fbpx

Novi svetski poredak?

Kip slobode - Novi svjetski poredak

U poslednje vreme slušamo o „kliničkoj smrti NATO-a“ pa i rasturanju EU, o mogućem savezu Nemačke i Rusije – vrlo interesantne vesti. Ne samo da su vesti interesantne, interesantni su i komentari međutim isuviše njih ima pogrešan pristup, ekonomski, koji jeste izuzetno bitan u „normalnom“ vremenu ali koji postaje marginalan u vremenu sveopšte krize. Da budem još malo precizniji: jesmo li mi ovde ratovali zbog ekonomije? Tačno je da je počelo odbijanjem Slovenije da uplaćuje carinu u savezni budžet i „upadanjem“ republičkih banaka u savezni platni promet ali reći da su ti ratovi imali ekonomske uzroke je isto kao i tvrdnja NATO-a da je raketni štit u Rumuniji „odbrana od iranskih pa čak i severnokorejskih raketa!?!“

U Evropi se sada vodi borba za dominaciju – i političku i ideološku, vojnu, ekonomsku… svaku moguću. Ali ta borba traje odavno zato se ne može pravilno razumeti ako se posmatra samo sadašnji momenat i trenutne vesti.

Alat zvani NATO

Tramp je u svojoj predizbornoj kampanji mnogo puta rekao kako je NATO nepotreban Americi. Posle izbora je promenio retoriku ali je krenuo sa sprovođenjem onoga što je govorio. Da li je toliko glup da ne zna kako će države reagovati ako im se nameću višestruko veće obaveze. Nemačka, Japan i mnoge druge ni po “starom cenovniku” nisu želele okupatora na svojoj teritoriji – kakvo li će raspoloženje biti kada se nameti za nekoliko puta uvećaju? Ali ni to nije dovoljno, da bi Tramp bio siguran da će se odnosi pokvariti započinje i druge ekonomske ucene kao i kazne u milijardama dolara (nemačka banka, WV). U narodu postoji izreka: “to samo majka može da voli”. Mnogi prave veliku grešku pripisujući ove poteze Trampovoj gluposti, neobrazovanosti… Sve je to deo mnogo većeg plana.

NATO pakt je formiran da bi SAD i Engleska zadržale vojnu dominaciju na Zapadu. To je osnovni razlog i da bi ga ostvarili morali su imati dovoljno dobro opravdanje a imali su i više nego dobro – obuzdavanje SSSR-a koji je prilično agresivno širio svoju ideologiju a koja je bila smrtna opasnost za sve vlasti (i ne samo vlasti) Zapada. Dakle, ideologija je bila osnovna opasnost a ne vojna (iako je i ona bila vrlo realna) kako je to stanovništvu Zapada prikazivano. Ako se ovo shvati, posebno prva rečenica, onda je jasno zašto se NATO nije rasformirao raspadom SSSR-a ali i dalje nije lako objasniti šta se sada događa – „zar SAD i Engleska više ne žele dominaciju?“

Naravno da SAD i dalje žele dominaciju, isuviše su vremena, novca, uticaja… uložili i ulažu da bi se svega odrekli. Radi se o promeni taktike a ne strategije.

Nikada SAD nisu previše računale na vojnu pomoć „saveznika“. Na koga da računaju? Na Nemačku koju drže pod okupacijom? Na Japan koga su „počastvovali“ nuklearnim probama? Na Italiju čiji su vojnici bili „poznati po hrabrosti“? Ne, SAD-u je trebao pristup teritoriji i izgradnja vojnih baza a po završetku Hladnog rata i „međunarodna podrška“ da bi postali „svetski policajac“ – podrška „međunarodne zajednice“ za sve kriminalne poduhvate koje su sprovodili.

„Dobro a kako onda SAD planiraju da zadrže dominaciju ako se NATO raspada?“

NATO je moćna vojna alijansa ali je njen spektar delovanja mnogo širi od upotrebe sirove snage. SAD je nametnula svoje viđenje društvenih odnosa svim „saveznicima“ i kao batinom mahala nad onima koji nisu kleknuli pred njima. Bilo im je neophodno da „međunarodna zajednica“ potvrdi verodostojnost svih „false flag“ operacija  jer se tako odgovornost pri mogućim problemima delila. Ne samo to, kada se prevara otkrila (Irak) bila je opravdana jer je “demokratski svet” to smatrao opravdanim. Demokratija, ljudska prava… su bili univerzalni alat kojim su oblikovali svet po želji. Ali vreme se promenilo, protivnici su naučili pravila igre i nekada svemogući alat postaje smetnja jer ga protivnici isto tako ako ne i bolje koriste. Nema veze – sada se menjaju pravila igre, sada NATO više nije neophodan.

Uspon fašizma

Ako je protivnik preuzeo demokratiju (pre svega insistiranje na zakonu) onda primeni suprotno. Na suprotnoj strani je fašizam ali nije zgodno koristiti taj izraz, decenijama je korišten kao strašilo, bolje je nazvati ga nacionalizmom uz slogan „America first“ i širiti nacionalizam svuda koji je mnogo zahvalniji od demokratije – domokratija je morala na silu da se „uteruje“ a nacionalizam buja kao korov.

Već na završetku Hladnog rata Vašingtonu je bilo jasno da će „demokratija“ prestati da bude glavna poluga (mada je i danas koriste iako je skroz „pohabana“) i da im treba nešto drugo, po mogućstvu provereno. I već tada vidimo uspon nacionalizma koji je u početku držan pod kontrolom da bi sada bivao proglašavan „jednom od osnovnih vrednosti“ (America first).

Nacionalizam sam po sebi ne mora biti maligan, naprotiv ali je njim strašno lako manipulisati. Kada se ljudi okupe oko te ideje onda su spremni da im se nametne bilo šta: iako je Tramp počeo da uzdiže nacionalizam u SAD-u, njegovi protivnici se ujedinjuju u „cilju zaštite države“ (dakle opet vrsta nacionalizma) pri čemu idu tako daleko da priznaju postojanje “duboke države” – entiteta koji radi u suprotnosti sa odlukama legalne vlasti. Šta to znači – poništavanjem odluka legalne vlasti se poništava i volja naroda koji je tu vlast izabrao! Tada se nameće logično ali suštinsko pitanje: KO BIRA TE PARALELNE ORGANE  VLASTI??? Čitaocima ovog portala ne treba odgovarati na ovo pitanje, dovoljno je malo znanja iz istorije da bi se prepoznao obrazac uspona fašizma. Još uvek smo na početku tog procesa ali nije problem odrediti kako će se on razvijati.

Oni koji duže prate geopolitiku primetiće bitnu tendenciju: SAD su ranije napadale one “koji ugrožavaju druge (demokratija)” ili “mogu biti pretnja njima i drugima (oružje za masovno uništenje)” da bi sve češće koristile argument “ugrožavanja interesa SAD-a” – može se primetiti da napad na nekog zbog “ugrožavanja interesa SAD-a” ne može nikako da se opravda demokratskim načelima i zato se demokratija kao alat praktično potpuno napušta, demokratija ustupa mesto najgrubljoj sili. Najočigledniji primer ove prakse je nepoštovanje zakona, i domaćeg i međunarodnog. Za domaći je već pokazan primer “duboke države” a na međunarodnom polju se može videti povlačenje SAD iz raznih međunarodnih sporazuma, pretnja drugim državama bez pravnog ili bilo kog drugog osnova, optuživanje bez ikakvog dokaza… I sigurno ne bi stali na optužbama i pretnjama da se nisu pojavili drugi, moćni igrači. Ali ti drugi, moćni igrači će biti idealno opravdanje za dalje razvijanje fašizma u SAD.

Osim toga, sadašnja epidemija “narodnog bunta” širom planete može da se nazove svime osim spontanim. Do sada su napadali državu po državu “obojenim revolucijama” a sada se ponašaju kao da više nemaju vremena ili je u pitanju jednostavan plan – zapaliti celu planetu ali da izgleda kao da oni nisu krivi. Možda je ipak ovo drugo, možda je to najbolje objašnjenje za odsustvo ozbiljnijnijih vojnih akcija od strane SAD.

EU u novim okolnostima

Kako je nastala EU – “Nemačka okupila evropske države na osnovu ekonomskog interesa…” Da, to je tačno ali se sve odvija u doba najveće snage SAD-a. Može li iko da zamisli da je EU formirana a da SAD nije stajala iza svega?

EU je kreirana kako SAD ne bi morala da komanduje svim državama pojedinačno već je to Nemačka radila za njih. Sada Nemačka oseća da se klima menja, počinje da odbija poslušnost ali to prestaje da bude bitno: SAD više ne brine previše za zakone ali zato gradi infrastrukturu za kretanje svojih oružanih snaga kroz Evropu, dovlači naoružanje i vojsku, opet gradi “rusku pretnju” kao izgovor za preuzimanje Evrope… Sada joj više odgovara razjedinjena Evropa, suprotstavljene države koje će lako okrenuti jedne protiv drugih ali u njihovu korist – Poljska je idealan primer. U takvim okolnostima biće dovoljna jedna oštrija epizoda sa Rusijom kao izgovor velikog premeštanja američke vojske u Evropu, američke vojske a ne NATO trupa koje bi se mogle zapetljati u nebrojene administrativne probleme pa čak i iskusiti opstrukciju “saveznika”. I tako, iako Francuska i Nemačka žele da se oslobode “američkog zagrljaja” u obliku NATO, one samo rade u korist svoje štete uzdajući se u međunarodno pravo…

Približavanje Nemačke Rusiji

Dok su Nemački industrijalci mogli da uživaju blagodeti globalizacije saradnja sa Rusijom nije bila proritet – ceo svet im je bio na raspolaganju. Ali globalizacija se zaustavlja, Istočna Evropa je već “oglodana” a Rusija postaje sve interesantnija i zbog sirovina ali i kao tržište. Normalno je da se ti industrijalci bune protiv sankcija Rusiji i ne samo to već i da žele mnogo širu saradnju. Šta će im SAD, oni su kolonizatori i jaka konkurencija – izbaciti ih iz igre bi bilo “dve muve (ustvari mnogo muva) jednim udarcem”. Da li je moguće da SAD nisu svesne šta može da se dogodi? Nije moguće – ako se neko seća mape prisluškivanja država od strane NSA onda se sigurno seća da najaktivnije nije prisluškivano stanovništvo SAD što bi bilo logično. Nije najaktivnije prisluškivana ni Rusija ni Kina. Bila je to Nemačka koja je bila sva “crvena”. I onda smo mogli naslutiti o čemu se radi ali sad je kristalno jasno. Vašingtonu je naveća opasnost u Evropi “prebeg” Nemačke na stranu Rusije ali kako su takve mogućnosti svesni pre samih Nemaca (Nemci uprkos jakoj obaveštajnoj službi nisu mogli znati za prelazak Vašingtona “iz demokratske u fašističku” fazu) šanse za tako nešto su minimalne. To bi se moglo dogoditi jedino uz krajnju neopreznost Vašingtona i napuštanja međunarodnog prava od strane Moskve. Za Moskvu bi taj manevar bio od tolikog značaja da bi se možda i odlučio na avanturu ali očekivati da to Vašington prespava je – bajka.

Iako smo mi na Balkanu na sopstvenoj koži doživeli nepoštovanje međunarodnog prava, iako smo bili svedoci mnogih “false flag” operacija, siledžijske “diplomatije”, “ekonomskih egzekucija”… pitanje je da li možemo da zamislimo promene ovakvog kalibra. A ako mi ne možemo kako bi mogli stanovnici razvijenog, umrtvljenog Zapada?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
149 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Geopolitika-news
Gost
Geopolitika-news
11 mjeseci prije

Nato je vec odpisan,Amerika mora biti nova normalna drzava a ne zandar i hegemojija u sivjetu.Trump preformira Ameriku u normalnu drzavu a ne da svojim sistemom zandarmerije unistava druge.Nova poltika amerike mora biti na proizvodnji,da zive od svog rada.Priblizava s enova JLATA i sada ce biti raznih prevrata kao npr.Bolivija,protesta,novi centri globalnog upravljanja moraju zauzeti svoje pozicije a to su Kina i Iran.Rusija gradis voj globalni sistem upravljanja i u taj njihov sistem biti ce jako tekso uci a međusobna surandja ce biti potrebna sa svima.Jer,Rusija nema tenzije da bilo skim da ratuje,njihov sistme su dogovori,pregovori,zajendicki ekonomski interesi a ne hegemonizacija.Najveci procesi dogoditi ce se u evropi.Mnoge drzave dozivjeti ce preformaciju,doci ce do islamizaicje evrope radi određenog cilja,russenje neomarksizma a putem islama ljudi ce opet poceti ponovo graditi sovju smaostalnost,a liberalizam ce biti mrtav itd.itd..mogao bi o tome satima pisati..veliki politicki procesi iduce godine slijede,jako veliki..

smart tool
Gost
smart tool
11 mjeseci prije

Ne moras satima ali bas me interesuje, jer si nabacao svega u zadnjoj recenici. Prosvijetli me!

Njemcima je jasno da dolaze promjene, ali kao i uvijek kupuju vrijeme dok se ne prilagode novoj situaciji. Njih interesuje ekonomija od koje i zavise, da bi mogli biti tu gdje jesu. To da placaju harac citavo vrijeme je jasno, moras nesto dati da bi se mogao neometano razvijati. Sad je pitanje jel’ Macron glasnik ili to on nesto iz svoje glave izvlaci, sto je manje vjerovatno.
Kad ameri nisu doveli do zadnje faze novi svjetski poredak, na svom vrhuncu, sad ce to biti neuporedivo teze i dajem im vrlo male sanse. Mozda samo sa nekim novim velikim ratom da pokusaju sve resetirati, ali to je preopasno jer sad moze doci i do njih.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
11 mjeseci prije

Nikakav rat bití nece, na redu je preformacija naprije država sá prostora bivse yuge pá ostale Evrope..nekoga ce to zaboljeti vise a nekog manje.Sve závisí kako Tko shvati své té procese..

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

@milanče
Da, svi su shvatili tvoje proročanstvo. Sažeto, ove zime čemo svjedočiti novoj Jalti u Beogradu. Iran postaje globalni centar upravljanja…. itd,itd,itd….

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Milance se Ceska
Evo, javio se sveznajuci Milance. Ne znam zasto upoce komentiras, kad po tvojim rijecima, nitko ovdje nema pojma o nicemu.

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Neomarksizam u tvojoj glavi = komunizam, iako Marx nikad nije upotebio tu rijec u svojem kapitalu.
Preformacija ce biti, ali ne po tvojem receptu. Politika je kao quantna mehanika, malo predvidjenog i puno ne predvidjenog.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

A što bi trebao biti “neomarksizam”?
I kao izraz i kao ideologija?
I tko bi to i zašto kreirao? Marxizam smo nekad učili u socijalizmu i točno se zna što je…

geopolitika-news
Gost
geopolitika-news
11 mjeseci prije

neomarksizam i marxizam su divje razlicite st vari.evo sto je Neomarksizam NEOMARXIZAM (kulturni marksizam Frankfurtske škole) i ISLAM kao alat za upravljanje.Jer čitajući ih sve jasno daje do znanja da ih tema doista zanima, dublje nego što je to danas uobičajeno. Dakle, “samo” je vrsta upravljanja.
Ovaj put upotrijebio sam fragmente svojih priloga iz jedne rasprave.Kulturni marksizam je nespojiv s islamom. Ali obje ideologije imaju određeni zadatak u reformi Europe. Oni su samo oruđe kojim dominiraju oni koji razumiju više, Global Elites. Neomarksizam ima zadatak potpuno rastjerati kulturu koja je stoljećima građena, sve “normalnosti”, uspostavljenog poretka, jednostavno uništiti sve vrijednosti koje su norma za rasuđivanje ljudi. Kad je takav zločin na vrhuncu, odnosno kada nitko ne zna što je po spolu,muško ili žensko.ISLAM će smisliti jasno definirana pravila gdje će muškarac biti muškarac i žena žene sa samo dva spola, odstupanje će biti gadost itd. A ljudi s potpunim entuzijazmom preći će na islam jer će to biti jedini spas običnih ljudi od neomarksističke ludosti. Neomarxisti će biti prvi koji će biti istrijebljeni do posljednjeg, cijela njihova ideologija bit će zabranjena i nestala jednom zauvijek. Ovo je plan Globalnih elita. Ako razmislite o tome, priznat ćete da je sjajno jednostavno da neće morati čekati godine da se islam prirodno probije, ali u jednoj generaciji to će islam biti jedini čamcem za spašavanje neke normalnosti u Europi, od psihopatskih devijacija.

O kojem islamu govorimo? Šiitskom koji se prakticira u Iranu i koji je bolje primjenjiv u Europi jer ima jasnu hijerarhiju i može se učinkovitije kontrolirati.
Kako GE upravlja? Prepoznaju sve (!!!) čimbenike koji utječu na društvo, iz kojih stvaraju vektore ciljeva i prema njima stvaraju koncept upravljanja s kojim pokušavaju ostvariti vlastite postavljene ciljeve. Je li teško? Primjećivat će, na primjer, da se u nekim zemljama Bliskog Istoka (BV) širi sasvim običan “bijes” s lokalnim poretkom i tako osiguravaju da se velika sveučilišta počnu širiti poput salafizma, koji je do tada bio samo rubna stvar i počet će se širiti zahvaljujući raspoloženjima drustva kao stepenasta vatra, koju potom svi koriste za svoje ciljeve, možda da likvidiraju one koje ne vole. Je li jasnije kako je moguće propagirati bilo koju ideologiju, bilo gdje u svijetu i nezamislivo učinkovito bez ikoga i bilo kojeg konteksta na bilo koji način, a da vam nitko ne daje jasno definiranu naredbu što učiniti?Kako je biti uređeno da Iran postane novo središte koncentracije upravljanja? Trebao je poraziti Islamsku državu (IS) koju su stvorile SAD, a zatim se pridružiti vojsci oslobođenoj od njega i izbrisati Državu Izrael koju GE više ne treba.Što bi SAD trebao učiniti? Njihov vojni angažman trebao bi oslabiti IS da bude na nivou lakog poraza od Irana, što oni (možda čak i namjerno) nisu uspjeli.
Taj je plan prepoznao Putina i potpuno ga razbio svojom vojnom intervencijom i spašavanjem “gotovo mrtvog” Assada, štotaj plan nije nitko predvidio. U svakom slučaju, tako da Putin GE nije previše naljut, doista neka regija uđe u Iran, kako bi para mogla barem malo porasti. SAD su isto učinile u Iraku, s iračkim sunitskim trupama izravno pod zapovjedništvom iranskih šiitskih časnika, što je u posljednje vrijeme nešto nezamislivo.Dakle, plan nije uspio. Što kažete na pokušaj ubistva dvije ptice jednim pucanjem? Rusija će se suprotstaviti Izraelu u brutalnom ratu, kada će samo BV iz Bukova čekati na BV-u? Možda je jasno zašto je Rusija morala izgubiti svoju ravninu, i kao rezultat toga su se odnosi s Izraelom počeli intenzivirati?
A što se događa u svijetu SADA? V4 je pričvršćen. Glasanje našeg Parlamenta u podršci Mađarske protiv diktata EU apsolutno je revolucionarno !!!Trump i dalje ratuje s američkim državnim elitama, odnosno neokonima i ruši američko ime na svim frontovima kako bi dokazao da više nisu “svjetski žandarmi” i da na njih nitko ne može, ili ne smije računati.
Putin dobiva kopar kod kuće zbog mirovinske reforme koju nije želio, ali izdajnici trebaju oslabiti Rusiju na svim frontovima, posebno kako se Putin ne bi mogao koncentrirati na međunarodnu politiku, da bi morao reagirati na unutarnju.A Iran, koji je do sad trebao biti gotovo velesila? Toliko je loš u svakom pogledu da je morao naići na neki pokušaj stabilizacije, jer su američke sankcije potpisane na njega više nego što se očekivalo. Tako je danas Međunarodni sud pravde došao do zaključka kako SAD mora smanjiti sankcije protiv Irana. I zašto? Jer su 1955. godine potpisali sporazum o prijateljstvu !!! Osjećate li očaj?
A zapadna Europa? Ona nastavlja islamizirati, iako njezin budući vlasnik prosvjeduje da da zbog sankcija ima preskupe jogurte.
Smatrate li to poput teorije zavjere? Zato pokušajte pročitati druge stvari koje imam na zidu, otvorite knjigu Koncept zajedničke sigurnosti i kako se provodi opća teorija upravljanja. Možda tada otkrijete da mi ne fantaziramo, ne pogađamo iz kristalne kugle, već samo prema određenoj metodologiji procjenjujemo što se događa i onda to koristimo za obranu vlastitih ciljeva, koji, u načelu, moraju biti LJUDSKI!

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

Alaj si ga ti geopolitika-news nalupetao i skupusio ovo sto si napisao, na kojim si ti drogama, ili si lud svaki dan, ili samo one dane kada ne usmes tabletice.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

NWO je determiniran matrixom i samo triba izać iz matrixa i ostavit sve -izme . . . od nacionalizma, fašizma, komunizma, socijalizma, kapitalizma . . . jer su svi -izmi proizvodi matrixa i to su sve iluzije, jedina stvarnost je vladavina vladajućih nad vladanima . . . a oni kojima se vlada mogu se nazivat robovi, kmetovi, radnici, potrošači odnosno more se minjat forma, ali sadržaj je isti.

Globalni vladari proizvode kaos i pisac ovoga članka je ipak manjin dilon nasija na globalističku igru . . . ako je Trump nacionalista, jesu li deep state fašisti . . . jeli Macron francuski nacionalista ili europski fašista . . . New York Times je prizna postojanje ”deep state” šta je za NYT prij samo par godin bila teorija urote . . . sve je to centrifugiranje percepcije . . . svega toga se triba ostavit i uopće ne koristit nametnute obrasce i termine . . .

Tajna i polutajna društva više nisu u sferi teorija zavjera, o tome se otvoreno govori i piše . . . Council for Foreign Relations, Trilateralna komisija, Bilderberg, Rimski klub, razni viteški i templarski redovi,. . . . i sa ostalima se ne triba puno bavit, ali samo triba pratit njihov uticaj na globalnoj razini moći, triba samo upratit koje face i kako tamo ulaze i di idu kad izađu (npr ka Kolinda koja je izašla iz Trilateralne komisije) . . . bitno je shvatit kako sistem funkcionira i kako uopće neznamo ko sve stoji iza prvoga reda izloženih, a to uopće nije ni bitno nego je bitno raskrinkat sustav jer kad se shvati obmana, sve navedeno nestaje . . .

”The illusion of freedom will continue as long as it’s profitable to continue the illusion. At the point where illusion becomes too expensive to maintain, they will just pull back the curtains, they will move the tables and chairs out of the way and you will see the brick wall at the back of the theater” – Frank Zappa

Kad se nadiđe matrix otvaraju se sve neograničene mogućnosti i svi nametnuti obrasci i floskule nestaju . . .

Abe Tse deja-vu
Gost
Abe Tse deja-vu
11 mjeseci prije

Za većinu vrijedi
https://giphy.com/gifs/reactiongifs-IgsXOXGPxfT3O

Drugo, ljudi žele biti vođeni, pitanje je kako ih ‘prevariti’ (dotle je došlo!) da izaberu nekog tko bi ih vodio u cilju njihova dobra, i tko i kakav bi bio taj ili ti.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Abe Tse deja-vu Jednostavnije rečeno gori san napisa kako je većina zamantana i po meni nema napretka dok kritična masa ne dođe k sebi.
Ja ne vidin problem u vođama nego u neosviještenoj masi koja dopušta takvim vođama da je vode.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

shumi, ovo u zagradi si krivo napisao to je JEBOKRACIJA, sistem u kojem stoka krupnog zuba jebe stoku sitnog zuba i jos ih uvjerava da ih jebe da im pruzi zadovoljastvo te da se oni u svemu tome zrtvuju u interesu stoke sitnog zuba.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

shumi, ovo u zagradi si krivo napisao to je JEBOKRACIJA ili JEBOKRATIJA, sistem u kojem stoka krupnog zuba jebe stoku sitnog zuba i jos ih uvjerava da ih jebe da im pruzi zadovoljstvo, te da se oni u svemu tome zrtvuju u interesu stoke sitnog zuba.

Miki maus
Gost
Miki maus
11 mjeseci prije

Moreno, a tko ce usmjeriti i prije svega financirati “kriticnu masu”? Ah da, gdje nestade shklbxyhjk zblj 😂?

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Miki maus Niko nemore sam prominit svit nego morte samo prominit sebe odnosno nikio nikoga nemore osvijestit nego to mora napravit svak za sebe. Tek kad kritična masa jedinki koje su došle k sebi moć će se znat šta dalje . . .

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Miki maus sine o kakvom ti finaciranju pricas, hajde molim te objasni ti nama neukima kako su naprimjer Partizani 1941. organizirali financiranje za kupovinu oruzja i municije.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

shumadinac Napisa san kako nije ni bitno ko je poimenice iza onih u prvim redovima . . . naveja san primjer Kolinde koja je bila Rockefellerovoj i Kissingerovoj Trilateralnoj komisiji . . . a ko su oni o kojima vode računa najviši časnici NWO Papa, Soros, Kissinger, Rockefeller, Rothschildi . . . i ko je iznad njih potpuno je irelevantno . . . znalo se točno šta se dogodilo kad je prij nekoliko godin najdugovječnija lopina na Balkanu Milo Đukanović bija pozvan na Rothschildovu jahtu kad je ta jahta bila u Crnoj Gori . . . ma mene ne interesira kako će se nekoga nazivat ili etiketirat i jesu li to masoni, iluminati, ljudi gušterice, jezuiti . . . bitno je shvatit sustav, a sustav prati i određena simbolika koja se i ne skriva nego se nameće . . . bila indoktrinacija ideološka, nacionalna ili bilo koja počiva na vrlo sličnim postavkama i ljude pretvara u zvijeri . . . po meni je bitnije shvatit obrazac i tehnologiju i tu je po meni bitnije poznavat psihopatologiju i kako psihopati funkcioniraju nego kako to nešto nazvat jer je cilj uvik isti, a to je vladavina male manjine nad velikom većinom.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

shumadinac “Obrazac i tehnologija su očigledni, svuda su oko nas, svi ih vide ali ne žele da prihvate da su istina.”
A šta je to nego nego totalno zamantanje i tako zamantanima nikakvo “telo” nemore pomoć, mogu pomoć samo i jedino sami sebi.
Najprij triba izać iz invertirane stvarnosti jer tek nakon toga postaje nemoguće okrenit jednoga protiv drugoga ili jedne protiv drugih.
Primjer ti je i individualizam koji spominješ i forsiranjem kojega se upravo dobija invertirano stanje odnosno to da svi kolektivno prihvaćaju nametnute obrasce i to nema veze sa slobodom uma.
To je Orwellov princip.
Šta se manipulacije tiće ja mislin kako je potrebno proučit psihopatiju jer psihopati nisu samo oni šta nožima paraju trbuje i sikirama cipaju glave, takvih je samo par postotaka među psihopatina, ali među ostalim psihopatima se pojavljuju manipulatori masa koji su u stanju napravit to da se međusobno poubija na miljune ljudi, a da oni nikoga nisu rukon takli.
Psihopata je samo nekoliko postotaka u populaciji, a šta se ide prema vrhu vlasti odnosno moći njihov udio eksponencijalno raste.
Većina ljudi uopće nemože pojmit da takvo zlo postoji i samo shvaćanje kako takvo zlo postoji je već veliki pomak u svijesti i osnovni preduvjet za zaštitu.
Meni se čini kako ti sve iskreno i dobronamjerno pišeš i moj ti je savjet da proučiš psihopatiju . . . ima literature na engleskom dosta, na srpskom i hrvatskom slabo . . . baci oko šta o psihopatiji na Youtube govori Aleksandar Mitrović Metanoja, zanemari eventualne njegove političke stavove ako ih ima jer nisan ja to gleda puno, ali odma san shvatija da tip govori ono šta se uopće vrlo rijetko govori . . .

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Hajde dijeco moja shvatite da postoji i nesto drugo idem samo spomenuti imena; Hanibal, Spartakus, Matija Gubec, Jospi Broz Tito, Ghandi, Nelson Mandela. Kako su ti u ta vremena pokrenuli borbe protiv sistema, kako su planirali i financirali svoje akcije, koliko velike timove i planere su imali u zacetku stvaranja otpora sistemu, kakvu logistiku su imali i …??? Dakle treba da se pojavi (ili je mozda vec medju nama ali ga kao takvoga jos ne prepoznajemo) svijetski lider u borbi protivovog sistema JEBOKRACIJE. Koliko osoba priapda u te klubove Bilderberg i slicne svijetski superbogate, govori se o 2% ali meni je to mnogo jer 2% od 7 milijardi je 140,000,000, a ja mislim da tih super bogatih koji trenutno vladaju svijetom nema vise od 200 do mozda 500 a to je vec brojka koju je moguce u manje od mjesec dana sa nekoliko dobrih snajperasa poslati na drugi svijet i tako izazvati kaos i pokrenuti neku novu svijetsku Oktobarsku ili Februarsku revoluciju i stvoriti taj NVO i kreirati neki novi drustveni sistem.

apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
Gost
apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
11 mjeseci prije

Moreno, prva tvoja, gore na početku, rečenica ima odgovor na sve, oni koji traže odgovore u -izmima su programirano zaraženi a da toga nisu ni svjesni, dok ne dođu na taj nivo koji si ti stekao prije 8 godina nema im pomoći. Čovjek mora zdravim razumom gledati svijet oko sebe a ne umom zaraženim programirajućim sredstvima koja su SVA u vlasništvu onih na vrhu piramide. To stanje dostigne jedan posto ljudi, ostali su manje ili više zaraženi i nema tu lijeka dok sami ne progledaju, kao što si ti.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Moreno prijatelju, sve ce se to tijekom ljeta, svakako prije jeseni razrijesiti sa nekoliko prorecenih ozbiljnih prirodnih katasrofa;
-Potres i potapanje Californije,
-Yellowstone volcano ce se probuditi i prosuti mnogo pepepla
-Zapadni dio Turske ce snaci nevolje sa potresima.
Nakon toga nece trebati Trilaterala i drugih cionistickih klubova ili rata i bez rata nestaje USA dominacija i cionisti ulaze u duboku krizu.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
11 mjeseci prije

Stara rimska republika je svoje unutrašnje suprotnosti – a pre svega položaj slobodnog sitnog zemljoradnika, kojemu su veliki latifundisti oteli zemlju (što bi u današnjem svetu bila “srednja klasa”) – rešavao otimanjem tuđih teritorija. Slično je postupala i USA, socijalni mir s jedne strane i bogaćenje elita s druge strane, – sprovodila je pljačkom drugih zemalja i naroda. Kada se rimska republika dostigla svoj teritorijalni vrhunac i kada je vojno širenje uz postojeće uređenje, postajalo teže – došlo je do celovekovnih građanskih ratova i uvođenja “carstva”. U sličnoj situaciji danas je USA. Zbog jačanja Rusije, Kine, Indije itd. pljačkanje tuđih dobara postaje sve teže i neminovne su unutrašnje reforme. Uspešnost tih reformi će odrediti sudbini njihove imperije, a možda i dobrog dela čovečanstva. Ne verujem da se zemlja sa tolikim resursima i 300 miliona stanovnika, te moćnom vojnom silom, može brzo urušiti, ali proces urušavanja je – počeo i ne može ga niko više zaustaviti. Da li će biti više ili manje nasilan, tek će da se vidi.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Moze brzo se urusiti, Podjeljeni su 50:50 a jaz se stalno produbljuje.

Miki maus
Gost
Miki maus
11 mjeseci prije

Tihobl, a sta mislis tko je vlasnik Njemackih kompanija( i Japanskih)? Marshallov plan? US nekom dala 1$ tek tako?

apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
Gost
apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
11 mjeseci prije

Urušiti se može, brzo ili sporo, kad god poželi onaj koji čemerikom vlada, on ju je stvorio (kao i Jugu) a i on će ju urušiti.

Lucija
Gost
Lucija
10 mjeseci prije

Subaru
Sumnjam da ti je netko bio u 1. ili 2. svj.ratu…
Jugoslaviju su stvorili Titovi partizani.
I ovo ću ponoviti koliko bude trebalo.

poaefvoqnerwjfvnqewrfqwjerfwerfwf
Gost
poaefvoqnerwjfvnqewrfqwjerfwerfwf
10 mjeseci prije

Još nisi izašla iz matrixa, tko je stvorio Titu, nije on sam sebe……………..

avatar
Gost
avatar
11 mjeseci prije

Nisam siguran se urušavanje ne može dogoditi brzo, pitanje je samo dali će imati obilatu pomoć sa strane što smo mi na ovim prostorima iskusili na vlastitoj koži.

Ana
Gost
Ana
11 mjeseci prije

Nas su raskopali prije 30 godina. Sad je red na Europu.

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije

I šta ćemo dobiti raskapanjem Europe ? Zatvoriti se u necionalne granice, istjerati sve strane radnike i šta onda?

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Rat na kome ce se neko obogatiti. A i autoindustrija ce se vratiti u Dertoit. Sta mislis zasto englezi bjeze iz unije?

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Sto mislis zasto su mladi Englezi glasali za ostank a stari za izlazak ???

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Fabijan. Zato jer su stariji pametniji, a ovi mlađi su najgluplja generacija koja je ikad igdje postojala.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

žrec
Nažalost, znanstveno potvrđeno…

Aurora
Gost
Aurora
11 mjeseci prije

U pravu ste žrec i Lucija, mladi su više preparirani, bliže su matriksu.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Luce dite drago jeli ovo bia SARAKAZAM???

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Haha
Gledamo vec 25 godina za koga glasa isti mentalni sklop starih pametnih u exyu
Sve prštI od mudrosti
StarI glasaju
Mladi emigriraju
SRETNO I JEDNIMA I DRUGIMA

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Ti što su emigrirali (uz veliku potporu i reklamiranje domaćih medija) počeli su se vraćati. Jer su vidli da nije baš da ovdje sve smrdi a vani baš sve miriše kako to mediji prezentiraju. I stvarno smo kreteni što glasamo za vjerodostojne i ine dostojne, dok eto na zapadu biraju takve renesansne mislioce kao što su Merkel, Macron, Trump, Biden, BoJo, Junker. Malo tebi stvarno nije jasno što se zbiva.

Zadranin
Gost
Zadranin
11 mjeseci prije

@žrec

To si dobro rekao. Evo, bivša ženina kolegica otišla prije pola godine u Irsku, i sad se vratila prije dva dana. Kaže da je plaća odlična, ali da je ukupan dojam zemlje, ljudi i običaja nešto što joj nije dobro sjelo.

Rekao sam joj ja odma: ti si bodulica, falit će tebi ovo podneblje tamo u Irskoj.. 😂

P***!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
11 mjeseci prije

@Zadranin :
I Titanik je potonija jer je plovija u USA !
SANTA=SVETA
LEDA

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Doci iz suncanog Zadra u kisovitu Irsku sa vjecno sivim nebom je sok koji neki nemogu podnjeti.
I meni je bilo tesko posebno prve godine. Ljepo ljetno suncano obucem se lagano izadjem niti 500 m od kuce otvori se nebo kao da je netko iz bokala izlio i mokar do koze, krenem nazad zurno, a englezi se setaju najnormanije, nisam stigao ni do pola puta nazad opet suncan udari i dok stigoh do kuce suh kao da nisam pokisao i to bija te godine desetine puta. Ili lucki grad ides malo do obale vidis tamno sivu vodu bez mirisa mora ma vidis i brodove i galebove ali nije to to. Ma ni jorgovani pa ni lipe ne mirisu. No ako se udomacis i prihvatis nacin zivota, a ne zadrzis svoj dalamatinski ili vec, nije lose, ma da lose DOBRO je. Evo sta da ti kazem za priblizno isti broj godina staza iz Hrvatske mjesecno dobivam oko 50 funti, iz Slovenije oko 100 a britanci mi daju 400 penzije, a kako je sve skupa ispod socijalnog minimuma drzava mi dodaje jos tako da nema problema dovoljno za zivot i stogod staviti na stranu. Osim toga besplatno zdravstvo i lijekovi i doturi. Dotura ne cekam, narucim telefonom ili online pregled i dobijem termin u minutu. Trebam recept za lijek opet online narucim, dotur lijekarniku posalje recept, a lijekarnik mi dostavi lijekove kuci. Ili moj dotur me kao dijabeticara poziva na redovne periodicne preventivne preglede. Ako idem specijalisti ovaj mi nakon pregleda posalje pismo u kojem mi daje dijagnozu i rezulate pregleda, a moj dotur dobije kopiju toga pisma pa me telefonom nazove i objasni mi situaciju meni razumljivim rijecima. E o tome Hrvatska razmislja da to uvede tamo neke 2500-te ili mozda koju stotinu godina kasnije.
Besplatan gradski prijevoz po cijeloj drzavi, tako da ako imas vremena a penzioner ga ima, koristis javni orijevoz i puno presjedas ali sa jednog kraja drzave na drugi kraj mozes putovati besplatno.
Vidis mene su ovi JEBOKRATI iz ZNA SE HRVATSKA JEBOKRATSKA ZAJEBNICA protijerali iz Hrvatske jer in nisan tia ispod stola dati solde, i fala im ja se u Hrvatsku ne vracam ni mrtav, a svima iz ZNA SE iskreno zelim da dobiju Coronu i da pocrkaju u mukama, i tako oslobde drzavu od svoje pljacke, korupcije, nepotizma i kriminala.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

🙂
Zivio Sam na 4 kontinenta. ..

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Fabijan, ali si se vratio ovdje jer je na svugdje sve super 😀

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije

Fabija , Vjerujem ti .. Hollywood je čudo ako se ufuraš .. 🙂

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

I od svugdje su te potjerali.. Sreća imaš državljanstvo. I suteren.

apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
Gost
apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
11 mjeseci prije

Žrec, dobra ti ona u 14:18

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

žrec, sinek mladi su uvijek bili nosioci revolucionarnih ideja, i tako ce biti i u buducnosti, stariji nisu pametniji ali su iskusniji, uz to i oprezniji. Mladi su pored toga u danasnje vrijeme vise nego ikada u povijesti obrazovani i vladaju vjestinama koje su mnogima preko 60 nerazumljive ili ih tek vide kroz maglu. A ako si obrazovaniji imas i sire horizonte. Stariji su u UK po pitanju BREXIT-a prevareni jer im je laz od 360 milijardi funti koje ce umijesto u EU zavrsiti u zdravstvenom sustavu UK a stari trebaju pomoc zdravstva. Dakle tih izmisljenih 360 milijardi je okrenulo stare progutali su udicu. A sadasnji premijer pregovara sa USA investitorima da im proda (NHS) zdravstveni sustav. Koji ce u tome slucaju raditi kao i USA. A usa zdravstveni sustav je extremno skup i glavni razlog za masovne bankrote i armiju beskucnika. Vidis sisnek treba zivijeti u UK da bi razumio o ceme se radi a ne stvar posmatrati sa brdovitog Balkana.

Ante
Gost
Ante
11 mjeseci prije

Niti će se NATO raspasti niti će se Europa raspasti. Samo će malo drukčije nazvati. Onako kako poslodavac u Hrvatskoj proglasi bankrot pa onda otvori drugu firmu i nastavi poslovati a stari dugovi ostanu na staroj firmi. Sve uz blagoslov države.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Nije isto…gazda će biti drugačiji.

apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
Gost
apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
11 mjeseci prije

Samo je jedan gazda.

Ante
Gost
Ante
11 mjeseci prije

Gazda je vrag.

Trt
Gost
Trt
11 mjeseci prije

Da,EU je nastala na inicijativu Njemacke i ”okupljanjem oko ekonomskih interesa” ,dakako pod patronatom Wahingtona i Londona, no njezini pravi korijeni su puno zlokobniji buduci da su autori tih ekonomskih inicijativa pri njezinom formiranju bili autentični nacisti koje je Zapad,vjerojatno u okviru operacije Gladio,upotrijebio u formiranju antisovjetskog bloka. A sama zastava EU inspirirana je biblijskim motivima (ili bolje reci predbiblijskim)o cemu jasno govori njen tvorac.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Strašan video otpora starog poretka novom poretku koje bezkomoromisno dolazi…
https://youtu.be/zb93U1bf4Jw

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Još jedan video suludog otpora novom svetskom poretku…
https://youtu.be/861faM_WCrU

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije

Otpor novom svetskom poretku?

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Pa i sam Putin, i Kinezi su rekli da je prošlo vrijeme zapadne dominacije i njiegovih liberalnih na svijet;poredak bez toga, bipplaran svijet, to smatram ppd novi svetski poredak i tome se opiru svi na Zapadu i svi koje zapad podržava.

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Siniša, U cemu je bitna razlika izmedju Neoliberalnog Zapada i Rusije sa Kinom. Neoliberalni zapad svojim sistemom sve podredjuje interesima superbogatih a ne interesima drzave ili drzava odnosno nacija, dok i Rusija i Kina stvaraju ekonomnski mocne drzave na korist svih stanovnika. USA je svakim danom siromasnija, ali su Cionisti koji tamo zive svakim danom sve bogatiji, a stoka sitnog zuba prezivljava, od mjesecne ili tjedne zarade nomoze si platiti stan pa spava u automobilu ili rikolici na besplatnom napustenom parkiralistu, a o zdravstvu da ne govorimo o godisnjem odmoru na Bahamima niti ne sanjaju. A ova ekonomska situacija izazvana Korona Virusom ce neke zemlje Liberalnog kapitalizma otjerati u stecaj, posebno ako se ta situacij produzi na duzi vremenski period veci od 3 mjeseca ili pola godine. A USA je vec prakticki u Bankrotu i bez novih pljackaskih ratova pitanje je dana kada ce proglasiti bankrot.

Fabijan
Gost
Fabijan
11 mjeseci prije

Pjesnik rece
Samo mijena stalna jest
Pametni ljudi/narodI se prilagodjavaju tome traze nacin kako u tome profitirati
Oni Drugi samo kukaju I vise zive za uspomene na djedove nego za buducnost za djecu
Ali zanimljivo
Nitko ne emigrirati u drzave koje su dokazano “na pravom putu”

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

čitaj i obrazuj se, moj inženjeru. Pamet u glavu, jezik ne koristiti kad nije vrijeme.
hr.rbth.com/travel/85598-selidba-u-rusiju-vodic

Tony
Gost
Tony
11 mjeseci prije

Bravo. Volim kada jasne činjenice razbistre vodu.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Proci ce sedam generacija pre nego sto ce se na Balkanu preci preko detalja nacionalnih mitova i sagledati velika slika :/

Tony
Gost
Tony
11 mjeseci prije

@ Red Dog … ne treba proći sedam generacija. Onaj tko želi vidjeti, vidi veliku sliku već sada. Samo treba hladno sagledati činjenice. A onaj koji ne može ili ne želi vidjeti … neće vidjeti nikada !

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Kao ti i Sarka recimo.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Red
Ne. Ekonomija i lova jest korijen.
Sulejman Tabaković. Kaćinari.
Iz svake republike je do 91. otišlo nekoliko desetaka milijardi…
cca 40-50 iz RH, 20-25 iz CG…
A vi pjevajte o ‘sanuima’…
Portal bi zbilja mogao objaviti taj dokument …koji je status toga?

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Lucija Ovi portal se ne bavi tim stvarima pod izlikom kako ”nemaju kadrova” za to i kako ”ne žele nacionalne podjele” šta je po meni bull shit. Sad su svi na svome, zamjena stanovništva je obavljena, sve je opljačkano. WTF.
Ljude koji uređuju ovi portal muče iste stvari ka i većinu ostalih, a to je egzistencija i to se može donekle razumit.
Još veća tabu tema od Sulejmana Tabakoviće i Paška Kaćinarija je Domagoj Margetić.
Okay, možda su svi oni tajni agenti i rade bog te pitaj za koga, ja to neznan, ali ako zamantane ovce ne inzistiraju na raščaravanju istinitih od njihovih lažnih navoda onda neka budu i dalje zamantane ovce.
Ne, ja ne zagovaran to kako iko od njih govori apsolutnu istinu, i ako su oni proizvodi tajnih službitriba onda se može pustit da ovce to same shvate i to bi ovce diglo na viši nivo svijesti pa više i nebi bile ovce.

Detektor
Gost
Detektor
11 mjeseci prije

Moreno nisi siguran je li istina ali bi volio da Logično o tome piše. Nisi siguran jesu li Tabaković i Margetić nečiji špijuni ali bi opet volio da Logično o tome piše. Ti bi druge blatio bez dokaza.

Čak žališ što Logično ne želi raspirivati nacionalne podjele.

Nisi posmislio bi li takvo informiranje ugrozilo ovaj portal koji pazi što piše jer dobro zna s kime ima posla? Dobronamjerni su često najopasniji.

Vrlo si interesantan lik…

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
11 mjeseci prije

Kada se jedna tema gura pod tepih, čovek nikada ne zna kakve mogu biti posledice.
To vodu može držati samo kratkoročno.

Lično mislim, da je jedan od vrlo važnih razloga za raspadanje projekta ujedinjenih balkanskih naroda, bio i taj, što se nije smelo raspravljati o “zabranjenim” temama, pa samim tim suprotnosti koje su se razvijale, nisu mogle ni biti rešavane, dok nisu narasle toliko da je sve otišlo u… Tamo gde je već otišlo.

No, s druge strane – slažem se sa stavom redakcije, da bi za iznošenje komentara o sličnim temama bilo neophodno nastupati bez zaštite anonimnosti i da onaj koji po tim temama piše – piše svestan svoje odgovornosti za napisano.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Detektor Ja nigdi nisan napisa kako bi ”volio”, sorry, ja san samo napisa činjenično stanje.
To šta ti misliš ”Čak žališ što Logično ne želi raspirivati nacionalne podjele.” je tvoja osobna prosudba . . . pa čak nisan niti napisa kako se međunacionalni problemi guraju ispod tapeta . . . nego san napisa ono šta je puno puti bilo od L.R. napisano ovde.
Od L.R. san dobija upravo explicitne odgovore na moja pitanja zašto ima tabu tema jer se često događa da se neke vanjske teme okrenu u unutrašnje i onda L.R. ulijeće i cenzurira jerbo da se ka ono skrenilo sa teme, a u stvari sve je povezano . . . pa nismo svi ovce da moramo bit u toru, ako su ovce i izašle iz tora postoji razlog.

Nisan razumija koga bi ja to blatija bez dokaza . . . i kojih dokaza u ovome slučaju . . . postoje činjenice kako su razne predstavke odnosno prijave predhodno spomenutih u ormarima DORH-a i šta je tebi čudno javno pitat koji je status tih prijava . . . i u zašto je problem da ja ili bilo ko želi saznat nešto o čemu nezna . . . nego čini kucO, ne pitaj, glup si jer nemaš pojma. WTF.

Neznan šta si mislija kad si napisa ”Nisi posmislio bi li takvo informiranje ugrozilo ovaj portal koji pazi što piše jer dobro zna s kime ima posla?” . . . nakon šta san ja u mojemu komentaru kojega ti komentiraš napisa ”Ljude koji uređuju ovi portal muče iste stvari ka i većinu ostalih, a to je egzistencija i to se može donekle razumit.” i šta bi ti ja triba crtat ovde šta to znači . . .

Nadalje, samo ponekad se obraćan L.R. i kritiziran, više se obraćan ostalima i tako je bilo i u ovome slučaju, pa ako ti triba nacrtat onda ti to mogu i nacrtat . . . jer san upravo pokuša ostale koji ovo čitaju navest da sami istražuju, traže ”dokaze” i prosuđuju i to tek nakon šta san napisa zašto to ovi portal ne radi. Upotrijebija san termin ovce jer samo ovce nemogu same otić past travu, nać vodu i sakrit se od sunca, kiše, vukova . . . nego in triba pastir . . . pa tako ni ovi portal nebi triba bit pastir . . . jer oni koji nisu ovce mogu sami sve nać . . .

A ti meni kume moj pariš totalno zamantani lik jer mi se čini kako nemoš povezat ni dvi čiste . . . ne, ne mislin ni ja kako ti imaš loše namjere, ali brate mili daj provaj malo bolje to sa procesorom i memorijom . . .

Ive
Gost
Ive
6 mjeseci prije

Moreno ima portala koji su jos restriktivniji, recimo; “24 sata” koji za moderatra imaju neku neobrazovanu i sa limitiranom inteligencijom individu Viktorijanski cistunskih svijetonazora.

Za vrijeme zadnjeg rata (neki ga zovu Domovinski) napisao sam:
Svi se mi rodismo kao ljudi, a da neki medju nama krvozedne zvijeri postadose, to naucise ih pretci, popovi il’ ucitelji njihovi.

Shodno tome pitam tko nekome moze garantirati da je od praiskona pripadnik ove ili one etnicke skupine, plemena ili nacije.
Meni za komunikaciju sa nekim nije bitna ni boja njegove koze, ni vjersko ili filozofsko oprijedeljenje, ni nacionalna pripadnost ako imamo zajednicki interes ili cilj, jer ljude spajaju interesi nebitan je i jezik jer si i sa razliciti jezicima mozemo sporazumjeti na mote znakovima ili mimikom ako to zelimo. Naravno moramo izbijegavati teme koje nas svrstavaju na suprotne strane. I uvijek se drzati pravila; Zivi i pusti druge zivjeti! Ne cini drugima ono sto ne zelis da drugi cine tebi!

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

E problem je sto je istina okrugla pa se kotrlja i u kojem trenutku i pod kojim kutom je ugledas, dali itko zna i vidi cijelu istinu?

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

@Lucija
Naravno da je ekonomija problem.
U prirucniku za Obojene stoji pod tackom 1: „Sjebi im ekonomiju“.
Kad su nezadovoljni zbog toga im mozes prodati bilo sta, narocito da su „neki“ krivi.
Ali Balkan ima i breme trauma. Na to sam reagovao.
Hoce li nestati traume? Nece.
Mi smo, kao i Poljska, stvoreni posle WW I, za odredenu upotebu. Kad im se menjaju potrebe, traumatiziraju ponovo. Ne stize leciti jedna trauma, pre nego sto udaraju drugu.
Pre ce nastati Balkan nego traume.

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

@ Lucija
Ako te zanima sadzaj, imas ga na web-u.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Red Dog Problem je šta se ne radi samo o nacionalnim mitovima, jer uz nacionalne postoje i ideološki mitovi . . .

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

Ej bolan mozda i 77 generacija, jer jedan nacionalizam hrani drugi i tako se medjusobno porzavaju.

Joca
Gost
Joca
11 mjeseci prije

SSSR se raspao,na redu je amerika.visevekovni plan o preuzimanju sveta od strane Bankara,korporacija I ostalih privatnih lica cini se ostvariv.Mada I bankari su realno Dana’s Ono sto su bili od pocetka,menjaci novca.pitanje je cijeg,ko stoji izmad njih.kazu kad se pojavi grofica palavicini I engleska kraljica zacuti.nazalost takve stvari nikad necemo saznati

Dane
Gost
Dane
11 mjeseci prije

Interesantna je fotografija,objavljena u svim vaznim novinama,na kojoj engl.kraljica dolazi u posetu London sitiju.na fotografiji cuvar kljuceva grada,obucen u tradicionalnoj venecijanskoj plemickoj odezdi rukuje se sa kraljicom stojeci stepenicu iznad.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Da li si ti ikada pročitao taj nacrt jer nikada to nije zaživjelo kao zvaničan memorandum i jedino posle toga što je prestalo biti validno je upravo SANU i pretrpeo je čistke zbog toga…dakle,molim te prosvetlite nas ti i Slavonac sa tim dokumentom jer se ovde uporno provlači taj dokument koji NIKADA nije bio usvojen kao zvaničan. Koja je veza Miloševića i SANUa, Ćosića i SANUa….dajte nam to konačno i kakve ti obojene revolucije spominješ.
Takođe i ovo je rekao…”ali reći da su ti ratovi imali ekonomske uzroke je isto kao i tvrdnja NATO-a da je raketni štit u Rumuniji „odbrana od iranskih pa čak i severnokorejskih raketa!?!“” a ti sada nastavi sa svojim saznanjima.
I da…referendum za otcjepljenje Slovenije je bio prije upada Srbije u platni promet i voleo bih da Šumadinac da odgovor na tvoje poricanje njegovih tvrdnji.

RoPe
Gost
RoPe
11 mjeseci prije

Sinisa, najprije je dosao Milosevic instruiran iz Amerike, onda je srusena pokrajinska Vlada na Kosovu yogurt revolucijom. Onda je srusena pokrajinska Vlada u Vojvodini, isto yogurt revolucijom. Slogana se jos uvijek sjecam: ‘srusili smo Vladu u Novome Sadu’. Genijalan Slogan, onda je srusena Vlada u Crnoj gori.
Tada je Milisevic bio u stanju blokirati bilo kakvo funkcioniranje SFRJ.
Molim te ako mozes smoci malo snage i uvidjeti slicnos obojane i yogurt revolucije.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Slažem se da je na Kosovu i Metohiji instalirao svoje ljude ali Vojvodina i Crna Gora mislim da mu nisu bili problem naći ljude za saradnju, vjerujem da si u pravu oko tih dešavanja;u svemu tome nož u leđa mu je zabio Bogić Bogićević, bolje reći njegovim glasom i počelo je raspadanje Jugoslavije a ne radom Mesića i Slovenaca.

Zvrk
Gost
Zvrk
11 mjeseci prije

e ali mali tko spominje subverzivno djelovanje iz slovenije.
pa oni su prvi počeli lamentirati kako oni daju najviše u federalni budžet, a dobijaju malo. tekstovi mladine itekako podsjećaju na današnje p*d*r*liberalne tekstove gdje se poziva na više demokracije i slobode govora. pa onda ekspanzija nsk-a sa koji su uvijek bili na rubu tadašnjih zakona. i da ne zaboravim šećer za kraj: bivši hitlerjugend stane dolanc koji je bio jedan od vladara iz sjene i praktički “stvoritelj” miloševića i inih.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

Mladina je kao Leibach ili Charlie Hebdo.
Provokacija radi provokacije za tiraz.

Miki
Gost
Miki
11 mjeseci prije

Ukidanjem SAP Kosovo i Metohije i SAP Vojvodine, srušen je ustav SFRJ, jer je teritorijalna orrganizacija bila definirana ustavom. Upadom u platni promet i ukidanjem SA pokrajina, praktično je u SFRJ izvršen državni udar.

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

Državni udar nije bio referendum o nezavisnosti, pre upada Srbije u platni promet …zašto je Srbija to učinila, da li je odluka povučena i novac vraćen u Narodnu banku? Kao što Moreno reče, ne negiram šta ste napisali ali dajte malo opširnije da razmitrimo dešavanja i na kraju krajeva ubijedite me da ste apsolutno u pravu.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

@Sinisa
Niko od obicnih smrtnika nije citao taj memorandum.
Kao sto nisu ni Ustav iz 74, na koji se svi pozivaju.
Toj je mantra, deo folklora, da bi se opravdale secesije. Jer da nema „razloga“ bi ispalo da su bili samo glupi.
Zinula im guza za kapitalizmom, o tome se je radilo. Mitteleuropa je zvala.
Nije ispalo kako su mislili, ali eto, ipak su „morali“ zbog „necega“. Memorandum je vec etablirani povod, iako ga niko nije procitao.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

“Istočna Evropa je već “oglodana” – kaže shumadinac.
Evo kako i koliko.
Rast BDP po stanovniku od 1989 – 2016.
Poljska 124,66 %
Slovačka 108,38%
Estonija 85,85%
Litva 68,72%
Latvija 65,57%
Češka 60%
Bugarska 57,72%
Rumunjska 53,73%
Mađarska 38,59%
Koliko bi im tek BDP rastao da ih nisu ‘pljačkali’?
Što je s BDP-om zemalja bivše YU? Evo:
Slovenija rast 48,38%
Hrvatska 6,45%
Srbija minus 24,11%
Nacionalizam u Americi? Koji? Crnački? Hispanski? Talijanski?

alterego
Gost
alterego
11 mjeseci prije

u pakistanu zadnjih 30 godina raste bdp u prosjeku 5% godisnje pa zive u bijedi.
a kada procitamo tvoj post ispalo bi da su daleko od bijede.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

SoA Sad lipo dodaj inflaciju . . . ako neznaš kako se to radi uzmi udjele koje ljudi troše na stanovanje, energiju, spizu . . . itd. pa usporedi stanje 1989 i 2016 sa istim jedinicama u kojima si mirija BDP.

A evo ti i jedna moja analitika o stanju duga 1989 i 2016, pa razmisli ima li i dug ikakove veze sa BDP-om;

Broj stanovnika u YU 235000000, dug 1950000000 USD, dug po stanovniku cca 830 USD
Plaća radnice YU Unikonzuma cca 150 USD, dug po stanovniku 5,5 plaći radnice Unikonzuma
Broj stanovnika u HR 4100000, dug 45000000000 USD, dug po stanovniku cca 11000 USD
Plaća radnice HR Konzuma cca 450 USD, dug po stanovniku 24 plaće radnice Konzuma
Stvarni današnji dug je više od 4 puta veći nego onda.
Pazi sad još jednu stvar ne toliko materijalno koliko psihološki bitnu; radnica Unikonzuma je onda bez straja mogla napravit sendvič za marendu, a danas radnica Konzuma more dobit jedino ku*ac od ovce.

Ovo nisan pisa kako bi tvrdija da je prij bilo bolje ili gore, nego kako bi se vidilo da je bilo drugačije i kako bi se moga smistit BDP u tu priču.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Godine 1989 je stojadin koštao 38 prosječnih plaća. Kad bismo danas uspoređivali (nema danas toliko lošeg auta na tržištu), vidjeli bi da za recimo daciu sandero koja košta 72.900 kuna treba dati 11 prosječnih plaća ili drugačije – stojadin je koštao po današnjim plaćama 245 860 kuna.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

SoA Samo šta mi nisi napisa koliko je plaći tribalo za mobitel . . . a sad ću ti pokazat . . . 1989 je prosječna plaća bila cca 500 DEM nakon šta je Marković pegira dinar za marku ili to moš podilit sa 3, nešto sitno pa dobit dolare . . . BMW 316, prijatelj mi je kupija novoga tad za 20000 DEM, sićan se ka sad, sarajevski Golf je bija 13 – 14000 DEM, a Stojadini i Yuga od 6 – 9000 DEM . . . sve je lako provjerljivo . . . pusti Sandere . . . danas je Golf 25000 eur pa računaj . . . i nemoj računat valute nego rad . . . koliko se radi za spizu, energiju, stanovanje . . . pa tek onda auto . . .

Inflacijom odnosno skrivenim porezom se početkom 1990-ih financira rat pa su i plaće u konvertibilnimvalutama padale . . .

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Ti to odoka, ebat ga, koja iljada gori ili doli, koja stotina tamo ili vamo. Oni gore podaci o broju prosječnih plaća za stojadina su iz prvog broja Auto kluba od 25. svibnja 1989. Valjda su i tada lagali.
i da, računajući inflaciju, vjerojatno će matematika pokazati kako su danas sve nabrojane države siromašnije najmanje 200% nego što su bile 1989.

Mlata
Gost
Mlata
11 mjeseci prije

Koliko godina je bio (trajao) takav cenovnik, odnos plata-stojadin? Pričaš kao da je to tako bilo par godina, znači čvrsto, zdravo, predvidivo tržište.

Mucke
Gost
Mucke
11 mjeseci prije

Opet kao svjedok onog vremena moram spomenuti da je moja sestra kao cato u jednoj trgovackoj firmi zaradjivala mjesecno oko 1300 DEM isto kao i da se na vrhu robne kuce u DBK kocoperio glanc novi FIAT uno fire sa cijenom o 10000 DEM.Evo ja sam ovu statistiku dozivio i vidio a vas dvojica mi govorite da ne smijem vjerovati vlastitim ocima nego vasim rijecima.

EU dismr
Gost
EU dismr
11 mjeseci prije

SoA, daćia drndero i kec, koje pile .. 🙂 🙂

Mikojan
Gost
Mikojan
11 mjeseci prije

pile ili testere, kako se zove Hrvatski Renault, Prčija-Svemero ?

far
Gost
far
11 mjeseci prije

A jesi li se upitao sta narod ima od ovog rasta BNP. Taj rast uglavnom u svim ovim zemljama privatizuju strane banke i iznose iz zemlje i nisu usmjereni ka dobrobiti zemalja u kojima se taj rast biljezi. Place u tim zemljama su zakovane na najnizi moguci prag i skoro nikada ne prate rast ovog BNPa i tako ne doprinose povecanju domace potraznje i rastu i bogacenju domace ekonomije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Znaš likolikojerast SRH bio 1945 – 1989. 410% , a ove naše 6,5,% da ponovim Četristo Deset Posto. Tamo doduše imamo koju godinu više 45 godina, ajmo reći, godina nulta, bez podataka i ovdje imamo 30 godina, Dakle RH ima još 14 godina da stigne 403,35% da bi bila kao SRH. Ajde, upret ćemo svim snagama, al u klincu…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
11 mjeseci prije

Laki
O kakvoj sirotinji se radilo, pravo je čudo da godišnji rast nije bio 100%. Mogao si primijetiti da sirotinja raste brzo,a bogati polako.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

@soa
Po tvojoj logici rast u Albaniji je trebao biti barem 150%

Mucke
Gost
Mucke
11 mjeseci prije

Brojke su ti uglavnom tocne ali posto balkanci ne vole istinu zaradio si gomilu minusa,jedino si zaboravio spomenuti da je BDP Hrvatske izmedju 1960 -1989 rastao 500%.(ovo ti je izgovorio G.Fizulic prije par dana na N1).

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@SOA :
School
Of
America
Raste ne samo BDP nego i nokti !

far
Gost
far
11 mjeseci prije

Suštinsko pitanje nije: KO BIRA TE PARALELNE ORGANE VLASTI??? nego ko bira one koji uopce dolaze u poziciju da se biraju.

“Reprezentativna demokratija” nije nikada ni zamisljena da kristalise “volonté general (opcu volju)” Suverena (naroda), nego je ponudjena (od strane Medisona i Jefersona) kao surogat za demokratske teznje prosvetiteljstva. Od citave “demokratije” je sacuvan samo (uglavnom ispraznjeni) pojam Demokratija koji je za mnoge fascinantan.

U stvarnosti, narod svake 4 godine izlazi na izbore i bira iz vec jednog odabranog skupa (danas ukoliko nemate Lobby iza sebe koji ce vas podrzati da stitite njihove interese). Oni izabrani znaju itekako dobro kome treba da budu zahvalni da su tu gdje su, a njihova uloga je pasivizacija drustva (po definiciji “demokratija” ne treba revoluciju), da narod je miran, jer misli da se on nesto pita, pa cak i onda kada politika vuce konce (neoliberalne “reforme”) koji su direktno usmjereni protiv interesa ogromne vecine.

Zapravo se cjelokupna historija čovječanstva se može razumjeti kao zavjera bogatih ljudi koji su težili ne samo da uvećaju svoje bogatstvo za života, nego da to bogatstvo prenesu na sljedeću generaciju.
Upravo su tako nastale legende o vampirima (koji su simbol vječnosti kapitala)

Izraz “duboka država (za one koji ne znaju prevod sa Turskog)” je zapravo vjerojatno pogrešan. On implicira da postoji (legitimna) “država” kao politička struktura Suverena koja se razlikuje od političke strukture Oligarhije.
Ipak postoje autori koji pokazuju da je zapravo svrha egzistencije svih državnih institucija poput prava, te izvršne i zakonodavne vlasti zapravo održavanje Statusa Quo u kojem bogati i moćni zahvaljujući monetarnom I financijskom sistemu postaju sve bogatiji i moćniji.
Svako tko bi pokušao da ovo promjeni mora se suočiti sa svim konzekvencama svog suludo čina.

To je upravo raison etre NATO pakta. On je vojska Bankarsko/Industrijalno/vojnog/medijskog kompleksa zaduzen da stiti privilegije bogate klijentele i ocuvanju Statusa Quo (sve do posljednjeg covjeka)

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

Nema demoracije mozemo govoriti samo o JEBOKRACIJI ili JEBOKRATIJI, a to je sistem u kojem stoka krupnog zuba jebe stoku sitnog zuba i jos ih uvijerava da ih jebe zato da njima pricini zadovoljstvo i da se oni stoka krupnog zuba za to mnogu zrtvuju.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

Sarka Stvar je ipak malo kompleksnija nego šta ste je izložili pisac članka i ti.
Izvlačenjem segmenata iz povijesnog konteksta nevodi nigdi.
Svašta se izdogađalo prij nego je prva puška opalila.
Ko je prvi počeja je bitno točno koliko je ko koga više ubija prij, za vrime i posli predhodnih ratova . . . ako danas pogledamo neki se pozivaju na 1995, neki na 1991, neki na 1945, neki na 1941, neki na 1918 . . . i tako sve do stoljeća sedmoga . . . a najnovije teorije koje opovrgavaju doseljavanje Hrvata i Srba na ove prostore idu i još dalje u povijest od stoljeća sedmoga . . .
Puno toga iz povijesti neznamo jer su svi vladari ovih prostora pisali povijest . . . a vamo di ja živin od stare Austrije se prominilo 5 bandiri, jasno, svaka sa svojom poviješću . . .
Ono šta ja vidin danas ka rezultat rata iz 1990-ih kojega san bija suvremenik je relativno uspješna zamjena stanovništva i temeljita pljačka svih prostora ex YU u kojoj je većina sa svih strana nastradala, a mala manjina sa svih strana je materijalno dobro prošla šta prij rata vjerojatno ni sanjat nisu mogli.
A pitanje jesmo li bili slobodniji prij ili sad neka svak sebi odgovori i ne preporučuje se ti odgovor nametat drugima.

Tony
Gost
Tony
11 mjeseci prije

Relativizacija: “stvar je kompleksnija”, “Izvlačenjem segmenata iz povijesnog konteksta”, “Svašta se izdogađalo …”
Nigdje ni jedne činjenice, argumenta … ničega …. sve samo “nešto, svašta”. Za razliku od tebe Sarka je jasna i argumentirana, a ti Moreno ka mačak oko vruće kaše, puno napisa, a malo reka. Niti si se dotaka nijednog Sarkinog navoda, niti ga potvrdio ni osporio.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Tony Ja nisan ni napisa kako su navodi netočni . . . svak more pronać mali miljun navoda koji mu odgovaraju . . . u mojemu prvome komentaru san napisa kako je ”i pisac ovoga članka je ipak manjin dilon nasija na globalističku igru”
Nije mi palo na pamet stat na stranu ni pisca članka ni pisca komentara kojega san komentira nego san napisa moj pogled.
A evo ti npr to kako je Tuđman i prij 1987 odnosno prij Miloševića bija na tretman po zapadu . . . paralelno sa kartama ”Velike Srbije” do Karlobaga, Karlovca i Virovitice pojavljivale su se i karte Velike Hrvatske do Tivta, Drine i Zemuna . . . ove hrvatske san vidija u živo i to na standardnu shemu, karte bi se pojavile na pazaru auta sa kojim je bija i buvljak, novinari ST Tjednika bi to slikali i objavili, MS mediji prenosili isto ka i sad objave raznih likova sa društvenih mreža, u Srbiji bi se to medijski multipliciralo, a radilo se i obrnuto . . . i danas mi tutnji u ušima Vojislav Šešelj sa Srbijom do Karlovca i Šime Đodan sa Hrvatskom do Drine . . . to sve se događalo prij ”upada” u monetarni sistem bivše države . . . i ja samo oću reć kako je vadit gluposti iz konteksta besmisleno jer, fala bogu, svak ima svoje ”dokaze” i ”argumente” . . . a evo posebno za tebe kako je izgledalo kad je rat već tutnja tutta forza . . . puno toga još neznamo, a evo sad mi ti daj ”dokaz” ko je bija pisac ovih vijesti objavljenih istovremeno u udarnim dnevnicima RTS i HRT . . .
https://www.youtube.com/watch?v=zHrD_iYZsag&list=LLThjX4-UH3rtgVQjAM4vFJw&index=21

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Rat je trajao od 1991 do 1995, pa se pljačka nastavila i kasnije, zapravo usudio bih se reći prava pljačka počela je 2000tih sa “stranim ulaganjima” i “strateškim partnerima”. Tako da vaditi se na rat kao isprika za pljačku mi ne zvuči baš uvjerljivo.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

žrec Proces pljačke je počeja sa Markovićem koji je početkom 1989 donija zakon o privatizaciji banaka, za šta je dobija 5 miljardi dolari kredita koji je automatski odma otiša za potrošnju odnosno kupovinu uvoznih roba, a ništa nije išlo u restrukturiranje privrede bivše države, i po tome su zakonu privatizirane sve banke bivših bivše federacije. To je bila prva faza, druga za Hrvatsku je bila predaja HNB nepoznatima i privatizacija poslovnih banaka za 6 miljardi, predhodno saniranih sa 85 miljardi kuna 1994, a sve to kako bi oluja bila potpomognuta, 2000 je bila treća faza kad se tajkunizirano počelo predavat globalnoj mafiji i ti proces još traje, zadnji veliki je bija Agrokor koji je iz tajkunskih ruku preša u ruke globalne mafije prij par godin . . . kad se nije Jugoslavija mogla u komadu demokratizirat čitaj opljačkat onda je to napravljeno republika po republika u kolaboraciju domaćih izdajnika i lupeža sa globalnom mafijom . . .

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Sanacija banaka počela je krajem devedesetih i početkom 2000- tih, a ne 1994. Ostalo su sve više manje šuplje teze od Margetića i Malagurskog, ono baciš udicu (neka točna činjenica) pa slijede konstrukcije. Prvo, precjenjuješ značaj Jugoslavije u ekonomskom pogledu odnosno – nije je uopće trebalo razbiti da bi se je lakše opljačkalo, jer se to komotno moglo napraviti i bez podjele jugoslavije na više država. Razbijanje je krenulo iznutra, a saveznici za zadane ciljeve su se tražili posvuda i vani i unutra. Ukrajinu recimo nisu nikad išli razbijati, jer je hoće cijelu s Krimom i Donbasom. Joe Biden je od toga profitirao, no nije se Ukrajinska kriza dogodila da bi Biden profitirao nego je ipak u igri geopolitika. Isto kao i Cheney s Haliburtonom u Iraku. Ne razumiješ baš niti geopolitiku, niti povijesne okolnosti, nego sve u stilu Malagurskog – sastali se domaći zlikovci na nekom mjestu i sve isplanirali uz blagoslov Rockfellera.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

žrec Nije točno, 1994 je bila najbitnija šta se banaka tiće, i HNB je otišla nepoznatima, a Valentić i Škegro su utopili poslovne banke za siću i to su kalali iznos priko noći za koji su se večer prij sa Tuđmanom dogovorili . . . nakon 2000 kad se vidilo da Račan neće napravit reviziju pretvorbe i privatizacije pa od tajkuna vratit banke onda su banke prodane stranim bankama pod i danas nerazjašnjenim uvjetima . . .
Na kraju svak može istražit sam za sebe i tu nismo bitni ni ti ni ja niti šta mi pišemo.

Aurora
Gost
Aurora
11 mjeseci prije

@Moreno, u prvu ste. Banke koje su smetale su uništene ( Gradska banka OS, Agroobrtnička…)

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

žrec I još nešto, pojavljuješ se obavezno kad se god spomene Margetić, to san se sad sitija i praviš se higijeničar . . . to mi je samo indikacija kako svo ovo šta san pisa u odgovoru Luciji pa na doli ima još više smisla . . . sad ću ponovit, ko god oće istraživat lik i djelo Domagoja Margetića ima dovoljno materijala i siguran san kad bi bilo ko zatražija sastanak sa njim da bi se on odazva . . . a ti moš prdit u prazno do mile volje . . . i BTW ko ti je taj Malagurski . . . imaš ti sigurno neku skriptu po kojoj radiš . . .

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

@Zrec.
Nisu hteli razbiti ni Jugu iz pocetka. Samo uvesti kapitalizam. Posto nije islo glatko je razbijena.
Kao sada Evropu. Previse je otpora. Lakse je u komadima.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

@Moreno
Koliko se ja sječam, Markovič je bio premijer SFRJ i ne znam koja je to banka prešla u strane ruke, za bagatelu, za vrijeme trajanja njegovog mandata. Za ono što se dešavalo u novostvorenim državama, a koje su imale svoje premijere i predsjednike, prozivati njega kao uzrok je u najmanju ruku besmisleno. Nije NBJ rezdjelila strancima hrvatske banke, pokrovitelj je bio HNB

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

samo tako Zagrebačka Banka je privatizirana u vrime Markovića i to je bila jedna od najsumnjivijih privatizacije jedne od najvećih poslovnih banaka u Hrvatskoj. Marković je odradija svoje, a posli su ovi nastavili još ljuće i još luđe . . . ali početak je bija onda kad je Marković uzeja 5 miljardi koji su otišli u potrošnju da bi donija zakon o privatizaciji banaka . . . šta se Hrvatske tiće tija san reć kako postoji kontinuitet i nije samo Marković niti samo Tuđman, niti samo Račan . . . okay, onako, Tuđman bi dobija najviše zvijezdica za pljačku . . .

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Sama jedno je bitno
Je li u vrijeme premijera Merkoviča ZB postala ili nije dio talijanske banke ? Ostalo je isprazno politikanstvo

Mucke
Gost
Mucke
11 mjeseci prije

ZABA nije privatizirana za vrijeme A.M. nego je postala dionicko drustvo sa udjelom drzave od 51%.Vlada SFRJ sa tadasnjim premijerom A.M. nije dobila nikakav kredit a kamoli 5 milijardi dolara i uz to je uspjela ,u samo dvije godine,srezati vanjsko zaduzenje sa 22.8 milijardi dolara na nekih 11.5 milijardi pred raspad.
Bez obzira koliko se ponavljale ove lazi,nikad nece postati istina sve dok mi ondasnji posmatraci dogadjaja budemo u stanju svjedociti tome.

Moreno
Gost
Moreno
10 mjeseci prije

Mucke A šta je pretvatranje u dioničko društvo u kojoj su dioničari bila poduzeća koja su “pretvorena” . . . a to kako Markovićeva vlada nije dobila kredit jednostavno nije točno . . . odakle lova za plaće 1989 i 1990 koje su se utrostručile, a proizvodnja evaporirala . . . Marković je otvorija pandorinu kutiju života na dug . . . iki ti misliš kako se krediti dobivaju na lipe oči, a ne sa ustupcima koji nikad nisu javno objavljeni, kako onda, tako sve do dana današnjega . . . a brojevi miljardi koje spominješ su lako provjerljivi . . .

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
11 mjeseci prije

Da ne zaboravimo prve (ratne) velike biznise: Šleperi Badelovog konjaka, oružje, uključujući i ratne “usluge” iznajmljivanje naoružanja i vojske, šverc cigareta, piramidalne “banke”, međurepublička “trgovina” kradenim vozilima, drvetom, naftom, procvat prostitucije i šta sve ne…

Sve to, dosta pre tih – dvehiljaditih

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Ostap a ti bi baš cijelo vrijeme ratovao? Pa ne možeš se non stop tući. Čak i u Islamu je dozvoljeno trgovati s ratnim neprijateljem, osim oružjem.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
11 mjeseci prije

Samo pomenuh zaboravljeni početak operacije bogaćenja probranih kadrova.

A, što se tiče ratova uopšte, oni su oduvek bili u funkciji “prikupljanja” materijalnih vrednosti, da ne kažem novca. Na sve moguće načine, koji su u mirnim vremenima uglavnom nedozvoljeni.

Red Dog
Gost
Red Dog
11 mjeseci prije

@Moreno.
Amin.
Dobri Ante je bio nas Gorbacov. Dali mu kredite da pocinje privatizaciju, a onda mu nisu dali vise. 600 000 novim nezaposlenim je receno da su popili otkaze zbog srba/hrvata/muslimana.
Tacka broj 1 u prirucniku za Obojene; Sjebi im ekonomiju.

Miki maus
Gost
Miki maus
11 mjeseci prije

Shumadinac, na cemu si ti danas?! Daj, procitaj jos jednom svoj clanak 😂😂!

Malomorgen
Gost
Malomorgen
11 mjeseci prije

Prolupao je

Malomorgen
Gost
Malomorgen
11 mjeseci prije

Ne piši u množini…samo Srbija je upala u platni promet…

Siniša
Member
Siniša
11 mjeseci prije

A kako se zove odbijanje Slovenije da uplaćuje novac na državni račun!?

Malomorgen
Gost
Malomorgen
10 mjeseci prije

Sinisa..ne salju se pare lopovima

apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
Gost
apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
11 mjeseci prije

Šumadijo, svi su radili za tamu ali činjenica je da je prvo Miloš utjerao strah svima sa jogurt revolucijama (vožd je stigao i SVI su ga se bojali jer je on glavna zvijezda prestojećih događaja zaštičena od onih koji su postavili i drugu zvjezdicu u vidu Tuđija a treću sporednu ulogu je dobio Izetaga) a onda je sve krenulo kako je onaj koji je to sve organizirao htio. Sloveniju kao tampon zonu je po zapovjedi ostavio na miru, ona je prošla bez rata. U Hrvatskoj se puškaralo žešče ali i sa prvom puškom je redatalj znao da će to završiti hrvatskim trijumfom, moglo je i drugačije da je redatelj htio mogla se Srbija protezati do krajine da je redatelj htio. Trijumf od redatelja dočekuje srbe u BiH, klorofilni najgore prošli a hrvati morali otići iz posavine ko srbi iz krajine. Miloš misli da ima poker i zaleće se na Kosovo, tu redatelj čitavog igrokaza namješta Milošu zamku u koju upada. Nije se pitao kako je to tako lako dobio RS, mislio je da je to kompenzacija redateljeva za krajinu no nije, to je kompenzacija za Kosovo. Mogao je Miloš odbiti tu ulogu koju su mu dali na volstritu ali bi ju preuzeo netko drugi a ima ih na ovim prostoriuma među svima koliko želiš. Onaj koji crta granice na Balkanu to radi od klinastoga pisma, sa time balkanci nemaju veze osim kao glavni i sporedni glumci.

apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
Gost
apofvoauwnrifuawifrwiurfwrfwrf
11 mjeseci prije

Kovanica Hazmeri ti je čistih 5+, Bravo!

Mucke
Gost
Mucke
11 mjeseci prije

OK kad prihvatis da Milos jest htio napraviti veliku Srbiju kao i Franjo veliku Hrvatsku bit ce vrijedno rasprave.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@shumy :
Napisano je napisano i kasno je za kajanje !
Tko priznaje pola mu se prašta,
a za 2 000 eura spreman sam ti oprostit i drugu polovicu !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije

I ja!!
Treću četvrtinu….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@Dalton :
Javlja se i Himzo Polovina ?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
10 mjeseci prije

🙂

geopolitika-news
Gost
geopolitika-news
11 mjeseci prije

EU iduc godine priprema novi zakon o oruzju koji ce biti jako drastican.Takvim zakonom zabraniti ce se nosenje i drzanje oruzja a razlog je slijedeci.pisao sma vec stotine puta,itan kao novi globalni centar upravljanja imati ce zadatak da provede kontrolu nad muslimanima u evropi i sivjetu.doci ce do velike islamizacije evrope,doci ce do stvaranja novih drzava,novih jezika itd..Razlog tome je poltika neomarksizma koja se zaniva na slijedecim stvarima.Dobro gospodo to procitajte,ne jendom,nego sto puta..mozda shvatite o sto ide,sto se sprema..
NEOMARXIZAM (kulturni marksizam Frankfurtske škole) i ISLAM kao alat za upravljanje.Jer čitajući ih sve jasno daje do znanja da ih tema doista zanima, dublje nego što je to danas uobičajeno. Dakle, “samo” je vrsta upravljanja.
Ovaj put upotrijebio sam fragmente svojih priloga iz jedne rasprave.Kulturni marksizam je nespojiv s islamom. Ali obje ideologije imaju određeni zadatak u reformi Europe. Oni su samo oruđe kojim dominiraju oni koji razumiju više, Global Elites. Neomarksizam ima zadatak potpuno rastjerati kulturu koja je stoljećima građena, sve “normalnosti”, uspostavljenog poretka, jednostavno uništiti sve vrijednosti koje su norma za rasuđivanje ljudi. Kad je takav zločin na vrhuncu, odnosno kada nitko ne zna što je po spolu,muško ili žensko.ISLAM će smisliti jasno definirana pravila gdje će muškarac biti muškarac i žena žene sa samo dva spola, odstupanje će biti gadost itd. A ljudi s potpunim entuzijazmom preći će na islam jer će to biti jedini spas običnih ljudi od neomarksističke ludosti. Neomarxisti će biti prvi koji će biti istrijebljeni do posljednjeg, cijela njihova ideologija bit će zabranjena i nestala jednom zauvijek. Ovo je plan Globalnih elita. Ako razmislite o tome, priznat ćete da je sjajno jednostavno da neće morati čekati godine da se islam prirodno probije, ali u jednoj generaciji to će islam biti jedini čamcem za spašavanje neke normalnosti u Europi, od psihopatskih devijacija.

O kojem islamu govorimo? Šiitskom koji se prakticira u Iranu i koji je bolje primjenjiv u Europi jer ima jasnu hijerarhiju i može se učinkovitije kontrolirati.
Kako GE upravlja? Prepoznaju sve (!!!) čimbenike koji utječu na društvo, iz kojih stvaraju vektore ciljeva i prema njima stvaraju koncept upravljanja s kojim pokušavaju ostvariti vlastite postavljene ciljeve. Je li teško? Primjećivat će, na primjer, da se u nekim zemljama Bliskog Istoka (BV) širi sasvim običan “bijes” s lokalnim poretkom i tako osiguravaju da se velika sveučilišta počnu širiti poput salafizma, koji je do tada bio samo rubna stvar i počet će se širiti zahvaljujući raspoloženjima drustva kao stepenasta vatra, koju potom svi koriste za svoje ciljeve, možda da likvidiraju one koje ne vole. Je li jasnije kako je moguće propagirati bilo koju ideologiju, bilo gdje u svijetu i nezamislivo učinkovito bez ikoga i bilo kojeg konteksta na bilo koji način, a da vam nitko ne daje jasno definiranu naredbu što učiniti?Kako je biti uređeno da Iran postane novo središte koncentracije upravljanja? Trebao je poraziti Islamsku državu (IS) koju su stvorile SAD, a zatim se pridružiti vojsci oslobođenoj od njega i izbrisati Državu Izrael koju GE više ne treba.Što bi SAD trebao učiniti? Njihov vojni angažman trebao bi oslabiti IS da bude na nivou lakog poraza od Irana, što oni (možda čak i namjerno) nisu uspjeli.
Taj je plan prepoznao Putina i potpuno ga razbio svojom vojnom intervencijom i spašavanjem “gotovo mrtvog” Assada, štotaj plan nije nitko predvidio. U svakom slučaju, tako da Putin GE nije previše naljut, doista neka regija uđe u Iran, kako bi para mogla barem malo porasti. SAD su isto učinile u Iraku, s iračkim sunitskim trupama izravno pod zapovjedništvom iranskih šiitskih časnika, što je u posljednje vrijeme nešto nezamislivo.Dakle, plan nije uspio. Što kažete na pokušaj ubistva dvije ptice jednim pucanjem? Rusija će se suprotstaviti Izraelu u brutalnom ratu, kada će samo BV iz Bukova čekati na BV-u? Možda je jasno zašto je Rusija morala izgubiti svoju ravninu, i kao rezultat toga su se odnosi s Izraelom počeli intenzivirati?
A što se događa u svijetu SADA? V4 je pričvršćen. Glasanje našeg Parlamenta u podršci Mađarske protiv diktata EU apsolutno je revolucionarno !!!Trump i dalje ratuje s američkim državnim elitama, odnosno neokonima i ruši američko ime na svim frontovima kako bi dokazao da više nisu “svjetski žandarmi” i da na njih nitko ne može, ili ne smije računati.
Putin dobiva kopar kod kuće zbog mirovinske reforme koju nije želio, ali izdajnici trebaju oslabiti Rusiju na svim frontovima, posebno kako se Putin ne bi mogao koncentrirati na međunarodnu politiku, da bi morao reagirati na unutarnju.A Iran, koji je do sad trebao biti gotovo velesila? Toliko je loš u svakom pogledu da je morao naići na neki pokušaj stabilizacije, jer su američke sankcije potpisane na njega više nego što se očekivalo. Tako je danas Međunarodni sud pravde došao do zaključka kako SAD mora smanjiti sankcije protiv Irana. I zašto? Jer su 1955. godine potpisali sporazum o prijateljstvu !!! Osjećate li očaj?
A zapadna Europa? Ona nastavlja islamizirati, iako njezin budući vlasnik prosvjeduje da da zbog sankcija ima preskupe jogurte.
Smatrate li to poput teorije zavjere? Zato pokušajte pročitati druge stvari koje imam na zidu, otvorite knjigu Koncept zajedničke sigurnosti i kako se provodi opća teorija upravljanja. Možda tada otkrijete da mi ne fantaziramo, ne pogađamo iz kristalne kugle, već samo prema određenoj metodologiji procjenjujemo što se događa i onda to koristimo za obranu vlastitih ciljeva, koji, u načelu, moraju biti LJUDSKI!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Koliko sam shvatio, SAD nužno trebaju EU i NATO da bi bili svjetski hegemon. Točna teza , ali do ’90-ih. Sada Americi trebaju saveznici na bilateralnoj razini, NATO je za SAD nepotreban teret. od 1000 mlrd dolara proračuna SAD daje 700. Drugo, za misije u inozemzstvu EU sile ne daju svoje vojnike. Malo UK i Francuska, ali općenito ništa. Trgovinski suficit EU-SAD guši američko gospodarstvo, dakle ni EU im više ne treba. To se vidi po tome što je Trump odmah bacio TTIP sporazum u smeće. Šumadinac je cijeli konstrukt utemeljio na podacima iz, recimo 1985. SAD žele osati sila, ali sa savezima na bilateralnoj razini, NATO i EU nisu uopće nužni i opet u povijesti vidimo obrnuto carstvo, gdje centar više troši na periferije.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

@ laki
Govor brojki je uvijek najprecizniji, ukazuje da je NATO nepotreban teret za USA. Ostaje još neodgovoreno zašto netko, naajjači član kluba, to trpi a ne odbacuje? A USA mi nikako ne izgleda samaritanski

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Zemlje koje treba Trump i vjerojatno tko god dođe u Bijelu kuću, jer Trump nije “slučajni incident” su: Poljska, Litva, Latvija, Estonija, Gruzija, Ukrajina, Rumunjska, Kolumbija, Izrael, Brazil, (lai je Lula na slobodii upitan je), Japan, Južna Koreja, Afganistan kao dragulj između Kine i Irana, Maroko, vrijedi kao Španjolska, a ne košta ništa, takozvano “Kosovo”, naravno , Crna Gora i Albanija, Ima ih još desetke, ne da mi se sad mislima letit po karti svijeta. Danas su mu Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Portugal, čak i UK samo uteg i trošak, jedina stvar zašto trpi Njemačku, što piše u onom članku o proračunu Bundeswehra, je zato što Zapadna Njemačka ima izgrađenu vojnu infrastrukturu za američku vojsku, a istok EU nema. da to ima Poljska, da je ostalo od Sovjeta, isti tren bi američka vojska prešla tamo. Ali Poljaci to nemaju.

Vostok
Gost
Vostok
11 mjeseci prije

Kaj vi mislite??
Utopično razmišljanje; Edina rešitev za države na Balkanu je… BALKANSKA FEDERACIJA..!!! Vključuje vse države bivše SFRJ, vključno z Kosovom. V FEDERACIJI so še, Albanija, Bolgarija, Romunija, Moldavija, Grčija. Povabljene so tudi, Madžarska, Turčija in Ciper. Izven geografskega okvirja, pa še Slovaška in Češka. “BALKANSKA FEDERACIJA” ni članica nobene vojaške, politične in gospodarske povezave. Ima federalno vlado Oz. vodstvo, po principu “ena država, en glas”. Ima federalno ustavo, federalno vrhovno sodišče, federalno vojsko,federalno centralno banko in svojo valuto. Vse države v “BALKANSKI FEDERACIJI” so enakopravne, skupaj sestavljajo federalni parlament v katerem ima vsaka država predstavnike vseh svojih narodov… Za glavno mesto “BALKANSKE FEDERACIJE”, predlagam SARAJEVO..!!! To mesto je v srcu Balkana, multinacijonalno, mesto, ki je pretrpelo vojna uničenja.. Zasluži si to, ob enem pa postane simbol enakopravnosti in sloge vseh balkanskih narodov…!!!

nessy
Gost
nessy
11 mjeseci prije

U slucaju saveza Njemacke i Rusije, sve ostale zemlje, mogu sam skinuti gace i pitati, hocete ga staviti sada ili malo kasnije. Njemacka tehnologija , sa odlicnim obrazovnim sistemom, i inzenjerstvom, u kombinaciji sa Ruskim resursima, Ruskim narodom, je nepobjediva kombinacija. Kako je lijepo definirao sir Halford MacKinder, britanski geopoliticar, Evropa sa Rusijom, je ‘pivot’, centralni kontinent, koji sam po sebi dominira citavom Evropom i Azijom. Kako navedeni gospodin kaze, pogledajte mapu, tko dominira tu, prirodno dominira i Afrikom i njenim resursima. Njegova knjiga ‘Velika sahovska ploca’, je standardno stivo u anglosaksonskim politickim skolama. Njegov savjet je, da treba po svaku cijenu, razbiti moguce saveznistvo navedenih drzava, i uz to, Rusiju razbiti na najmanje tri drzave, ne bi li joj ogranicili uticaj. Mislim da im je Putin malo pobrkao planove, jer da je ostalo po Jeljcinu i Gorbacovu, nisu bili daleko opd cilja.

Max
Member
Max
11 mjeseci prije

Tako je to oni uvijek razbijaju i na krvi žrtava grade drugo ali ne čudim se njima ima bijednika koji bi me ubili i za manje

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
6 mjeseci prije

Sve i jednom NATO vojniku a posebno generalima i sefovima zelim da dobiju CORONA virus i da umru u strasnim mukama.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
149
0
()
x