Novi američki zračni udari na šiitske provladine milicije u Siriji

SAD koalicija napala Iračke Šiite
16 komentara

Danas je potvrđeno da je američka koalicija jučer, osim zračnih udara na provladine milicije u jugoistočnom Homsu, gdje je gađana kolona borbenih vozila iračke brigade “Imam Ali” koja se iz središnjeg Homsa kretala prema graničnom prijelazu Al-Tanf, proveden još jedan udar na postrojbe iračkih šiita u Siriji.

Naime, američka koalicija je provela zračni udar na skupinu iračkih boraca u blizini sirijskog graničnog prijelaza Al-Bukamal, izvijestila je jučer iračka televizija AFAQ TV.

Prema izvješću i snimci koju je objavila iračka televizija, na meti su se našle iračke paravojne jedinice pukovnije Sayyed Al-Shuhada, koje je jučer napadnuta u blizini Al-Bukamala, sirijskog prijelaza na granici s Irakom u pokrajini Deir Ez-Zor.

U izvješću se dodaje da je najmanje jedan borac pukovnije Sayyed Al-Shuhada poginuo, a još šestero ih je teško ranjeno.

Pukovnija Sayyed Al-Shuhada je dio iračkih šiitskih Hashd Al-Sha’abi snaga, koje su po broju boraca dosegle razinu armije i sudjelovale su u više ofenziva koje su deklarativno bile podržane od strane američke vojske.

Nedavno je jedan od zapovjednika Hashd Al-Sha’abi snaga priopćio kako će dio jedinica, obzirom da je njihov posao u iračkom gradu Mosulu uglavnom gotov, krenuti u pomoć sirijskoj vojsci i da će prijeći na teritorij susjedne države, gdje će se boriti protiv terorista “Islamske države”.

Ovaj je napad prošao neopaženo možda zbog puno više medijski popraćenog udara američke koalicije na vojni konvoj brigade “Imam Ali” u blizini Al-Tanfa u jugoistočnom Homsu.

Dakle, izjava Pentagona da je zračnim udarima u blizini Al-Tanfa “htio zaštititi bazu takozvane Slobodne sirijske vojske u blizini iračke granice” je obična laž. Naime, situacija je puno ozbiljnija i SAD ne želi dozvoliti da se spoje snage iračkih šiita sa sirijskom vojskom, ni u Al-Tanfu, ni Al-Bukamal, niti bilo gdje drugdje.

Međutim, Hashd Al-Sha’abi su 13. svibnja pokrenula velike operacije u području Tal Afara, zapadno od Mosula i otvorile novu frontu u usmjerenu na osvajanje područja Al-Qayrawan sve do granice sa Sirijom. Samo tog dana su oslobodile desetak mjesta, među kojima Umm Kabeera, Tell Hajm, Sadkhan, Sabiya Haroush, Abu Lahaf, Hayat, Tal Hasaynat i Mahdi Mahal.

Nakon ovih napora su snage iračkih šiita otvorile nekoliko koridora za civile, kako bi napustili Al-Qayrawan i okolna sela i da bude što manje žrtava među civilima, a njihov ulazak u Siriju znači da su dosegle granicu s pokrajinom Deir Ez-Zor.

Podsjetimo da se jučerašnji napad dogodio za vrijeme susreta u Damasku sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i Faleha Al-Fayada savjetnika za nacionalnu sigurnost iračkog premijera Haidara Al-Abadija.

Al-Fayad je Assadu prenio poruku Al-Abadija u kojoj je naglasio važnost jačanja postojeće suradnje između Sirije i Iraka u njihovom ratu protiv terorističkih organizacija, osobito u koordinaciji napora u borbi protiv “Islamske države” s obje strane granice koja dijeli dvije zemlje, prenosi sirijska državna agencija Sana.

Tijekom sastanka se razgovaralo o konkretnim i praktičnim koracima na terenu, vojnoj koordinaciji na zajedničkoj granici dviju vojski, posebice nakon pobjeda ostvarenih od strane iračke vojske u Mosulu, kao i izgledima za predstojeću izravnu suradnju između sirijske i iračke vojske u borbi zajedničkoj borbi protiv terorizma.

U tom smislu, predsjednik Bashar Al-Assad je potvrdio da bilo koji uspjeh kojeg postignu sirijska i iračka vojska u borbi protiv terorizma predstavlja važan korak prema vraćanju sigurnosti i stabilnosti u obje zemlje, jer je neprijatelj zajednički i njihova zajednička borba je jedan od načina za slabljenje terorističkih organizacija koje žele podijeliti i Siriju i Irak.

Podsjetimo da je savjetnik iračkog premijera mogao govoriti u ime šiitskih paravojnih formacija, jer njima izravno zapovijeda irački premijer Haider Al-Abadi, a ne iračko Ministarstvo obrane.

Dakle, jučerašnji napad na šiitske milicije, koje su formalno dio sirijske vojske, ali uživaju određeni stupanj autonomije, prije svega treba promatrati kao na napad armije iračkih šiita i na savez Sirije i Iraka u borbi protiv terorizma, a tek onda kao napad na sirijsku vladu i vojsku.

Ovim su napadom Amerikanci htjeli poručiti da oni i sirijske islamističke milicije koje u njihovo ime djeluju u tom području, polažu ekskluzivno pravo na sirijsko-iračku granicu i da neće dozvoliti stvaranje nikakve sirijsko-iračke koalicije, pogotovo ne ovakve koja bi bila pod izravnim utjecajem Irana.

PKK u Iraku se stavlja pod zapovjedništvo iračkih šiita

U međuvremenu stiže još jedna vijest koja će dodatno zakomplicirati situaciju američkim zapovjednicima u Iraku, koji bi se u znak osvete mogli naći na udaru jedne od frakcija Hashd Al-Sha’abi snaga.

Nakon što je Donald Trump obećao pomoć turskom predsjedniku Erdoganu u borbi protiv PKK i napetosti između iračkih Kurda, Peshmerga snaga, s borcima Kurdistanske radničke stranke (PKK) u regiji Sinjar, jedan od zapovjednika kurdskih PKK snaga je odlučio prijeći na stranu Hashd Al-Sha’abi snaga i sa sobom povesti cijelu postrojbu, zajedno s naoružanjem kojeg su ranije od Pentagona dobili kao pomoć u borbi protiv ISIL-a.

Ovaj rijedak slučaj se dogodio u četvrtak poslijepodne. Tijekom proteklog mjeseca su Hashd Al-Sha’abi snaga oslobodile oko 50 sela u iračkoj pokrajini Niniva, dok su kurdske Peshmerga snage uglavnom izbjegavale izravnu konfrontaciju s ISIL-om još od studenog prošle godine, čime su izazvali ogorčenje kod nekih kurdskih vojnika iz zajednice Jezida.

Nayefa Jassema Qassema, kurdskog zapovjednika koje je prešao u redove šiitskih snaga u Iraku, blagoslovio je šeik njegovog Mindikan i poručio mu da se sa šiitima bori protiv Islamske države u područjima Qayrawan i Al-Ba’aj u blizini Sinjara na sjeverozapadnom pograničnom dijelu Iraka.

Kurdskom zapovjedniku su zahvalnost također izrazili iračka vlada i vrh Hashd Al-Sha’abi snaga, dok su mu se osobno zahvalila dva visoka šiitska ratna zapovjednika, Hadi Al-Amiri i Abu Mahdi Al-Muhandis, obojica bliski prijatelji iranskog generala Qassema Sulejmanija koji upravlja svim vojnim akcijama iranskih Quds snaga i njihovih saveznika izvan granica Irana.

Ako uzmemo u obzir sve ove čimbenike, zaključak je da američke snage žele presjeći kopnenu komunikaciju između Damaska i Bagdada, ali i spriječiti sirijske snage i njihove iračke saveznike da protjeraju ISIL iz bogatih naftnih ležišta u pokrajini Deir Ez-Zor. Hoće li u tom uspjeti? Teško je reći, obzirom da takozvana slobodna sirijska vojska u tom dijelu raspolaže s jedva 1500 do 2000 boraca, što je nedovoljno za bilo kakve ozbiljnije operacije, čak i uz masovnu podršku američkog zrakoplovstva. Jedina mogućnost koju SAD i saveznici imaju jest da se snage iz Al-Tanfa preko Al-Bukamala spoje s Kurdima iz Hasake, te da zajedno pokušaju ostvariti američke ciljeve. Prvo pokušaj zauzimanja Al-Bukamala od strane takozvane “Nove sirijske vojske”, kako se zove proamerički kontingent u Al-Tanfu je završio katastrofalno, uz velike gubitke i povlačenjem pred protunapadom boraca terorističkog “kalifata”.

U svakom slučaju, ova dva koordinirana zračna udara protiv iračkih šiitskih postrojbi iz brigade “Imam Ali” u blizini Al-Tanfa i pukovnije Sayyed Al-Shuhada kod Al-Bukamala rasvjetljavaju pozadinu i ciljeve američke administracije i Pentagona.  Ali ne treba zaboraviti da sa svim frakcijama Hashd Al-Sha’abi snage u Iraku broje do 120 000 boraca, a američkim savjetnicima i vojnicima, bez obzira koliko ih je u Iraku, ući u izravan sukob s njima je zadnje što im je u ovom trenutku potrebno.

VIDEO – Napad američkih zrakoplova na borce pukovnije Sayyed Al-Shuhada, dijela iračkih Hashd Al-Sha’abi snaga

https://www.youtube.com/watch?v=Pgd9xBwlGS8


FOTO – Sirija 13. svibnja uoči odluke da se sirijske snage i iračke milicije udruže u borbi protiv terorizma

Napad
Karta

Američka koalicijaNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
6 godine prije

Ako nekome nije jasno valjda mu je sad jasnije da ciokauboji mogu uderati po braniteljima braneći svoje đukele a rusima to isto nije dozvoljeno po cionističkom scenariju.

London
6 godine prije

Ovo na LOGICNO je sloboda nepristrasnog novinarstva a ne one tamo nato-rezimske-hrvatske novine po kojima pisu kojekakvi karandasi.

gojco
6 godine prije

Trump iz Saudijske Arabije u dogovoru s reakcionarnim rezimom su stavili na crnu listu libanonskog shia lidera Hashem Safieddine
Dva koruptirana rezhima, dvije strane jedne te iste “schmutzen” medalje

Ravio
6 godine prije

Russian Embassy Implicates Hillary In Tweet Asking: “Who Killed Seth Rich?”
ZEROHEDGE

Michael Collins
6 godine prije

Doklegod su ovakvi napadi iznimka koliko-toliko je podnošljivo. Ali ako za račun IzraHELLa i Sauda Ameri ne žele dopustiti stvaranje šijitskog polumjeseca morat će direktno zaratiti sa SAA i iračkom vojskom, a to će već biti teže.

Tomica
6 godine prije

Nije dobro, dok god se ne jave uobičajeni dušebrižnici i oštro osude neovlašteni upad u suverenu državu, članicu UN, suradnju i pomaganje teroristima i uvedu sankcije svim članicama nelegalne zločinačke koalicije.
NATO, inače jako osjetljiv na nepravdu i terorizam, bi trebao oboriti takve zrakoplove te raketirati aerodrome s kojih je udar izvršen.
Naravno to se neće nikad dogoditi ali siguran sam da će Rusija, a na taj način i Sirija, ipak izvuči neki benefit iz cijele situacije.

Georgij Žukov
6 godine prije

Druze Putine , gdje su strele , torovi ili bukovi za sirijsku oslobodilacku armiju ?`Na koji nacin da Assad osigura zracni prostor iznad svoje zemlje , prackama ili lukom i strijelom , pa daj mu brate da se obrani pa sto kostalo , kostalo.

f46
6 godine prije

ZERO HEDGE
Je objavio clanak od
Paul Craig Roberts “The Assault On Trump”
Tu je i karikatura koja oslikava napadaj americkog establismenta ili Deep State na Trumpa.

Craig kaze da nitko ne moze pomoci Trumpa i da ce biti maknut jer ljudi kao sto je on ce biti zaustavljeni od kojekakvih komisija koje moraju odobriti da radi za Trumpa, lucidno, zar ne?

Mirnes
6 godine prije

Pa dragi ljudi izgleda da je putin zaista njihov covjek i sve ovo moze biti samo farsa….jadni mali ljudi.

nihad
6 godine prije

Samo laz laz laz obmana ljudi I nista vise ovaj rat ce izgubiti 100/posto I AMERIKANCI I RUSI I IRANCI

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI