Novi predsjednik Čilea, porijeklom Hrvat, ima izrazito propalestinske stavove

Gabriel Borić
55 komentara

Gabriel Borić je podržavao bojkot izraelskih naselja i bio je otvoreni kritičar države.

Ljevičarski političar Gabriel Borić postao je najmlađi predsjednik Čilea ikad s 35 godina nakon uvjerljive pobjede u nedjelju, na temelju obećanja da će uspostaviti socijalnu državu u jednoj od najneravnopravnijih zemalja svijeta.

Jedan od Borićevih stavova je njegova podrška palestinskoj stvari i otvorena kritika Izraela, ponajviše stavljajući svoju težinu iza pokreta BDS (bojkot, dezinvestiranje i sankcije).

Kao zastupnik, Borić je prethodno u čileanskom nacionalnom kongresu podržao prijedlog zakona kojim se poziva na bojkot roba, usluga i proizvoda iz izraelskih naselja u okupiranom zapadnom i istočnom Jeruzalemu, te Golanske visoravni koju je okupirao Izrael.

Tijekom svoje kampanje, Borić je na sastanku sa židovskom zajednicom u zemlji Izrael nazvao i “državom ubojicom”.

“Borić je glasao za svaki zakon protiv Izraela, nazvao Izrael državom ubojicom na javnoj televiziji i dosljedno podržava bojkot Izraela”, rekao je Gabriel Colodro, predsjednik Židovske zajednice Čilea, za Israel Hayom.

“On će biti suđen prema njegovim postupcima, a ne njegovim izjavama”, dodao je Colodro.

Colodrova neprofitna grupa, koja navodno predstavlja 18.000 čileanskih Židova u zemlji, poslala je Boriću staklenku meda za Rosh Hashanu 2019. godine, na što je Borić odgovorio tweetom: “Cijenim taj gest, ali mogli su zamoliti Izrael da se vrati nezakonito okupirani palestinski teritorij.”

U međuvremenu, Borić je potpisao izjavu potpore Palestincima na sastanku s predsjednikom čileanske palestinske zajednice tijekom njegove predsjedničke kampanje. Čile je dom najveće populacije Palestinaca izvan arapskog svijeta, koja broji između 350.000-500.000.

Ranije ove godine, tijekom predsjedničkih izbora, Borić je pobijedio Daniela Jaduea, koji je unuk palestinskih imigranata. Palestinsko useljavanje u Čile počelo je krajem 19. stoljeća, s valovima koji su došli tijekom Prvog svjetskog rata i nakon stvaranja Izraela 1948. 95 posto zajednice u zemlji su kršćani.

1920. palestinski imigranti su osnovali Club Deportivo Palestino u južnom gradu Osorno. Nogometni klub popularno je poznat kao palestinska “druga reprezentacija” – njegova uniforma natopljena palestinskom trobojnicom – i ostaje trajni simbol kolektivnog identiteta koji predstavlja narod udaljen više od 13.000 kilometara.

Tijekom nedavne izraelske ofenzive protiv Gaze u svibnju, klub je izrazio svoju solidarnost oblačenjem kefija prije utakmice protiv Colo-Cola u Santiagu.

IZVOR: trtworld.com

ChileGabrijel BorićIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Simon
2 godine prije

Sad ako je za Palestince, a protiv Izraela je, on kao nije sluga globalnog zla.
Glavno da se multipliciraju vijesti globalnog zla kako pažnja nebi promijenila smjer odnosno dobila otklon od mainstreama.

Blatanko
2 godine prije

I Soros ih ponekad ima…

Antikron
2 godine prije

Zgodno je znati da je jedna “grana” marića promijenila, prije 2svj. rata prezime (hoffman).
interesantno je, takodjer, da su isti (hoffman) preci kriptodjua pupavca (djed mu se zove moses)…
svijet je mali.

životno
2 godine prije

Bojim se da je on za abortuse.

ledeno doba
2 godine prije

1-nije su uopće suprostavio cjepljenju i plandemiji (Čile je najprocjepljenija zemlja cijele latinske amerike i jedna od 5-6 najprocjepanijih na svijetu), već podržava cjepljenje 2-zalaže se za pobačaj… što je zapravo prikriveni dio kabaline eugeničke agende, po maskom, zaštite žesnkih prava 3-zalaže se za šarenu družinu LGBTŠĆŽ… i njihova “prava” dakle; kada znamo da sve 3 točke 1, 2 i 3, spadaju u agendu globalne kabale, a on podržava sve 3 točke onda je on naravno “opozicionar” uz dopuštenje i kontrolu kabale.. inače ima još ovakvih pro-palestinskih političara, kritičnih prema Izraelu, svi naravno sa ljevice, jer desničari ne smiju to, jer bi ih odmah osumnjičili za latentni nacizam i skoros svi takvi ljevičari su svjesno ili nesvjesno Sorosevi trolovi. Sorosevi političarima i trolovima je dopuštena kritika protiv Izraela,- jer je Soros kvazi-ljevičar… Zato je dopuštena i sama kritika protiv sorosa, čak ga napadaju i u samom Izraelu. Jedan izraelski dessničar,… Čitaj više »

Mane
2 godine prije

Sin hamasa,I’ma na netu u pdf formatu.vredi procitati

Boba Lazarević
2 godine prije

Ima on i propale stavove (bez “stinske”), s obzirom da je komunjara.

שקר עם ישראל
2 godine prije

אנשיי

שמוק
2 godine prije

בחורים נחמדים כאן

שמוק
2 godine prije

בחורים נחמדים כאן

Dupla Kamilica
2 godine prije

U ovom novom poštenom svijetu,nijedna arapska zemlja ne staje uz Palestinu. I sad se nađe novi Rada Borić

נבחרתי ומה אעשה?
2 godine prije

ג’ורו. העברית דחפה אותו פנימה.

Max
2 godine prije

Samo da nije lažnjak i da ga ne ubiju.

Dupla Kamilica
2 godine prije

Šuti i likuj, samo ovdje si sam sebi uspio promjeniti spol.

Tatko
2 godine prije

i grozi se oneg nesposobnog Madura koji uništava Venecuelu.. Borić je umjereni poitičar, socijaldemokrata nordijskog tipa pa se može računati da će prije surađivati sa Švedskom nego sa Venecuelaom i Rusijom. Što znači da ćete ga uskoro početi ismijavti i vrijeđati…

בואו נגיד לא לחזיר!
2 godine prije

מאריק, אנטי-מוכה, אתה הולך לחסל אותנו, כמו נאצי, תתבייש לך ותתבייש לך, אם היית יכול, היית מרעיל את הפרשנים עם ציקלון-בי, מסכנה גזענית!

בואו נגיד לא לחזיר!
2 godine prije

היית טוב אם לא היית אוכל חזיר. אתה מדבר טוב ובזהירות, אבל אתה אוכל חזיר ופצפוצים.

בואו נגיד לא לחזיר!
2 godine prije

היית טוב אם לא היית אוכל חזיר. אתה מדבר טוב ובזהירות, אבל אתה אוכל חזיר ופצפוצים.

gargamel
2 godine prije

Korisni idiot.

tihobl
2 godine prije

Cileanski Cipras.

Roccos
2 godine prije

To podržavanje Palestinaca je obična Borićeva šarada da dobije glasove čileanskih Palestinaca.U svemu ostalom njegovi su stavovi na liniji globalista tako da se ne mora bojati da će proći kao Allende.

Ico
2 godine prije

Konačno svoj na svom, kazao je stanoviti F.T.

Jozo N.
2 godine prije

Tvrditi da su Judea i Samaria ‘okupirane teritorije’ jeste pljuvanje u lice cijelom krscanskom svijetu. To je duh antikrista koji hoće da iskorijeni kršćanstvo. Uzaludan im je posao jer sam Bog je potvrdio svojeg Čovjeka Isusa Krista tako što ga je uskrsnuo iz mrtvih i postavio ga na Svoje (Božje) prijestolje!
Tako On, Isus caruje i vlada u vijeke vijeka i naskoro će se obračunati sa svim svojim protivnicima

Veliki Mislilac
2 godine prije

Ljubi dupe kome treba da bi dobio par glasova vise, pa tako i teroristima. Klasicni politicar

Judeo-Srbin
2 godine prije

Uobičajeno. Ništa novo. Još jedna budala u nizu. Od brojnih tamošnjih domaćih problema ovaj će da klepeće o Bliskom istoku,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI