Obustavljena distribucija hrane u Rafi

Glad u Gazi
8 komentara

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopćila je u utorak da je distribucija hrane u gradu Rafah na jugu Gaze trenutno obustavljena zbog nedostatka zaliha i nesigurnosti usred izraelske ofanzive tamo.

Isporuka međunarodne pomoći značajno je opala otkako je Izrael ranije ovog mjeseca pojačao vojne operacije u Rafi i okolini, zatvorivši granični prijelaz na egipatskom Sinajskom poluostrvu.

U ponedjeljak su izraelske snage obnovile napade u središnjoj Gazi, bombardirajući gradove na sjeveru enklave i rekavši da će proširiti svoje operacije u Rafi, uprkos međunarodnim upozorenjima o riziku od masovnih žrtava u gusto naseljenom gradu. U utorak su snage IDF-a izvršile raciju na grad Dženin na Zapadnoj obali, navodno ubivši sedam Palestinaca, uključujući doktora.

Prema objavi UNRWA na X (bivši Twitter), samo sedam od njena 24 zdravstvena centra trenutno radi. Agencija UN-a je saopćila da nije primila nikakve medicinske potrepštine u proteklih deset dana zbog “zatvaranja/prekida” na prijelazima Rafah i Kerem Shalom u Gazi.

“Očajnički nam je potreban siguran prolaz – ne samo za humanitarne zalihe već i za humanitarno osoblje”, rekla je službenica za komunikacije UNRWA Louise Wateridge.

Zvaničnici UN-a alarmiraju zbog problema s distribucijom pomoći, govoreći da još uvijek nema dovoljno da se izbjegne masovna glad u Gazi i ukazuju na višestruke poteškoće u dobijanju pomoći tamo gdje je potrebna.

Izraelska agencija za koordinaciju kretanja humanitarne pomoći (COGAT) saopćila je u utorak da je samo 14 kamiona prebačeno kroz privremeni plutajući mol koji su izgradili SAD otkako je počeo s radom prošle sedmice. Pomoć istovarena na pristaništu navodno dolazi brodom sa Kipra, ali je prvo pregleda Izrael.

Prema COGAT-u, ukupno 403 kamiona pomoći su pregledana i prebačena u Gazu u ponedjeljak, uključujući 40 preko sjevernog prelaza Erez West.

Reuters navodi da su humanitarni radnici UN-a rekli da, iako je plutajući mol trebao pomoći u ublažavanju humanitarne krize u Gazi, samo isporuke preko kopnenih granica mogu osigurati pomoć u obimu koji je potreban. Oko 1,1 milion od 2,3 miliona stanovnika palestinske enklave navodno se suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane.

Zapadni Jerusalem je započeo svoju masivnu vojnu kampanju u Gazi nakon smrtonosnog upada Hamasa na izraelsku teritoriju prošlog oktobra. Tog dana Hamas je ubio oko 1.200 ljudi i uzeo preko 200 talaca, od kojih je polovina kasnije oslobođena u sklopu razmjene zarobljenika.

Izraelska vojna operacija od tada je odnijela živote više od 35.000 Palestinaca, a gotovo 80.000 je zadobilo povrede, prema zdravstvenim vlastima u enklavi

IZRAELPalestinaRafa
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
2 mjeseci prije

Za ovo sto rade sve zidove treba pobiti ko pse..

Max
2 mjeseci prije

To će pogoršati glad.

FELIX
2 mjeseci prije

DALI ZNATE DA SU SE NASI DEDOVI JOS U NEDAVNOJ PROSLOSTI HRABRO BORILI I GINULI U BORBAMA PROTIV NAJEZDE MUSLIMANA U NASE KRAJEVE, DVA PUTA SU DOSLI CAK DO BECA. DALI ZNATE DA JE NAJVECA DZAMIJA NA BALKANU PODIGNUTA NOVCEM KOGA SU SLOVENCI DALI ZA SRCE NJIHOVOG POGINULOG VODZE PALOG U BORBI SA MUSLIMANIMA TO JE BIO TURJASKI GROF, NJEGOVO SRCE SE NALAZI U MALOJ CRKVICI BLIZU TURJAKA, VI TO NEZNATE NA ZALOST NI SAMI SLOVENCI TO NEZNAJU ILI NECE DA ZNAJU ONI SE JOS VISE ZALAZU DA NASTETE ISRAELU KOJI BAS SADA VODI TESKE BORBE SA ALAHOVIM SLEDBENICIMA, TAKO DA RADE NA PRIZNANJU PALESTINSKE DRZAVE STO ZNACI DA I ONI ZELE UNISTENJE ISRAELA, ISTORIJU ZABORAVLJAJU NE PADA JIM NI NA PAMED DA SU I ONI KAO CEO BALKAN NA REDU. KOSOVO NIJE DALEKO OD VAS, CIJA JE TA OSLOBODZENA ZEMLJA. NOVI VLASTNICI NE TERAJU SRBE SA KOSOVA SRBI SAMI… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI