OPEC+ produžava smanjenje proizvodnje nafte

opec
10 komentara

Grupa velikih zemalja proizvođača nafte OPEC+, predvođena Rusijom i Saudijskom Arabijom, složila se da produbi smanjenje proizvodnje na oko 2,2 miliona barela dnevno (bpd) na sastanku u četvrtak, navodi se u saopštenju delegata.

Grupa, koja čini više od 40% globalne proizvodnje sirove nafte, sastala se kako bi razgovarala o proizvodnji u narednoj godini usred zabrinutosti da se tržište suočava s potencijalnim suficitom nakon što je ranije smanjenje proizvodnje trebalo završiti sljedećeg mjeseca.

Novi plan uključuje produženje prethodnih 1 milion barela dnevno koje je smanjila Saudijska Arabija i rusko smanjenje od 300.000 barela dnevno. Osim toga, Rusija će smanjiti izvoz rafiniranih proizvoda za 200.000 bpd, dok će preostalih 700.000 bpd rezova biti podijeljeno među ostalim članicama. UAE planiraju smanjiti proizvodnju za 163.000 barela dnevno, dok će Irak smanjiti dodatnih 220.000 barela dnevno.

Proizvođači sirove nafte su rekli da planiraju postepeno smanjivanje smanjenja nakon prvog kvartala 2024. ako tržišni uslovi budu povoljni.

Članice OPEC+ poduzele su niz koraka koje su započele još krajem 2022. kako bi podržale cijene sirove nafte i pomogle stabilizaciji globalnog tržišta nafte, koje je imalo nestabilnu godinu zbog sankcija protiv najvećeg proizvođača nafte Rusije, a nedavno i rata između Izraela i Hamasa .

Cijene nafte su nakratko porasle na vijestima o odluci OPEC+, ali su kasnije u toku dana pale i proširile gubitke rano u petak. Globalni referentni fjučers nafte Brent za februar trgovao se nešto iznad 80 dolara po barelu od 09:00 GMT, dok je američka referentna vrijednost WTI bila oko 76 dolara po barelu.

Stručnjaci kažu da je odluka grupe bila ispod očekivanja tržišta, koja su naginjala dugotrajnijem i službenom nedobrovoljnom smanjenju.

NaftaOPECrusijasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

To će povećati cijenu.

petar
4 mjeseci prije

“To će povećati cijenu.” I dobre vlade ce postati nepopularne zbog rasta cena”

boro
4 mjeseci prije

rusi glume žrtvu a obični su govnojedi zajedno sa arapskim svijetom i amerima….isto je to meće koje jadi poštene ljude

boro
4 mjeseci prije

neka mi oproste pošteni ljudi iz sva tri s ijet

boro
4 mjeseci prije

i ono…jebem vam mamu zbog falširanja riječi…želite me predstaviti kao bolesnika

boro
4 mjeseci prije

poštena firma…logično.hr hahahahahah smeće

boro
4 mjeseci prije

pričekajte validizaciju….firma bez cenzure…hrpa govnojeda

Mane
4 mjeseci prije

Ocekivano.saudi Arabije zemlja koja misli na svoju budućnost i opstanak u 21 veku.kome nije jasno sta se u stvari desava i koji je nivo promjena i posledica u pitanju taj Nece preziveti.definitivno je kraj svetu na koji smo navikli posljednjih sto godina snaga države u 21 beku Ce se računati na osnovu proizvodnje a ne kao do sada na osnovu potrošnje.petrodolarski sistem je završen.povratka na staro vise nema.tesko onim koji nemaju ili ne mogu da dodju ili ne mogu da sačuvaju u svom vlasništvu energente

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI