Ogorčenost u Rusiji jer je spomenik Juriju Gagarinu, prvom kosmonautu na svijetu, pronađen bačen na gomilu smeća i ruševina na ostrvu Sahalin

Spomenik Juriju Gagarinu
40 komentara

Šef ruske svemirske agencije zatražio je objašnjenje od vlasti u oblasti Sahalin nakon što je među velikom gomilom smeća pronađen reljefni spomenik prvom kosmonautu Juriju Gagarinu.

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin pozvao je u srijedu da se situacija “riješi”.

„Roskosmos će danas zatražiti od vlasti Sahalina objašnjenja i zahtjev za obnovu spomenika“, napisao je Rogozin.

Spomenik je pronađen među ruševinama i smećem na obali rijeke u Nevelsku, malom lučkom gradu na ostrvu Sahalin, u Tihom okeanu. Kip je ranije stajao na ulazu u naselje, ali je srušen da bi ga zamijenila benzinska pumpa.

Nakon što se priča pročula, guverner oblasti Sahalin,Valerij Limarenko zatražio je da se spomenik popravi i postavi na istaknuto mjesto u Nevelsku.

„To je nepoštovanje prema istoriji i velikoj prošlosti naše zemlje“, rekao je Limarenko, „Reljef Jurija Aleksejeviča Gagarina mora se obnoviti što je prije moguće, a do 1. septembra mora mu se pronaći pristojno mjesto u centru grada.”

Spomenik Gagarinu prvi put je postavljen na ulazu u Nevelsk 2007. Prema riječima okružnog načelnika Alekseja Šabelnika, uklonjen je zbog činjenice da je bio u veoma lošem stanju i da se „nije mogao popraviti“.

„Prošle godine smo otvorili novi trg po imenu Gagarina, sa novim spomenikom posvećenom njemu“, rekao je Šabelnik. “Stari je demontiran, ali ne shvatam zašto je pronađen kako leži na plaži.”

2021. obilježava se 60 godina od prvog svemirskog leta u istoriji čovječanstva, kada je Gagarin obišao Zemlju u ruskom svemirskom brodu Vostok 1.

Juri GagarinrusijaSahalin
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
2 godine prije

Možda spomenik ne bi bio ” u veoma lošem stanju” da nekome nije zapeo taj “plac” za oko da bi tu skembali benzinsku. Bilo bi najpoštenije da poravnaju pumpu i TU vrate spomenik. Al’ daj šta daš.

Sven
2 godine prije

Kapital ne pita stoji li tu neki spomenik. Cak ni ako se radi o spomeniku prvom covjeku koji je bio u svemiru. Mozemo zamisliti sta ce onda biti sa spomenicima obicnih ljudi za 100 godina kad su 60 godina nakon leta bacili spomenik. Ruski kozmonauti su ostali nepravedno u sjenci americkih astronauta. Bas se pitam koliko amerikanaca uopce zna za gagarina. Do relativno nedavno puno ih nije ni za teslu znalo.

Hmmm da
2 godine prije

Fool me once…

onaj najve... Dalton
2 godine prije

Stižu me sjećanja… NAPOMENA! Moj frend @Stock me u zadnje vrijeme već par puta cimnuo na sentimente, sjećanja na neka prijašnja vremena, kad recimo nije bilo kave, ulja, nafte, al’ je bilo dostojanstva, obraza, sramote… Jutro. Sjedim za stolom uz ulazna vrata na štekatu kafića mog omiljenog barmena. On je iskoristio kratki predah i sjeo za stol, s druge strane vrata. Šutimo. Više volim s njim šutiti, nego s nekim drugim razgovarati. Već će on započeti neku današnju temu. Odjednom, neko predškolsko derište, bjesni, vrišti, tuli ka’ vatrogasna sirena. Na štekatu kafića do. Razlika je samo u različitom dizajnu stolica i stolova. Odjednom, mali rukom otrese na pod sve šta je stalo na stolu ispred matere mu. Staklena pepeljara, ko zna zašto, nije pukla, nego se vrti i vrti i vrti… Majka je brzinom puža, oštro, milozvučnim glasom rekla: ”Nemoj ljubavi…” ”Ljubav”, samo što nije nazvala hrabri telefon da je… Čitaj više »

onaj najve... Dalton
2 godine prije

Ko je koga rodio, ti mene il’ ja tebe?

Kad ti mene rodiš, biće kako ti kažeš!

Kome ja govorim?

Govorio tebi, govorio zidu!

Na jedno uđe, na drugo izađe…

To je za tvoje dobro!

Pamet u glavu!

Dušu mi pojede!

Imaćeš i ti djecu!

Sve što radiš, sebi radiš.

Ja sam u tvojim godinama…

Dok si pod mojim krovom…

Zato što ja tako kažem!

Što je čovjek prema tebi bolji, ti si sve gori!

Gdje si dosad?

Znaš li ti doći kući

Šta bleneš ko tele u šarena vrata!

Jednom ćeš i glavu zaboraviti!

Pošalji ludo u vojsku, pa sjedi i plači!

Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba!

Ubiće te promaja!

Nisi se u čamcu rodio!

Pazi preko ceste!

Samo se mi čujemo u ovoj zgradi!

onaj najve... Dalton
2 godine prije

Sjetićeš se ti ovoga, ali će ti bit’ kasno!

Sjedi i uči sam, ja sam svoju školu završio!

Tvoje je samo da učiš!

Ne učiš zbog mene, učiš zbog sebe!

Šta je bilo u školi?

”Po razreda ima jedan iz matematike…”
Nije me briga za druge!

Sto puta sam ti rekla, al’ ti ne slušaš!

Jel ti treba pismena molba?!

Jel ti razumiješ hrvatski?

Uradi to kako treba il’ nemoj raditi uopće!

Pojedi sve iz tanjura!

Vi bacate, a djeca u Africi gladuju!

Kako se baš ti uvjek nađeš tamo gdje ne treba?!

Šta me briga šta je on napravio…
Ako se on baci s mosta, hoćeš i ti?

Razgovarat ćemo kad dođemo kući!

Čekaj samo da ti ćaća dođe, sve ću mu reći!

Tvrdoglav si k’o onaj tvoj otac.

Isti si ćaća.

Makni se ispred televizije, nije ti ćaća staklar!

”Dosadno mi je…”
Vuci se za uši!

Kile
2 godine prije

Hmmm onda nisi baš u toku, po americi se ruše i sklanjaju svi spomenici koji ne pašu snowflake kulturi tj.cancel kulturi, pa i u zapadnim zemljama eu se isto tako miču spomenici

Kile
2 godine prije

Seljačine su svugdje iste bile to balkanske, ruske, kineske ili američke, prođu generacija il dvije i nema više ničega, kolektivni reset, al i samo kad su u pitanju dobre stvari onda se nitko ne sjeća ničega, a govana, svjetskih ratova i lokalnih ratova se svi sjećaju pa i djeca od 3 godine, zanimljivo

BanOvan
2 godine prije

PatKolože,
još kako bu švabe imali spomenike “narodnim ‘erojima” samo ima jedan mali zajeb, uvijek su im heroji bili na pogrešnoj strani i u konačnom raspletu, uvijek, dobili po 3.14čci

Zvrk
2 godine prije

Bolje da su pitali kojeg hrvatskog ili ukrajinskog stručnjaka. Oni su dobro izučili kako efikasno uklanjati spomenike.

Max
2 godine prije

Jadno

FATIH
2 godine prije

MA JA,HEBO HEROJA.
BITAN JE PLAC ZA SELJAKA……..

nessy
2 godine prije

Pusti heb.ene spomenike. Cinjenice se znaju. Da neki idiot unisti sve Gagarinove spomenike na svijetu, on ostaje, onaj koji jeste.
Tragicno je da neke nacije (hrvati prednjace), unistavaju spomenike ljudima koji su svojim zrtvovanjem izgradili bolju buducnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI