Odgovor na puč u Nigeru mogao bi eskalirati u “svjetski afrički rat”

Protesti u Nigeru
18 komentara

Kampanja vođena Zapadom da primora vladu Nigera da vrati bivšeg predsjednika Mohameda Bazuma na vlast nakon prošlosedmičnog vojnog udara mogla bi prerasti u širi sukob koji bi suprotstavio snage NATO-a Rusiji i Kini, rekao je aktivista za RT.

“Sada smo na vratima svjetskog afričkog rata”, rekao je predsjednik Afričkog instituta za slobodu Franklin Nyamsi u četvrtak u intervjuu za RT. Dodao je da će, ukoliko Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) preduzme vojnu akciju, kako je prijetila, smijeniti novu vladu Nigera, takvi saveznici kao što su Burkina Faso i Mali vjerovatno stati u odbranu zemlje.

ECOWAS i Zapadnoafrička ekonomska i monetarna unija (WAEMU) uveli su prošle sedmice sankcije novoj nigerijskoj vladi, suspendujući sve finansijske transakcije i zamrzavajući imovinu zemlje u državama članicama ECOWAS-a. Regionalne razvojne banke su prekinule svaku pomoć, kao i EU i Francuska. SAD i Afrička unija također su zaprijetile da će ih slijediti. ECOWAS je zahtijevao da hunta vrati Bazouma, koji je u kućnom pritvoru od puča, do 6. avgusta ili da se suoči sa vojnom akcijom regionalnog bloka.

Nyamsi je tvrdio da ECOWAS djeluje u ime interesa SAD-a i NATO-a, kao i Bazoum, te da u svojoj povelji nema ovlaštenja da napadne jednu od svojih članica. Šefovi država ECOWAS-a koji podržavaju odgovor bloka na puč u Nigeru su diktatori koji su odgovorni za rušenje vlada u svojim zemljama, tvrdi Nyamsi.

“Oni rade za strane interese, imperijalističke neokolonijalističke interese,” rekao je on. “I organizacija stalno prati odluke francuskih političkih sila, evropskih političkih sila, američkih političkih sila.

Vojna intervencija ECOWAS-a bila bi “objava rata” ne samo protiv Nigera, već i protiv članova koji se ne slažu, uključujući Burkinu Faso, Mali i možda Gvineju, dodao je. “Te zemlje su jasno izjavile da su protiv ponavljanja onoga što se dogodilo protiv Libije 2011. godine”, kada je NATO zbacio vladu, ubio predsjednika Muammera Gadafija i naoružao islamske teroriste, rekao je Nyamsi.

Rezultat je bila veća destabilizacija regije Sahel, koja traje do danas, tvrdi aktivista. “Nevjerovatno je da se ECOWAS uključuje u novi napad na inspiraciju NATO-a protiv afričkih interesa i samo zato što kapitalistička oligarhija na čelu NATO-a ima veliku namjeru da zadrži ruku na divnim prirodnim resursima Afrike”, rekao je .

Dvije frakcije ECOWAS-a – pro-NATO protiv pan-afričke – mogle bi ne samo da se bore jedna protiv druge, već i da traže pomoć od svojih moćnih saveznika, rekao je Nyamsi. Pristalice Nigera će vjerovatno pozvati Rusiju, Kinu i Iran u pomoć. „Možda žele da izvezu svetski rat u Afriku između, konačno, dva glavna bloka starog hladnog rata“, upozorio je on. “Ne treba nam to u Africi.”

Situaciju čini još nestabilnijom činjenica da je mnogo zapadnog oružja poslato u Ukrajinu da se koristi protiv ruskih snaga završilo u zapadnoj Africi, rekao je Nyamsi. “Mi smo u opasnoj situaciji za cijelu planetu. Ako ne koristimo pregovore, ako ne tražimo konsenzus, ako ne poštujemo međunarodno pravo za moćne zemlje i manje moćne zemlje, doživjet ćemo kolaps za cijelo čovječanstvo.”

Nyamsi je tvrdio da je zapadna vojna umiješanost u Afriku, uključujući američke baze za borbu protiv terorizma u Nigeru, dodatno destabilizirala kontinent. “Nema povjerenja da se oni koji su uništili Libiju, koji su ubili Gadafija u NATO koaliciji, ozbiljno bore protiv terorizma”, rekao je on.

afrikaNigerzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
8 mjeseci prije

Macron ne može na kraj ni sa šačicom prosvjednika u Francuskoj…

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Kakovi NATO ???? U prijevodu —- hajte svi a mi i Britanci vam bumo dali…. Logistiku 🤣 … Dakako …. Plodove pobjede ( ak ih uopće bude ) bumo uzjeli – mi – i Britanci …. Bude nešt i za vas 😁 … To vam je NATO po pa sad vi pođte u ” mirovnu misiju ” ..

tihobl
8 mjeseci prije

Ovo zvuci kao Asad must go.

U Nigeru su popusili. Britanci, francuzi i ameri su evakuisali ljudstvo iz ambasada. Vratice se kad se vrate u Damask (jednog dalekog dana). Čad je sledece igraliste vagnerovaca (vjerovatno iduceg proljeca izbacice zapadnjake i odatle). A onda ce Afrika biti presjecena od Indijskog okeana do Atlantika.

AJeTo
8 mjeseci prije

Kao i kod recesije, zapad će promijeniti definiciju terorizma.

Max
8 mjeseci prije

To je lako moguće.

Morb
8 mjeseci prije

U Africi se očito najprije puča, a tek se onda razmišlja.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Svjetski ili afrički ? Ne može oboje…zato prestajte srati

8 mjeseci prije

Ili u šut kartu zapadnim guzojebima..

Valter
8 mjeseci prije

Već vidim židove kako trljaju ruke uslijed masovnog odljeva nasilnih low-IQ crnaca u Europu.

Pretvoriti Europu u smeđu kaljužu je odavni židovski san, još i prije Kalergija.

goran
8 mjeseci prije

još jedna tipična režija CIA-i

Dado
8 mjeseci prije

Neka ratuje cijeli svijet, mi balkanci treba da prodjemo kroz te promijene koje dolaze u miru i da ne pravimo greske predhodnih generacija.Svega ce biti samo nas nece, mir vam svima zelim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI