fbpx

Novi svetski poredak?

Kip slobode - Novi svjetski poredak
146 komentara
2,283

U poslednje vreme slušamo o „kliničkoj smrti NATO-a“ pa i rasturanju EU, o mogućem savezu Nemačke i Rusije – vrlo interesantne vesti. Ne samo da su vesti interesantne, interesantni su i komentari međutim isuviše njih ima pogrešan pristup, ekonomski, koji jeste izuzetno bitan u „normalnom“ vremenu ali koji postaje marginalan u vremenu sveopšte krize. Da budem još malo precizniji: jesmo li mi ovde ratovali zbog ekonomije? Tačno je da je počelo odbijanjem Slovenije da uplaćuje carinu u savezni budžet i „upadanjem“ republičkih banaka u savezni platni promet ali reći da su ti ratovi imali ekonomske uzroke je isto kao i tvrdnja NATO-a da je raketni štit u Rumuniji „odbrana od iranskih pa čak i severnokorejskih raketa!?!“

U Evropi se sada vodi borba za dominaciju – i političku i ideološku, vojnu, ekonomsku… svaku moguću. Ali ta borba traje odavno zato se ne može pravilno razumeti ako se posmatra samo sadašnji momenat i trenutne vesti.

Alat zvani NATO

Tramp je u svojoj predizbornoj kampanji mnogo puta rekao kako je NATO nepotreban Americi. Posle izbora je promenio retoriku ali je krenuo sa sprovođenjem onoga što je govorio. Da li je toliko glup da ne zna kako će države reagovati ako im se nameću višestruko veće obaveze. Nemačka, Japan i mnoge druge ni po “starom cenovniku” nisu želele okupatora na svojoj teritoriji – kakvo li će raspoloženje biti kada se nameti za nekoliko puta uvećaju? Ali ni to nije dovoljno, da bi Tramp bio siguran da će se odnosi pokvariti započinje i druge ekonomske ucene kao i kazne u milijardama dolara (nemačka banka, WV). U narodu postoji izreka: “to samo majka može da voli”. Mnogi prave veliku grešku pripisujući ove poteze Trampovoj gluposti, neobrazovanosti… Sve je to deo mnogo većeg plana.

NATO pakt je formiran da bi SAD i Engleska zadržale vojnu dominaciju na Zapadu. To je osnovni razlog i da bi ga ostvarili morali su imati dovoljno dobro opravdanje a imali su i više nego dobro – obuzdavanje SSSR-a koji je prilično agresivno širio svoju ideologiju a koja je bila smrtna opasnost za sve vlasti (i ne samo vlasti) Zapada. Dakle, ideologija je bila osnovna opasnost a ne vojna (iako je i ona bila vrlo realna) kako je to stanovništvu Zapada prikazivano. Ako se ovo shvati, posebno prva rečenica, onda je jasno zašto se NATO nije rasformirao raspadom SSSR-a ali i dalje nije lako objasniti šta se sada događa – „zar SAD i Engleska više ne žele dominaciju?“

Naravno da SAD i dalje žele dominaciju, isuviše su vremena, novca, uticaja… uložili i ulažu da bi se svega odrekli. Radi se o promeni taktike a ne strategije.

Nikada SAD nisu previše računale na vojnu pomoć „saveznika“. Na koga da računaju? Na Nemačku koju drže pod okupacijom? Na Japan koga su „počastvovali“ nuklearnim probama? Na Italiju čiji su vojnici bili „poznati po hrabrosti“? Ne, SAD-u je trebao pristup teritoriji i izgradnja vojnih baza a po završetku Hladnog rata i „međunarodna podrška“ da bi postali „svetski policajac“ – podrška „međunarodne zajednice“ za sve kriminalne poduhvate koje su sprovodili.

„Dobro a kako onda SAD planiraju da zadrže dominaciju ako se NATO raspada?“

NATO je moćna vojna alijansa ali je njen spektar delovanja mnogo širi od upotrebe sirove snage. SAD je nametnula svoje viđenje društvenih odnosa svim „saveznicima“ i kao batinom mahala nad onima koji nisu kleknuli pred njima. Bilo im je neophodno da „međunarodna zajednica“ potvrdi verodostojnost svih „false flag“ operacija  jer se tako odgovornost pri mogućim problemima delila. Ne samo to, kada se prevara otkrila (Irak) bila je opravdana jer je “demokratski svet” to smatrao opravdanim. Demokratija, ljudska prava… su bili univerzalni alat kojim su oblikovali svet po želji. Ali vreme se promenilo, protivnici su naučili pravila igre i nekada svemogući alat postaje smetnja jer ga protivnici isto tako ako ne i bolje koriste. Nema veze – sada se menjaju pravila igre, sada NATO više nije neophodan.

Uspon fašizma

Ako je protivnik preuzeo demokratiju (pre svega insistiranje na zakonu) onda primeni suprotno. Na suprotnoj strani je fašizam ali nije zgodno koristiti taj izraz, decenijama je korišten kao strašilo, bolje je nazvati ga nacionalizmom uz slogan „America first“ i širiti nacionalizam svuda koji je mnogo zahvalniji od demokratije – domokratija je morala na silu da se „uteruje“ a nacionalizam buja kao korov.

Već na završetku Hladnog rata Vašingtonu je bilo jasno da će „demokratija“ prestati da bude glavna poluga (mada je i danas koriste iako je skroz „pohabana“) i da im treba nešto drugo, po mogućstvu provereno. I već tada vidimo uspon nacionalizma koji je u početku držan pod kontrolom da bi sada bivao proglašavan „jednom od osnovnih vrednosti“ (America first).

Nacionalizam sam po sebi ne mora biti maligan, naprotiv ali je njim strašno lako manipulisati. Kada se ljudi okupe oko te ideje onda su spremni da im se nametne bilo šta: iako je Tramp počeo da uzdiže nacionalizam u SAD-u, njegovi protivnici se ujedinjuju u „cilju zaštite države“ (dakle opet vrsta nacionalizma) pri čemu idu tako daleko da priznaju postojanje “duboke države” – entiteta koji radi u suprotnosti sa odlukama legalne vlasti. Šta to znači – poništavanjem odluka legalne vlasti se poništava i volja naroda koji je tu vlast izabrao! Tada se nameće logično ali suštinsko pitanje: KO BIRA TE PARALELNE ORGANE  VLASTI??? Čitaocima ovog portala ne treba odgovarati na ovo pitanje, dovoljno je malo znanja iz istorije da bi se prepoznao obrazac uspona fašizma. Još uvek smo na početku tog procesa ali nije problem odrediti kako će se on razvijati.

Oni koji duže prate geopolitiku primetiće bitnu tendenciju: SAD su ranije napadale one “koji ugrožavaju druge (demokratija)” ili “mogu biti pretnja njima i drugima (oružje za masovno uništenje)” da bi sve češće koristile argument “ugrožavanja interesa SAD-a” – može se primetiti da napad na nekog zbog “ugrožavanja interesa SAD-a” ne može nikako da se opravda demokratskim načelima i zato se demokratija kao alat praktično potpuno napušta, demokratija ustupa mesto najgrubljoj sili. Najočigledniji primer ove prakse je nepoštovanje zakona, i domaćeg i međunarodnog. Za domaći je već pokazan primer “duboke države” a na međunarodnom polju se može videti povlačenje SAD iz raznih međunarodnih sporazuma, pretnja drugim državama bez pravnog ili bilo kog drugog osnova, optuživanje bez ikakvog dokaza… I sigurno ne bi stali na optužbama i pretnjama da se nisu pojavili drugi, moćni igrači. Ali ti drugi, moćni igrači će biti idealno opravdanje za dalje razvijanje fašizma u SAD.

Osim toga, sadašnja epidemija “narodnog bunta” širom planete može da se nazove svime osim spontanim. Do sada su napadali državu po državu “obojenim revolucijama” a sada se ponašaju kao da više nemaju vremena ili je u pitanju jednostavan plan – zapaliti celu planetu ali da izgleda kao da oni nisu krivi. Možda je ipak ovo drugo, možda je to najbolje objašnjenje za odsustvo ozbiljnijnijih vojnih akcija od strane SAD.

EU u novim okolnostima

Kako je nastala EU – “Nemačka okupila evropske države na osnovu ekonomskog interesa…” Da, to je tačno ali se sve odvija u doba najveće snage SAD-a. Može li iko da zamisli da je EU formirana a da SAD nije stajala iza svega?

EU je kreirana kako SAD ne bi morala da komanduje svim državama pojedinačno već je to Nemačka radila za njih. Sada Nemačka oseća da se klima menja, počinje da odbija poslušnost ali to prestaje da bude bitno: SAD više ne brine previše za zakone ali zato gradi infrastrukturu za kretanje svojih oružanih snaga kroz Evropu, dovlači naoružanje i vojsku, opet gradi “rusku pretnju” kao izgovor za preuzimanje Evrope… Sada joj više odgovara razjedinjena Evropa, suprotstavljene države koje će lako okrenuti jedne protiv drugih ali u njihovu korist – Poljska je idealan primer. U takvim okolnostima biće dovoljna jedna oštrija epizoda sa Rusijom kao izgovor velikog premeštanja američke vojske u Evropu, američke vojske a ne NATO trupa koje bi se mogle zapetljati u nebrojene administrativne probleme pa čak i iskusiti opstrukciju “saveznika”. I tako, iako Francuska i Nemačka žele da se oslobode “američkog zagrljaja” u obliku NATO, one samo rade u korist svoje štete uzdajući se u međunarodno pravo…

Približavanje Nemačke Rusiji

Dok su Nemački industrijalci mogli da uživaju blagodeti globalizacije saradnja sa Rusijom nije bila proritet – ceo svet im je bio na raspolaganju. Ali globalizacija se zaustavlja, Istočna Evropa je već “oglodana” a Rusija postaje sve interesantnija i zbog sirovina ali i kao tržište. Normalno je da se ti industrijalci bune protiv sankcija Rusiji i ne samo to već i da žele mnogo širu saradnju. Šta će im SAD, oni su kolonizatori i jaka konkurencija – izbaciti ih iz igre bi bilo “dve muve (ustvari mnogo muva) jednim udarcem”. Da li je moguće da SAD nisu svesne šta može da se dogodi? Nije moguće – ako se neko seća mape prisluškivanja država od strane NSA onda se sigurno seća da najaktivnije nije prisluškivano stanovništvo SAD što bi bilo logično. Nije najaktivnije prisluškivana ni Rusija ni Kina. Bila je to Nemačka koja je bila sva “crvena”. I onda smo mogli naslutiti o čemu se radi ali sad je kristalno jasno. Vašingtonu je naveća opasnost u Evropi “prebeg” Nemačke na stranu Rusije ali kako su takve mogućnosti svesni pre samih Nemaca (Nemci uprkos jakoj obaveštajnoj službi nisu mogli znati za prelazak Vašingtona “iz demokratske u fašističku” fazu) šanse za tako nešto su minimalne. To bi se moglo dogoditi jedino uz krajnju neopreznost Vašingtona i napuštanja međunarodnog prava od strane Moskve. Za Moskvu bi taj manevar bio od tolikog značaja da bi se možda i odlučio na avanturu ali očekivati da to Vašington prespava je – bajka.

Iako smo mi na Balkanu na sopstvenoj koži doživeli nepoštovanje međunarodnog prava, iako smo bili svedoci mnogih “false flag” operacija, siledžijske “diplomatije”, “ekonomskih egzekucija”… pitanje je da li možemo da zamislimo promene ovakvog kalibra. A ako mi ne možemo kako bi mogli stanovnici razvijenog, umrtvljenog Zapada?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
146 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Geopolitika-news
Gost
Geopolitika-news
2 godine prije

Nato je vec odpisan,Amerika mora biti nova normalna drzava a ne zandar i hegemojija u sivjetu.Trump preformira Ameriku u normalnu drzavu a ne da svojim sistemom zandarmerije unistava druge.Nova poltika amerike mora biti na proizvodnji,da zive od svog rada.Priblizava s enova JLATA i sada ce biti raznih prevrata kao npr.Bolivija,protesta,novi… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

NWO je determiniran matrixom i samo triba izać iz matrixa i ostavit sve -izme . . . od nacionalizma, fašizma, komunizma, socijalizma, kapitalizma . . . jer su svi -izmi proizvodi matrixa i to su sve iluzije, jedina stvarnost je vladavina vladajućih nad vladanima . . . a oni kojima… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
2 godine prije

Stara rimska republika je svoje unutrašnje suprotnosti – a pre svega položaj slobodnog sitnog zemljoradnika, kojemu su veliki latifundisti oteli zemlju (što bi u današnjem svetu bila “srednja klasa”) – rešavao otimanjem tuđih teritorija. Slično je postupala i USA, socijalni mir s jedne strane i bogaćenje elita s druge strane,… Pročitaj više »

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Nas su raskopali prije 30 godina. Sad je red na Europu.

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Niti će se NATO raspasti niti će se Europa raspasti. Samo će malo drukčije nazvati. Onako kako poslodavac u Hrvatskoj proglasi bankrot pa onda otvori drugu firmu i nastavi poslovati a stari dugovi ostanu na staroj firmi. Sve uz blagoslov države.

Trt
Gost
Trt
2 godine prije

Da,EU je nastala na inicijativu Njemacke i ”okupljanjem oko ekonomskih interesa” ,dakako pod patronatom Wahingtona i Londona, no njezini pravi korijeni su puno zlokobniji buduci da su autori tih ekonomskih inicijativa pri njezinom formiranju bili autentični nacisti koje je Zapad,vjerojatno u okviru operacije Gladio,upotrijebio u formiranju antisovjetskog bloka. A sama… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Strašan video otpora starog poretka novom poretku koje bezkomoromisno dolazi…
https://youtu.be/zb93U1bf4Jw

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Još jedan video suludog otpora novom svetskom poretku…
https://youtu.be/861faM_WCrU

Fabijan
Gost
Fabijan
2 godine prije

Pjesnik rece
Samo mijena stalna jest
Pametni ljudi/narodI se prilagodjavaju tome traze nacin kako u tome profitirati
Oni Drugi samo kukaju I vise zive za uspomene na djedove nego za buducnost za djecu
Ali zanimljivo
Nitko ne emigrirati u drzave koje su dokazano “na pravom putu”

Tony
Gost
Tony
2 godine prije

Bravo. Volim kada jasne činjenice razbistre vodu.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Proci ce sedam generacija pre nego sto ce se na Balkanu preci preko detalja nacionalnih mitova i sagledati velika slika :/

Joca
Gost
Joca
2 godine prije

SSSR se raspao,na redu je amerika.visevekovni plan o preuzimanju sveta od strane Bankara,korporacija I ostalih privatnih lica cini se ostvariv.Mada I bankari su realno Dana’s Ono sto su bili od pocetka,menjaci novca.pitanje je cijeg,ko stoji izmad njih.kazu kad se pojavi grofica palavicini I engleska kraljica zacuti.nazalost takve stvari nikad necemo… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Da li si ti ikada pročitao taj nacrt jer nikada to nije zaživjelo kao zvaničan memorandum i jedino posle toga što je prestalo biti validno je upravo SANU i pretrpeo je čistke zbog toga…dakle,molim te prosvetlite nas ti i Slavonac sa tim dokumentom jer se ovde uporno provlači taj dokument… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

“Istočna Evropa je već “oglodana” – kaže shumadinac. Evo kako i koliko. Rast BDP po stanovniku od 1989 – 2016. Poljska 124,66 % Slovačka 108,38% Estonija 85,85% Litva 68,72% Latvija 65,57% Češka 60% Bugarska 57,72% Rumunjska 53,73% Mađarska 38,59% Koliko bi im tek BDP rastao da ih nisu ‘pljačkali’? Što… Pročitaj više »

far
Gost
far
2 godine prije

Suštinsko pitanje nije: KO BIRA TE PARALELNE ORGANE VLASTI??? nego ko bira one koji uopce dolaze u poziciju da se biraju. “Reprezentativna demokratija” nije nikada ni zamisljena da kristalise “volonté general (opcu volju)” Suverena (naroda), nego je ponudjena (od strane Medisona i Jefersona) kao surogat za demokratske teznje prosvetiteljstva. Od… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Sarka Stvar je ipak malo kompleksnija nego šta ste je izložili pisac članka i ti. Izvlačenjem segmenata iz povijesnog konteksta nevodi nigdi. Svašta se izdogađalo prij nego je prva puška opalila. Ko je prvi počeja je bitno točno koliko je ko koga više ubija prij, za vrime i posli predhodnih… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Shumadinac, na cemu si ti danas?! Daj, procitaj jos jednom svoj clanak 😂😂!

geopolitika-news
Gost
geopolitika-news
2 godine prije

EU iduc godine priprema novi zakon o oruzju koji ce biti jako drastican.Takvim zakonom zabraniti ce se nosenje i drzanje oruzja a razlog je slijedeci.pisao sma vec stotine puta,itan kao novi globalni centar upravljanja imati ce zadatak da provede kontrolu nad muslimanima u evropi i sivjetu.doci ce do velike islamizacije… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Koliko sam shvatio, SAD nužno trebaju EU i NATO da bi bili svjetski hegemon. Točna teza , ali do ’90-ih. Sada Americi trebaju saveznici na bilateralnoj razini, NATO je za SAD nepotreban teret. od 1000 mlrd dolara proračuna SAD daje 700. Drugo, za misije u inozemzstvu EU sile ne daju… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Zemlje koje treba Trump i vjerojatno tko god dođe u Bijelu kuću, jer Trump nije “slučajni incident” su: Poljska, Litva, Latvija, Estonija, Gruzija, Ukrajina, Rumunjska, Kolumbija, Izrael, Brazil, (lai je Lula na slobodii upitan je), Japan, Južna Koreja, Afganistan kao dragulj između Kine i Irana, Maroko, vrijedi kao Španjolska, a… Pročitaj više »

Vostok
Gost
Vostok
2 godine prije

Kaj vi mislite?? Utopično razmišljanje; Edina rešitev za države na Balkanu je… BALKANSKA FEDERACIJA..!!! Vključuje vse države bivše SFRJ, vključno z Kosovom. V FEDERACIJI so še, Albanija, Bolgarija, Romunija, Moldavija, Grčija. Povabljene so tudi, Madžarska, Turčija in Ciper. Izven geografskega okvirja, pa še Slovaška in Češka. “BALKANSKA FEDERACIJA” ni članica… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
2 godine prije

U slucaju saveza Njemacke i Rusije, sve ostale zemlje, mogu sam skinuti gace i pitati, hocete ga staviti sada ili malo kasnije. Njemacka tehnologija , sa odlicnim obrazovnim sistemom, i inzenjerstvom, u kombinaciji sa Ruskim resursima, Ruskim narodom, je nepobjediva kombinacija. Kako je lijepo definirao sir Halford MacKinder, britanski geopoliticar,… Pročitaj više »

Max
Member
Max
2 godine prije

Tako je to oni uvijek razbijaju i na krvi žrtava grade drugo ali ne čudim se njima ima bijednika koji bi me ubili i za manje

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

A kako se zove odbijanje Slovenije da uplaćuje novac na državni račun!?

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Sve i jednom NATO vojniku a posebno generalima i sefovima zelim da dobiju CORONA virus i da umru u strasnim mukama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik