Od Japanaca bi se moglo tražiti da smanje zimsku potrošnju električne energije

Japan Tokijo
7 komentara

Japanska vlada planira pozvati domaćinstva i kompanije da štede električnu energiju kada je to moguće, počevši od decembra, izvijestila je ove sedmice emiter NHK, navodeći “nepredvidljivu” situaciju s napajanjem.

Prema izvještaju, Tokio kaže da će komunalne kompanije vjerovatno osigurati stopu rezervnog kapaciteta napajanja od 3 %, što je minimum potreban za stabilno snabdijevanje širom zemlje. Međutim, troškovi nabavke tečnog prirodnog gasa i dalje su visoki. Zvaničnici navodno krive rusku vojnu operaciju u Ukrajini za veće troškove.

“Vlada će u utorak podržati zahtjev za domaćinstva i preduzeća da štede struju između decembra i marta, a da se ne trude da to učine”, izvijestio je NHK, napominjući da je sličan zahtjev upućen u ljeto, kada je potražnja za struja je rasla kako su temperature rasle.

Mediji su citirali vlasti koje su rekle da ako sva domaćinstva uspiju da smanje potrošnju energije za 1 %, moglo bi se uštedjeti dovoljno električne energije za napajanje 15.000 trgovina na dan. “Vlada će tražiti da ljudi nose svoju odjeću u zatvorenom prostoru i ugase svjetla koja se ne koriste.”

Tokio također vjeruje da bi smanjenje potrošnje električne energije od 1 % u svim uredima bilo dovoljno za napajanje oko 100 hiljada domaćinstava, navodi NHK. Navodno planira da zatraži od kompanija da smanje upotrebu svjetla i klima uređaja kada je to moguće.

Rusija čini oko 10 % japanskog uvoza LNG-a godišnje. Ova istočnoazijska nacija drastično je povećala kupovinu energije iz Moskve posljednjih mjeseci zbog sve većeg straha od nestašice, pokazuju podaci.

EnergijaJapanrusijazima
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

“Zvaničnici navodno krive rusku vojnu operaciju u Ukrajini za veće troškove.”

Japan je na drugoj strani zemaljske kugle od Ukrajine, ali jbg, još jedan poltron/vazal izuzetnima i član NATO-a.

I najzaduženija svjetska država u odnosu na BDP – 234%.
Druga je Grčka sa 182%.

Japancima stvarno treba dodatno zaduživanje za energente.
Valjda ih čmar izuzetnih dovoljno grije.

tata mata
1 godina prije

i ovim su rusi krivi ,koja sprdacina i sto je najgore narod je to popio jer je rekla televizija

tihobl
1 godina prije

Japanci su povecali uvoz iz Rusije za 300%. Ameri nisu smjeli ni da pisnu, a kamoli da im miniraju linije uvoza. Ovi ameri jedino smiju da se izivljavaju na EU.

Max
1 godina prije

Yokohama hladno nama.

1 godina prije

Japanci vole hladnoću…°.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI