fbpx

Obaranje izraelskog F-16 i napad na Siriju iz perspektive izraelskog režima

LIberman - odgovor na napad

Kao što smo izvijestili, sirijska protuzračna obrana je jutros oborila borbeni zrakoplov F-16 ratnog zrakoplovstva izraelskog režima koji je napao ciljeve u Siriji.

Ministar obrane Avigdor Lieberman se  već nalazi se u sjedištu Glavnog stožera izraelske vojske u Tel Avivu, gdje prima izvješća o događajima na sjeveru i održava konzultacije s načelnikom izraelske vojske, generalnom Gadijem Eizenkotom i direktorima obavještajnih službi. Lieberman je rekao da će uskoro sazvati poseban sastanka s čelnicima sigurnosnih tijela i procijeniti situaciju.

Jutros se u Glavni stožer u Tel Avivu uputio i premijer Benjamin Netanyahu, gdje će obaviti hitne konzultacije s vojnim vrhom. Vojska izraelskog režima je rekla da je napala 12 iranskih ciljeva na području Sirije, ali da je sirijska protuzračna obrana projektilima gađala izraelski F-16 i oborila ga.

Izraelska vojska poziva SAD i Rusiju da zaustave pogoršanje situacije

Izraelska vojska je priopćila da se Sirija i Iran igraju s vatrom, ali je cilj vojske židovske države da situacija ne eskalira.

“Ovo što se dogodilo je manje od rata i nešto više od sukoba”, stoji u priopćenju izraelske vojske, koja je pozvala SAD i Rusiju da zaustave pogoršanje situacije.

Sve informacije iz neprovjerenih izvora o mogućoj eskalaciji sukobe na jugu Sirije treba uzeti s rezervom.

Haaretz: “Nakon obaranja F-16 je izraelska vojska provela val udara po Siriji”

Izraelske zračne snage
FOTO: Ilustracija, izraelski F-16

Izraelski Haaretz javlja kako je Izrael napadnut iranskom bespilotnom letjelicom, koja je poletjela iz Sirije, ali je izraelski F-16 presreo i oborio. Nakon toga je sirijska protuzračna obrana oborila izraelski zrakoplov. Piloti su se katapultirali i sada su na sigurnom. Jedan pilot je u teškom stanju, a Izrael je u novom napadu napao sirijske i iranske ciljeve. Sirene i projektili se čuju diljem sjevernog Izraela i okupiranog Golana.

Nakon obaranja zrakoplova Izrael je reagirao svježim “velikim udarom” po ciljevima u Siriji.

Glasnogovornik vojske izraelskog režima, general Ronen Manelis, izjavio je kako Izrael “identificirao iranski dron koji je došao iz sirijskog teritorija”. Kao odgovor, izraelska vojska je gađala je ciljeve u Siriji. Manelis je izjavio kako je među ciljevima bila i pokretna platforma s koje je “Iran lansirao drone”, dodavši “kako je ovo bila kirurška akcija duboko u Siriji, a meta je uništena”.

General Manelis je potvrdio da su sirene aktivirane kako civili ne bi bili u opasnosti.

“Ovo je ozbiljan iranski napad na izraelski teritorij. Iran uvlači regiju u situaciju za koju se ne zna kako će završiti. Spremni smo za različite incidente. Tko je odgovoran za ovaj incident, platit će cijenu”, zaprijetio je izraelski general Manelis.

Sirijska državna televizija je izvijestila o eksplozijama na području Damaska, što znači da je židovska država odgovorila agresijom na Siriju. Navodno je provela udare “velikih razmjera” i gađala 12 iranskih i sirijskih ciljeva u Siriji.

Izraelski režim tvrdi kako su ciljevi napada četiri sirijske protuzračne baterije i četiri iranska cilja.

Prema službenim izraelskim izvorima, od vijesti o obaranju izraelskog F-16 premijer Benjamin Netanyahu održava konzultacije i odobrava potrebne akcije u realnom vremenu i svi izraelski ministri su upoznati s pojedinostima.

Ministar obrane Avigdor Lieberman će održati poseban sastanak s glavnim osobljem vojske i visokim vojnim i sigurnosnim dužnosnicima režima u Tel Avivu.

Zbog sirijskog odgovora su se upalile sirene na više područja takozvanog “sjevernog Izraela”, prvo u sjevernom gradu Beit Sheanu, a kasnije u okolnim područjima i okupiranoj Golanskoj visoravni.

Nema nikakve sumnje da Izrael nije očekivao ovakav odgovor i sada su u tijeku konzultacije što činiti dalje i kako reagirati na samoobranu Sirije, čija je vojska branila teritorijalni suverenitet i integritet.

Usprkos “velikom valu udara” na 12 ciljeva od strane Izraela, čije rezultate još treba potvrditi, obzirom da je sirijska protuzračna obrana stavljena u stanje pune borbene pripravnosti, nije jasno zašto je Tel Aviv pozvao SAD i Rusiju da “zaustave pogoršanje situacije”.

“Samo Rusija može zaustaviti rat Izraela protiv Sirije”

Izraelske zračne snage
FOTO: Izraelske zračne snage

Prema najnovijem izvješću “Međunarodna krizna skupina” (ICG), think tank koji se bavi pregovorima o vojnim pitanjima u Izraelu, pokušava nagovoriti Moskvu da prihvati ulogu posrednika između Izraela, Hezbollaha i Irana.

Analitičar blizak skupini, Judah Ari Gross, piše kako se sirijski predsjednik Bashar Al-Assad bori da ponovno preuzme kontrolu nad posljednjim džepovima otpora terorista, što znači da sedmogodišnji rat ulazi u novu fazu u kojoj se Izrael može sukobiti s osovinom koju čine Iran, Sirija i Hezbollah.

“To se može vidjeti u nedavnim zračnim napadima u Siriji koje je navodno proveo Izrael i naporima Damask da odgovori na njih. Najnoviji primjer odgovore se dogodio u srijedu ujutro, kada je izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo vojni znanstveni centar u blizini Damaska, za koje se pretpostavlja da proizvodi kemijsko oružje za Assada i gdje Iran i Hezbollah unaprjeđuju svoje raketne tehnologije”, Judah Ari Gross.

Prema novom izvješću Međunarodne krizne skupine, jedina zemlja koja može spriječiti otvoreni i krvavi sukob između Izraela i osovine pod vodstvom Irana je Rusija, koja je iz sirijskog rata izašla kao jedina preostala sila. U Sjedinjenim Državama se jedva spominje uloga u potencijalnim naporima deeskalacije sukoba, dok uloga Moskve u regiji raste proporcionalnu smanjenju američkog utjecaja, koji je u Siriji značajno opao posljednjih nekoliko godina, tvrdi Ofer Zalzberg, analitičar “Međunarodne krizne skupine” iz Jeruzalema.

“Samo je Moskva u stanju posredovati u jačanje sporazuma o deeskalaciji. Ako to ne učini, pravila sirijske igre vjerojatno će se razvijati kroz napade i odgovore, uz rizik eskalacije”, navodi se u izvješću koje je izrađeno na temelju intervjua istraživača skupine s diplomatima i vojnim dužnosnicima u Tel Avivu, Teheranu, Beirutu, Washingtonu, Moskvi i Ammanu, rekao je Zalzberg u srijedu, prije objavljivanja dokumenta.

Budući da “Međunarodna krizna skupina” funkcionira kao posrednička organizacija, nije objavila izvješće u cijelosti, već ga je razradila izravno s Rusijom, kako bi se pokušalo nagovoriti Moskvu da prihvati ulogu posrednika između Izraela, Hezbollaha, Irana i Sirije.

“Vidimo neke napetosti među ruskim dužnosnicima”, rekao je Zalzberg.

ICG iznosi tri glavna aspekta koja bi trebala biti riješena. To su prisutnost iranskih i šiitskih snaga u blizini izraelske granice, izgradnja iranske vojne infrastrukture u Siriji i postizanje dogovora da sve što se dogodi u Siriji  ostaje u Siriji, kako se borbe ne bi prelile u Libanon.

“Izvješće ne ukazuje ne govori o tome da je sukob između Izraela i Hezbollaha neizbježan, jer obje strane trenutno vide korist u održavanju relativnog mira, ali dokument podrazumijeva “da bi, kada osovina Irana, Sirije i Hezbollaha uspostave potpunu kontrolu nad zemljom, libanonska skupina mogla početi napadati Izrael iz južne Sirije, gdje uživa znatne prednosti, jer ima sredstava na tom području za gađanje izraelskih snaga”, piše Judah Ari Gross tumačeći dokument.

“Analitičari krizne skupine su došli do zaključka da nijedna strana nema jasno razumijevanje međusobnih briga i želja, što povećava potencijal za počinjenje pogreške koja vodi u rat”, rekao je Zalzberg.

“Na primjer, Izrael ne vidi Hezbollah i Siriju kao nezavisne aktere s njihovim vlastitim ciljevima, nego kao “marionete” pod kontrolom Irana, što je stav kojeg ne dijele ni Iran, ni Sirija, ni Hezbollah, čak ni Rusija”, nastavlja Ofer Zalzberg, analitičar “Međunarodne krizne skupine” iz Jeruzalema.

“Od rujna 2015. Rusija pruža značajnu potporu savezniku Assadu, šaljući zrakoplovstvo i kopnene trupe u Siriju. Od tada je ruska vojska postala još dublje involvirana u podršku Damasku i pomaže Assadu u akcijama protiv pobunjenika”, piše Judah Ari Gross i dodaje uobičajene optužbe o bombardiranju oporbe i civila, neselektivnom bombardiranju, itd.

Autori izvješća ipak tvrde “kako je Rusiji u  interesu izbjeći sveobuhvatni rat između Izraela protiv Hezbollaha i Irana, koji će se voditi u Libanonu, a koji bi mogao potpuno destabilizirati regiju”.

“Za razliku od Drugog Libanonskog rata između Izraela i Hezbollaha, kada su borbe bile ograničene na sjeverni Izrael i južni Libanon, stajalište izraelskih dužnosnika i Hezbollaha je da će sljedeći sukob između dvije skupine uključivati i borbe u Siriji. Masovna kampanja Izraela će učiniti ogromnu štetu postignućima Damaska i njegovih saveznika, a možda će destabilizirajući i sam režim”, navodi se u izvješću proizraelske skupine analitičara.

Prema Zalzbergu, “to za Rusiju nije poželjna situacija, jer Moskva želi da Assad ostane jak i sekularni arapski čelnik na vlasti u Siriji”.

Napomenuo je “kako to nije cilj Irana, koji želi da Assad da ostane na vlasti, ali ne želi nužno da bude pretjerano moćan”.

“Teheran preferira da Siriju kontrolira koalicija, slično kao u Libanonu, a tada bi šiitske milicije mogle igrati veću ulogu u zemlji”, tvrdi Ofer Zalzberg.

Zalzberg je dodao “kako bi Rusija možda i voljela mali rat između Izraela i Hezbollaha, jer bi time dodatno poboljšala svoj međunarodni status kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre”.

Sirija mapa
FOTO: Sirija mapa

“Međutim, Moskva shvaća da bi se takav rat na kraju pretvorio u trajni sukob Hezbollaha, koji bi dnevno na Izrael ispaljivao tisuće projektila, a Izrael bi uzvraćao udarima iz zraka, mora i s kopna, stoga Rusije želi izbjeći bilo kakav sukob između dvije strane”, nastavlja izraelski stručnjak.

Izvješće izraelskih analitičara navodi kako je Moskve potporom Assadu stala na stranu sirijskog predsjednika, Irana i Hezbollaha, zbog čega je izraelski režim  izrazito oprezan u odnosu sa svojim ruskim kolegama.

Izvješće krizne skupine citira jednog od bivših izraelskih ministara vanjskih poslova, koji je rekao: “Teško im je vjerovati. Kažu nam da ne prodaju oružje Hezbollahu, ali znamo da to čine. Njihova pravila su cinična. Oni nisu prikladan posrednik.”

Prema vojnim analitičarima, borba uz ruske postrojbe je Hezbollah pretvorila u učinkovitu vojsku s boljim taktikama, strategijama i sa spomenutim oružjima.

Ipak, neki u Izraelu razumiju da je Rusija jedini posrednik koji, unatoč svemu, ima značajan utjecaj na Iran i Hezbollah.

“Problem je što na izraelskoj strani ne shvaćamo tko je glavni. Mi nismo superiorni. To su oni”, rekao je izraelski vojni dužnosnik u izjavi za “Međunarodnu kriznu skupinu”.

Izrael je već morao održavati bliski, iako neugodan, odnos s Moskvom zbog njene uključenosti u regiju.

Nakon što je Turska oborila ruski borbeni zrakoplov, Moskva je rasporedila svoje sustave S-400 u Siriji. S tim sustavom, jednim od najnaprednijih protuzrakoplovnih sustava na svijetu, Rusija bi mogla pratiti većinu izraelskog zračnog prostora, uključujući izraelske vojne letove.

Ili, kako je jedan izraelski dužnosnik rekao kriznoj skupini, “danas ne da se ne može letjeti, nego ni zujati iznad Sirije bez ruskog pristanka”.

“Ovo je bio šokantan udarac za izraelsko ratno zrakoplovstvo, koje je do tada imao neupitnu nadmoćnu zračnu nadmoć u regiji, a Tel Aviv je s Moskvom morao uspostave vruću liniju kako bi se spriječili eventualne sukobe između dvije vojske”, piše Judah Ari Gross.

“Izrael je javno objavio svoje “crvene linije” koje će, ako se prijeđu, potaknuti izraelsku vojnu intervenciju u Siriji, osobito ako je to pokušaj proizvodnje i transporta naprednih oružja Hezbollahu. Posljednjih godina je izraelsko ratno zrakoplovstvo provelo je otprilike 100 napada na vidljive povrede tih “crvenih linija”, izjavio je bivši čelnik izraelskog zrakoplovstva za list Haaretz 2017. godine.

“Unatoč ovom velikom broju aktivnosti u Siriji, zbog koordinacijskih napora dviju zemalja nije bilo značajnih sukoba između Izraela i Rusije. Izrael je diplomatski s Rusijom osigurao tampon zonu oko jugozapadne sirijske granice u kojoj Hezbollah i druge šiitske milicije s Iranom ne bi smjele ostati prisutne”, nastavlja Judah Ari Gross, iako je Rusija pristala da to bude samo 5 kilometara dubine od postojeće linije koju na jugu drži sirijska vojska.

Pogranično područje je najveća briga za Izrael, koji ne želi da Hezbollah rasporedi svoje snage duž Golanske visoravni, čime bi ojačao postojeću infrastrukturu koju je izgradio u južnom Libanonu.

Prošlog je mjeseca sirijska vojska ponovno preuzela nadzor nad područjem Beit Jinn, koje se nalazi samo 13 kilometara od brda Hermon, najvažnije uporišta snaga izraelskog režima na tromeđi Libanona, Sirije i Izraela.

“Iako je sirijska vojska trenutno usmjerena na ponovno uspostavljanje nadzora u području Idliba u sjeverozapadnoj Siriji, ta će koalicija uskoro usredotočiti svoju pozornost na regije Quneitra i Dara’a, blizu izraelske granice. Iako je Izrael osigurao tampon zonu za to područje, izvješće Međunarodne krizne skupine napominje kako ove skupine relativno lako mogu zaobići ograničenja, na primjer, integrirajući borce u sirijsku vojsku, koja im jednostavno može dati svoje uniforme”, piše izraelski analitičar.

“Međunarodna krizna skupina tvrdi da bi, prije nego što osovina Sirija-Iran-Hezbollah krenu prema jugozapadu, Rusija trebala poraditi na pregovorima između ove koalicije i Izraela. Skupina primjećuje da će Izrael inzistirati na tome da iranske i šiitske postrojbe ostaju izvan južne Sirije, što će biti najteže ispregovarati, budući da Hezbollah i šiitske milicije to mogu i prihvatiti i lako se vratiti preobučene u Sirijce. Međutim, autori izvješća kažu kako bi se to moglo riješiti ako se Rusija nagovori da pristane spriječiti Iran da uspostavi infrastrukturu koja najviše brine Izrael, poput baze u Siriji koja bi Iranu omogućila da izvrši napade na izraelska plinske polja, za prijevoz oružja Hezbollahu ili tvornicu za proizvodnju preciznih projektila”, komentirajući izvješće samo dva dana prije jutrošnjeg obaranja izraelskog zrakoplova zaključuje Judah Arri Gross i dodaje “kako još uvijek ima vremena da Rusija pokuša posredovati da se spriječi sukob, čime će zaštititi živote Sirijaca, Izraelaca i Libanonaca živote”.

Hoće li Rusija posredovati u nemogućem dogovoru?

Bašar el Asad i Vladimir Putin, Rusija i Sirija, odnosi, sirijsko pitanje, legitimitet
FOTO: Bašar el Asad i Vladimir Putin

Prvo, trenutno još uvijek ne znamo službeni stav Rusije, ali se zna da izraelsko zrakoplovstvo prije napada na Siriju nije kontaktiralo Rusiju putem “vruće linije”.

Izraelska vojska nije htjela komentirati jesu li hitni komunikacijski kanali s Rusijom bili operativni prije zračnih napada Izraela na području Sirije.

U vojnom vodstvu Izraela su na ovaj upit odgovorili kako “nema komentara”.

Podsjetimo da Tel Aviv dio Golanske visoravni koji pripada Siriji smatra svojim teritorijem i namjerava steći vojna uporišta u tom području, a preko Rusije udaljiti Hezbollah i ostale milicije koje se bore na strani sirijske vojske što dalje od svojih sjevernih granica i okupiranog Golana. Kao što vidimo iz izvješća takozvane “Međunarodne krizne skupine” i komentara Judaha Arrija Grossa, izraelski režim se panično boji da će nakon poraza terorista Iran, Sirija i Hezbollah pokrenuti kampanju oslobađanja Golana i svi udari u Siriji su usmjereni na odvraćanje ove “opasnosti”.

Izraelski veleposlanik u Moskvi je rekao kako se aktivnosti Hezbollaha na jugu Sirije moraju zaustaviti, a na službenoj stranici ruskom Ministarstva vanjskih poslova nema nikakvih komentara o situaciji na jugu Sirije.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
164 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Nekoime
Gost
Nekoime
3 godine prije

Dođe vrijeme, prođe rok, eto Vraga, skok na skok.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije

Indikativna je činjenica da Rusi na sve ovo mudro čute i sada se zbog toga več lepo nazire panika Izraela. Posle ovog izraelskog debakla posve je jasno da jih ruski radari fino drže na nišanu.

taKi
Gost
taKi
3 godine prije

cackaju rusi izrael i amere.umijesali se u rat koji nije bio njihov.dok je rusa bit ce i rata.vazda ih je spasavala zima ali ne vjerujem da ce ovaj puta imati srece…

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  taKi

Rusi pojedu za doručak, židovsku mafijašku državu i američke bandite…Samo ako požele,

taKi
Gost
taKi
3 godine prije
Reply to  Fidel

jeste bas tako.zato je bio osvetnicki napad i unistene dvije baterije PZO naravno sirijski i dio iranske baze.pajdo nije dobro i ne znam sto je to rusima trebalo.guraju nas u 3 sv rat…

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  taKi

Jesi li siguran da su baš uništene, to se židovi tješe, većinu rakete je oborena, samo su tri prošle…

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  Fidel

Više od 70% oboreno. A šta je palo u Jordanu samo Bog zna, dron ili zrakoplov. Pišu neki izvori i da je riječ o F-16I Sufa te da je pilot preminuo od posljedica ranjavanja prilikom katapultiranja dok je kopilot ozljeđen.

Upitnik
Gost
Upitnik
3 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Koliko članova posade ima f-16?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  Upitnik

Taj ima dva. Pilot je poginuo potvrđeno.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Upitnik

2 + taKi

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  taKi

Rusi nas guraju u 3 sv rat?
Daj to malo pojasni, rusi ?

taKi
Gost
taKi
3 godine prije
Reply to  Mikojan

mikojan evo ovako.taj dio (bivse osmansko carstvo) je koloniziran od francuza,engleza i kompanije.znaci njihovo podruje iskoristavanja.e sada su tu uletitli rusi i eto sranja.znas ono kada mafija podijeli dijelove e tako isto ti je i sa drzavama koje u sustini rade po istim pravilima.veci iskoristava manjeg a rusija se sada… Pročitaj više »

Globalista
Gost
Globalista
3 godine prije
Reply to  taKi

nemas ti o tomu svemu pojma,nepisi gluparije,sve to imam sasvim drugi cilj.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  taKi

Tvoj nacin razmisljanja i logika je kriminalan, kako si i sam primjetio.
Rusija jos od doba SSSRa ima vojne baze u Siriji.

Ako je neko upao u tudje, onda su to SAD, Izrael, i ostali hostapleri, koji su pokusali da pokore Siriju i potcine je njibovoj vlasti.

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Izrael udari na Siriju. Sirija uzvrati. I kako na osnovu ovoga covjek donese zakljucak da nas Rusi guraju u 3. svjetski? Cist primjer koliko su pro-NATOvci i antiRusi doslovno mutavi. Ako je Rusija imala ukakvu ulogu u ovome, to ie eventualno mogla biti neka vrsta dozvole SAA da dejstvuje na… Pročitaj više »

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
3 godine prije
Reply to  taKi

@ taKI u rat te guraju Amerika(gazda) i Izrael(sluga) , ovaj put se par aviona vratilo sledeci put ce ih se vratiti manje 🙂

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  taKi

Pajdo, nije ovo rat između Rusa i Amera nego između dviju planetarnih poliitčkih koncepcija; unipolarizma i multipolarizma. Na našem planetu i jedna i druga koncepcija imaju mnogo pristalica, tako da je prejaka tvrdnja da je to samo njihov rat.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije
Reply to  Fidel

Da je to tako lako, onda bi to Rusi odavno napravili. Riječ je o najvećim lukavcima i manipulatorima na svijetu, s debelim povijesnim naslijeđem varanja, manipuliranja, iskorištvanja nemoći drugih, zloupotrebe vlastite pozicije, koji se nikad ne umaraju od zla kojeg odašilju svuda oko sebe, i nikad im ne nedostaje inspiracije… Pročitaj više »

taKi
Gost
taKi
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

rusi su usli u igru ne razmisljajuci u sto se uvlace.pohlepa i njihov dio kolaca.sada treba dobro da razmlisle koji su sljedeci koraci jer sve moze otici u vrazju ako neki frajeri izgube kontrolu,…

Dodumavanje
Gost
Dodumavanje
3 godine prije
Reply to  taKi

Ja mislim da svi trebamo reci što ce nam ovo i fino se nag…ti da nam ga tvoji zavuku da ne mozemo vrat okrenuti. E onda bi ti bio zadovoljan.

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
3 godine prije
Reply to  taKi

a jesu li ameri usli nerazmisljajuci? ko to salje vojsku bez jasne vizije? al cinjenica je slijedeca: – izraelski avion bombardira nad sirijom bez dozvole domacina – turci se zaletili malo pa sorili ruski avion – ameri nakon konzensuza u UNu da je ISIL zlo koje treba eliminirat,obacavaju iste i… Pročitaj više »

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije

Zanimljivo kako se nitko ne sjeca Kurda koji su se borili protiv ISILa prije svih drugih. I ne sjeca se toga tko ih je podrzavao. A mozda i nije zanimljivo… kratko pamcenje je svakodnevica.

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  taKi

Sva mišljenja su jednaka po pravu na postojanje, ali nisu jednaka po istinosnim vrijednostima koje nose sa sobom. Dakle, prihvatljivo je da svako ima pravo na svoje mišljenje iako se ono često puta izgovara i onda kada se ne može opravdati nikakavim razlozima.

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@ Son dobro ih poznajes jesi li ti zivio u americi??

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  Fidel

Ali očito ne žele. Boje se dati i SAA S-400, valjda da ne bi pao u ruke Irana, a sankcije zapada protiv Teherana se moraju poštivati. Ajde bježi! Ovo je rasprava na razini pučkoškolaca – čiji je tata jači. S-400 služe samo za zaštitu ruskih baza u Siriji (nisu niti… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  palermo

Pilot je poginuo, mislim da je to dovoljna poruka Izraelu da se ne igra vatrom. Smanji malo doživljaje, zna Rusija šta radi.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  Fidel

https://www.youtube.com/watch?v=7tf6lKju_34
Pogledajte, za vjerovali ili ne!!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  taKi

Od više desetaka raketa ispaljenih protiv Sirijskih postrojenja oboreno ih je preko 70% pa ti vidi.

taKi
Gost
taKi
3 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

ma sta cu gledat?fakt je da se pozar moze prosiriti i da ce to vjerovatnije biti.e kome je sada do treceg neka podrzava mijesanje rusa u zonu francuza,engleza i amera.izrael se jedino zeli osigurati dok ovi drugi zele samo “svoju naftu” i svoje politicare

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  taKi

Rusi su u Siriju pozvani od strane demokratski izabranih sirijskih vlasti, svidjalo se to vama “naprednim bastinicima slobode i demokracije” ili ne. Ameri, Francuzi, Englezi, svi ostali sa Zapada su dosli nepozvani. Oni su po svim definicijama, vojnim, pravnim…okupatori, ubice sirijskog naroda i njih tamo niko, osim sake budala, stranih… Pročitaj više »

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
3 godine prije
Reply to  Helena

tako je helena.
to je jedina nepobitna cinjenica.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Helena

Helena, drzi se mantanja glave Menelaju.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Gordan

Dragi Gordane, nemoj projektovati sopstvena iskustva sa zenama u sve druge. 🙂

slix
Gost
slix
3 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Otkud ti ovi podaci? Bilo bi lijepo da netko da nekakav link. Meni je ovo sad prvi glas da je oboreno preko 70% izraelskih raketa

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  taKi

u jednome si u pravu, pajdo. Dok je Rusa i Rusije, uvijek će biti grabežljivih bolesnika koji će započinjati ratove da bi se domogli Ruskih bogatstava. Ali ne brini, zima pada svake godine i tako će se i nastaviti dok je svijeta i vijeka. A ako baš padne i ona… Pročitaj više »

taKi
Gost
taKi
3 godine prije
Reply to  Ivo

ivo nisu oni usli u rusiju vec u siriju.zona francuza i engleza.e sad kad oni potpomognu ukrajinu onda ce rusi da protestuju.da rusi nisu isli u siriju vec bi imali mir al eto rus cacka i kada se okrenu na ruse svi smo naxebali.ako ovo pisem ne znaci da podrzavam… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  taKi

Ne znam o čemu lupaš pajdo, Sirija je zona Sirijaca koliko znam. Zona francuza i engleza je u njihovim matičnim državama, ali im je izgleda ponestalo para pa su odlučili opljačkati Siriju, da bi i dalje mogli rovariti protiv Rusije. Sirija je pozvala Rusiju (koja već decenijama ima svoju vojnu… Pročitaj više »

TaKi
Gost
TaKi
3 godine prije
Reply to  Ivo

Na papiru da.Inace rade sto im se kaze.Igru i pravila odredjuje gazda. A ne mogu ti ja nista sto ne razumis.Nije Do mene. Rusija se mijesa gdje joj nije mjesto.Imao i ostao istog opredjeljenja. Sad sto se drugi opredjeljuju za Ruse i zapad je za mene pogresno. Od 2 zla… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  TaKi

Zapad brani Ukrajinu?? Moj pajdo, ti ne razumiš ama baš ništa. Eventualno je brane od boljeg života, i to sa uspjehom. A inače zapad i jeste bio sa Čečenima pajdo moj, neinformiran si strahotno. CIA je obučavala i naoružavala Čečene svo vrijeme, dok Rusija nije dobila Putina, a ovaj zazveckao… Pročitaj više »

TaKi
Gost
TaKi
3 godine prije
Reply to  Ivo

Citam dovoljno i znam dovoljno.Ne mislim se nadmudrivat oko toga.Tebi tvoje meni moje 🙂 Da su usli ameri i zapad na poziv cecena ili ukrajine a mogli su kao i rusi u siriju sta bi bilo? Ti budi na strani rusa.Za mene su i jedni i drugi zlo jer mogu… Pročitaj više »

roro
Gost
roro
3 godine prije
Reply to  TaKi

…ameri u ceceniji…hahaha

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ivo sve objasnio…..svaka čast.
Samo sad nema više ulaska u eu i sad kad gazde saznaju za ovaj komentar. Haha šala mala

nevio62
Gost
nevio62
3 godine prije
Reply to  taKi

englezi in francuzi su danas goli qurac i samo su USA pudlice
danas se pita samo USA Rusiju i Kinu
ostalo je sitna buranija
Iran i Indija i NC i Turska i Izrael su danas jači od starih konolijalnih sila

Libanezer
Gost
Libanezer
3 godine prije
Reply to  taKi

kakva francuska zona?

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Ivo

…materijalistički um nikada neće otići dalje od novca…sav novac i svo bogatstvo odavno je Njihovo…nije li moguće da se radi o suštinskijim (kako neko reče nedavno na portalu) stvarima…npr o “historijskim” istinama koje neke narode stavlja u “Božanske kategorije”?… pratiš li tu liniju misli samo na kratko…sve ti je jasno…uz… Pročitaj više »

taKi
Gost
taKi
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

pajdo naravno da imaju sve ali zele osigurati samo svoje i unistiti neprijatelja.da narod ,drzave i svi mi racionalno razmisljamo imali bi raj na zemlji.ljudi su uvjek bili i ostat ce pohlepni.ateista sam ali ideja isusova je bila revolucija koju su iskoristili u svoje svrhe.isto tako i ostale religije.socijalizam je… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
3 godine prije
Reply to  taKi

Ti si neuk covjek. Isusova ideja nikada nije bila revolucija. Niti ima ista u hriscanskim tekstovima, koje ocigledno nisi ni citao, sto poziva na revoluciju. Na pitanje da li da placaju porez Rimu, Isus im je odgovorio dajte caru carevo, Bogu Bozje. Odnosno nije pozivao ni na kakvu svjetovnu revoluciju.… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

Da, tako izrael funkcionira… Ovo materijalno ce zrtvovati bez.problema.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije
Reply to  taKi

Taki Kakvo je vrijeme u Siriji daj nam to napisi a posebno kod IS a izvini njih vise i nema mislim kod Nusre??

TaKi
Gost
TaKi
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Ko je ovde baba vanga? Pajdo upalis Radio i slusas vremensku Prognose.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  TaKi

baba Vanga je riba od deda Vangelisa, žišku ?

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  taKi

…znaš tko je spasavao rusiju….znaš tko je napadao rusiju…..napadali su je oni koji su mislili da je na koljenima i da je zbog toga dobro da se osiguraju kroz vojne penzije kojekakve beneficije te da bi to dobili opale metak na rusa koji je tobože mrtav na obalama volge ili… Pročitaj više »

Bill Clinton bez žene
Gost
Bill Clinton bez žene
3 godine prije
Reply to  taKi

taKi ne kaKi

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  taKi

taKi
Baba Stana kaže kako se toga nije sjetila baba Zorka rodica od Mande?

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije
Reply to  taKi

Na kojim si ti drogama. Prporuči i meni pa da mi svet bude lep.

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  taKi

taK’i mozak može samo cia-pile imat’ …

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

Pitanje koje samo izranja iz svih ovih sedam godina rata u Siriji jest – je li Izrael prisutan u ratu preko SAD-a i ISIL-a ili je SAD (nakon tobožnjeg smanjenja njegovog prisustva u Siriji zbog situacije na terenu i poraza ISILovaca) prisutan u SIriji preko Izraela? Koliko je politika SAD… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

I jos jedno pitanje izranja a nakon ovog obaranja aviona, naime koliko su Rusi umjesani u ovo? Nije ovo prvi put da Izral roka po Siriji, ali se do danas nisu obarali. Dakle, da li su danas oboreni slucajno…ono…i corava koka nadje zrno… ili su danas u igri neka druga… Pročitaj više »

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  Sarka

Jasno da su Rusi umiješani, oni su nanišanili i vodili raketu, Sirijci su samo ispalili..ispaljivali su Sirijci i prije Pečore pa nisu nikad pogodili…

Zaboravljeno
Gost
Zaboravljeno
3 godine prije
Reply to  Sarka

Prosle godine je F-35 naletio na pticu a F-16 je oboren

roro
Gost
roro
3 godine prije
Reply to  Sarka

pa dovoljno da im daju koordinate za ciljeve…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik, do sada je već činjenično utvrđeno da izrahell kontrolira kompletnu američku upravu preko višestrukih poluga. Iako su brojčano i teritorijem neusporedivo manji, uspjeli su uspostaviti gotovo kompletan nadzor nad sad-om, putem kontrole svih ključnih američkih institucija. Kompletan nadzor nad medijima je najbitniji, oni nesmetano oblikuju javno mjenje.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo- Ivo dragi ali sve je to samo teorija urote. Tko što kontrolira i koga mi niti znamo niti će nam netko reći. Nemam pojma, možda je dio toga što kažeš i točno ali što to meni konkretno znači. Moja sestrična živi 20 god u Chicago-u i kada sam se… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, ja sam krajnje racionalna osoba. U Hrvatskoj u hotelskim poduzećima radi na tisuće naših državljana, a nad svima njima je nekolicina stranaca koja ima apsolutnu moć i ovi drhte pred njima, iako su u ogromnoj većini i u svojoj državi. Dakle robovi nekolicine stranaca u vlastitoj, nominalno slobodnoj i… Pročitaj više »

TaKi
Gost
TaKi
3 godine prije
Reply to  Ivo

E vidis ivo sta znaci kapitalizam i okupacija. I jos im gazda dobri rusi 😉

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  TaKi

pajdo, tebi su izgleda gazde dobri ameri, u svakom žbunu vidiš nekog zločestog Rusa. Loše je to pajdo, možda imaš i kakav psihološki problem? Valjalo bi i u doktora se obratiti kad uvatiš vremena. Znaš.

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Ivo

Da, svi se oni inace znaju po imenu (posto je isto) i redovno se sastaju da bi isplanirali sljedeci potez. Veci sahisti cak i od Putina.

Aman…

Ray Luca
Gost
Ray Luca
3 godine prije

Neće biti direktnog sukoba Amerike i Rusije kao i uvijek. Sukobe će voditi njihove zamjene Turska, Izrael, Saudi protiv Irana, Sirije, Hezbolaha.
Naredba za rušenje je odobrena od Rusa kao upozorenje.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
3 godine prije

O oružju ne želim ništa znati, nažalost to nije samoispunjavajuća želja jer te okolnosti prisile da znaš nešto i o tomu. Svejedno bih najradije poput noja zabio glavu u pijesak. Ti lijepa kao armija ispod zastava – pjevao je Bregović. Mnogima je to izraz ljepote. Meni ni jedna armija nije… Pročitaj više »

Rokokoko
Gost
Rokokoko
3 godine prije

Proslo vrijeme nekaznjenog orgijanja po Siriji.

trumba
Gost
trumba
3 godine prije

Navodno su i Kurdi skinuli Turcima helikopter iznad Afrina.
Zanimljiv dan, nema šta.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  trumba

I Huti Saudima sredili Patriot.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

ako rusija dopusta bombardovanje damaska i ako je ruska sutnja odlican potez na ovo onda nemam rijeci

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Danšnji pad izraelskog F-16 govori više od reči… 🙂

Upitnik
Gost
Upitnik
3 godine prije

Gospodine N.Babić, koliko članova posade ima avion f-16?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Upitnik

Inace dva , medjutim ovi koje je kupila hrvatska ce biti modificirani za nase zrakoplovce pa ce imati i treceg clana posade , on ce biti zaduzen selotejpom lijepiti djelove koji otpadaju za vrijeme borbenog naleta a ako uz pomoc boga i hrvatske sloge dodju do cilja rucnim navodjenjem ce… Pročitaj više »

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Jao stari skoro sam umro od smeha….prava eskadrila Broja Jedan sa Grunfom kao treči član. :-))

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Upitnik

Ovisi o modelu, jedan do dva. Najčešće je jednosjed, osim trenažnih dvosjeda, ali izrahell ima varijantu F-16I, koja je uglavnom dvosjed, pilot je naprijed, a straga sjedi član posade zadužen za rukovanje elektronskom opremom i naoružanjem, slično kao kod američkog Phantoma i F-14 Tomcata.

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  Ivo

Bravo Ivo, to je jedino ispravno!

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  Upitnik

Sto ste se ulovili ‘koliko clanova posade’ ima F16?????
Kao i vecina borbenih zrakolpova ( aviona) moze biti jednosjed ili dvosjed varijanta. OK ? Capishi?
Oboreni je bio dvosjed!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  VladoGrozny

Kolko cola su felge na tockovima i ciji je auspuh…
Eh da .. Glavno zaboravih.. Mjuza ?

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije
Reply to  Alen

lol

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Alen

22 cola, Akrep-owich auspuf i Bang Olufsen mjuza (nakon pada- Bambam Olupsen)

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  Upitnik

nijednog , oba su se katapultirala …

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Konacno pravi asimetrican odgovor ,nadam se da ce slijedece naredjenje glasiti, rusiti sve sto uleti u zracni prostor neovisne i medjunarodno priznate drzave Sirije .

Arch
Gost
Arch
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Šta je ovim ljudima, crveno ko moje vise i mastercardi? Inače, da, debelo asimetričan, u odnosu na cijenu, pečora mu dođe ko privjesak za ključeve od f-16.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Žukov, hebemu, koristimo ispravnu terminologiju..:) Ovo je bio više nego simetričan odgovor-ti pošalješ avion u napad, ja ti ga simetrično izraketiram. Asimetrično bi bilo da ti uvedem sankcije ili pošaljem par Iskandera Hezbollahu da im se nađe pri ruci, recimo.

burt
Gost
burt
3 godine prije

pa ne znam zašto slavite radi jednog aviona?? ovima su samo dali povoda da interveniraju i naprave štetu Assadu, sve je to dio jednog šireg plana, ovo je zadnje što treba Assadu ali neka mu jer nije pametno čačkat Izrael i onaj tko to čini ne završi dobro, zato je… Pročitaj više »

Arch
Gost
Arch
3 godine prije
Reply to  burt

“…zato je Izrael opasan jer kad prijete onda to i ostvare…”
Kao u južnom Libanonu 2006. godine? Koliko je ono neuništivih Merkava ostalo u onom klancu, zaboravih kako se zove?

roro
Gost
roro
3 godine prije
Reply to  burt

nije lako dic avione i ici negdje gdje te dolje cekaju baterije necega i osmatracki s400 radari koji sve znaju…pa bila to i pecora..al ajd pobjegni kontra dvije u tandemu…da ne kazemo nesto konkretnije

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije
Reply to  burt

Klosaru 1000000 ubijenih iracana zbog laznog izvjesca o oruzju za masovno unistenje. Pljuc cifute

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Franjo

hahahah, dobar..:)

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  burt

Lancaster, ništa mi ne slavimo, samo ćaskamo, ok? Tek će biti razloga za slavlje…

Juka
Gost
Juka
3 godine prije

dolazi kraj zloj americkoj imperiji ovo su im zadnji otkucaji a sa krajem americke imperije izrael gubi glavnog zastitnika. Nek je vjecna slava Majci Rusiji!!!

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Juka

hahaha dok pišeš te gluposti Izrael provodi najveće napade na Assada od početka rata uostalom nije važno tko će mu skinut gaće Amerika, Izrael ili netko treći, ove vijesti te nebi trebale veselit

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

ahahahah dumb/burt, šta je bilo, gazde dobivaju po tamburi pa te diglo iz kreveta za vikend? Danas godinu dana objašnjavati ćeš nam kako je to loše za Siriju što je dobila nazad Golansku visoravan od odabranih, ali hebi ga, znamo da moraš tako. Pazi samo da te ne ošišaju na… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Ivo

burta je digla opca opasnost , isukao je tipkovnicu iz soske i sad ce hebat nanu mrskom neprijatelju izraela hehe , evo roka rafalno po svim portalima , drugovi slemove na glave , ovaj ne stedi municiju 🙂

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  burt

Kakvi napadi, to ti gledaš CNN… židovskoj državi se bliži kraj, takođe i kaubojim je odzvonilo….samo se ti nadaj….igra je gotova

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Fidel

ja više ne znam jeste li zaista uvjereni u to ili samo kontrirate mome komentaru? ovakve gluposti pisat pa to normalan čovjek se može samo nasmijat, dolazi kraj kaubojima i izraelu?? pa nedavno su ministri odbrane Amerike i izraela najavljivali da će se nešto dogodit protiv Assada, nadam se da… Pročitaj više »

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije
Reply to  burt

ne diraj lava doc holliday

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  burt

Naročito nakon ovoga danas.

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije
Reply to  burt

Najavili su oni i sankcije s kojima će uništiti Rusiju još koje godine, a danas kupuju plin i ugljen od rusa….O čemu ti pričaš čovječe??

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  burt

Aj ne trkeljaj gluposti. Dobili su po tamburi i sad je mir.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije

Imamo odgovor Rusije neka Logino objavi jer je vrlo interesantan odgovor

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  Baba Vanga

Rusi su poručili svima, da odjebu što dalje od Sirije…

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije

Huti direktnim pogotkom uništili Patriot, crna subota za cio-anglo-kozojebsku koaliciju…

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Fidel

Rusi su povukli sve vojnike južno od Damaska, sad su mete svi SAA, NDF, Iranci, Hezbollah

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  burt

Da, tebi su rekli….ne lupaj budalaštine…

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
3 godine prije
Reply to  burt

Burt
Hahahaaaaa

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

in your wet dreams only, dumb/burt. Nego pusti to, čujem da je zračni prostor nad sjeverom izrahella zatvoren. Provjeri sa gazdama malo.

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Ivo

rusi su se izvukli iz zone djelovanja izraelskog zrakoplovstva, izraelski avioni lete duboko na teritoriju Sirije priče da su ruski vojnici na granici izralea i sirije nisu istinite, malo bolje provjeri da su rusi sve izvukli iz tog područja isto kao što su se izvukli pred Erdoganom, bit će Assadu… Pročitaj više »

Fidel
Gost
Fidel
3 godine prije
Reply to  burt

Ne lete židovi ni blizu Sirije, ispakuju rakete uz južnog Izrael, ne smije više ulaziti ni u sjeverni Izrael, ne slušaj gazde, lažu te, ne budi naivan, ne sramoti se glupim komentarima…

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Fidel

pa tvoji javljavju da su ih izraelci napali u pokrajini Homs, to je daleko od granice Izraela, rusi su se izvukli na sigurno isto kao i na sjeveru pred Erdoganom, u južnoj Siriji rusi nemaju trupe niti lete avionima

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  burt

Ne piši gluposti ispadaš smiješan.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  burt

burt@.. dosta budalaština.Ajmo” sad ozbiljno.Jest da nije tema ali pitanje po meni je legitimno; Ko je alternativa zločincu Asadu???Ponavljam…. mani se lupetrnja o nekakvoj fantomskoj to jest nepostojećoj * umjerenoj opoziciji** .OK..?!

EU dismr
Gost
EU dismr
3 godine prije
Reply to  burt

auu, ni ti se nisi izvukao…hebiga, još jedna terapija…. izdrži slurp, pardon burt ..

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Drzava u kojoj prljavi, smrdljivi, krvozedni zidovski fasisti predstavljaju bitan faktor odlucivanja treba biti iskljucena iz zajednice civiliziranih naroda

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ive

Uskoro ce sami da izadju…

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  Alen

pa da, UN je i ta nekakva pravila su ionako pisana samo za stok…pardon goje 😀

palermo
Gost
palermo
3 godine prije

Izrael će pokušati sve da samo zračnim napadima neutralizira Siriju, Libanon, Hezbollah, IRGC, jer zna da će u kopnenim operacijama imati pozamašne gubitke u ljudstvu i tehnici. Hezbollah im nije 2006. rušio zrakoplove, ali im je derao Merkave i ljudstvo. Ne “uzbudjavaju” se niti zbog financija jer to ionako sve… Pročitaj više »

Arch
Gost
Arch
3 godine prije
Reply to  palermo

Ispričavam se ako dociram, ali neefikasnost i promašenost izraelskih zračnih udara u prva tri dana libanonskog rata 2006. bila je glavni uzrok kasnijeg poniženja i poraza izraelskih snaga od strane Hezbolaha. Nakon neuspjelog prvog udara jednostavno nisu imali plan B i krenuli su srljati u katastrofalne greške. Cijena – 80-tak… Pročitaj više »

Rista
Gost
Rista
3 godine prije

da su rusi svetska sila usli bi u ukrajinu kao sto jenkiji ulaze gdje hoce npr siriju.
umjesto toga rusi se sa.o pravdaju da nisu prisutni u ukrajini.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije
Reply to  Rista

U Ukrajini je 8.334.100 Rusa što čini 17,3% cele države. Rusi su ušli u Ukrajinu još davne 1599 kad tvoje silne amerike uopšte nije bilo. 🙂

Tobia Quantrill
Gost
Tobia Quantrill
3 godine prije
Reply to  Rista

rista, ne slazem se bas: ameri ulaze (nepozvani) rusi dolaze (pozvani) razlika je drasticna. al nisam bas vidio nesto amera u ukrajni nakon sto su narajcali. da se razumimo,po meni je krim povjesno ruski i oduzet je rusima,al donbas i okolica su ukrajinski oduvik,koliko god rusa zivilo tu. a glede… Pročitaj više »

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije
Reply to  Rista

Rista, Rusi između ostalog ne žele klati svoj narod kao što jenkiji rade gdje god stignu….

palermo
Gost
palermo
3 godine prije

I dalje ostaje ono pravilo, koje čini se Izraelci nikako da shvate. Teritorij (tuđi) za mir! Ako misle da će Rusi nagovoriti Siriju da i službeno potpiše kapitulaciju i daruje Golan (na kojem je btw. većina stanovništva i dalje arapsko, uz Druze i šijitsku manjinu – ilegalno naseljavanje židovskih doseljenika… Pročitaj više »

Dario
Gost
Dario
3 godine prije

We always told you on this page not to mistake patience with weakness, and not to mistake ability with choice. We will not get “trigger happy” with details, its us who always tell you to stick to official statements when the case is about engaging foreign sides. Thus and in… Pročitaj više »

vjaceslav
Gost
vjaceslav
3 godine prije

izraelski režim? koliko je poznato postoji asadov i putinov režim, a postoji i sjevernokorejski.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  vjaceslav

paceslav, ne gnoji. Čak i plaćeni trolovi znaju da izrahellski režim provodi tihi genocid nad 55% svojeg stanovništva, jer su ne-židovi. Već samo to ih čini režimom, i to zločinačkim. Assad i Putin imaju preko 70% podrške svojih birača, dakle apsolutne demokratske vođe, sviđala se nekom njihova politika ili ne.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  vjaceslav

@vjaceslav- Imaš pravo. Riječ režim se najčešće upotrebljava za diktature i nedemokratske oblike vladanja. Za Asada nisam siguran, s obzirom na to da je po obiteljskoj osnovi preuzeo zemlju ali Rusija ili Izrael su parlamentarne demokracije i nisu režimi.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Piretis

Rezim je prava rijec, jer kako drukcije zvati vladavinu drzave koja protivno medjunarodnom pravu i resolucijama sluzbeno okupira teritorij druge drzave, koji nikada nije bio pod njihovom upravom i nanj nemaju nikakva prava i tamo pocnu stvarati svoja kvazinaselja (npr sirijski golan) … kakva crna demokracija? To je rezim i… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Anarho

@Anarho- Ajmo malo smiriti strasti. Samo sam citirao enciklopediski riječnik (nisam njegov autor). Ne sporim okupaciju Golana ali to nema veze s tim da Izrael ima legitimno (na izborima, voljom građana) izabranu vlast. I da je ista promjenljiva mirnim putem na sljedećim izborima, što u pravilu nije slučaj sa režimima.… Pročitaj više »

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Piretis

Ne znam da je Tibet ikada bio medjunarodno priznata drzava kao Sirija. Forma vladavine u Izraelu jeste demokratija ali to ne znaci da izvrsioci vlasti rade po nacelima medjunarodnog prava kojeg bi trebale da postuju sve drzave (vecinom demokratske po formi) clanice UNa. Vlast drzave, kakav god oblik vladavine imala,… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Anarho

@Anarho- Nebitno, ali Tibet je 1914 bio međunarodno priznat (naravno ne od svih država, ali ni RH do danas nije priznata od svih država pa nam to najmanje zagorčava život). Svijet je prepun spornih područja i tvrdoglavih vlasti. Nesporno je da je Izrael agresivan prema susjedima i da se ne… Pročitaj više »

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, zakon jačeg na otvorenoj sceni. To je pogubna formula za ljudski rod.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, i hitler je legitimno dobio na izborima i preuzeo vlast. I onda, jeli treći rajh bio demokracija ili režim?

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo- Doći na vlast izborima je jedno a drugo poslije dolaska ukinuti mogućnost smjene vlasti. Europa ima čak 12 monarhija ali (osim u slučaju Vatikana) su to demokratske zemlje, ne režimi. Autokrate imaju ceremonijalnu ili sasvim simboličnu ulogu. Ne moraju režimi biti zli ili zločinački. Sjajan primjer je Kuba. S… Pročitaj više »

Gordan
Gost
Gordan
3 godine prije
Reply to  Piretis

E – to. Dakle, legitimnost vlade ima veze sa onim sto bi se kod nas u Jenkistanu zvalo “just consent of the governed.” Dakle, UK moze biti demokracija u Engleskoj, Walesu, cak i Skotskon, ali mozda u Ulsteru granici sa rezimom. Za Assada ne znam gdje je demokracija ali u… Pročitaj više »

fbslo
Gost
fbslo
3 godine prije

Sasvim obično uplitanje u unutrašnje poslove jedne države.
I agresorski čin i kršenje sveriniteta članice UN-a.

Ali zbog Hitlera moramo to sve da progutamo i posle 80-godina..

Globalista
Gost
Globalista
3 godine prije

TaKi -nepisi gluparije kad o svemu tome pojma nemas,nemas pojma o globalnoj politici a sve to ima određeni cilj.Rusi su za taj napad znali puno prije i do Lakatije poslali transportne teske avione.A svi vi koji najsedate na njegove komenatare samo sami sebe dovodite u glupu situaciju,gluplju nego sto je… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Globalista

MilanCZ ili Globalista,

Pišite što god hoćete ali druge ne nazivajte glupim niti njihove komentare.

Admin

cool
Gost
cool
3 godine prije

Pitanje je samo-kad će Sirija vratiti Golan u svoj teritorij?

žrec
Gost
žrec
3 godine prije
Reply to  cool

Nikad. Ostat će i bez Damaska, kao i Libanon bez svog juga. To je davno ucrtano u njihove mape, i samo trebaju ispriku koju sami proizvedu po potrebi. Mic po mic, doduše u zadnje vrijeme se nešto žure i ne skrivaju toliko, valjda imaju informaciju da je mesija blizu…njihov mesija,… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  žrec

Haha ,dobar.. Istina zurba je , samo Damask mogu da sanjaju.. Tu biti nece.. Ni oni ni kovrcavi mesih…

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  žrec

hahaha država se raspada a on piše o povratku Golana u Siriju, govorilo se da su ruski vojnici došli na granicu Sirije i Izraela, to je bila patka, Rusi su odmaglili iz tog područja, učinili su ustupke Netanyahu na jugu i Erdoganu na sjeveru a na istoku su ionako Amerikanci… Pročitaj više »

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  burt

@brut, volio bih znati na čemu temeljiš svoj tako jako izražen optimizam? Meni koliko je poznato anticionističke sile nisu bile nikad jače i odlučnije u borbi za svoje ciljeve nego danas? Zar ti se ne čini da je u ovoj utakmici ‘lopta’ je poprilično okrugla?

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  cool

Kad dođe vrijeme za to. Po meni – unutar četiri godine.

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije

Sve češće i žešće izraelsko vojno angažiranje u bliskoistočnim ratovima govori da im se političko-vojne strategije i planovi lagano urušavaju. Dok su bjesnili ratovi u Libiji, Iraku i Siriji između mnogobrojnih islamskih poliitčkih frakcija, Izraelci su zadovoljno trljali ruke. No sa laganom stabilizacijom u tim zemljama sada rastu nemir i… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Bibi je razgovarao sa Putinom tražeći angažman Rusije da ovo danas ne eskalira u veći sukob. Ako pustimo na stranu šuplje priče, činjenica je da Izrael zna tko ima utjecaj i da mu očito ne odgovara eskalacija sukoba. Nad ovim bi se netko trebao zamisliti jer će to sigurno uvjetovati… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ako se iko ima zamisliti to bi prvo bio izrael…

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije

Izrelaci i Rusi, barem jednim djelom, imaju slične koristi i poglede na ovaj bliskoistočni rat. Naravno svako iz svoje perspektive. I jedni i drugi, zapravo, svoje ratove preveniraju u samoj Siriji tako što prvi iscrpljuju i neutraliziraju teroriste, a ovi drugi antiteroriste. Mogu li ga u isto vrijeme dobit i… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Rotor

Rotor, jesi ukalkulisao ostale aktere.. Preko 70 hijena kruzi oko sirije…

Rotor
Member
Rotor
3 godine prije
Reply to  Alen

Jesam, s time što ostali akteri ratuju iz drugih razloga. Rusi i Izraelci ratuju u Siriji primarno, i s ciljem, da težište obračuna s terorizmom prebace iz svojih u tuđa ‘dvorišta’.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Rotor

Nije terorizam agenda nikom tamo…

Kažun
Gost
Kažun
3 godine prije

Israels F16 Downed And Nothing Iranian Hit – Elijah J Magnier.
YOU TUBE.

burt
Gost
burt
3 godine prije

pa koji to normalan čovjek koji podržava Assada slavi rušenje aviona F-16 a danas se javlja da je izraelska avijacija izvela najžešče napade na Siriju od 1982, Izraelu jedan oboreni avion ne znači ništa , još jednom uopće nije važno tko će Assadu skinut gaće, to nije važno, samo da… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije
Reply to  burt

A zašto bi se Asad treba maknut sa scene? I koga bi ti stavio umjesto njega?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Zadranin

plenkovica , karamarka ili vasu brkica 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Zadranin

Zadranin ,od trola odgovor nećeš dobiti.Pitao sam više puta.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  burt

Etiam tu, mi fili Brut?
Zar i ti, moj sine Brute?

burt
Gost
burt
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

naljutili su Bibija i sad jastrebovi iz vlade dolaze na svoje, onaj im je neki dan poručio da ako krene svi će biti u skloništima za razliku od 2006, Assadu i njegovoj kliki zadnje što treba je da se igraju sa Izraelom dok im Turci i Amerikanci utvrđuju položaje u… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije
Reply to  burt

@burt,
Liste za odstrjel? Znaš ko ima liste za odstrjel: zli zločinci i mafijaši. A ti pišeš u ime Izraela i Amera, jelda?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  burt

Rimski car Neron je zapalio Rim. Došao je na vlast kada je njegova majka otrovala njegovog oca. Kada je Neron bio uvjeren da je postao apslutni vladar Rimskog carstva, iz bolesnih je ambicija počeo da skida glave svojim najbližim, kako senatorima i aristokratima tako i najbližima u rodu. Po njegovom… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Jedina perspektiva bilo kojeg fasistickog rezima treba biti smrt, prema tome to vrijedi i za trenutni Izraelski rezim.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik