Obaranje izraelskog F-16 i napad na Siriju iz perspektive izraelskog režima

LIberman - odgovor na napad
164 komentara

Kao što smo izvijestili, sirijska protuzračna obrana je jutros oborila borbeni zrakoplov F-16 ratnog zrakoplovstva izraelskog režima koji je napao ciljeve u Siriji.

Ministar obrane Avigdor Lieberman se  već nalazi se u sjedištu Glavnog stožera izraelske vojske u Tel Avivu, gdje prima izvješća o događajima na sjeveru i održava konzultacije s načelnikom izraelske vojske, generalnom Gadijem Eizenkotom i direktorima obavještajnih službi. Lieberman je rekao da će uskoro sazvati poseban sastanka s čelnicima sigurnosnih tijela i procijeniti situaciju.

Jutros se u Glavni stožer u Tel Avivu uputio i premijer Benjamin Netanyahu, gdje će obaviti hitne konzultacije s vojnim vrhom. Vojska izraelskog režima je rekla da je napala 12 iranskih ciljeva na području Sirije, ali da je sirijska protuzračna obrana projektilima gađala izraelski F-16 i oborila ga.

Izraelska vojska poziva SAD i Rusiju da zaustave pogoršanje situacije

Izraelska vojska je priopćila da se Sirija i Iran igraju s vatrom, ali je cilj vojske židovske države da situacija ne eskalira.

“Ovo što se dogodilo je manje od rata i nešto više od sukoba”, stoji u priopćenju izraelske vojske, koja je pozvala SAD i Rusiju da zaustave pogoršanje situacije.

Sve informacije iz neprovjerenih izvora o mogućoj eskalaciji sukobe na jugu Sirije treba uzeti s rezervom.

Haaretz: “Nakon obaranja F-16 je izraelska vojska provela val udara po Siriji”

Izraelske zračne snage
FOTO: Ilustracija, izraelski F-16

Izraelski Haaretz javlja kako je Izrael napadnut iranskom bespilotnom letjelicom, koja je poletjela iz Sirije, ali je izraelski F-16 presreo i oborio. Nakon toga je sirijska protuzračna obrana oborila izraelski zrakoplov. Piloti su se katapultirali i sada su na sigurnom. Jedan pilot je u teškom stanju, a Izrael je u novom napadu napao sirijske i iranske ciljeve. Sirene i projektili se čuju diljem sjevernog Izraela i okupiranog Golana.

Nakon obaranja zrakoplova Izrael je reagirao svježim “velikim udarom” po ciljevima u Siriji.

Glasnogovornik vojske izraelskog režima, general Ronen Manelis, izjavio je kako Izrael “identificirao iranski dron koji je došao iz sirijskog teritorija”. Kao odgovor, izraelska vojska je gađala je ciljeve u Siriji. Manelis je izjavio kako je među ciljevima bila i pokretna platforma s koje je “Iran lansirao drone”, dodavši “kako je ovo bila kirurška akcija duboko u Siriji, a meta je uništena”.

General Manelis je potvrdio da su sirene aktivirane kako civili ne bi bili u opasnosti.

“Ovo je ozbiljan iranski napad na izraelski teritorij. Iran uvlači regiju u situaciju za koju se ne zna kako će završiti. Spremni smo za različite incidente. Tko je odgovoran za ovaj incident, platit će cijenu”, zaprijetio je izraelski general Manelis.

Sirijska državna televizija je izvijestila o eksplozijama na području Damaska, što znači da je židovska država odgovorila agresijom na Siriju. Navodno je provela udare “velikih razmjera” i gađala 12 iranskih i sirijskih ciljeva u Siriji.

Izraelski režim tvrdi kako su ciljevi napada četiri sirijske protuzračne baterije i četiri iranska cilja.

Prema službenim izraelskim izvorima, od vijesti o obaranju izraelskog F-16 premijer Benjamin Netanyahu održava konzultacije i odobrava potrebne akcije u realnom vremenu i svi izraelski ministri su upoznati s pojedinostima.

Ministar obrane Avigdor Lieberman će održati poseban sastanak s glavnim osobljem vojske i visokim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima režima u Tel Avivu.

Zbog sirijskog odgovora su se upalile sirene na više područja takozvanog “sjevernog Izraela”, prvo u sjevernom gradu Beit Sheanu, a kasnije u okolnim područjima i okupiranoj Golanskoj visoravni.

Nema nikakve sumnje da Izrael nije očekivao ovakav odgovor i sada su u tijeku konzultacije što činiti dalje i kako reagirati na samoobranu Sirije, čija je vojska branila teritorijalni suverenitet i integritet.

Usprkos “velikom valu udara” na 12 ciljeva od strane Izraela, čije rezultate još treba potvrditi, obzirom da je sirijska protuzračna obrana stavljena u stanje pune borbene pripravnosti, nije jasno zašto je Tel Aviv pozvao SAD i Rusiju da “zaustave pogoršanje situacije”.

“Samo Rusija može zaustaviti rat Izraela protiv Sirije”

Izraelske zračne snage
FOTO: Izraelske zračne snage

Prema najnovijem izvješću “Međunarodna krizna skupina” (ICG), think tank koji se bavi pregovorima o vojnim pitanjima u Izraelu, pokušava nagovoriti Moskvu da prihvati ulogu posrednika između Izraela, Hezbollaha i Irana.

Analitičar blizak skupini, Judah Ari Gross, piše kako se sirijski predsjednik Bashar Al-Assad bori da ponovno preuzme kontrolu nad posljednjim džepovima otpora terorista, što znači da sedmogodišnji rat ulazi u novu fazu u kojoj se Izrael može sukobiti s osovinom koju čine Iran, Sirija i Hezbollah.

“To se može vidjeti u nedavnim zračnim napadima u Siriji koje je navodno proveo Izrael i naporima Damask da odgovori na njih. Najnoviji primjer odgovore se dogodio u srijedu ujutro, kada je izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo vojni znanstveni centar u blizini Damaska, za koje se pretpostavlja da proizvodi kemijsko oružje za Assada i gdje Iran i Hezbollah unaprjeđuju svoje raketne tehnologije”, Judah Ari Gross.

Prema novom izvješću Međunarodne krizne skupine, jedina zemlja koja može spriječiti otvoreni i krvavi sukob između Izraela i osovine pod vodstvom Irana je Rusija, koja je iz sirijskog rata izašla kao jedina preostala sila. U Sjedinjenim Državama se jedva spominje uloga u potencijalnim naporima deeskalacije sukoba, dok uloga Moskve u regiji raste proporcionalnu smanjenju američkog utjecaja, koji je u Siriji značajno opao posljednjih nekoliko godina, tvrdi Ofer Zalzberg, analitičar “Međunarodne krizne skupine” iz Jeruzalema.

“Samo je Moskva u stanju posredovati u jačanje sporazuma o deeskalaciji. Ako to ne učini, pravila sirijske igre vjerojatno će se razvijati kroz napade i odgovore, uz rizik eskalacije”, navodi se u izvješću koje je izrađeno na temelju intervjua istraživača skupine s diplomatima i vojnim dužnosnicima u Tel Avivu, Teheranu, Beirutu, Washingtonu, Moskvi i Ammanu, rekao je Zalzberg u srijedu, prije objavljivanja dokumenta.

Budući da “Međunarodna krizna skupina” funkcionira kao posrednička organizacija, nije objavila izvješće u cijelosti, već ga je razradila izravno s Rusijom, kako bi se pokušalo nagovoriti Moskvu da prihvati ulogu posrednika između Izraela, Hezbollaha, Irana i Sirije.

“Vidimo neke napetosti među ruskim dužnosnicima”, rekao je Zalzberg.

ICG iznosi tri glavna aspekta koja bi trebala biti riješena. To su prisutnost iranskih i šiitskih snaga u blizini izraelske granice, izgradnja iranske vojne infrastrukture u Siriji i postizanje dogovora da sve što se dogodi u Siriji  ostaje u Siriji, kako se borbe ne bi prelile u Libanon.

“Izvješće ne ukazuje ne govori o tome da je sukob između Izraela i Hezbollaha neizbježan, jer obje strane trenutno vide korist u održavanju relativnog mira, ali dokument podrazumijeva “da bi, kada osovina Irana, Sirije i Hezbollaha uspostave potpunu kontrolu nad zemljom, libanonska skupina mogla početi napadati Izrael iz južne Sirije, gdje uživa znatne prednosti, jer ima sredstava na tom području za gađanje izraelskih snaga”, piše Judah Ari Gross tumačeći dokument.

“Analitičari krizne skupine su došli do zaključka da nijedna strana nema jasno razumijevanje međusobnih briga i želja, što povećava potencijal za počinjenje pogreške koja vodi u rat”, rekao je Zalzberg.

“Na primjer, Izrael ne vidi Hezbollah i Siriju kao nezavisne aktere s njihovim vlastitim ciljevima, nego kao “marionete” pod kontrolom Irana, što je stav kojeg ne dijele ni Iran, ni Sirija, ni Hezbollah, čak ni Rusija”, nastavlja Ofer Zalzberg, analitičar “Međunarodne krizne skupine” iz Jeruzalema.

“Od rujna 2015. Rusija pruža značajnu potporu savezniku Assadu, šaljući zrakoplovstvo i kopnene trupe u Siriju. Od tada je ruska vojska postala još dublje involvirana u podršku Damasku i pomaže Assadu u akcijama protiv pobunjenika”, piše Judah Ari Gross i dodaje uobičajene optužbe o bombardiranju oporbe i civila, neselektivnom bombardiranju, itd.

Autori izvješća ipak tvrde “kako je Rusiji u  interesu izbjeći sveobuhvatni rat između Izraela protiv Hezbollaha i Irana, koji će se voditi u Libanonu, a koji bi mogao potpuno destabilizirati regiju”.

“Za razliku od Drugog Libanonskog rata između Izraela i Hezbollaha, kada su borbe bile ograničene na sjeverni Izrael i južni Libanon, stajalište izraelskih dužnosnika i Hezbollaha je da će sljedeći sukob između dvije skupine uključivati i borbe u Siriji. Masovna kampanja Izraela će učiniti ogromnu štetu postignućima Damaska i njegovih saveznika, a možda će destabilizirajući i sam režim”, navodi se u izvješću proizraelske skupine analitičara.

Prema Zalzbergu, “to za Rusiju nije poželjna situacija, jer Moskva želi da Assad ostane jak i sekularni arapski čelnik na vlasti u Siriji”.

Napomenuo je “kako to nije cilj Irana, koji želi da Assad da ostane na vlasti, ali ne želi nužno da bude pretjerano moćan”.

“Teheran preferira da Siriju kontrolira koalicija, slično kao u Libanonu, a tada bi šiitske milicije mogle igrati veću ulogu u zemlji”, tvrdi Ofer Zalzberg.

Zalzberg je dodao “kako bi Rusija možda i voljela mali rat između Izraela i Hezbollaha, jer bi time dodatno poboljšala svoj međunarodni status kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre”.

Sirija mapa
FOTO: Sirija mapa

“Međutim, Moskva shvaća da bi se takav rat na kraju pretvorio u trajni sukob Hezbollaha, koji bi dnevno na Izrael ispaljivao tisuće projektila, a Izrael bi uzvraćao udarima iz zraka, mora i s kopna, stoga Rusije želi izbjeći bilo kakav sukob između dvije strane”, nastavlja izraelski stručnjak.

Izvješće izraelskih analitičara navodi kako je Moskve potporom Assadu stala na stranu sirijskog predsjednika, Irana i Hezbollaha, zbog čega je izraelski režim  izrazito oprezan u odnosu sa svojim ruskim kolegama.

Izvješće krizne skupine citira jednog od bivših izraelskih ministara vanjskih poslova, koji je rekao: “Teško im je vjerovati. Kažu nam da ne prodaju oružje Hezbollahu, ali znamo da to čine. Njihova pravila su cinična. Oni nisu prikladan posrednik.”

Prema vojnim analitičarima, borba uz ruske postrojbe je Hezbollah pretvorila u učinkovitu vojsku s boljim taktikama, strategijama i sa spomenutim oružjima.

Ipak, neki u Izraelu razumiju da je Rusija jedini posrednik koji, unatoč svemu, ima značajan utjecaj na Iran i Hezbollah.

“Problem je što na izraelskoj strani ne shvaćamo tko je glavni. Mi nismo superiorni. To su oni”, rekao je izraelski vojni dužnosnik u izjavi za “Međunarodnu kriznu skupinu”.

Izrael je već morao održavati bliski, iako neugodan, odnos s Moskvom zbog njene uključenosti u regiju.

Nakon što je Turska oborila ruski borbeni zrakoplov, Moskva je rasporedila svoje sustave S-400 u Siriji. S tim sustavom, jednim od najnaprednijih protuzrakoplovnih sustava na svijetu, Rusija bi mogla pratiti većinu izraelskog zračnog prostora, uključujući izraelske vojne letove.

Ili, kako je jedan izraelski dužnosnik rekao kriznoj skupini, “danas ne da se ne može letjeti, nego ni zujati iznad Sirije bez ruskog pristanka”.

“Ovo je bio šokantan udarac za izraelsko ratno zrakoplovstvo, koje je do tada imao neupitnu nadmoćnu zračnu nadmoć u regiji, a Tel Aviv je s Moskvom morao uspostave vruću liniju kako bi se spriječili eventualne sukobe između dvije vojske”, piše Judah Ari Gross.

“Izrael je javno objavio svoje “crvene linije” koje će, ako se prijeđu, potaknuti izraelsku vojnu intervenciju u Siriji, osobito ako je to pokušaj proizvodnje i transporta naprednih oružja Hezbollahu. Posljednjih godina je izraelsko ratno zrakoplovstvo provelo je otprilike 100 napada na vidljive povrede tih “crvenih linija”, izjavio je bivši čelnik izraelskog zrakoplovstva za list Haaretz 2017. godine.

“Unatoč ovom velikom broju aktivnosti u Siriji, zbog koordinacijskih napora dviju zemalja nije bilo značajnih sukoba između Izraela i Rusije. Izrael je diplomatski s Rusijom osigurao tampon zonu oko jugozapadne sirijske granice u kojoj Hezbollah i druge šiitske milicije s Iranom ne bi smjele ostati prisutne”, nastavlja Judah Ari Gross, iako je Rusija pristala da to bude samo 5 kilometara dubine od postojeće linije koju na jugu drži sirijska vojska.

Pogranično područje je najveća briga za Izrael, koji ne želi da Hezbollah rasporedi svoje snage duž Golanske visoravni, čime bi ojačao postojeću infrastrukturu koju je izgradio u južnom Libanonu.

Prošlog je mjeseca sirijska vojska ponovno preuzela nadzor nad područjem Beit Jinn, koje se nalazi samo 13 kilometara od brda Hermon, najvažnije uporišta snaga izraelskog režima na tromeđi Libanona, Sirije i Izraela.

“Iako je sirijska vojska trenutno usmjerena na ponovno uspostavljanje nadzora u području Idliba u sjeverozapadnoj Siriji, ta će koalicija uskoro usredotočiti svoju pozornost na regije Quneitra i Dara’a, blizu izraelske granice. Iako je Izrael osigurao tampon zonu za to područje, izvješće Međunarodne krizne skupine napominje kako ove skupine relativno lako mogu zaobići ograničenja, na primjer, integrirajući borce u sirijsku vojsku, koja im jednostavno može dati svoje uniforme”, piše izraelski analitičar.

“Međunarodna krizna skupina tvrdi da bi, prije nego što osovina Sirija-Iran-Hezbollah krenu prema jugozapadu, Rusija trebala poraditi na pregovorima između ove koalicije i Izraela. Skupina primjećuje da će Izrael inzistirati na tome da iranske i šiitske postrojbe ostaju izvan južne Sirije, što će biti najteže ispregovarati, budući da Hezbollah i šiitske milicije to mogu i prihvatiti i lako se vratiti preobučene u Sirijce. Međutim, autori izvješća kažu kako bi se to moglo riješiti ako se Rusija nagovori da pristane spriječiti Iran da uspostavi infrastrukturu koja najviše brine Izrael, poput baze u Siriji koja bi Iranu omogućila da izvrši napade na izraelska plinske polja, za prijevoz oružja Hezbollahu ili tvornicu za proizvodnju preciznih projektila”, komentirajući izvješće samo dva dana prije jutrošnjeg obaranja izraelskog zrakoplova zaključuje Judah Arri Gross i dodaje “kako još uvijek ima vremena da Rusija pokuša posredovati da se spriječi sukob, čime će zaštititi živote Sirijaca, Izraelaca i Libanonaca živote”.

Hoće li Rusija posredovati u nemogućem dogovoru?

Bašar el Asad i Vladimir Putin, Rusija i Sirija, odnosi, sirijsko pitanje, legitimitet
FOTO: Bašar el Asad i Vladimir Putin

Prvo, trenutno još uvijek ne znamo službeni stav Rusije, ali se zna da izraelsko zrakoplovstvo prije napada na Siriju nije kontaktiralo Rusiju putem “vruće linije”.

Izraelska vojska nije htjela komentirati jesu li hitni komunikacijski kanali s Rusijom bili operativni prije zračnih napada Izraela na području Sirije.

U vojnom vodstvu Izraela su na ovaj upit odgovorili kako “nema komentara”.

Podsjetimo da Tel Aviv dio Golanske visoravni koji pripada Siriji smatra svojim teritorijem i namjerava steći vojna uporišta u tom području, a preko Rusije udaljiti Hezbollah i ostale milicije koje se bore na strani sirijske vojske što dalje od svojih sjevernih granica i okupiranog Golana. Kao što vidimo iz izvješća takozvane “Međunarodne krizne skupine” i komentara Judaha Arrija Grossa, izraelski režim se panično boji da će nakon poraza terorista Iran, Sirija i Hezbollah pokrenuti kampanju oslobađanja Golana i svi udari u Siriji su usmjereni na odvraćanje ove “opasnosti”.

Izraelski veleposlanik u Moskvi je rekao kako se aktivnosti Hezbollaha na jugu Sirije moraju zaustaviti, a na službenoj stranici ruskom Ministarstva vanjskih poslova nema nikakvih komentara o situaciji na jugu Sirije.

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
164 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
6 godine prije

Dođe vrijeme, prođe rok, eto Vraga, skok na skok.

Petar Veliki
6 godine prije

Indikativna je činjenica da Rusi na sve ovo mudro čute i sada se zbog toga več lepo nazire panika Izraela. Posle ovog izraelskog debakla posve je jasno da jih ruski radari fino drže na nišanu.

taKi
6 godine prije

cackaju rusi izrael i amere.umijesali se u rat koji nije bio njihov.dok je rusa bit ce i rata.vazda ih je spasavala zima ali ne vjerujem da ce ovaj puta imati srece…

Son of Alerik
6 godine prije

Pitanje koje samo izranja iz svih ovih sedam godina rata u Siriji jest – je li Izrael prisutan u ratu preko SAD-a i ISIL-a ili je SAD (nakon tobožnjeg smanjenja njegovog prisustva u Siriji zbog situacije na terenu i poraza ISILovaca) prisutan u SIriji preko Izraela?
Koliko je politika SAD u stvarnosti politika Izraela i upravlja li Izrael SAD-om ili SAD upravlja Izraelom?
Čini se da je odgovor na to pitanje tipa ili-ili koji je najtočniji onaj koji odgovara s Da.Jer je riječ o istom zločinačkom potpisu. Izabranih. Još im samo nedostaje elohim Jahve da umjesto njih tamani neprijatelje.
Status quo, privremena situacija bez većih pomaka na terenu očito ove izabrane ne zadovoljava pa ubacuju u novu brzinu. Kirurški preciznu, moš mislit. Navikli na kirurgiju bombardiranjem najgušće naseljenog dijela svijeta, onog u Gazi ili možda se misli na kirurško iskustvo stečeno preprodajom organa Palestinaca.

Ray Luca
6 godine prije

Neće biti direktnog sukoba Amerike i Rusije kao i uvijek. Sukobe će voditi njihove zamjene Turska, Izrael, Saudi protiv Irana, Sirije, Hezbolaha.
Naredba za rušenje je odobrena od Rusa kao upozorenje.

Son of Alerik
6 godine prije

O oružju ne želim ništa znati, nažalost to nije samoispunjavajuća želja jer te okolnosti prisile da znaš nešto i o tomu. Svejedno bih najradije poput noja zabio glavu u pijesak.
Ti lijepa kao armija ispod zastava – pjevao je Bregović. Mnogima je to izraz ljepote. Meni ni jedna armija nije lijepa. Jer od one koja brani, čim dođe do kakvog oružja – može postati ona koja napada. Koga? Nekoga poput mene. Ubit će nečije dijete, nečijeg oca, majku, brata…Zašto? Zašto? Zašto je smrt drugih ništa? Ovdje na Zemlji ima mjesta za sve. Ali nema dovoljno mjesta za pohlepne, bezobzirne.
Možemo li uopće dobiti u igri koju namješta Zlo?
Zlo nas napadne, ako se idemo braniti ne možemo koristiti oružja Dobra, možemo samo oružja Zla i eto nas svih pod zastavom Zla.

Rokokoko
6 godine prije

Proslo vrijeme nekaznjenog orgijanja po Siriji.

trumba
6 godine prije

Navodno su i Kurdi skinuli Turcima helikopter iznad Afrina.
Zanimljiv dan, nema šta.

17 novembar
6 godine prije

ako rusija dopusta bombardovanje damaska i ako je ruska sutnja odlican potez na ovo onda nemam rijeci

Upitnik
6 godine prije

Gospodine N.Babić, koliko članova posade ima avion f-16?

Georgij Žukov
6 godine prije

Konacno pravi asimetrican odgovor ,nadam se da ce slijedece naredjenje glasiti, rusiti sve sto uleti u zracni prostor neovisne i medjunarodno priznate drzave Sirije .

burt
6 godine prije

pa ne znam zašto slavite radi jednog aviona?? ovima su samo dali povoda da interveniraju i naprave štetu Assadu, sve je to dio jednog šireg plana, ovo je zadnje što treba Assadu ali neka mu jer nije pametno čačkat Izrael i onaj tko to čini ne završi dobro, zato je Izrael opasan jer kad prijete onda to i ostvare za razliku od crvene bleferske svinje koju čeka sudbina prethodnih diktatorskih luđaka

Juka
6 godine prije

dolazi kraj zloj americkoj imperiji ovo su im zadnji otkucaji a sa krajem americke imperije izrael gubi glavnog zastitnika. Nek je vjecna slava Majci Rusiji!!!

Baba Vanga
6 godine prije

Imamo odgovor Rusije neka Logino objavi jer je vrlo interesantan odgovor

Fidel
6 godine prije

Huti direktnim pogotkom uništili Patriot, crna subota za cio-anglo-kozojebsku koaliciju…

Ive
6 godine prije

Drzava u kojoj prljavi, smrdljivi, krvozedni zidovski fasisti predstavljaju bitan faktor odlucivanja treba biti iskljucena iz zajednice civiliziranih naroda

palermo
6 godine prije

Izrael će pokušati sve da samo zračnim napadima neutralizira Siriju, Libanon, Hezbollah, IRGC, jer zna da će u kopnenim operacijama imati pozamašne gubitke u ljudstvu i tehnici. Hezbollah im nije 2006. rušio zrakoplove, ali im je derao Merkave i ljudstvo. Ne “uzbudjavaju” se niti zbog financija jer to ionako sve plaćaju američki retardi. Ovakvim napadima Izrael tek odgađa ono što je neminovno – sukob sa Iranom i Hezbollahom. E tu će već biti škakljivo.

Rista
6 godine prije

da su rusi svetska sila usli bi u ukrajinu kao sto jenkiji ulaze gdje hoce npr siriju.
umjesto toga rusi se sa.o pravdaju da nisu prisutni u ukrajini.

palermo
6 godine prije

I dalje ostaje ono pravilo, koje čini se Izraelci nikako da shvate. Teritorij (tuđi) za mir! Ako misle da će Rusi nagovoriti Siriju da i službeno potpiše kapitulaciju i daruje Golan (na kojem je btw. većina stanovništva i dalje arapsko, uz Druze i šijitsku manjinu – ilegalno naseljavanje židovskih doseljenika je manjeg intenziteta nego u Palestini) Izraelu onda se grdno varaju. Navodno su u kontaktu bili i Ehud Barak i Bashar Assad – Izrael je navodno tražio da Sirijci prekinu savezništvo sa Iranom, a da će se Odabrani kao tobože povući sa cijelog Golana. Sada je situacija potpuno drugačija.

Dario
6 godine prije

We always told you on this page not to mistake patience with weakness, and not to mistake ability with choice. We will not get “trigger happy” with details, its us who always tell you to stick to official statements when the case is about engaging foreign sides. Thus and in the absence of an official statement from the General Command of the Syrian Military, we are in no liberty to discuss or share any further details but we can make the whole picture clear. Last night and early this morning, SyAAD effectively imposed a no-fly zone over Southern Syria, Southern Lebanon and even Northern Occupied Palestine to a certain extent. After foiling their attack, a confirmed downing of an F-16I and hitting at least another F-15I which made an emergency landing; Zionists attempted to attack SyAAD locations in Southern Syria using Stand-Off missiles without getting close to even their Northern… Čitaj više »

vjaceslav
6 godine prije

izraelski režim? koliko je poznato postoji asadov i putinov režim, a postoji i sjevernokorejski.

fbslo
6 godine prije

Sasvim obično uplitanje u unutrašnje poslove jedne države.
I agresorski čin i kršenje sveriniteta članice UN-a.

Ali zbog Hitlera moramo to sve da progutamo i posle 80-godina..

Globalista
6 godine prije

TaKi -nepisi gluparije kad o svemu tome pojma nemas,nemas pojma o globalnoj politici a sve to ima određeni cilj.Rusi su za taj napad znali puno prije i do Lakatije poslali transportne teske avione.A svi vi koji najsedate na njegove komenatare samo sami sebe dovodite u glupu situaciju,gluplju nego sto je sam TaKi.Da bi mu mogli kvalitetno odgovoriti,trebate imati kvalitetne informacije,sve je to ide drugim ciljem,otpis izrale sa scene globalne politike zajedno sa americkom drzavnom elitom.Velike su to igre,samo ih treba pratiti puno prije od pocetka i znati o sto ide.

cool
6 godine prije

Pitanje je samo-kad će Sirija vratiti Golan u svoj teritorij?

Rotor
6 godine prije

Sve češće i žešće izraelsko vojno angažiranje u bliskoistočnim ratovima govori da im se političko-vojne strategije i planovi lagano urušavaju. Dok su bjesnili ratovi u Libiji, Iraku i Siriji između mnogobrojnih islamskih poliitčkih frakcija, Izraelci su zadovoljno trljali ruke. No sa laganom stabilizacijom u tim zemljama sada rastu nemir i zebnja u srcima Izraelaca. Rat je kao i požar. Dok je god aktivan prijeti svakom pedlju zahvaćene teritorije. Dakle, uzbuna u Izraelu je najbolji pokazatelj da se ratni požar širi ka njihovoj ‘kući’. Ko s đavlom tikve sadi o glavu mu se razbijaju. Tražili su sad neka i gledaju.

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Bibi je razgovarao sa Putinom tražeći angažman Rusije da ovo danas ne eskalira u veći sukob.
Ako pustimo na stranu šuplje priče, činjenica je da Izrael zna tko ima utjecaj i da mu očito ne odgovara eskalacija sukoba.
Nad ovim bi se netko trebao zamisliti jer će to sigurno uvjetovati buduće događaje.

Kažun
6 godine prije

Israels F16 Downed And Nothing Iranian Hit – Elijah J Magnier.
YOU TUBE.

burt
6 godine prije

pa koji to normalan čovjek koji podržava Assada slavi rušenje aviona F-16 a danas se javlja da je izraelska avijacija izvela najžešče napade na Siriju od 1982, Izraelu jedan oboreni avion ne znači ništa , još jednom uopće nije važno tko će Assadu skinut gaće, to nije važno, samo da ga maknu sa svjetske scene, Assad i Kim su simboli zla i zločina a oba dvojica se grčevito drže jer znaju kako su prošli njihovi sudrugovi u zločinu

Ive
6 godine prije

Jedina perspektiva bilo kojeg fasistickog rezima treba biti smrt, prema tome to vrijedi i za trenutni Izraelski rezim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI