Nova vlada Pakistana se u vojnoj suradnji okreće Rusiji

Pakistanski general
32 komentara

Nakon što je u izbornom programu novi pakistanski premijer Imran Khan razbio nedoumice oko daljnje suradnje s Kinom i potvrdio predanost njegove stranke za nastavak i jačanje ekonomske suradnje s Pekingom, dan nakon inauguracije novog premijera Islamabad je najavio jaču vojnu suradnju s Rusijom.

Pakistan, zemlja s nuklearnim oružjem, usred napetosti između Islamabada i njegovog bivšeg američkog saveznika se sve više približava Rusiji.

Američka mreža NBC News je jučer potvrdila zamrzavanje vojne suradnje između Pakistana i Sjedinjenih Država, nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trump odlučila obustaviti vojnu pomoć Islamabadu početkom ove godine. Bijela kuća je to učinila pod izgovorom da Pakistan ne kontrolira militantne skupine u Afganistanu, iako s brojnima ima veze i može na njih vršiti utjecaj.

Veleposlanik Pakistana u Washingtonu, Ali Jehangir Siddiqui, za NBC News je potvrdio da je prošlog tjedna suspendiran vojni program obuke između dviju zemalja. Kroz taj program su prošli mnogi pakistanski vojni zapovjednici, a za ovu godinu je planiran dolazak ukupno 66 pakistanskih časnika.

Sve ovo se događa u trenutku kada je Rusija potpisala ugovor o vojnoj suradnji s Pakistanom , kojem je obećala isporuku vojnih helikoptera i provođenje zajedničkih vježbi u kojima će sudjelovati ruski i pakistanski časnici.

NBC News također izvještava da je ruska radio mreža Dispatch News Desk počela emitirati vijesti i svoj program na teritoriju Pakistana, što je jasan znak približavanja dviju zemalja.

“Rusija i Pakistan su tijekom Hladnog rata bili zakleti neprijatelji, kada su Pakistan i CIA osamdesetih godina prošlog stoljeća podržavali militante koji su se protiv Crvene armije borili u Afganistanu”, podsjeća NBC.

No, američka televizija podsjeća da je umirovljeni maršal zrakoplovstva i bivši pakistanski diplomat Shahzad Chaudhry  predvidio mogućnost “novih odnosa između bivših neprijatelja”.

Chaudhry vjeruje da percipirano povlačenje Sjedinjenih Država stvara prostor drugim zemljama, poput Kine, Irana i Turske, da ojačaju svoj utjecaj u regiji.

Sa svoje strane, Kamal Alam, pakistanski istraživač na britanskom Institutu Royal United Services, rekao je kako je ponašanje za kojeg je odlučila Trumpova vlada u odnosima s Islamabadom izazvalo nezadovoljstvo u Pakistanu.

NBC News komentira pobjedu novog premijera Pakistana, Imran Khana, koji vidi kao priliku za Moskvu da poveća svoj utjecaj u toj zemlji. Naime, Moskva je bila jedna od prvih zemalja koja je poslala visoke vojne časnike u Pakistan odmah nakon pobjede Imrana Khana, čime je praktično zauzela mjesto koje su SAD desetljećima smatrale svojim “neotuđivim pravom”.

Kako bi čestitala novom pakistanskom premijeru, znajući da na istoku ovakve geste u diplomaciji imaju  posebnu simboliku, Rusija je poslala svog veleposlanika Alekseja Deodva u rezidenciju Imrana Khana da mu u ime ruskog naroda, vlade i predsjednika osobno čestita na pobjedi.

Novi premijer Pakistana Imran Khan i njegovi stavovi o Kini i Sjedinjenim Državama

Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
5 godine prije

Mislim da je u planu izgon SAD iz Afganistana.To je čisto moje razmišljanje jer se polako zatvara logistički dostup Pentagona prema Afganistanu.Tamo su počeli dovlačiti ISIL-ovce iz Iraqa i Sirije da se bore protiv talibana.

Znase
5 godine prije

Polako Ameri gube važne saveznike koje Rusija, Kina i Iran oberučke prihvataju.Samo da Putin proda Indiji S400 i njima sleduju sankcije.

tuf
5 godine prije

Američku vojnu industriju prije svega odbojnom čini korupcija koja je potpuno izvan kontrole. U njihovim ugovorima se više ne spominu milijuni. Milijardama se razbacuju kao pijani mornari. A kvaliteta je nastradala, jer većina novca ne ide u razvoj nego privatne džepove.
Isto im se dešava u svemirskom programu, gdje vidimo kako su sada ovisni o stranim raketnim motorima, dok privatne tvrtke imaju miješane rezultate. Pobogu, još uvijek održavaju na životu Hubble, valjda zadnje što su dobro napravili (nakon podešavanja zrcala,khm), jer James Webb svemirski teleskop koji je tvrtka Northrop Grumman trebala postaviti u orbitu 2007-e godine s početnom cijenom 500 milijuna dolara, još uvijek nije završen, planira se oko 2021-e godine, a cijena je nekim čudnim čudom skočila na 10 MILIJARDI dolara.
Takav modus operandi upućuje na vrlo dvojbenu daljnju konkurentnost i potrebu radikalne revizije – koju je Trump planirao, ali se povukao.
Ipak želi poživjeti još koju godinicu.

Ampuh Puh
5 godine prije

America’s Drek II: The Wrath of Khan

Ante
5 godine prije

Ako se dobro sjećam Pakistan je godinama trpio američke bespilotne letjelice koje su ubijale sve što se miče uz pakistansko afganistansku granicu. Bez obzira dali se radilo o civilima svatovima teroristima ili pakistanskoj vojsci. To se događalo još od početak intervencije u Afganistanu. Pakistanske vijesti su čak imale jako skupe video grafike kojima su opisivali napade američkih bespilotnih letjelica. To i vjerojatno još mnogo drugih pojedinosti koje ja ne znam je utjecalo da se Pakistan okrenu Rusiji.

Potemkin
5 godine prije

Koja ste vi ekipa zgubidna to vise nije normalno , citam te komentare i ne mogu vjerovati , gotovo svaki autorski clanak na ovom portalu popljujete mrznjom prema americi i EU , odnosno zapadu , daj ljudi sto je vama , pa kladim se da svako od vas ima bar nekoga od familije vani , vjerojatno vas ima i koji zivite od tih penzija ili ustedjevina koje su zaradjene na tom “monstruoznom” zapadu , ajde se malo skulirajte , molim vas . 🙂

Weteran
5 godine prije

Prvenstveno treba stabilizovati odnos Indija – Pakistan!

bbbb
5 godine prije

Dobro je da je suspendirana “obuka” vojnika u đu es ej jer su to sve obučeni špijuni kontra države a za tamu.

shumadinac
5 godine prije

Rusija čestita, Amerika preti.
Rusija sve više čestita, Amerika sve više preti.

I onda se čude šta se to događa sa svetom…

Potemkin
5 godine prije

P.S. Samo udarajte minuse i ne zaboravite ocistiti ekran i tipkovnicu od sline 🙂

Ivi tz
5 godine prije

Super. Velika je ovo stvar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.