Novost na tržištu oružja – Rusija više ne prima dolare i izlazi iz sustava SWIFT  

Rusija odbija SWIFT kod prodaje oružja
7 komentara

Čelnik ruske državne kompanije za izvoz oružja, Rosoboronexporta, Aleksandar Mihejev, rekao je da Rusija pri provedbi ugovora o opskrbi oružjem odbija naplate u američkim dolarima, kao i od korištenja sustava SWIFT.

“Imali smo restrukturiranje platnog sustava i prešli na zatvorene naplate  u nacionalnim valutama. Prešli smo na nacionalne valute, napustili smo SWIFT i dolar ”, rekao je novinarima tijekom međunarodnog foruma „Armija 2019“.

U 2019. godini je Rusija u inozemstvu isporučila oružja u vrijednosti od ukupno 6 milijardi dolara, navodi se u Rosoboronexportu. Ministarstvo je primijetilo da ruski proizvođači uvijek “dobro prolaze u okviru provedbe ovakve naplate”.

Očekuje se da će konačni portfelj narudžbi za nabavu oružja u tekućoj godini iznositi 13 milijardi dolara. Taj je pokazatelj u posljednjih pet godina oduvijek bio unutar tog okvira, dodao je Mihejev.

Osim toga, Rosoboronexport je u potpunosti prestao suradnju sa zapadnom Europom i Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je čelnik tvrtke Aleksandar Mihejev. Međutim, zbog toga će štetu pretrpjeti niz drugih zemalja.

„Uzmite, na primjer, Afganistan, za kojeg je Pentagon kupio helikoptere Mi-17, kojima još uvijek vrlo uspješno upravljaju afganistanske oružane snage”, rekao je u intervjuu za Tass.

SAD i zapadnoeuropske zemlje dugo će zadržati sankcije, siguran je Mihejev.

Američko ministarstvo financija je 6. lipnja 2018. objavilo paket antiruskih sankcija koji uključuje 14 ruskih tvrtki, uključujući i Rosoboronexport. Ograničenja su nametnuta u vezi s “kršenjem američkog zakona o zabrani prodaje i isporuka oružja Islamskoj Republici Iran, Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji i Siriju”, objasnilo je Ministarstvo financija SAD-a.

Sankcije su na snazi ​​dvije godine od 30. travnja 2018. godine. Istodobno, vlasti SAD-a nisu precizirale što podrazumijevaju sankcije protiv Rosoboronexporta, ali obzirom na nove odluke kompanije o odbijanju naplate u američkim dolarima i sustava SWIFT, te prekid svih oblika suradnje sa zapadnim zemljama to više nije ni važno.

OružjeSWIFT
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Adriana
4 godine prije

kontaju li oni RH pod Zapad?

Z.A.
4 godine prije

I na kraju balade ispade da su Amerikanci uveli sankcije dolaru.Rusija prestala da koristi taj papir.Pametni su ovi Rusi,papir ko papir svaki ima prolaz.Ima u ovom potezu Rusa i neko dobro i za Amerikance. Posto je u svijetu trend stednje i amerikanci ce ustediti na papiru u stamparijama novca.

Max
4 godine prije

Ruska industrija oružja je vrlo uspješna i oduprijet će se sankcijama, Nije li ova vijest već objavljena na portalu prije 2-3 tjedna?

Laki Topalović
4 godine prije

26. lipnja 2019. Rusija je napustila uporabu dolara i SWIFT sustav prilikom prodaje oružja . Trenutno, Rosoboronexport obavlja transakcije u ruskim rubljama i nacionalnim valutama zemalja kupaca.
28. lipnja 2019. Rusija i Kina potpisale su međuvladin sporazum o prelasku na naplatu u u nacionalnim valutama – stvara se novi mehanizam koji može biti „kanal između ruskih i kineskih kolega SWIFT-a“ . Algoritam se planira u potpunosti implementirati do 2020. godine. Sve je ovdje za skeptike: https://ruxpert.ru/%D0%94%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Kile
4 godine prije

Stara vijest, ponavljate se

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI