”Nova” strategija Bijele kuće protiv Irana – Agresija protiv ”sedam zemalja” ostaje

Bijela kuća, white house, SAD, predsjednik
13 komentara

Pozivajući se na svoje izvore u Bijeloj kući, Reuters javlja kako je američki predsjednik Donald Trump spreman usvojiti novu strategiju protiv Irana.

”Nova” strategija predviđa ”agresivniji odgovor protiv Irana i militantnih skupina koje Teheran podržava na Bliskom istoku”.

Reuters je vijest objavio pozivajući se na više izvora u američkoj administraciji koji ili nisu ovlašteni da daju izjave o ovom pitanju, ili su htjeli ostati anonimni. Iako objave ove agencije, najblaže rečeno, često znaju biti tendenciozne i zbunjujuće, činjenica da je Bijela kuća  uvela jednostrane sankcije protiv Islamske Republike i stav Trumpa od početka kampanje oko nuklearnog sporazuma sugeriraju da će ”nova” strategija protiv Teherana uskoro biti i službeno potvrđena.

Izvori su za Reuters rekli kako se o pooštravanju strategije protiv Irana raspravljalo u petak, 8. rujna, na sastanku u Bijeloj kući.

Tada su Donaldu Trumpu svoje prijedloge predstavili ministar obrane James Mattis, čelnik State Departmenta Rex Tillerson i savjetnik za nacionalnu sigurnost Herbert McMaster .

S nekim detaljima strategije bi javnost mogla biti upoznata već ovog mjeseca.

Do danas je nacrt dokumenta pripremljen, ali ga još treba doraditi.

Reuters citira izvore koji su naveli kako će glavni smjerovi djelovanja Sjedinjenih Američkih Država biti sprečavanje razvoja iranskog raketnog programa i suzbijanje aktivnosti proiranskih skupina na Bliskom istoku.

Bijela kuća je odbila je komentirati informaciju, prenosi Reuters.

Ako su gore navedene dvije glavne smjernice ”nove” strategije Washingtona protiv Teherana, primjetno je da nedostaje dio u kojem SAD odustaje od najavljenog izlaska iz nuklearnog sporazuma, što je su kritizirali i američki saveznici u Europi, ali i od razne međunarodne agencije i organizacije, prije svega jer su i SAD pristale na sporazum, kojeg su kasnije potvrdile u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Stoga se prelazi na ”sprečavanje razvoja raketnog programa i suzbijanje akcija proiranskih skupina na Bliskom istoku”.

Na toj će se listi sigurno naći libanonski Hezbollah, jemenski pokret Ansarullah, skupine palestinskog otpora i na kraju na kraju skupina Hashd Al-Shaabi, krovna organizacija koja okuplja sve šiitske milicije u Iraku i prema nekim procjenama ima i preko 100 000 boraca, od kojih veliki broj jedinica teških naoružanjem i suvremenom vojnom opremom.

U tom slučaju je politika Trumpa, koji vjerojatno nema nikakav utjecaj u Bijeloj kući, nastavak politike ranijih administracija, a ona se sastoji u ”rušenju sedam režima u pet godina”, kao što je 2007. izjavio general Wesley Clark.

Te zemlje su Irak, Somalija, Libija, Sudan, Jemen, Sirija i Iran. Plan se nasukao u Siriji, a Irak i Jemen također nisu u potpunosti okupirani, ali ”nova” strategija protiv Irana govori da se od njega nikada nije odustalo. Vjerojatno i neće, sve dok proameričke snage na terenu ne budu u potpunosti poražene i iskorijenjene. S obzirom na razvoj događaja u Siriji, izbor Michela Aouna za predsjednika u Libanonu i njegovu podršku Hezbollahu, sve veću vojna moć proiranskih skupina u Iraku i nemogućnost koalicije saudijskog režima da slomi otpor jemenskih boraca su dobar razlog za optimizam i prve naznake da neće teći baš sve tako glatko kako su osmislili stratezi ”Projekta novog američkog stoljeća” (PNAC).

Izjava generala Wesleya Clarka iz 2007.

AnsarullahBijela kućaHerbert McMasterHezbollahReutersState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Netkić iz Netkićevaca
6 godine prije

Saudijska Koalicija zauzima Siwrah, nakon Mariba i ide prema Saani….. e sad pitanje, tko će koga tu iskorijenit?

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Wesley Clark… Kakav je to zločinac znaju najbolje istočni susjedi. Toj nuli od čovjeka je uzor Douglas MacArthur, ona zvijer koja je tražila 30-ak nuklearnih bombi da sravni Koreju sa zemljom. Clark je na Kosovu izdao zapovijed britanskom generalu da napadne ruske snage smještene tada tamo i tako pokrene vjerojatno treći svjetski rat, ali je ovaj britanski general imao dovoljno mozga i hrabrosti da ga odbije.
Hvala k…. da je ovaj bolesnik završio prijevremeno karijeru identično kao i njegov uzor, a sad dijeli naknadnu pamet… Bolesno do bola, tipično američki.

subaru
6 godine prije

Strategija parazitskih banditosa kako razoriti društvo i države čiji političari nisu potkupljivi da bi za milijune zelembača razvlastili svoj narod od zraka, vode, zemlje i ono pod zemljom/morem za banditose koji bi se neradom “hranili” njihovim radom i bogatstvom prirodnih resursa koje su kao društvo i narod stvorili prvenstveno za svoj narod i potomke… Oteti im mladost i pamet koja će bježati prvo od rata, a potom od izrabljivanja, potplaćenosti, neimaštine, bez posla (jer je uništena svaka proizvodnja koja je bila konkurencija) u vlastitoj državi od vlastitih nazovi “poslodavaca i političara” koje bi ti banditosi postavili… Viđena situacija s SFRJ i što danas imamo na tim prostorima… Jasno i glasno reči: Strategija lopova kako oteti tuđe i napraviti ih svojim robovima”

zvone treći
6 godine prije

Somalija je raskomadana, Yemen je u kaosu, Sudan se podijelio u dva dijela, Irak i Libija su srušeni, Sirija je u kaosu i de facto podijeljenja na više teritorija, jedino su još netaknuti Iran i Sjeverna Koreja, Bush i Obama su odgirali svoju igru, Trump će nastaviti njihov posao

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI