Odgođen stečaj Sjevernog toka 2

Sjeverni tok 2
7 komentara

Sud u Švicarskoj obustavio je stečajni postupak za operatera plinovoda Sjeverni tok 2 na dodatnih šest mjeseci do 10. srpnja 2023., objavio je sud u srijedu u švicarskim Službenim novinama za trgovinu.

Naftovod je u potpunosti dovršen i spreman za puštanje u promet u rujnu 2021., ali je njegova certifikacija odgođena i na kraju blokirana od strane Njemačke početkom veljače zbog američkih sankcija. Nakon što je u njegovu izgradnju potrošeno 11 milijardi dolara, sada stoji u stanju mirovanja, a njegov operater pokušava izbjeći stečaj.

Ovo je treći put da je Kantonalni sud u Zugu u Švicarskoj, gdje je sjedište Nord Stream 2 AG, odobrio tvrtki produljenje moratorija za restrukturiranje duga, što je razdoblje tijekom kojeg vjerovnici ne mogu naplatiti novac od kompanije.

U svibnju je sudac produžio privremeni moratorij na stečajni postupak i imenovao tvrtku Transliq za upravitelja Nord Streama 2. U rujnu je sud ponovno odgodio postupak, ovaj put do 10. siječnja 2023.

Sada zaduženi operater plinovoda ima još šest mjeseci da se izbori s bankrotom prema švicarskim zakonima. Moratorij se obično odobrava kada su troškovi poslovanja tvrtke pokriveni i postoji mogućnost restrukturiranja duga ili postizanja dogovora s vjerovnicima.

Nord Stream 2 AG je podružnica ruskog energetskog diva Gazproma. Plinovod koji prolazi kroz Baltičko more osmišljen je kako bi se povećala opskrba ruskog plina u EU. Sastoji se od dva niza i ima ukupni kapacitet od 55 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje.

Projekt je pokrenut kao odgovor na zahtjeve njemačke vlade na čelu s bivšom kancelarkom Angelom Merkel. U potpunosti je dovršen i spreman za lansiranje u rujnu 2021., čekajući certifikaciju Njemačke i EU. Njemačka vlada je, međutim, u veljači stavila proces odobravanja na čekanje jer su ranije američke sankcije za Sjeverni tok 2 otežale poslovanje s operaterom projekta.

Oko 40 ljudi i dalje je zaposleno na tehničkim i administrativnim poslovima na Sjevernom toku 2, a troškove pokriva Gazprom.

Sjeverni tokStečajsudski postupakŠvicarska
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PoljskiWC Analiticar
1 godina prije

Kakva mentalna gimnastika, ovo ni Alan Ford nebi smislio. Napravis plinovod i onda ga sam sebi sankcioniras zbog kao zastite najkorumpiranije drzave u Evropi, iako svi znamo da te nikada nije bilo briga za druge (izazvali dva svjetska rata plus stoljetno germansko izivljavanje na Balkanu koje traje i danas). A kao posljedica svega energenti ti poskupe 300-400% pa ti se i industrija krene seliti van drzave. Ovaj brod vode narkomanizirane psihopate. Pripremite si camce za spasavanje jer kad voda krene od ovih mozete dobiti eventualno jo olovne utege u dzep.

tihobl
1 godina prije

Бајден је поново отишао на одмор. Овог пута на Карибе, где ће дочекати Нову годину.
Бајден планира да се врати у Вашингтон најкасније 2. јануара.

tihobl
1 godina prije

UK/USA samo 22 drzave nisu napali. Sa svim ostalim danasnjim drzavama su ratovali.

I onda kazu da ja nrzim engleze.

Dokurčilomi
1 godina prije

Toliko o demokraciji i slobodnom tržištu kada ameri kažu kako će Njemačka i Rusija trgovati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI