fbpx

Opasno buđenje Varšave – Susjede silom podsjeća na ”sve povijesne poljske zemlje”

poland-flag

Iako naizgled beznačajan povod, izgled stranica novih poljskih putovnica je doveo do diplomatskog spora Poljske s Litvom i Ukrajinom.

”Napad” na Litvu

U odnosima između Poljske i Litve je došlo do pogoršanja, a ono je povezano s pomalo neočekivanom temom oko izgleda nove poljske putovnice.

Ministar vanjskih poslova Litve je izrazio ogorčenje zbog namjere Poljske da na novim poljskim putovnicama iskoristi sliku ”Svetih vrata”, znamenitosti u Vilniusu. Varšava tvrdi da na to ima pravo, jer je ikona Bogorodice na ovim vratima vjerojatno najveće nacionalno svetište Poljaka. No, namjere Poljske za mnoge imaju drugačiji prizvuk.

Ikona Bogorodice
FOTO: Ikona Bogorodice, Vilnius, Litva

Ministar vanjskih poslova Litve, Linas Linkevičius, rekao je kako Poljska novim dokumentima ne bi trebala koristiti slike ”Svetih vrata” Vilniusa. Ministar je objasnio kako nije uobičajeno koristiti slike drugih zemalja, pogotovo ako su u pitanju različita tumačenja zajedničkih stranica povijesti”.

Ovakva akacija Varšave je izazvala gnjev među stanovništvom Litve, obzirom da je Vilnius znatan dio svoje povijesti u različitim oblicima bio dio Poljske, a trenutna pripadnost grada je određena 1939. po volji Sovjetskog Saveza i osobno Josifa Visarionoviča Staljina.

Ako Varšava provede svoje planove oko izgleda nove putovnice, Poljaci će na putu po svijetu podsjećati da je glavni grad Litve u svojoj dugoj povijesti zapravo bio poljski grad.

Slična je situacija i s korištenjem slike ”Svetih vrata” u Vilniusu u novi poljskim putovnicama. Ako izuzmemo kontekst poljskog nacionalnog svetišta, ovo je jasan podsjetnik na težnje Varšave i otvoreno pokazivanje velikih ambicija.

U takvim okolnostima nije čudo s kolikom pažnjom prosvjeduje ministar vanjskih poslova Litve. Vilnius je u situaciji kao dobri dječak koji zbog nasilnika iz susjedstva ne smije izaći iz kuće.

Slučaj Ukrajina

Što je najgore, da Poljaci misle ozbiljno i da nije riječ samo o nacionalnom svetištu, govori i drugi izbor i korištenje u novim putovnicama sliku kapele u Lavovu. Dakle, Varšava u novim putovnicama želi pokazati sve ”poljske povijesne zemlje”.

Naime, osim simbola Vilniusa, poljske vlasti na stranicama novih putovnica namjeravaju staviti i sliku poznate okrugle kapele koja se nalazi u ukrajinskom gradu Lavovu. U Kijevu su snažno prosvjedovali i izjavili kako oni to  smatraju neprijateljskim činom, koji bi mogao utjecati na razvoj suradnje između dviju zemalja.

Zašto je Varšavu toliko zanima ukrajinska kapela, ako već nije slučaj da je riječ o svetištu i mjestu hodočašća za Poljake?

”Veleposlaniku Republike Poljske u Ukrajini, Janu Piekłu, predana je notu kojom se izražava oštar prosvjed o namjerama Ministarstva unutarnjih poslova i vlade Poljske da na stranicama novih putovnica Poljske stavi sliku kapele koja se nalazi na teritoriju poljskog vojnog groblja na groblju Lijčakiv u Lavovu”, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva iz Kijeva.

Kapela na groblju Lijčakiv u Lavovu je na mjestu gdje su pokopani Poljaci koji su sudjelovali u borbama protiv Zapadne Ukrajinske Narodne Republike od 1918. do 1920. i dio je ”Memorijalnog kompleksa Orlat”, koji nosi ime po članovima poljske organizacije koja se aktivno borila protiv Ukrajinaca tijekom bitke za Lavov 1918.

Orlat
FOTO: memorijalni kompleks Orlat, Lavov, Ukrajina

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova je rekao da će takvu akciju smatrati neprijateljskim korakom, koji će se nepovoljno odraziti na razvoj poljsko-ukrajinskog strateškog partnerstva.

Paralela s Litvom

Kao i Vilnius, Lavov je do 1939. bio dio Poljske, a onda ga je Ukrajina ”na poklon” dobila od Staljina. Najveći dio urbane populacije su činili Poljaci, dok su Ukrajinci uglavnom živjeli na selu.

Lavov, koja je stoljećima pripadao Austro-Ugarskoj, postao je poljski tijekom procesa koji su se u istočnoj Europi događali nakon Prvog svjetskog rata.  1918. ukrajinska populacija Galicije proglašava  Zapadnu Ukrajinsku Narodnu Republiku sa središtem u Lavovu (ZUNR).

No, mladu republiku nije priznala Poljska. Između Ukrajinaca i Poljaka je izbio rat, a cijeli teritorij ZUNR je na kraju bio okupiran od strane poljskih vojnika. Ovaj događaji je postao temelj za izgradnju ”Memorijalnog kompleksa Orlat” u Lavovu.

Danas veći dio istomišljenika poljskih nacionalista i dalje Lavov i nekoliko drugih gradova u zapadnoj Ukrajini i Bjelorusiji doživljavaju kao dio istočnih pokrajina međuratne Poljske.

Spomenik je bio demontiran za vrijeme sovjetske ere, a ponovno je izgrađen kada je Ukrajina stekla neovisnost 1991. godine. Proces obnove je u više navrata naišao na protivljenje ukrajinske javnosti, čije se sjećanje da taj povijesni period ne podudara s onima kako na njega gledaju u Poljskoj.

Na primjer, dio slike uz spomenik je i Szczerbiec, krunidbeni mač, kojim je, prema legendi, bio naoružan kralj Poljske tijekom napada na Lavov. Dakle, simbolika je više nego jasna. Nakon dugog kašnjenja, spomenik je otvoren tek 2005. godine.

Szczerbiec
FOTO: Krunidbeni mač „Szczerbiec“

Sukobi između Ukrajine i Poljske oko povijesne memorije se često događaju, iako Varšava često daje potporu Kievu na međunarodnoj sceni. No, često upozori svog partnera na ne baš svijetle primjere iz novije ukrajinske povijesti.

Početkom srpnja je rekao je ministar vanjskih poslova Poljske Witold Waszczykowski u intervjuu za poljske medije rekao kako je za Varšavu neprihvatljivo slavljenje ukrajinskih nacionalista i kolaboracionista.

”Naša poruka je vrlo jasna. Sa Stepanom Banderom nećete ući u Europu. Nećemo ponoviti greške iz ’90-ih, kad smo prešutjeli neke problemi u odnosima s Njemačkom i Litvom. Mislim na status poljske manjine u tim zemljama. Već imamo takvo iskustvo i čvrsto zahtijevamo da Ukrajina riješi te predmete, prije nego Kijevu bude na vratima za članstvo u Europi”, rekao je poljski ministar Waszczykowski.

Problem ukrajinskog nacionalizma je vrlo bolan za Poljake, prije svega zbog činjenica da Ukrajina ništa nije poduzela u rješavanju problema vezanih uz masakr u Volinu, masovnom ubojstvu poljskih civila 1943. godine koje su počinili pripadnici Ukrajinske ustaničke vojske, njemačkih kolaboracionista za vrijeme Drugog svjetskog rata, čije vođe ukrajinska strana smatra herojima, dok ih poljska historiografija smatra ratnim zločincima.

Povremeno neprijateljstva na temelju različitog tumačenja povijesti poprimaju teže oblike. Nedavno je razlog za skandal bio je napad na poljski konzulat u Lucku, kada je na zgradu konzulata nepoznata osoba ispalila hitac iz bacača granata. Počinitelji sve do danas nisu pronađeni.

U siječnju ove godine su u poljskom Ryashevu pretučeni ukrajinski studenti koji su inzistirali da je Lavov uvijek bio, jest i bit će ukrajinski.

U svibnju je skupina Poljaka u gradu Nowa Huta sa štapovima s čavlima pretukla ukrajinskog tinejdžera samo zbog njegove nacionalnosti.

U Poljskoj su česti napadi na spomen-obilježja Ukrajinske ustaničke vojske (UPA), koja su postavili članovi ukrajinskih nacionalističkih organizacija. U svibnju 2016. godine su u poljskom selu Pikulichi lokalni nacionalisti zamijenio natpis na spomeniku UPA borcima svojim tekstom, na kojem je pisalo: ”Na ovom mjestu su pokopani Banderini razbojnici, brutalni krvnici i mučitelji nedužnih poljskih žena i djece.”

U travnju ove godine je u poljskom selu Grushevichi potpuno demontiran spomenik ”Organizaciji ukrajinskih nacionalista – Ukrajinskoj ustaničkoj vojsci (OUN-UPA)”.

Sada Varšava dolijeva ulje na vatru u napetim odnosima s najvjernijim saveznicima, Litvom i Ukrajinom. I u prvom i drugom slučaju je simbolika oko novog izgleda poljskih putovnica više nego jasna. Poljska se probudila i želi podsjetiti na staru slavu i čiji je teritorij bio Vilnius i velika područja zapadne Ukrajine.

Ako sve ostane na simboličnoj razini,  ovakvi sporovi nisu ništa neobično. Možda je najpoznatiji korištenje slike planine Ararat na državnim dokumentima Armenije, iako se ova planina nalazi na teritoriju Turske.

Ankara je dugo negodovala zbog ove situacije, a čak se obratila i međunarodnim institucijama da se to promijeni. Poznati je anegdota kada je jedan sovjetski diplomat uzvratio ”kako Turska na zastavi koristi polumjesec, koji se također nalazi na teritoriju Turske”.

Drugi primjer je spor između Makedonije i Grčke u kojem Atena tvrdi kako bivša jugoslavenska republika koristi ime povijesne grčke pokrajine i to smatra uzurpacijom.

Što se tiče Poljske, ”Sveta vrata” u Vilniusu imaju u ikonu Bogorodice, koju tamo duboko štuju i katolici i pravoslavni, a za Poljake je gotovo glavno nacionalno svetište. Prema tome, razumljiva je želja Poljske da sliku vrata s ikonom iskoristi na novim putovnicama.

Druga stvar je što za Varšavu u cijeloj priči oko ove situacije to i nije jedini razlog, a upravo to je ono zbog čega su zabrinuti u Vilniusu i Kijevu.

Posljednjih tjedana su ove napetosti bile obilježene otvoreno agresivnim djelovanjem poljskih vlasti, koje kao da su odlučili podsjetiti svijet na svoje ambicije za vraćanje ”stare slave i moći”.

Pođimo redom. Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz je rekao da Njemačka treba platiti ratnu odštetu  njegovoj zemlji za materijalnu štetu i zločine protiv poljskog naroda iz vremena Drugog svjetskog rata. Potom se Varšava aktivno suprotstavila EU i Njemačkoj oko planova izgradnje plinovoda ”Sjeverni tok 2”.

Odnosi Varšave i Bruxellesa su se pogoršali do te mjere da je Europska unija pokrenula protiv Poljske postupak uvođenja sankcija, ali se čini da Varšavu to ne zanima i čak je poručila da će poljski zakonodavci razmotriti izlazak iz EU. Tu je i spor s EU zbog sječe Bjeloviječke prašume, zbog čega je EU od Varšave tražila da plati kaznu od 2.5 milijardi eura.

Na kraju imamo ”šlag na torti”, kada je Varšava Washingtonu u ugovoru za kupnju raketnih obrambenih sustava Patriot postavila uvjete za prijenos tehnologije ili od posla neće biti ništa.

Niti jedan drugi američki satelit si nije priuštio takvu ”drskost”, posebno ne u tako osjetljivom pitanju za Sjedinjene Američke Države.

Ali Poljska kao da zaboravlja da su slična ponašanja poljskih vlasti u povijesti više puta završila tužno, no isto tako je poznato da poljski duh i ambicije imaju svoju čar, posebno kada su usmjereni protiv drugih.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
34 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Arkaj
Gost
Arkaj
4 godine prije

Problem poljske nije nacionalizam, i drugi ga imaju u istoj ili još većoj mjeri, nego prokletstvo geografskog položaja između dvaju evropskih divova – Njemačke i Rusije. Odveć veliki da se nekom od njih posve priklone a preveć mali za ambicije koje imaju često su gadno stradali. I sad su na… Pročitaj više »

Hari
Gost
Hari
4 godine prije
Reply to  Arkaj

Polozaj Poljske i blizina divova je mozda nezgodna na prvi pogled, no to samo znaci da ne mogu igrati na istu kartu kao divovi (snaga), ako se misle odrzati (samostalnost). Rjesenja ima mnogo, a ono koje odaberu pokazat ce mudrost poljskog vodstva (a onda i naroda zbog odabira takvog vodstva).… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Hari

HARI, od kraj 18-tog stoljeća Varšava je bila dio Ruske Imperije. I izgradi tako ruska carska vlast usred Varšave pravoslavnu crkvu….Čim se Poljska opet uspostavila 1918 godine, na razvalinama njemačke i ruske carevine i austro-ugarske carevine, nakon 123 godine nepostojanja, nova poljska vlast srušila je tu pravoslavnu crkvu u roku… Pročitaj više »

Hari
Gost
Hari
4 godine prije
Reply to  zlatan

zlatane, samo potvrdjujes sto sam vec rekao, pa cu ponoviti: “Rjesenja ima mnogo, a ono koje odaberu pokazat ce mudrost poljskog vodstva (a onda i naroda zbog odabira takvog vodstva)”. To onda vrijedi i u slucaju tvog primjera sa crkvom (crkvama). Istina ima vise aspekata, no ona je i dalje… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Arkaj

ARKAJ, daj pogledaj zemljopisnu kartu, i dokaži mi gdje to graniče današnja Poljska i današnja Rusija? Ok, ne računam enklavu Kalinjingrad. I Arkaju, malo čitaj o povijesti, nije povijest počela niti 1918 niti 1939 godine. Pročitaj o vremenu kasnog srednjeg vijeka, kada je Poljska bila velika sila usred Evrope. I… Pročitaj više »

unx
Gost
unx
4 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatan, slažem se u potpunosti. Volio bih također nadodati kako prva jaka njemačka država (Prusko kraljevstvo ako izuzmemo habsburšku Austriju) je počela jačati tek krajem 18. stoljeća. Tek tad su uslijedile podjele poljskog teritorija između Austrije, Prusije i Rusije. A šta je bilo prije toga? Nekoliko stoljeća postojanosti predimenzioniranog poljskog… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  unx

UNX, Rusko Carstvo postoji još od cara Ivana Groznog, a početkom 18-tog stoljeća, za vrijeme vladavine Petra Velikog, postaje imperij. Više od carevine.

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  zlatan

UNX, a njemačko ujedinjenje je bio dug proces…..formalno je započeo nakon poraza Napoleona. Godine 1815, a završio nakon prusko-francuskog rata 1870/71. Naime, najveća njemačka zemlja, Prusland i njen kancelar Bismarck, bili su glavni faktor pri ujedinjenju Njemačke 1871 godine

unx
Gost
unx
4 godine prije
Reply to  zlatan

zlatan, zar postoji razlika između carevine i imperija? Možete li to pojasniti? Da li je razlika u površini? Kada jedna “carevina” postaje “imperij”? Za Njemačku i ne tvrdim drugačije. Vjerovatno sam govorio malo nepovezano, pa ste me pogrešno razumjeli. Nevezano za proces njemačkog ujedinjenja, prva prava prijetnja po Poljsku iz… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  unx

UNX, moguće je da je imperij nešto više od carevine, ili kraljevine, recimo tako. Istina je i to, da za Poljsku nije bilo ozbiljne prijetnje sve do jačanja Kraljevine Pruske. Mene jako ljuti kada i obrazovani ljudi ili mediji cvile nad zlom sudbinom Poljske, a ne znaju ili NE ŽELE… Pročitaj više »

unx
Gost
unx
4 godine prije
Reply to  zlatan

zlatan, i mene muči ta ista stvar. Problem je što mnogi ljudi iz te kategorije smatraju, kako je Poljska ono što oni osjećaju prema njoj a ne ono što ona zapravo jest. Stvarnost nikada nije crno-bijela. Tako npr. Džingis Kan je tolerirao religije u zemljama koje je pokorio. Bio je… Pročitaj više »

Hari
Gost
Hari
4 godine prije
Reply to  unx

unx, oplakivanje je nacin rjesavanja problema vezanosti za prosle dogadjaje ili osobe iz proslosti, nacin pozdravljanja s njima i faza u prihvacanju njihove sudbine, onog sto im se dogodilo u zivotu. Nasi stvarni problemi vuku korijene daleko u proslost, iz razvoja dogadjaja u proslosti, ali su istovremeno i posve osobni,… Pročitaj više »

Japaja
Gost
Japaja
4 godine prije

Nekada je Poljska bila puno veća i puno jača od Njemačke. Bila je od Baltika do Crnog Mors. Samo ju je nesloga i svađa u Sejmu oslabila i omogućila njeno rastakanje.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
4 godine prije
Reply to  Japaja

Koliko je bila jaka pozntao je i Rusima kad su po Rusiji palili i zarili sve do Moskve. I tu polomili zube kao hico i Napoleon. Kao pop obicaju u ime krsta. Ja- pa- ja Poljaci su se odmetnuli od pravoslavlja i od tad tece potok krvi po nasipm zemljama… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Svjatislav 989

SVJATISLAVE, sinko, a kada su se to Poljaci odmetnuli od pravoslavlja? Šta je to uopće pravoslavlje, daj molim te? Je li ta brojka 989, simbolika? Te godine Kijevskaja Rusj, prihvaća kršćanstvo, je li tako? I baciše onaj drveni kip ne znam sada kojeg slavenskog boga, sa onog brežuljka u Kijivu… Pročitaj više »

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
4 godine prije
Reply to  zlatan

Koliko gluposti za malo vremena i kome Vi to sinko ?? Poljaci su Rusiju ucrnili sa macem i ognjem preko vatikana da se prihvate katolicanstva..Koje bio Svjatislav pronjuskaj sam i loje godine. Srbi i Hrvati su bili braca i nije bolilo uvo ko je latin, ko je pravoslavac dok se… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Svjatislav 989

SVJATISLAVE989, a da se mi vratimo svi zajedno našim izvornim savenskim korijenima? Bilo bi nam možda, kažem možda, daleko bolje….. Utopija s moje strane, utopija. Ali pogledajte na youtubeu rusku pjevačicu Veleslavu. Njene pjesme su u slavu staroslavenstva. Nije jedina, ima još grupa u Rusiji, koliko čujem i Bjelorusiji, Ukrajini… Pročitaj više »

Filip
Gost
Filip
4 godine prije

Američki saveznici bolje rececno vazali se košu

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
4 godine prije

Čim su se malo digli,iskočile su njihove višestoljetne frustracije i ambicije. Veliki susjedi su ih kidali i gušili,pa pate za srednjevjekovnim vremenima,kad su kontrolirali prostor od Baltika do Crnog mora.Ne vole Ruse,al se opiru i EU,koja ih počela gušit,ko i njihovi susjedi kroz povijest.

suljaga
Gost
suljaga
4 godine prije

rusija im je krv isisala, a EU im je dala i posao i hljeb. ne valja gristi ruku koja te hrani.

Steve
Gost
Steve
4 godine prije
Reply to  suljaga

Jadni su ti ti kojima EU to da…i kad su oni nekome nešto dali, samo uzimali…

Bobi
Gost
Bobi
4 godine prije

I onda nama govore da smo zaostali sa ustasama i partizanima. Pa ovi su jos goriji

shumadinac
Gost
shumadinac
4 godine prije

“Ma gde su ti vanzemaljci – i njih ćemo da sredimo ako treba”

Borac2
Gost
Borac2
4 godine prije

Krivi su oni kojima danas uz europski novac ruse spomenike po ukrajini i mjenjaju imena gradova/ulica. Oni su postigli da je Ukrajina nakon 2SR postala ogromna zemlja iz kijevskog pasaluka. Da su dobili Lavov, Rumunjske i madjarske pokrajine, donbass. A sada se gladne macke razbijaju tko ce tkoga.

EU dismr
Gost
EU dismr
4 godine prije

Kome odgovara frka i nestabilnost u neposrednoj blizini Rusije ? (Pitanje za 1 dolar)

posmatrac
Gost
posmatrac
4 godine prije
Reply to  EU dismr

Da li je u pitanju Kina, ili Brazil mozda? 🙂

EU dismr
Gost
EU dismr
4 godine prije
Reply to  posmatrac

ha ha, vruće vruće ….

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
4 godine prije
Reply to  EU dismr

Vijerujem da je to velesila vojna CG, cim udaraju sakcije Rusiji.
Imaju vise drvenih brodica od Rusije 100%, i tresu se Rusi na samo to ime jedne nase susijeedne zemlje vojno i ekonomski jace od bacuska 🙂
Daj dolar :p

Sila nebeska
Gost
Sila nebeska
4 godine prije

Koliko seru ovi poljaci nesumnjivo je i da poljski WC Spada u povjesne poljske zemlje

eIt
Gost
eIt
4 godine prije

Ova reportaza ili ova tema, sto je obradio gospodin Babich spada u geopolitiku a 90% ostaloga po hr. medijima je politikanstvo. Gledajuci iz ruske perspektive, ponasanje Poljske je pozitivno i Rusija ga treba podrzati, oni cak mogu i postati saveznici. U politici je sve mogucno i odvija se velikom brzinom.… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
4 godine prije

Eto prilike da i NATO bude “mirotvorac” . Mora biti pomiritelj svojih dupelizaca .

Ivan5
Gost
Ivan5
4 godine prije

01 kolovoza je prevalio americki podpredsjednik Mike Pence preko 10 000 km da bi dosao u Gruziju. S kojom svrhom? Jucer je Putin dosao iz Rusije u Abhaziju, dakle preko “granice”. Danas je glasnogovornik NATO pakta izjavio da je Rusija morala najprije govoriti s Tbilisom prije nego sto Putin dodje… Pročitaj više »

ivan
Gost
ivan
4 godine prije

poljski mitomani ponovo u sedlu rusija nije trebala stati na krimu

Miki
Gost
Miki
4 godine prije

A zašto bi se Poljaci dodvoravali nekomu? Zašto bi svi trpeli nemačku hegemoniju?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik