fbpx

Novi američki „Hellfire nindža projektil“ već se koristi na Bliskom istoku

Bespilotna letjelica MQ9 Reaper

Pentagon je odlučio koristiti novo “sofisticirano” oružje za eliminaciju glavnih ciljeva, takozvanih meta “high value“, koje su u misijama koristiti na Bliskom istoku koristili američko zrakoplovstvo i CIA. Čini se da je ova raketa, kako bi se riješio problem s kolateralnim žrtvama, uobičajena navođena bomba, ali umjesto naboja s visokim potencijalom u sebi nosi oštre “noževe”.

Izgleda kao oružje robota Goldrake i ima rotirajuće oštrice, ali to je najnoviji izum američke ratne tehnologije kojeg i dalje podržavaju divizije dronova ubojica, iste one koje ne prestaju loviti lidere međunarodnih terorističkih organizacija koje su još uvijek aktivne na Bliskom istoku. Nakon skandala s kolateralnim žrtvama uzrokovanim u brojnim ciljanim ubojstvima, neko je vrijeme proučavan način korištenja “oslabljene” municije“ i smanjenje brojnih lansiranja raketa „fire and forget“.

Prije ovog izuma je odlučeno da se za ove misije koristi takozvana „oslabljena municija“ i zloglasne protutenkovske rakete „Hellfire“, konvencionalno naoružanje koje se najviše koristi u „ratu protiv terora“, zamijenjene su novom raketom „Joint Air Ground Jamg“. One su već u proizvodnji i bit će lansirane iz borbenih helikoptera “Apache” Ah-64, vjerojatno i iz bespilotnih letjelica „Reaper“, poput svog prethodnika, što jamči učinkovitost protiv svim vrsta ciljeva.na tlu.

Ali sada je, umjesto ovakvih projektila, postignut novi korak i meta se uništava bez detonacije. Prema izvorima s kojima se konzultirao The Wall Street Journal, novi je model raketa „Hellfire“, municija koju najviše koriste dronovi ubojice MQ-9 „Reaper“, ali je modificirana za smještaj “noževa” koji bi, izvučeni u posljednjoj fazi leta prema cilju, mogli probiti vozilo i “isjeći na komade” ono što prevozi.

Raketa o kojoj je riječ se razvija od 2011. godine, a klasificirana je kao R9X. Njezin tehnički dizajn pokazuje kako se šest oštrica, postavljenih kao stabilizirane „peraje“ rakete, automatski izvlače kako bi doslovno uništili svoju metu. Ostalo je povjereno rotaciji koju raketa slijedi u padu.

Ovaj poseban izbor rezultat je potrebe da se eliminira kolateralna šteta prilikom uništavanja vozila koje je identificirano kao sredstvo za prijevoz „cilja velike vrijednosti“. Naime, eksplozija konvencionalnog projektila AGM-114 „Hellfire“ često rasipa gelere 10 do 20 metara od mete, riskirajući da pogodi civile koji se kreću u ciljnom području,  čak i ako je meta pogođena milimetarskom preciznošću.

Kao što su izvijestile različite specijalizirane novine, ova inertna bomba posebno podsjeća na “Lijene pse”, zračne bombe „Lazy Dog” koje su korištene na bojnim poljima Koreje i Vijetnama. Ovaj tip oružja je izveden od „pikada“ iz Prvog svjetskog rata, čeličnih strelica koje kinetičkom energijom akumuliranom u padu, bez pomoći eksplozije, daju “ubojite” rezultate.

Već neko vrijeme Pentagon i CIA, koji se bave ciljanim ubojstvima u svim područjima u kojima djeluju organizacije poput takozvane „Islamske države“ i Al-Qaede, špekuliraju o smanjenju ubojitog utjecaja svog oružja. Prema američkim izvorima, ovo se do sada nepoznato oružje već koristilo nekoliko puta. Navodno je njime eliminiran broj dva Al-Qaide u Siriji, Abu Khayr Al-Masri, te Jamal Balawi u Jemenu. Posljednje informacije izvještavaju o uporabi ove posebne vrste municije protiv presretnutog minibusa dok je bio u tranzitu u sirijskom gradu Idlibu prošlog utorka. Unutar vozila, prema glasinama, navodno su identificirani Abu Ahmed Al-Jaziri i još jedan visoki zapovjednik sirijske Al-Qaede.

„Hellfire“ s noževima umjesto eksploziva: Isplati li se?

Ovdje se logično nameće pitanje, obzirom na već usvojeni modus operandi „fire and forget“ američkih snaga, koliko je siguran ovaj projektil u smislu likvidacije takozvane mete “visoke vrijednosti“, samo kako bi se izbjegle kolateralne žrtve? Ako uzmemo u obzir činjenicu da je 2017. jedan „Hellfire“ koštao 117 000 dolara, a korišten je upravo zbog svoje ubojite pouzdanosti, iako je uzrokovao velike kolateralne žrtve, na ovom projektilu zamijeniti eksplozivni naboj sa šest jednostavnih oštrica koje bi kinetičkom energijom u komadiće trebale isjeći odabranu metu, ovo se čini kao bacanje novca iz čisto „humanih pobuda“. Je li to zaista tako, to znaju Pentagon i CIA. Istina je da projektil, ili barem prototip, postoji, a koristi li se na Bliskom istoku uvijek kada se u blizini nekog od visokih vođa ili zapovjednika Al-Qaede ili „Islamske države“ nađu civili, to je već tema za širu raspravu.

Raketa R9X

FOTO: Projektil RX9 sa 6 „oštrica“ koje se otvaraju prije pogotka u metu

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Tako su za vrijeme drugog svjetskog rata neki Njemački vojnici svoje bajonete izbrusili na način da su nazubljenje. Zubi na bajoneti su bili okrenuti prema dršci, kada bi se bajoneta upotrijebila u borbi, lako bi ušla u metu. Ali kada bi se bajoneta vadila iz mete, napravili bi veliku štetu u meti, zbog toga kako su zubi na bajoneti bili okrenuti. Američki vojnici čim bi uhvatili njemačkog vojnika sa takvom bajonetom pogubili bi ga bez milosti, jer su smatrali da je tako naoštrena bajoneta jako nehumana, zbog velike rane koju bi prouzročila na meti. Hrpetina luđaka koji nakon više od 50 godina vođenja ratova po svijetu postaju slični tim Nijemcima koji su imali te posebne bajonete jer eto obična bajoneta više nije dovoljna.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije
Reply to  Ante

Da li si znao da je CIA na jedno izmišljeno mučenje SS-a izmislila 8 novih.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ante

@ Ante
Kao sto si rekao, to se zove nehumano oruzje (iako ne znam koje je to “humano”, valjda ono koje te ubije bez suvisne patnje). Bez obzira na definiciju, mnoga nehumana oruzje su u svakodnevnoj vojnoj i policijskoj upotrebi. Jedno od njih je takozvana “Hydra shock” municija, tj. suplje zrno sa trnom u sredini. Vezano za bajonet, mislim, da se i uzduzni zlijeb (za otjecanje krvi), smatra nehumanim. Znam da su kasetne bombe po svim konvencijama nehumane, ali se koriste. U nehumana oruzja spada i ABK (atomsko, biolosko i kemijsko) ratovanje.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
1 godina prije
Reply to  Ante

To je 1. svr. i stadardni bajunet na njemačkoj pušci. Francuzi kad bi uhvatili Švabu s tim odma bi ga oslijepili pa ovi to nisu koristili.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

Nije mi jasno: koga oni ubijaju? Pa Al-Qaeda je brigada CIA-e, isto i mužahedini, ISIL – kako mogu tako po Svojima?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  dulebg

dulebg
Pa uvijek ima ljudi koji ideju ozbiljno shvaćaju…i nastoje provesti i/ ili ne slušaju sugestije (naređenja)…
Btw, vjerojatno su ove oštrice pod drugim kutem? Hoću reći, kut oštrica koji pogoduje letu projektila odstupa od kuta potrebnog za učinkovitost?

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije
Reply to  dulebg

Pa zato što neki do juče puleni, previše znaju, pa ih onda likvidiraju pre nego što padnu u ruke Rusima ili Sirijcima ili im ne padne na pamet da se predaju i na taj način proslede informacije. Inače Amerikanci već duže vreme koriste betonske bombe od 227kg (500 funti) koje ubijaju samo kinetičkom energijom. Ova Hellfire mi dođe kao neko teško proseravanje (pardon na izrazu) vojno-industrijskog kompleksa.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Hellfire s “nožovima”, Ninja warriors …

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ameri koriste I Hellfire mindže za ratovanje…jbt,koji ratnici…wow!😂😂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Ako zanemarimo već apsolviranu činjenicu da su u pitanju bolesne psihopate sa industrijom smrti kao glavnom proizvodnom granom, Ima logike u ovom projektilu.
Do sad su se ustručavali gađati hellfire raketama nesretnike koji su se nalazili na trgovima okruženi s puno ljudi, osim ako baš nije bila velika potreba za ubijanjem.
Ovako će moći i to, jedina pretpostavka je da je preciznost dovoljno povećana, CEP mora biti unutar 40-50 cm. Satelitski to mislim i nije izvedivo, vjerovatno će navođenje biti na mobitel žrtve, ili će u blizini biti specijalac sa laserskim označivačem.
Takođe će biti od koristi u situacijama sa oslobađanjem talaca.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo

@ Ivo
Dosad su se mogli ‘Helfrajerizimizirati’ po Afganu, gdje stanovnici, kad ga vide, mogu stresti rafal iz AK-47, uz prigodni verbalni sadrzaj, ali, kako vidimo iz prilozenoga, Libija, Sirija, blizina Irana, Jemen, e, to je ipak nesto drugacija prica. U cijeloj novonastaloj situaciji, najvise me veseli sto Ameri (a i Izrael), nakon sto im netko srusi dron ili raketu, imaju obraza traziti da im vrate ostatke. Pretpostavljam da je obrazlozenje , otprilike, kao;
“Evo pokusali smo vas raznijeti u komadice, (ili spijunirati), ali, bili smo malo nespretni, pa je nas skupi dron (ili raketa), srusen neobavljena posla. Posto sami znate koliko je to skupa tehnika, molimo vas da nam vratite ostatke, da mozemo pokusati ponovo vas raznijeti ili spijunirati”. Lozinka za sifrirani kontakt; vratite mi moje igracke, zalit ce se uciteljici.

TerraMarique
Gost
TerraMarique
1 godina prije

Bilo bi prakticnije da na prednjem delu rakete ima sekac za kuvana jaja

Max
Member
Max
1 godina prije

zvuči kao nešto vrlo opasno. ali zvučao je i f35.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik