa

Gas
31 komentar

Norveška je protiv prijedloga EU o postavljanju vještačke gornje granice cijena ruskog prirodnog gasa, prema Ministarstvu nafte i energetike te zemlje.

„Ovo bi moglo pogoršati problem sa kojim se Evropa već suočava, odnosno nestašicu gasa“, rekao je glasnogovornik ministarstva Stein Grimsrud za novinsku kuću Izvestia.

Norveška je postala ključni dobavljač gasa za EU nakon što su se ruski tokovi smanjili zbog sankcija i tehničkih problema. Udio gasa koji se uvozi u blok iz Rusije pao je sa 41 % na 9 % od početka godine, izjavio je nedavno evropski komesar za energetiku Kadri Simson. Norveška je nekada bila drugi najveći snabdevač EU gasom, pokrivajući oko 20 % svojih potreba. Ovog ljeta Oslo je odobrio dozvole za vađenje plina na sedam novih morskih polja kako bi se povećala proizvodnja plina u 2022. za 8 % u odnosu na 2021. godinu.

Ministarstvo je takođe potvrdilo da planira da EU ove godine isporuči oko 122 milijarde kubnih metara gasa. Poređenja radi, prije 2022. Rusija je bloku godišnje isporučivala oko 130 milijardi kubnih metara plinovodom i 20 milijardi kubnih metara u obliku LNG-a.

Neki analitičari, međutim, primjećuju da Norveška nema kapacitet da isporuči dovoljno plina EU da pokrije gubitak ruskih tokova.

“Norveška nije u stanju da riješi tekuću energetsku krizu jer je ozbiljno proširenje njenog izvoza nemoguće zbog ograničenih rezervi. Također napominjemo da je Norveška povećala svoju dobit zbog rasta cijena plina i da ne planira učestvovati u postavljanju gornje granice cijena plina. Oslo nudi svojim evropskim partnerima da rade na osnovu dugoročnih ugovora”, rekli su za Izvestije iz ruske ambasade u Norveškoj.

eugasnorveškarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Zbog svog interesa.

Vrata
1 godina prije

Bas sam mislio da ce Norveska prodavati energente ispod cijene svojim EU saveznicima.Imaju iste evropske vrijednosti,istog neprijatelja…

tihobl
1 godina prije

Vijest dana:
Sateliti na ruskom nisanu

“Русија сматра америчке комерцијалне сателите легитимном метом, ако се користе у војној операцији у Украјини”, изјавио је заменик шефа Одељења за неширење и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Константин Воронцов.

tihobl
1 godina prije

Pametan ko Analena Brabonjak:

Шпански премијер Педро Санчез је председника Кеније све време називао председником Сенегала током конференције за штампу

tihobl
1 godina prije

Mislio sam da prevedem najvaznije recenice iz danasnjeg putinovog govora, ali puno je najvaznijih. Najbolje bi bilo da redakcija objavi snimak govora sa prevodom.

tihobl
1 godina prije

U Ukrajini najnovija akcija:
Dovedi druga u vojni odsjek i uzmi 20.000 grivni (~540 evra).

Mislio sam odvesti Debelog Djuru u Hibera, ali ne isplati se. Vise bi potrosio na gorivo nego sto bi dobio od Zelenskog.

tihobl
1 godina prije

Makerova premijerka zna kako ce se zavrsiti rat:

После окончања украјинског сукоба, Русија ће остати велика сила и сусед Француске – француска премијерка Елизабет Борн.

tihobl
1 godina prije

Олег Јевтушенко, директор државне корпорације Ростех, рекао је за ТАСС да је производња првих Ту-214 за комерцијалне испоруке авио-компанијама 2023. године већ почела.

Savim dobar putnicki avion za ruske potrebe.

gargamel
1 godina prije

Leći će i oni na rudu, jedini spas im je sklopiti savez sa Rusima.

tihobl
1 godina prije

Председник Израела: Украјина неће добити израелске ПВО системе

“Постоје ствари које не бисмо волели да изложимо ризику да падну у руке нашим непријатељима, а, такође, постоје тајне које не бисмо делили”, изјавио је израелски председник Исак Херцог.

tihobl
1 godina prije

Пентагон је одлучио да убрза имплементацију програма размештања модернизованих нуклеарних бомби Б61-12 у Европи.

Прва серија тактичког нуклеарног наоружања новог типа стићи ће у складишне базе у Европи у децембру, а не у пролеће следеће године, како је раније планирано.

tihobl
1 godina prije

Руски концерн Алмаз-Антеј започео је серијску производњу квадрокоптера. До краја године биће произведено око 1.000 дронова по цени „знатно нижој од страних аналога“.

tihobl
1 godina prije

Путин је испричао виц:

Породица, син пита тату:
“Тата, зашто је тако хладно?”
Зато што је Русија напала Украјину.
– Шта ми радимо овде?
— И увели смо санкције против Руса.
– Зашто?
– Да се  осећају лоше.
-3ap смо ми, Руси?

tihobl
1 godina prije

Све више немачких војника жели да се демобилише из армије — пише Der Spiegel
Број отказа повећан је за 400% у првих осам месеци 2022. године.

Lucija, prva
1 godina prije

😄” „The Wall Street Journal“: Prema podacima Evropske komisije, uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa u EU, je u avgustu porastao za 41 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Rusija je sada drugi najveći dobavljač LNG-a za EU ​​posle SAD. „Uvoznici tvrde, da ove isporuke ne podležu evropskim sankcijama i da je kupovina LNG-a od Rusije, neophodna da bi se cene energenata u Evropi održale na nižem nivou. Međutim, trgovina je u suprotnosti sa naporima EU, da uskrati Rusiji prihode od fosilnih goriva. Kao rezultat toga, ruski LNG se pokazao kao „trojanski konj“ u politici sankcija zapadnih zemalja. Njegove isporuke Evropi još nisu ograničene, što Ruskoj Federaciji omogućava da nastavi da povećava izvoz. Prošlog meseca Francuska je bila najveći uvoznik ruskog LNG-a, a slede Španija i Belgija. Prema podacima EU, u prvih osam meseci ove godine ruski proizvod je činio 17% ukupnog uvoza LNG u EU, dok je američki… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Je li ovo točno i kako je to moguće?

“Nakon što su EU i Hrvatska uvela sankcije Srbiji na uvoz ruske nafte, vlada Ane Brnabić je zabranila izvoz jeftinog plina o kojem kritično ovise mnoge tvornice u Hrvatskoj, a ispostavilo se i u Bugarskoj. Sada će te tvornice kupovati plin na burzi u Nizozemskoj, a srpski trgovci, kao InGas Inđija će svoj morati prodavati u zemlji, jer su ga jeftino dobili zbog aranžmana Putin-Vučić na držanoj razini, a ne na “lijepe oči” ili svojih “poslovnih sposobnosti” Vlada Srbije u ponedjeljak donijela odluku da do kraja oktobra zabrani izvoz prirodnog plina kako bi zaštitila domaće tržište. Taj privremeni embargo odnosi se upravo na LNG koji se upotrebljava i kao energent i kao motorno gorivo.”

A koliko plina hrvatskog ide u Italiju?
I po kojoj CIJENI?

Možemo mi ovdje naklapati, ali bez cijena i količina…

Zoran
1 godina prije

Zasto bi prodavali jeftinije jer je pravilo. ponude. i potraznje, a amerikanci dizu. cjene

tata mata
1 godina prije

sve moze ,al pare ne diraj ,toliko o partnerstvu i solidarnosti

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI