Oksfordski istraživač, koji je pomogao SAD-u u depikseliranju Izraela u satelitskim snimkama, umro je od raka u 34. godini

satelitska slika visoke rezolucije Izraela
6 komentara

Tijekom više od dva desetljeća, američko je zakonodavstvo sprječavalo američke tvrtke u stvaranju i objavljivanju satelitskih slika visoke rezolucije Izraela. U srpnju 2020. zakonodavci su ažurirali opskurni amandman koji regulira “pikselirani Izrael,” otvarajući put detaljnim snimkama svega, od nuklearnog reaktora u Tel Avivu do aktivnosti zemlje na Zapadnoj obali.

Michael Fradley i Andrea Zerbini, par arheologa sa Sveučilišta Oxford specijalizirani za Bliski istok, bili su odgovorni za vođenje kampanje za izmjene i dopune nejasnog američkog zakona, radi razjašnja vanjasatelitskih snimaka Izraela i palestinskog teritorija.

U razgovoru s Australskom tvrtkom za odašiljanje, dr. Fradley je rekao da su on i Zerbini naletjeli na opskurni zakon, poznat kao Kyl-Bingamanov amandman, koji je usvojen zahvaljujući izraelskom lobiranju u sklopu Zakona o odobrenju nacionalne obrane iz 1997., sredinom 2010i-ih, nakon frustracije zbog nedostatka visokokvalitetnih satelitskih snimaka tog područja.

“Bili smo arheolozi. Zapravo nismo znali ništa o svemirskom zakonu“, prisjetio se Fradley, dodajući da su početkom 2017. on i njegova kolegica počeli raditi na zakonskom načinu zaobilaženja ograničenja.

Na kraju, par akademika otkrio je da Airbus, zapadnoeuropski multinacionalni zrakoplovni div, proizvodi fotografije visoke kvalitete izraelske i palestinske zemlje barem od 2012. godine, s tim da europska tvrtka nije podložna američkim zakonima.

Akademici su nastavili pritiskati Sjedinjene Države na promjenu zakona, ukazujući na reformski mehanizam unutar Kyl-Bingamanovog amandmana, koji omogućava smanjenje ograničenja, ako tvrtke izvan SAD-a prodaju vlastite satelitske snimke u rezolucijama višim od onih koje su određene zakonom.

Nakon što su od Airbusa dobili jasnije fotografije, Fradley i Zerbini objavili su 2018. godine rad u Space Policy, znanstvenom časopisu, u kojem su pozvali američke vlasti neka obrate pažnju na napredak u komercijalnoj satelitskoj tehnologiji izvan SAD-a i u skladu s tim ažuriraju politiku.

U svom su radu Fradley i Zerbini naglasili da propisi zahtijevaju “hitan pregled” i preporučili su da “američke slike moraju udovoljavati onome što je postalo međunarodnim standardom od 0,5 m.” Arheolozi su tvrdili da su ograničenja “ometala znanstveno istraživanje” i da bi njihovo uklanjanje “otvorilo pristup modernim satelitskim slikama, kao i povijesnim slikama snimljenim špijunskim satelitom, što bi omogućilo istraživačima bilježenje promjene krajolika.” Ostale potencijalne koristi vjerojatno su uključivale istraživanje i praćenje u pogledu baštine, procjene klime, itd.

U srpnju 2020. netko iz američke vlade napokon je poslušao i Kyl-Bigamanov amandman je ažuriran; njegova iznimka za Izrael i palestinska područja promijenjena je na granicu od 0,4 metra po pikselu i daljnji zahtjev da se spusti na 0,3 metra nakon Airbusa lansirao je novu generaciju satelita za snimanje.

Izraelska vojska žestoko je kritizirala američku odluku, a Amnon Harari, voditelj svemirskih programa izraelskog Ministarstva obrane, požalio se tadašnjim lokalnim medijima da izraelska strana nikad nije konzultirana zbog promjene te naglasio da će vojska “uvijek radije biti fotografirana u najnižoj mogućoj razlučivosti.”

Gorko-slatka pobjeda

Prisjećajući se trenutka kada je saznao da će se pravila mijenjati, Fradley je rekao za ABC da je to bio “stvarno sretan trenutak”, ali i onaj “ispunjen stvarnom tugom”. Doktor Zerbini, njegov partner, umro je od rijetkog oblika raka jetre 2019. godine u dobi od samo 34 godine, nakon što se razbolio krajem 2018. godine.

“Bio je jedina osoba koja je doista nekako razumjela nijanse i koliko smo toga uložili”, rekao je Fradley. “Bili smo neizmjerno ponosni na posao koji smo obavili.”

Neočekivane posljedice

Osim što su napokon otvorili Izrael i palestinske teritorije, koje će proučavati arheolozi, rad Fradleyja i Zerbinija omogućio je istražiteljima otvaranje velikih novih otkrića povezanih s izraelskim sumnjivim programom nuklearnog oružja (Izrael formalno niti potvrđuje niti poriče da posjeduje nuklearne bombe).

U veljači je neovisna skupina stručnjaka za kontrolu naoružanja koristila komercijalno dostupne slike izraelske nuklearne elektrane Dimona u visokoj rezoluciji, koja je bila snimljena od strane kineske tvrtke Space Will, kako bi pokazala da se na tom mjestu odvijaju “značajne građevinske” aktivnosti . Nekoliko dana kasnije, dodatne, jasnije slike pružene od strane Planet Labs, kalifornijske privatne tvrtke za snimanje Zemlje, potvrdile su izgradnju.

Satelitski snimci Planet Labsa ne bi bili dostupni da nije bilo rada Fradleyja i Zerbinija.

Niti bi satelitske snimke temeljile izraelske aktivnosti na Zapadnoj obali ili okupiranoj Golanskoj visoravni, poput buldožera građevina, rasta naselja i vojnih mjesta.

IZRAELsateliti
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
3 godine prije

“…vojska “uvijek radije biti fotografirana u najnižoj mogućoj razlučivosti.””

Pa, svaka vojska to želi. Ne samo izraelska.🤗

Neke stvari/područja se ne vide na Google maps…

Ali, malo mi nije jasan članak. Mislim da dobrih 10 godina Amerikanci imaju neke tehnike za povećavanje razlučivosti satelitskih snimaka…
+ što FBI ima i nešto svoje.

Max
3 godine prije

Da nije možda poloniji 211? Inače reaktor je u Dimon a ne u Tel Avivu.

mario
3 godine prije

Zločinci ubijaju tko im stane na put

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI