Novi detalji o napadu i fotografije iz sirijske zračne baze T4

Baza T-4 - Sirija - nakon napada
86 komentara

Noćas je izraelsko zrakoplovstvo iz libanonskog zračnog prostora ispalilo osam krstarećih projektila na sirijsku zrakoplovnu bazu T-4 u pokrajini Homs.

Sirijska protuzračna obrana je oborila pet od osam projektila koji su letjeli ka bazi. Tri su pogodila zapadni dio vojnog objekta i uzrokovala neznatna oštećenja. Dopisnih ruske Federalne agencije za novinare (FAN) , koji je bio na licu mjesta, poslao je ekskluzivne snimke posljedica raketnog napada na zračnu bazu T-4 i saznao neke dodatne detalje incidenta.

“Očigledno je svrha izraelskog zrakoplovstva bila gađati isključivo iranske snage, koje su smještene u zapadnom dijelu zračne baze. Cilj nije postignut. Šteta je beznačajna, a sirijska zrakoplovna flota i pista nisu pogođeni. Sada, unatoč režimu povećane borbene spremnosti, koji je iz očitih razloga uveden u zračnoj bazi, sve radi u pri normalnom načinu”, izvještava dopisnik ruske agencije, koji se trenutno nalazi na području zrakoplovne baze T-4.

Podsjetimo, zračna baza T-4, smještena u istočnom dijelu pokrajine Homs, gdje su istovremeno smještene sirijske, iranske i ruske snage, noćas je oko 3:30 po lokalnom vremenu bila meta raketnog napada.

Ministarstvo obrane Rusije je priopćilo da su udari provedeni iz zračnog prostora Libanona, kada su dva višenamjenska borbena zrakoplova F-15 izraelskog zrakoplovstva s osam projektila gađala zapadni dio baze.

Samo tri od osam izraelskih projektila je pogodilo prostor baze, a pet projektila je uništila sirijska protuzračna obrana, koja je zbog jučerašnjih prijetnji Washingtona bila u punom stanju pripravnosti. Preostala tri projektila nisu mogla biti oborena,  jer su sustavi za elektroničko ratovanje (EW) na početku napada bili “blokirani vanjskim utjecajem”. Izvor tog “vanjskog utjecaja” još nije ustanovljen, ili vojni izvori nisu do kraja htjeli otkriti pojedinosti.

U napadu su poginula dva iranska vojnika, a sedam ih je ranjeno, što su potvrdile i iranske državne agencije. Washington, Pariz i London su odmah rekli kako nemaju nikakve veze s napadom.

Napad na sirijsku bazu je proveo Izrael, priopćila su dva američka dužnosnika za NBCNews, a SAD je unaprijed obaviješten o predstojećim udarima.

Iako britanski The Telegraph piše kako se rusko vojno osoblje iz baze povuklo prije napada, Kremlj je priopćio kako ruska strana nije obaviještena od strane Izraela da priprema provesti udare, kao što je ranije bio slučaj.

Libanonska televizija Al-Mayadeen je citirala ruskog dužnosnika koji je tvrdio kako je njegova zemlja zatražila od Izraela da objasni razloge napada na zračnu bazu T-4. Al-Mayadeen navodi kako Rusija smatra da su izraelski napadi bili koordinirani sa Sjedinjenim Državama.

Moskva je priopćila kako nije primila upozorenje iz izraelske vlade prije izraelskog udara na sirijsku vojnu bazu T-4. Rusko je rusko Ministarstvo obrane optužilo Izrael za napad na bazu, pogrešno očekujući da će prve udariti Sjedinjene Države.

SOHR govori o 14 ubijenih pripadnika  šiitskih milicija koje podupiru Damask, iako Rami Abdel Rahman u Velikoj Britaniji, odakle je proširio ovu informaciju, nema svojih ljudi ili aktivista u bazi i njegove su informacije, blago rečeno, “vrlo upitne”.

Tijekom napada nisu ozlijeđeni ruski vojnici. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina, izjavio je novinarima kako su udari “uzrokovali zabrinutost, budući da su ruski vojnici raspoređeni u svim zračnim lukama u Siriji”.

Kremlj je stvar s izraelskim vlastima raspravio “odgovarajućim kanalima”, rekao je Peskov.

Ruski dužnosnici su ranije upozorili na beskompromisnu vojnu reakciju u slučaju napada na sirijske vojne ciljeve. Govoreći u ožujku, načelnik Glavnog stožera, general Valerij Gerasimov, izjavio je kako će Rusija “poduzeti mjere odmazde protiv projektila i lansera, ako bude smatrala da su pripadnici ruskih oružanih snaga u opasnosti”.

U istoj izjavi je general Gerasimov tvrdio kako Sjedinjene Države pripremaju lažiranje napada kemijskim oružjem u predgrađima Damaska, konkretno u Dumi, a zatim to upotrijebiti kao izgovor za bombardiranje dijelova grada pod kontrolom vlasti.

Kada su se 7. travnja pojavila izvješća o navodnom kemijskom napadu, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je ponovilo upozorenje generala Gerasimova i dodalo kako ruski vojnici pomažu sirijskim vladinim postrojbama u mirovnoj misiji gotovo u cijeloj zemlji, posebno u Damsku.

Svaki vanjski vojni angažman “može imati najozbiljnije posljedice”, priopćilo je jučer uoči izraelskog napada rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

RIA Novosti javljaju kako je sirijska protuzračna obrana uspjela oboriti spomenutih pet izraelskih projektila s ruskim sustavima “Pancir S1”. U posljednjih nekoliko godina je Rusija Siriji isporučila oko 40 protuzračnih sustava “Pancir S1“, javljaju RIA Novosti, pozivajući se na izvor iz ruskog Ministarstva obrane. Sugovornik agencije je izjavio da se radi o izvozu, a ne o isporukama zbog prisutnosti ruskih snaga u Siriji.

Izrael još nije komentirao izvješće ruskog Ministarstva obrane koje izraelsko zrakoplovstvo optužuje za napad bez upozorenja.

“Pancir S1” je namijenjen za protuzračnu zaštitu vojnih i civilnih ciljeva. Može braniti objekte i od prijetnji sa zemlje i površine. Ima dva topa kalibra 30 mm, od kojih svaki može ispaliti i do 40 hitaca u minuti, te 12 protuzrakoplovnih raketa. Dizajniran je za zaštitu važnih objekata kao što su aerodromi, zapovjedna mjesta, komunikacijska središta i slično. Zamišljen je za obranu od zrakoplova, helikoptera, krstarećih projektila, bespilotnih letjelica i navođenih bombi. Proizvođač navodi kako je zbog višespektralnog radarskog i optičkog sustava, koji radi na decimetarskom, centimetarskom, milimetarskom i infracrvenom toplinskom valnom području, “Pancir S1” gotovo potpuno otporan na ometanje. Ovo otvara pitanje je li bazu T-4 branio ovaj sustav, obzirom na navodu privremenu blokadu sustava za elektroničko ratovanje u sirijskoj bazi.

FOTO: Riafan.ru / Šteta u bazi T-4 nakon izraelskog zračnog napada

Baza T-4 - Sirija - nakon napada
Baza T-4 – Sirija – nakon napada

 

Baza T-4 - Sirija - nakon napada
Baza T-4 – Sirija – nakon napada

 

baza T-4Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
5 godine prije

Ono kao Rusi i Iran skupa ali se vidi da u Siriji baš svako, pre svega, gleda svoja posla…. 🙂

basso
5 godine prije

.

stinger
5 godine prije

nemaju rusi muda udrit po izraelu ko što neče imat muda kad im ameri upadnu preko aljaske i otmu sibir

Ive
5 godine prije

Ako je to isti tip aviona kakve je Hrvatska odlucila kupiti od Izrela onda se je Hrvatska “usrecila” sa super “efektivnoscu” tih aviona. Ali to nije bitno, bitno je da je netko spremio proviziju u dzep, nemoramo ga imanovati dovoljno je znacajno ga pogledati, sada ce jos uzeti malo provizije na transportnim helikopterima i Hrvati ce mu jos pljeskati kao uspijesnom, mozda dodati koji orden na junacka prsa …

antun comb
5 godine prije

a tek ovih dana kad ih amerikanci izrokaju a logicno po obicaju poslije svakog napada stavi “pancir” I s-300 video a pijani rusi ce biti zabrinuti….. ahahaaa to me podsjeca na onu ne laje pas zbog sela nego zbog sebe.

Laki Topalović
5 godine prije

Ne znam kakvi su to krstareći projektili “Dalila” koje imaju Jude, ali ne čini li se ovo kao dogovor SAD Izrael, ajte vi opletite jedno desetak komada, mi smo prijetili pa ne bi valjalo (iako je bilo osam projektila), da malo vidimo PZO. Šteta nula i koji ku**c rade vojnici po krugu i bauljaju po noći. A puna borbena gotovost. Dva mrtva. Gdje su mogla biti na ova tri mjesta udara?

....
5 godine prije

Nekuzim se bas u trenutnu situaciju (dali su trebali ili nisu trebali srusit ta dva aviona), ali mi se cini da nitko nezuri da prizna napad. Ameri i saveznici su odmah dali izjave da oni nemaju nis sa tim, izrael nezeli potvrdit napad. Ovo je vise cin ocajnika, za neki zesci napad treba i vise svega, a tad vise nemozes gledat kroz prste. Osobno mislim da se sad kalkuliralo dali ovo vrijedi odgovora, za sitnicu da otkrijes mogucnosti obrane i rupe u istima. Ovo je odradila Siriska pzo, a bili ometani el. Od nekog. Sad je pitanje tko ima te mogucnosti tamo ….

Laki Topalović
5 godine prije

A kauč – generali, bolje da pređu komentirati Big Brioher. Nije ova igra za vas. za dva mrtva neće nitko zaratiti. Bilo ih je i više, pa šta sad? Treba Rusija napasi Izrael, ili Assad sve snage baciti na Golan, pa kad ostane bez cijele zemlje, nek uzme pištolj i ubije se u kancelariji, kao Hitler? Kakvi lumeni. Niste ni za West Point

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Bilo bi dobro da vidimo jo koji članak o mjesecu hologramu i ravnoj zemlji da se ovi sa pilećim mozgom i rezonom desetogodišnjeg djeteta okupe na jednom mjestu.Pozivati ruse u rat zbog probusenog hangara i dva mrtva vojnika je djetinjarija.Nije ni trolanje za trolanje treba malo mozga a neki između ušiju imaju tekućinu nepoznatog sadržaja.

Đuro
5 godine prije

Interesantno je da izraelski avioni djeluju iz libanskog vazdušnog prostora.Više se ne usuđuju nadletati Siriju,a oboreno je 5 od 8 izraelskih raketa.Prema ruskim izvorima,oboreno je 8 a 3 su pogodile aerodrom,bez značajnije štete.Kako god bilo,ništa bitno se nije desilo.Rusi ni dosad nisu odgovarali ishitreno,ali moglo bi se desiti da uskoro izraelski avioni počnu padati zbog “pilotske greške” i iznad Libana.Sada smo saznali da su Rusi ojačali sirijsku pvo sa 40 pancira.S obzirom da je Sirija zemlja površine 2/3 površine bivše Juge ovi panciri su prilično efikasni.Slijedeći korak bi mogle biti rakete Buk namjenjene odbrani od letjelica na većim visinama raspoređenim uz sirijsko libansku granicu.A to bi već značilo da Izrael ne bi kontrolisao vazdušni prostor ni nad Golanskom visoravni. Da izraelci nisu napadali Siriju,panciri sada ne bi bili u rukama sirijske vojske.Ako Izrael nastavi sa provokacijama očigledno će ozbiljno opadati izraelska vojna moć.I što je najbolje od svega,neće čak moći… Čitaj više »

Trubadur
5 godine prije

Ljudi ili stalno zaboravljaju ili ne znaju, da je od avgusta ruska i sirska PVO omrežena jedna s drugom i pored najjačih elektronskih mjera od Krasukha – 4 , pa do Mi-8MTPR-1 , koji ima Rychag-AV … Danas je stigao i Il – 387 N protivpodmornički aviončič…. Sve se zna u svaki tren i šta se propušta i šta ne…. Ja do sad nisam video ni jedan ozbiljan napad s strane koalicije na bilo koga u Siriji… Najozbilniji je bio onomad , kad su orci sa minobacačima gađali Hmeim… Tako, dajte saberite se ljudi… Rusi absolutno kontroliraju sve i propuštaju ili ne to šta hoče i šta žele ili ne žele…

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Nije jasno zašto su Izraelci poduzeli ovaj napad baš u noći kad se očekivao neki veći sukob. Možda je ovo trebalo poslužiti kao provokacija za izazivanje takvog sukoba.
Izraelci su koristili lovce-bombardere F-15I Raam, koji su projektile ispaljivali s maksimalne udaljenosti zbog izbjegavanja radarskih postaja i položaja PZO. U operaciji su sudjelovali i avioni za elektronsku borbu.
Inače Izraelci kroz zračni prostor Libanona, za prilaz koriste rute komercijalnih letova, pa čak i radarske sjene komercijalnih zrakoplova. Zato je nemoguće sa stopostotnom sigurnošću utvrditi o kakvim avionima se radi, osim vizualnom identifikacijom. A nitko ne želi srušiti putnički avion.
Razlog malom broju ispaljenih projektila je najvjerojatnije velika količina goriva i rakete „zrak-zrak“,koje avioni moraju ponijeti u misiju, a zbog potrebe u slučaju susreta sa sirijskim ili ruskim zrakoplovima.

Alen.
5 godine prije

Rusi Rusi…Bez obzira na simpatije i respekt prema Ruskoj doktrini ovaj put su pogrjesili…Trebali su ispostovat vec donesenu odluku o unistenju ciljeva koji ispaljuju projektile prema ruskoj vojsci.Sad mogu ocekivat veci val udara od svih predhodnih…Sami sebe demantuju i nas koji ocekujemo da se medvjed konacno probudi iz zimskog sna pomalo nerviraju.

m.ivanisevic
5 godine prije

Nevezano za temu, što se događa s rubljom i dionicama Rusala? Trenutni pad, ili su Ameri pogodili u sridu ovaj put? Bilo bi dobro napidati članak na ovu temu.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

U Siriji se nalaze i neki kineski promatrači, koji relativno objektivno ponekad iznose neke činjenice i što se može naći u nekim njihovim medijima. Npr. da je informacijsko-istražni centar Qaraiya blizu Damaska, ključni objekt u vojno-tehničkoj suradnji između Sirije i Irana, izraelski glavnii cilj. Kao i objekti vojne infrastrukture, skladišta gdje se nalaze sredstva koja iranska vojska aktivno dostavlja na sirijski teritorij: streljivo, višecjevni raketni sustavi velikog kalibra, kao i taktičke rakete koje se mogu koristiti za uništenje objekata kojima se služe teroristi u regiji Idlib ali i za napade na izraelski teritorij. Ovo su vrlo riskantne operacije jer, pored skladišta oružja i mjesta njihovog razmještaja, izraelski zrakoplovi nanose štetu i iranskim vojnicima ali i ruskoj vojsci. Navodno se podaci o gubicima ruskih vojnika tijekom takvih akcija predaju predsjedniku Putinu, koji, prema navodima kineskih analitičara, odlučuje o poduzimanju određenih mjera političkog karaktera za snižavanje izraelskih aktivnosti Istinito ili ne, ali… Čitaj više »

Konstantin
5 godine prije

Za “naseg” antuna-comba alijas adnanceta: https://youtu.be/4Nb8sdSQ810

Sasa S
5 godine prije

Ipak Rusi igraju najbolji sah na svetu ..posle zrtvovanja jedne lakse figure sledi exekucija ,zrtva, kontranapad sa neizostavnim SAH MATOM…..bojim se da je Izrael bio samo proba,..ocekuju se Jenki naravno sa Elizabetinim avionima, koja uzgred vuce korene direktno od cerke proroka Muhameda….pa mora da se umesa…………..

Sarka
5 godine prije

Ja se nadam da se samo igraju i da ce se uskoro umoriti i svako svojoj kuci.
Nadam se, A znam da sam u krivu.
Bojim se da se ne zaigraju i pocnu se qrcit, jedni ili drugi, svejedno i onda se pocupaju sve sa velikom rajom, a onda ćemo kao oni podrumski generali iz naseg zadnjeg rata…
Iz podruma prepoznavati cija je granata ispaljena…nasa ili njihova.

Alen
5 godine prije

“We are at the edge of a dangerous precipice… we have reached the moment where the world must see justice done.”

Niki malocas na sjednici u UN-u…. Krecemo…

Globalista
5 godine prije

Stvrno,kad covjek cita neke komentare poput antun comb i basso,sto drugo nego se smijati tome.Ostavite se Vas dvojica politike,nije to za vas momci,previse gledate holivudskih filmova da bi razumjeli realnost svega toga,to nije za djecu.Uzmite kantice,lopatice i u parkic pa se igrajte antun comb i basso,pametnije nego sto trolate.Puno je tu drugih kljucnih stvari koje niti sami novinari Logicno nerazumiju,pa da napisu malo konkrentije teme nego sto prepisuju sa stranih novinara.Milsio sam pisati neke teme za Logicno ali koliko vidim nema smisla,vecina raje nerazumi sve to a najmanje bi razumjeli kad bi ja neke stvari napisao.Mnogi ste daleko od svega toga sa razmisljanjem,shvacanjem i sa konkrentim informacijama.Nikto da objavi na stranim novinama i Logicno kako su danas uhvacene grupe spenza od amerikanaca i britanaca sa tim otrovom koji je njemacke proizvodnje,nigdje niti slovo.Cudno zar ne?

Alen
5 godine prije

Erdogan izjava – prenosi dnevni avaz:

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) osudio je napad na sirijski grad Dumu.

Erdogan je rekao da su u napadu u kojem je upotrijebljeno hemijsko oružje ubijeni žene i djeca te je kritizirao saveznike sirijskog predsjednika Bašara el-Asada (Bashar al-Assad).

– Kada ćete se okrenuti i pogledati tu djecu i te žene koje ubijaju u Istočnoj Guti – upitao je Erdoan.

Erdoanov glavni pomoćnik Ibrahim Kalin rekao je da je “hemijskim napadima” živote izgubilo najmanje 70 civila i dodao da je tim napadima prekršeno međunarodno pravo.

Lindita
5 godine prije

E “moj” Putine … u idućih 48 sati će se vidjeti šta si u životu svom napravio … il ćeš biti frajer ili PONIŽEN biti … sad kad je izvjesno da će Anglocionistička psihopatska koalicija nakon Duma za oskara gluma (za retardane) koristiti za masivne udare na OSOVINU OTPORA po cijeloj Siriji (osovina otpora je veličanstveni pokret otpora genocidno-psihopatsko-cionistickom entitetu, to jest okupiranoj PALESTINI) ili će tebi javiti gdje gadjaju pa ćeš se ti PRAVITI (kao i dosada) da ne znaš koji su ti PRAVI PARTNERI i saveznici a koji su ti NEPRIJATELJI koje zoveš partnerima !!!!!!

Ivex
5 godine prije

Vidi komunjara i svršivača na Ruse pa Izraelci bombadiraju gdje god stignu Iranci kmeče Rusi odmah stave sliku Pancir s da ovi naši umru od sreće jbt f-16 barak je tri svjetlosne godine ispred sranja koja Rusi imaju vidjeti cemo koliko će Srpski Mig 29 letjeti. Čvarci komnjarski ne brinite se za Krstičevića on je vodio i pobjeđivao u ratu dok ste vi skriveni sanjali svoju Yugu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI