fbpx

Oporba Venezuele traži naklonost vojske i kanal za novac iz Sjedinjenih Država

Potpora-Nicolas-Maduro

Ovaj tjedan svijet i većina ljudi u Venezueli su bili iznenađeni pojavom predsjednika Narodne skupštine Juan Guaidóa, zastupnika stranke Voluntad Popular, koji se proglasio privremenim predsjednikom Venezuele. Kao i sve u životu, ako nešto novo može izniknuti silom, mora se roditi zdravo, a korak koji je Guaidó učinio je najgori u novijoj povijesti zemlje. Osim toga, ova akcija koja neće proći bez posljedica koje će u bilo kojem razvoju situacije donijeti još više beznađa za milijune Venezuelanaca, kojima je dosta i toga što se radi njihovoj zemlji, alii osjećaja da su od strane vodstva ostavljeni kao siročad.

Jučer kasno je predsjednik Nacionalne ustavotvorne skupštine objavio snimke nadzornih kamera i audio zapis kojim je dokazao da je prije uličnog prevrata Juan Guaidó došao na pregovore s njim u jednom od hotela u Caracasu, ali je Diosdado Cabello odbio njegove prijedloge i tražio da se spor vlade i oporbe riješi poštujući ustav i institucije. Time je zadao politički udarac Guaidóu, koji je insistirao da nikada nije pregovarao s Cabellom.

Nakon ponovne podrške Washingtona, jučer je Juan Guaidó ponovno pozvao vojsku da ga podrži, ali nije naišao na pozitivan odgovor.

Pozvao je časnike i vojnike da se distanciraju od vlade Nicolasa Madura, kojega je nazvao uzurpatorom. Cilj je unijeti nezadovoljstvu u redovima vojske i da dijelovi oružanih snaga stanu na stranu opozicije.

“Vidjet ćemo što oružane snage kažu kad vide da im taj uzurpator ne može čak platiti račune. Želim inzistirati na pozivu obiteljima vojnika i na njih same. Braćo, vrijeme je da budemo na strani ustava  poštujemo narod Venezuele”, rekao je jučer Juan Guaidó.

“Imat će važan test u sljedećih nekoliko dana, prvo sa svojim obiteljima i, naravno, pred Bogom, ali i svima onima koji su gladni i nemaju lijekove”, rekao je oporbeni čelnik i kazao kako bi se vojska mogla pridružiti opoziciji kada shvati da ekonomska kriza s kojom se suočavaju djelo Madurove uprave.

Kada su ga izravno upitali hoće li tražiti neposluh od visokih i srednjih zapovjednika vojnog vodstva, Guaidó je rekao: “Vojne udare vojska provodi kada ne postoji ustav, a mi tražimo suprotno i da se pridržavaju ustava i konstituiraju vlast”.

Guaidó je također istaknuo tri ključna zahtjeva prevratničkog pokreta, a oni su isti kao u svim “obojenim” i oružanim revolucijama:

  1. Prestanak uzurpacije.
  2. Tranzicijska vlada.
  3. Slobodni izbori.

Juan Guaidó je pozdravio potporu Sjedinjenih Država, Kanade i nekoliko zemalja Latinske Amerike i Europe koji su da priznali za “vršitelja dužnosti predsjednika”.

“Rekli smo, samo kad imamo međunarodnu potporu, mi ćemo poduzeti taj korak”, kazao je Guaidó prije nego što je imenovao popis zemalja koje su mu izrazile potporu, uključujući SAD i neke zemlje Europske unije.

Na prijedlog Meksika i Urugvaja da posreduju u dijalogu između vlade Venezuele i oporbe, Guaidó je ponudu odbio i ostavio je “otvorena vrata za raspravu o tri navedena cilja u slučaju mogućeg pregovaračkog stola”.

Također je obećao da će oporba nastaviti s prosvjedima narednih dana.

Guaidó je također prizvao “izvornu vlast” i pozvao sve oporbene zastupnike da promiču akcijski plan uvjeravanja vojske da podrži njihov cilj.

Izjavio je da američko veleposlanstvo u Venezueli neće zatvoriti svoja vrata i optužio Madurovu vladu da je ostavila tisuće Venezuelaca koji u Sjedinjenim Državama ovise o konzularnim procedurama. Podsjetimo, Maduro je naredio zatvaranje svih konzularnih ureda Venezuele u Sjedinjenim Državama zbog američke potpore Guaidóu.

Odbio je optužbe vlade Nicolása Madura i definiciju situacije kao državnog udara koji je protiv Venezuele orkestriran iz inozemstva.

“Bio bi državni udar ako bi me odveli u zatvor”, rekao je Guaidó.

Associated Press: Smjena Madura je isplanirana u inozemstvu

Prije uličnog prevrata ranije ovog tjedna je Juan Guaidó tajno putovao u SAD, Kolumbiju i Brazil kako bi razgovarao o strategiji oporbe u borbi protiv Madurove vlade, tvrde izvori koje je kontaktirala agencija Associated Press.

Koalicija sedam latinoameričkih zemalja, koja je zajedno s Washingtonom odmah priznala Juana Guaidóa kao privremenog predsjednika Venezuele, konsolidirana je tijekom nekoliko tjedana tajnih dijaloga koji su uključivali šifrirane poruke i tajna putovanja lidera oporbe u inozemstvo, otkriva AP, pozivajući se na nekoliko izvora uključenih u ove pregovore.

Prema riječima Antonia Ledezme, bivšeg gradonačelnika i bjegunca iz Venecuele, Guaidó je tajno putovao sredinom prosinca u SAD, Kolumbiju i Brazil kako bi dogovorio strategiju oporbe za organiziranje masovnih demonstracija koje su se trebale podudarati s predsjedničkom inauguracijom Nicolása Madura 10. siječnja. Kako ne bi privukao pozornost imigracijskih službenika, zastupnik je Venezuelu napustio kopnenim putem kroz Kolumbiju, potvrdio je još jedan anonimni opozicijski lider.

Izvori ističu da izgradnja konsenzusa između fragmentirane venecuelanske protuvladine koalicije nije bila laka zadaća. Opozicijski lider koji je govorio za AP je rekao da su, između ostalog, korištene duge sesije šifriranih tekstualnih poruka, dok je anonimni američki dužnosnik dodao da su korišteni i posrednici za slanje poruka oporbeno vođi Leopoldu Lópezu, političkom mentoru Juana Guaidóa.

Sa svoje strane, jedan latinoamerički diplomat iz Grupe Lima je naveo da, iako je tijekom sastanka u Bogoti Guaidó otkrio svoj plan da se proglasiti privremenim predsjednikom tijekom demonstracija 23. siječnja, suspenzija je trajala sve do sat vremena prije njegovog polaganja zakletve na ulicama Caracasa.

“Trump osobno je pokrenuo mnogo toga”

Izvori za  AP također tvrde da je potpora Trumpove administracije bila ključna u odluci mnogih latinoameričkih zemalja da se izravno suprotstave vladi Venezuele.

Stoga je odlučujući trenutak bila izjava američkog predsjednika u kolovozu 2017. godine, kada za Venezuelu nije isključio vojnu opciju. Sljedećih tjedana je stanar Bijele kuće oštro kritizirao Madura u svom govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, a ispitivao je svoje savjetnike i neke vođe Latinske Amerike o eventualnoj vojnoj invaziji na latinoameričku zemlju.

“Čelnici regije su tada uvjereni da je Trump, za razliku od prethodnih američkih vlada, bio voljan djelovati”, izjavio je Fernando Cutz, viši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame i Trumpa.

“Trump je osobno pokrenuo mnogo toga. Otkako je preuzeo dužnost, detaljno je u svakom razgovoru koje je imao s čelnicima Latinske Amerike spominjao Venezuelu”, rekao je Cutz.

“Dana 4. siječnja, dan prije Guaidó preuzeo predsjedanje Narodnom skupštinom, ministri vanjskih poslova iz trinaest zemalja Grupe Lima su rekli da neće priznati novi mandat Madura, što Bijeloj kući nije ostavilo drugog izbora”, izjavio je za američku agencije bivši američki dužnosnik i član Kongresa koji je bio u bliskom kontaktu s Vijećem za nacionalnu sigurnost.

Još jedan ključni igrač bila je Kanada, čija je ministrica Chrystia Freeland razgovarala s Guaidóm noć prije Madurove prisege i  rekla mu da će mu ponuditi potporu svoje vlade ako se suprotstavi Maduru, rekao je jedan kanadski dužnosnik, prenosi AP i dodaje da su ostale zemlje koje su bile vrlo aktivne u procesu samoproglašenja Juana Guaidóa za predsjednika bile Peru, Brazil i Kolumbija.

SAD kao “humanitarnu pomoć” nudi novac kojeg Venezueli otima sankcijama

Kao što  smo jučer naveli, američki državni tajnik Mike Pompeo je oporbi ponudio 20 milijuna dolara pomoći, što je tisućiti dio iznosa kojeg je Venezuela prošle godine izgubila zbog jednostranih američkih sankcija.

Washington je spreman Venezueli pružiti “humanitarnu pomoć” u iznosu većem od 20 milijuna dolara, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom zasjedanja Organizacije američkih država (OAS), tijela pod kontrolom Washingtona, koje formalno okuplja “sve zemlje” Sjeverne i Južne Amerike.

Obavijest je pozdravio Juan Guaidó, samoproglašeni “predsjednik” te zemlje, koji smatra da je time počeo proces s “konkretnim rezultatima” za latinoameričku zemlju.

Financijska pomoć je odobrena usred jednostranih kaznenih mjera koje Sjedinjene Države provode protiv Venezuele. Vlasti u Caracasu su rekle da ih trenutna blokada Washingtona sprečava pristupu međunarodnim kreditima, raspolaganju financijske imovine i kupnji lijekova i hrane za stanovništvo.

Iz tog razloga su za međunarodnog analitičara Luisa Quintanu odobreni resursi dio su “provokacije” Bijele kuće s ciljem da se “proizvede unutarnji raskol u zemlji”. Prema njegovom mišljenju, to je također dio plana u tijeku da se svrgne ustavna vlada Nicolása Madura.

Quintana se prisjeća drugih vremena, kada su SAD nudile milijune dolara kako bi “pomogle” Venezueli, ali ti resursi nikada nisu stigli u zemlju.

Venezuela je taj iznos izgubila samo u deviznom poslovanju

20 milijuna dolara koje je Pompeo ponudio su ekvivalent iznosa kojeg je Venezuela od srpnja 2017. do srpnja 2018. godine izgubila u zamjenskim komisijama za kupnju lijekova, koje su proizvod jednostranih prisilnih mjera, koje Washington naziva “sankcijama”.

Prema riječima izvršnog tajnika Nacionalnog vijeća za ljudska prava Venezuele Larrya Devoa, resursi se gube zbog nemogućnosti kupnje u dolarima, što je dio sankcija koje je Washington nametnuo protiv Caracasa. Naravno, to je prije svega posljedica međunarodnog sustava naplate u američkim dolarima, koji još uvijek učinkovito može blokirati sredstva suverenih država ili ih prisiliti na alternativne mehanizme za čiju je uspostavu potrebno vrijeme i inozemni saveznici.

Nakon nametanja kaznenih sankcija je Venezuela prisiljena poslovati u drugim valutama, a provizije kod tih transakcija kupnju lijekova čine znatno skupljom, posebice za zemlju koja proživljava tešku gospodarsku situaciju.

Larry Devoe je za latinoameričko izdanje RT-a izjavio da 20 milijuna dolara izgubljenih u provizijama za devizne operacije odgovara iznosu kojeg Venezuela godišnje ulaže u kupnju lijekova potrebnih kako bi se osiguralo liječenje više od 60 000 HIV pozitivnih pacijenata, kao i za cjepiva za djecu i adolescente.

No, osim visokih naknada za transfere koje Venezuela mora platiti zbog sankcija koje je zemlji nametnuo Washington, latinoamerička zemlja je  2018. godine izgubila najmanje 20 milijardi dolara, izjavio je predsjednik Nicolás Maduro početkom siječnja ove godine.

Tome treba dodati 1,45 milijardi dolara koje je Venezueli zadržao Euroclear, međunarodni sustav naknade i likvidacije financijske imovine koji ispunjava sankcije Trumpove uprave.

Uz sve navedeno, Luis Quintana je najavu Pompea nazvao “kontradikcijom”, jer bi Washington, kada bi doista želio pomoći venezuelanskom stanovništvu, ukinuo sankcije.

“Oni ne uvode sankcije da pomognu bilo kojoj zemlji, nego da zemlje unište. Sankcije kao “pomoć” su apsolutno neučinkovite”, kazao je Quintana.

Kako će stići novac za oporbu?

Juan Guaidó je uvjeren da će američki novac u zemlju ući kao “humanitarnu pomoć”, pa je zamolio svoje sljedbenike za “potrebnu potporu”.

Quintana vjeruje da je “apsolutno nemoguće” da Guaidó dobije taj novac kao humanitarnu pomoć, jer on u Venezueli nema ovlasti u zemlji da obrađuje, upravlja ili prima te resurse.

U svakom slučaju, rekao međunarodni stručnjak, ti resursi u Venezuelu mogu ući samo kroz legitimne kanale, a to može odobriti samo Maduro.

Najava “humanitarne pomoći” dolazi dan nakon što je Washington podržao Guaida, koji se sam proglasio “predsjednikom”, što venezuelanski ustav ne poznaje.

Predsjednik  Maduro je u četvrtak ponovio kako prema ustavu zemlje ne postoji niti jedan razlog da bi se proglasio nedostatak predsjedništva, kako je tvrdio Guaidó na svom uličnom samoproglašenju za vršitelja dužnosti ove funkcije.

Do sada su samo SAD, Kanada i 15  zemalja Organizacije američkih država priznale oporbu, ali ostatak regije traži da se kriza riješi dijalogom i bez inozemnog uplitanja.

“Važno je pročitati članak 233. Ustava Venezuele i lako ćete vidjeti koliko je nevjerojatna glupost osobe koja na javnom trgu kaže “Ja sebe proglašavam predsjednikom”, rekao je Maduro na otvaranju sudske godine u Vrhovnom sudu pravde u Caracasu.

U međuvremenu je američki državni tajnik Mike Pompeo imenovao Elliotta Abramsa za posebnog izaslanika za Venezuelu kako bi pomogao “obnovi demokracije” u latinoameričkoj zemlji.

Rusija je priopćila da je imenovanje posebnog izaslanika u Venezueli pokušaj izravnog upravljanja situacijom u zemlji, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je naglasila kako Washington želi preuzeti upravljanje zemljom koju američki establišment smatra svojim budućim regionalnim vazalom.

Danas će se održati i hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećena situaciji u latinoameričkoj zemlji, iako je unaprijed jasno da će od stalnih članica ovog tijela Rusija i Kina biti na jednoj strani, a SAD, Francuska i Velika Britanija na drugoj.

Vojska u Venezueli i dalje ne pokazuje nikakve znakove kolebanja i ne pruža ni minimum podrške oporbenom čelniku, što je za The Guardian znak da je Juan Guaidó loše procijenio ponašanje oružanih snaga u zemlji nakon njegove akcije samoproglašenja za predsjednika države.

VIDEO – Diosdado / Guaido/ AP / RT Actualidad

Maduro poručuje SAD-u: “Napolje!…Imate 72 sata da napustite zemlju!”

Za mir u Venezueli je nužno protjerati američke diplomate – Moraju otići do nedjelje!?

Venezuela: “Međunarodna zajednica” u očima medija u regiji i način da se pobjede SAD

Venezuela na korak do libijskog scenarija – SAD prijete vojnom intervencijom

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
70 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Ne moze se opozicijom nazvati niko ko deluje van bilo kog uredjenog sistema. Ovo je blize anarhiji. Proglasava se predsednikom na ulici, ne postuje ustav zemlje, trazi novac od stranaca za svoje akcije. Nekad je stvari potrebno nazvati pravim imenom. Ovaj deckic me vise podseca na lidera Islamske drzave nego lidera parlamenta uredjene zemlje. Tako ce i zavrsiti jednog dana, prezren od svojih gospodara sa glavom na panju!

Zare
Gost
Zare
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Licemeran komentar, ti kazes opozicija ne postuje ustav??…A ovaj primjer iz 2015, Venezuelanska oporba na izborima je osvojila vecinu u parlamentu i prvi put nakon 16 godina nadvladala Socijalisticku stranku, sto moze dovesti u pitanje vladavinu predsjednika Nicolasa Madura.
Oporbena koalicija Demokratskog jedinstva osvojila je 99 zastupničkih mandata u parlamentu koji broji 167 zastupnika dok je Socijalisticka stranka osvojila 46 mandata, objavilo je izborno povjerenstvo nepotpune rezultate.Kad je Maduro vidio da je njegova vlast u opasnosti, dosjetio se kako ce nadigrati Parlament. Jednostavno je formirao tzv Ustavotvornu skupstinu, popunio je svojim pristasama, a Parlamentu oduzeo skoro sve ovlasti (u prosvjedima koji su pratili tu Ustavotvornu skupštinu je poginulo 120 ljudi)….a sta kazete na ovo? Ko ne postuje ustav?

Zare
Gost
Zare
1 godina prije
Reply to  Zare

Btw. Pored svih zaliha nafte, ekonomskih timova iz Rusije i Kine, miljardnih kredita iz tih zemalja Maduro jos uvek nema pojma kako se vodi drzava. On i njegova elita salonskih ljevicara i socialista uzivaju u skupim vecerama i finim odjelima, dok (necu reci cio) ali barem pola naroda nema para za dostojan zivot. Gadafi i Assad za ovog sofera i nistariju su doktori kako se vodi drzava, respekt za zadnju dvojicu al za ovog mamlaza necu vise trosit rijeci

Patak
Gost
Patak
1 godina prije
Reply to  Zare

Ali je Maduro protiv Amerike, a Amerika = zlo, pa bilo tko protiv Amerike = dobro, pa je Maduro dobar. Nauči logiku s logičnog.

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije
Reply to  Patak

@Patak. Nema potrebe uciti ono sto se zna: Amerika je imperija zla .

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zare

Neko napisa da Maduro nije nacionalizovao svu privredu, većina novaca i tokovi novca su u rukam privatnika. Ima ovde svega ali opstrukcija iz vana a kako vidim i iznutra je očigledna;Maduro je očigledno prelomio Ustav ali ne bih savjetovao da popusti beć da iztjera stvar do kraja pa onda ode na izbore jer ako popusti tek onda Venecuela ode u 3PM.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Zare

Venecuela je zrtva operacije Akakonda kojom je dave 20 godina. Da nema davljenja Maduro (bez obzira na njegove kvalitete) mogao bi fino razvijati drzavu. Samo se ponavljaju mantre iz direktive – Venecuela propada zbog madurove nesposobnosti. A niko nece da napise u kakvom stanju je bila Venecuela prije dolaska Caveza, koliko siromsnih je gladovalo i zasto je imao onoliku podrsku.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  tihobl

Uključi se u diskusiju…usporedjivat Chaveza ideologa i madura je kao usporedjivat titu i ivicu dacica zato su i propali.jos je dacic dobar bar ga rusi vole.ovom niko ne vjeruje zato ga nece spasavat ni rusi ni Kinezi.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  ori

Dačića vole Rusi???
Koji? He, he.
Zato što pjeva? Da nije možda Zaharova?

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  Zare

Ankete koje je provela baš opozicija pokazale su da tom parlamentu ne vjeruje 70% stanovništva.
Kako to, kako to?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

On je politička nula i predstavlja Leopolda Lopeza, Obaminog i velikog prijatelja CIA-e i generala Petraeusa, jer je Lopez u kućnom pritvoru.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Ovaj čak nema ni svoju vojsku ni oružje. Klaun.

burt
Gost
burt
1 godina prije

Maduro je propali diktator i narodu je više dosta ekonomske krize i propalog socijalizma, on više nema dobrih rješenja jer ako napadne ambasadu SAD-a ili im isključi struju i vodu to se smatra vojnim napadom na SAD, kad su Trump i Pompeo rekli da ga ne priznaju za predsjednika a EU mu dali ultimatum za nove izbore to je početak njegovog kraja, ne može se Maduro i bankrotirana Venecuela suprotstavit najvećim svjetskim ekonomskim silama i NATO-u najvećoj vojnoj mašineriji u povjesti

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  burt

Paži ironije burt – što više pljuješ po socijalizmu to si sve crveniji 🙂

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije
Reply to  burt

Optuziti Madura za ekonomsku krizu je potpuno idiotski! Zemlja pod sankcijama jos od Caveza, zamrznuta sredstva u inostranstvu, da ne kazem oteta, sprecava se trgovina naftom i nabavka osnovnih potrepstina…Kao da ti silovatelj objasnjava da nisi dobar u krevetu i da zato imas emocionalnih problema i da treba da promenis pozu…USA bolesnici i psihopate!!!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Nisi u pravu Rajse. Nije Maduro “nikao kao pečurka” posle Čavezove smrti. Interesantno je da se sva krivica svaljuje na Madura iako je on samo nastavio Čavezovu politiku – razlika je samo u okolnostima pod kojima su je sprovodili.

Da li Maduro “sklonio” meke milijarde za sebe? Neću da tvrdim ni da jeste ni da nije jer ne znam kao što niko od nas ne zna ali da nije pravilno postavio prioritete nije. On i pokojni Čavez su se ponašali kao da će cena nafte zauvek ostati izna $100, da nikakvih problema neće imati oko prodaje… E po tom pitanju stvarno kao da je “nikao za noć”. Zamisli šta bi bilo sa Rusijom da se tako ponašala (kako na Rusiju utiču sankcije? Zašto?).

Ne treba ići u krajnosti, bez hladne glave ćemo i sami postati “talibani” neke od strana.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Uključi se u diskusiju…upravo to nisu razmisljali o cijeni nafte.i usput neznaju objasnit narodu gdje im se zagubilo 300 milardi dolara.u tom je poenta krize opjackali su vlastiti narod za 300 milardi dolara iznjeli vani i sad se nema sa cim kupit hrana.a to ste je amerika spanija zamrznula to je od madura i ekipe da je nisu sklonili u inozemstvo od vlastitog naroda niko im nista nebi zamrzno nit bi bilo krize

Hašo
Gost
Hašo
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Empire Files: Venezuela Economy Minister—Sabotage, Not Socialism, is the Problem . https://youtu.be/5PmVpFdHhig

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Uključi se u diskusiju…od kud su dosla ta sredstva i ko ih je iznio u inostranstvo?radi se o 450miljardi dolara u zadnjih 10 godina iz amerike je doslo u Venezuelu..neko ih je iznio sklonio od naroda i sta ti mislis ko bi to mogao bit?

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije
Reply to  burt

@Burt. Ti si amerofil i natofil, to nam je poznato i nije problem. Pitanje je samo jedno: imas li ti bar malo savesti kada osudjujes one koji se zele osloboditi diktata i terora tvojih ljubimaca ? Svuda po svetu Amerika je intervenisala vojno da bi onemogucila mnoge drzave da budu slobodne i nezavisne. Amerika je teroristicka imperija . Ne moram nabrajati koliko vojnih intervencija i agresija na druge drzave su izveli Amerikanci, sto direktno, sto indirektno – putem svojih placenika i vazalnih drzava.

Volim Rusiju
Gost
Volim Rusiju
1 godina prije
Reply to  burt

dobro jutro mladicu,da tebe nema,portal nebi bio zanimljiv..

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  burt

Kakav Socijalizam, to što je nacionalizovao proizvodnju nafte i propalu fabriku guma ne znači da je Socijalizam na djelu……gdje je taj Socijalizam u Venecueli, gdje ga vidiš kada je skoro pa sve ostalo u rukama privatnika.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  burt

I ako ti je mrzak socijalizam, odreci se bezplatnog liječenja, penzije, viška novca ako ga imaš……postani rob.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  burt

kad amerikanci uđu u strane ambasada onda se to ne smatra vojnim napadom

Baba
Gost
Baba
1 godina prije
Reply to  mrimproper

Zamisli samo na sekund da se neko pojavi u Washingtonu i na glavnom trgu sam sebe proglasi privremenim predsjednikom, uz to financijski i medijski podržanim od Rusije. Kako bi u rekordnom roku završio?

Sasa S
Gost
Sasa S
1 godina prije

Ukrainska kuhinja se polako krcka s tim sto u ovoj ima i previse dobrih energenata,narod je vec unapred gubitnik ako ne bude pregovora pozicije i opozicije.Bolje sto dana pregovora nego jedan rata.

Petkozilic
Gost
Petkozilic
1 godina prije

Ovo je katastrofa, svijet klizi u ambis!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Sve se češće javljaju komentari koji kritikuju Logično da konstantno favorizuje Rusiju a da stalno bira loše vesti sa Zapada. Sigurno je da ima i loših vesti iz Rusije ali sa druge strane stižu mnogo bitnije, one od kojih svima nama zavisi budućnost. Na primeru Rusije nije teško zaključiti šta je ispravno a šta ne dok je “slučaj Venecuela mnogo komplikovaniji”. Ali neću pisati o Venecueli nego o nama mnogo bližoj situaciji.

U kasnu jesen 98. kaže moj rođak koji je profesor na beogradskom fakultetu i izuzetan stručnjak u svojoj branši: “Milošević mora da bude skinut makar i avionima NATO pakta”. Iza te izjave sada nije stajao neki polupijan zgubidan u kafani već trezan čovek visokih intelektualih kapaciteta.
Dobro, “Nato ima visokoprecizne rakete kojima će Miloševića da pogodi među oči” ali on neće dozvoliti da ga tek tako gađaju – pružiće neki otpor, izginuće ljudi… Interesanto je da borcima za demokratiju nije previše stalo do žrtvi posebno kada to nisu oni.
Ali hajde, da kažemo da uklone Miloševića bez žrtava ko da dođe na njegovo mesto? “Ko god da dođe ne može biti toliko loš…” Može, može, svi su se kasnije “posipali pepelom” – NISU MOGLI DA PRETPOSTAVE iako je sve bilo očigledno. Jedina olakšavajuća okolnost je što mi nismo imali dovoljno iskustva sa novim značenjem demokratije, iskustva koje je danas očigledno svima koji mozak uključe makar na ler.

Verujem – ne, jasno mi je da je ekonomska situacija u Venecueli teška, jasno mi je da sadašnja vlast nema ideju kako da prevaziđe probleme ali je kristalno jasno (apsolutno preslikana situacija svih dosadašnjih veštači izazvanih kriza) da je plan “opozicije” (opozicije da bi bilo jasno na koga se misli ali je preciznije reći plaćeničkih izdajnika) da pokloni državne resurse za mogućnost da pokupi mrvice sa njihovog stola – sve “vlasti” koje su došle na sličan način su isto radile.

Madurova nesposobnost je dimna zavesa u kojoj se kriju podlaci spremni rođenu majku da prodaju za malo vlasti ili za mogućnost da “zarade ispod ruke”. Zašto nisu izašli sa konkretnim projektima oporavka privrede koje podrazumeva aktiviranje sopstvenih snaga? Zato što im nije cilj oporavak privrede…

Da ne bih bio nepravedan moram naglasiti da mnogi ljudi koji su uz opoziciju nemaju lošu nameru (kao moj rođak na početku) ali su isključivi i u svojoj isključivosti nesvesni da su samo korisni idioti. Cena nerazmišljanja je previsoka i kasnije posipanje pepelom neće pomoći ni da se situacija popravi ni da se savest očisti. Ovo nije upozorenje samo narodu Venecuele već i čitaocima ovog portala koji ne uspevaju da se oslobode stereotipa kojima SMO decenijama kljukani.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac, nije sporno da svi traže kako doći do vlasti. Odavno se zna da nema poštenih u politici i da svi traže samo jedno, a to je vlast. Jedini varaju kapitalizmom, drugi komunizmom, dok se korisni idioti lijepe.

Doista imamo problem s binarnim osobama koje zbog svojih emocija ne vide dalje od jednog koraka jer funkcioniraju na sljedeći način:

– Davor Dragičević radi za strance = Milorad Dodik može raditi što god hoće
– Opozicija Venezuele radi za strance = Nicolas Maduro je dobar i ne treba ga kritizirati
– Opoziciju u Srbiji je organizirao Srđa Popović = Miloševića nije trebalo dirati
– Ljudi bliski Franji Tuđmanu su opljačkali Hrvatsku = Nema veze on je stvorio Hrvatsku i kao takav ne smije se kritizirati

Je li činjenica da su manipulirani Dragičević, oporba u Venezueli i oni koji su bili protiv Miloševića? Jeste, istina je.

Pokušaj sada odgovoriti na tvrdnje s desne strane. Jesu li svi oni bili ili su dobri za svoje narode? Nisu.

Dakle binarnu osobu lako navučeš na pogrešan potez, s vrlo malo lukavstva.

Neki kažu, prvo da se riješimo zapadnih manipulatora, pa ćemo se onda riješiti svojih. Pogrešno 100%. Zapadni manipulatori manipuliraju non stop, ali s druge strane paze da im se u kući ne dogodi “Srbija, Venezuela i Hrvatska” .

Svi se bave manipulacijom, a nitko boljitkom svog naroda. Misle da će nestankom jednog manipulatora, nestati manipulacija, što nema veze s razumom.

Zamislimo da s lica zemlje u jednoj sekundi nestane SAD. Da svi manipulatori i manipulacije iz te zemlje nestanu u toj istoj sekundi. Misliš li da bi se svijet preporodio i postao bolji? Vjeruj mi, ništa se ne bi promijenilo. Na površinu bi isplivali drugi manipulatori koji bi i dalje manipulirali. Vjerojatno bi bili i gori.

Manipulatorima se treba baviti, ali ne treba biti slijep. Treba misliti što učiniti i kako u interesu svog naroda. Manipulacija nije jednodimenzionalna, nego višedimenzionalna, a što binarne osobe ne vide.

Da sam ja “zli političar”, ja bih po tome stvarao manipulatoire i manipulacije, što bi mi bila garancija za održavanje vlasti. 🙂

dr drug
Gost
dr drug
1 godina prije
Reply to  PPP

… uvest manipalaciju kao predmet u skole, uz sah. Mozda bi onda kroz par generacija osjetili neki Napredak. u zeljenom smislu te rjeci a ne koji nam prezentiraju da znaci

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Malo to njih vidi Rogozine. Oni se uporno hvataju ideologije i niti makac u pravcu zdravog razuma. Samo ih trrba podsjetiti neka gledaju demografske statistike u ex yu drzavama bas kao sto bi trebali pogledati venecuelanske pa bi valjda dosli do lucidnog trenutka kad bi zakljucili da drzavu cine ljudi koji u njoj mogu dostojanstveno zivjeti i stvarati, a ne ideologije i pranja mozga ko u svim socijalistickim sistemima.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šta sada hoćeš Kolumbo….medalju za otkriće tople vode?

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@Rogozin
Koliko mi se čini nisam izneo predlog da Miloševića proglase svecem, samo sam rekao da nije bio toliki izdajnik kao oni što su došli posle njega. Ali si zato ti sasvim siguran da je kriv za sve što mu se pripisuje iako vidimo isti šablon demonizacije svuda gde nije bilo moguće nekontrolisano rovarenje neoliberalizma. Ah, da, zaboravio sam – Milošević je specijalan slučaj jer je TVOJ protivnik, ako on nije apsolutno kriv onda i ti snosiš deo krivice…

Ako ćemo se držati mantri onda je SAD najveća demokratija, živimo na “kraju istorije”…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumi zbilja me dovodiš u iskušenje…ne pomaženi brojanje;sve u zadnje vrijeme nvodi da je Milošević ili nesposobna baraba illi CIAin pulen…posle njega Srbi teško da će se ikada oporaviti,ogroman gubitak teritorije, ogromam broj žrtava, strašna etnička apokalipsa.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  Siniša

Da,da…..da je bio sposobma baraba ne bi se ovoliko suza proljevalo po portalu.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Siniša

Jesu li napadali Srbiju zbog Miloševića ili Miloševića zbog Srbije?
Izvolite prihvatit da ljudi imaju ograničenja.
Milošević je bio pravnik (i vjerovao u međunarodno pravo), a ne – vojnik.
Tuđman je bio vojnik, a nije bio – ekonomist.
Izvori nesreća.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Odgovoriću ti drugom prilikom, sad je već kasno. Do tada se mani kafanskih priča i posmatraj slične primere u drugim državama – ima ih koliko hoćeš.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Da su srbi sami uklonili miloševića,do nato napada ne bi došlo,a zašto ga nisu uklonili znaju sami srbi.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zanimljivo razmisljanje kolega,ja sam u stvari do sada mislio da je on u stvari bio upravo agent neoliberalizma,ali evo vi me eto razuvjeriste u tri recenice.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Moze li netko reci da li se protesti u Venezueli smiruju po onome sto vidim nisu nesto masovni a policija ih je vecinom razbila. I druga stvar da li je istina da je Rusija poslala 400 Wagnerovih Contraktora u Venezuelu naravno da je Kremlj to demantirao ali Rojters navodi da su poslali a gdje ima dima ima i vatre.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Amerikanci neće zatvoriti ambasadu, jer im je potrebna kao logistička baza za rušenje vlasti u zemlji!

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene, kakva logistika kad više nemaju komunikaciju s narodom Venezuele. Veleposlanstvo SAD-a služi samo da se isprovocira sukob. Kada im krenu isključivati struju i vodu to će biti “napad” na teritorij SAD-a.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Zaeva, Tsiprasa i ovog posljednjeg, Guaida očito odijeva isti modni kreator- kao da su izašli iz istog kalupa. CIA-kuća svjetske mode.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Najnoviji podatak je da su znali da je autsajder, ali nije bilo naodmet. Što znači ovaj razgovor s Cabellom prije “samoproglašenja”, nije potpuno jasno. Nemoguće je da CIA nije imala kvalitetnu procjenu stanja u vojsci. Kao što je nemoguće da Bijela kuća nije znala da Kina neće dozvoliti građanski rat i da, kao u Libiji , izgubi uloženih 60 mlrd dolara (što se zna) i Rusija svojih 20 milijardi (što se zna).

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Moguće je ali profulali su, Maduro nije hapsio opozicionare niti ih je ubijao….nema zamajca koji bi pokrenuo narod, nema te represije.
Vjerovatno je da su Rusi i Kinezi dobro upleteni a od oruda i vijest o 400 plaćenika iz Rusije.

Segota
Gost
Segota
1 godina prije

Ja se samo nadam da će joh Maduro & Co.
“razbiti” kó zvečku!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Rezultati nekih izbora nam mogu biti sumnjivi, pogotovu ako se drastično razlikuju od predizbornih anketa ili odudaraju od općeg raspoloženja biračkog tijela. Namještati rezultate izbora, s obzirom na institucionalnu i financijsku moć mogu samo oni koji su na vlasti. Oporba može biti financirana iz inozemstva i biti igrač stranih interesa, ali ne može namještati rezultate izbora.
Da Maduro ne vodi dobro zemlju, da njegovu politiku ne podržavaju, venezuelanski birači su pokazali na parlamentarnim izborima krajem 2015. Većinu zastupničkih mjesta je osvojila oporba. I tu nema govora o namještanju rezultata.
Bio je to znak, upozorenje Maduru da mora temeljito promijeniti svoj način upravljanja zemljom kojeg je započeo Chavez. Zlatne godine izuzetnih priljeva dolara od izvoza nafte smijenile su mršave godine koje su pokazale narodu Venezuele kako posjedovanje nafte može biti blagoslov, a može biti i prokletstvo.
Prkošenje SAD-u Kinezima nije palo na pamet sve dok nisu dovoljno ojačali. Chavez i Maduro su to činili od prvog dana. Može nam biti simpatičan taj prkos svjetskoj sili od koje je tada strepio cijeli svijet, ali – je li to bilo korisno za Venezuelu? Jesu li mogli drugačije? Sankcije SAD-a mogu biti izgovor, ali taj izgovor nije dostatan.
Narod je na izborima odlučio da želi drugačije. I što čini Maduro? Neće njega nitko zaxebavati i kontrolirati, on će ustanoviti Ustavotvornu skupštinu koja će preuzeti ovlasti Parlamenta (usput staviti svoju ženu tamo i dijete). Oporba je bojkotirala te izbore.
Venezuela je nastavila tonuti.U međuvremenu se kod Kineza zadužila za 20 milijarda dolara, kod Rusa za 17 plus 6 milijarda, odjednom u zemlji više nije bilo ničega, osim novca.
Ovaj čin predsjednika Parlamenta je Maduro svojim postupcima iznudio!
Naravno da su takav razvoj događaja u SAD-u dočekali raširenih ruku, naravno da žele financirati sve one u Venezueli koji su spremni ustati protiv Madura. Trump bi vjerojatno pristao dati i više od polovice novca kojeg treba za zid s Meksikom, samo da oporba koja će sutra biti kooperativnija sruši Madura.
Za građanski rat u Venezueli nema pretpostavki, narod je razoružan, a vojska i oružje su pod Madurovom kontrolom.
Do invazije SAD-a na Venezuelu teško može doći.
Maduro ima opciju zatvaranja samoproglašenog v.d. predsjednika. Narod ima opciju prosvjedovati, ovaj gušiti prosvjede.
Vjerojatno će tako i biti.
Ali kako će Venezuela dalje?

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik,

S puno toga se slažem s tobom osim s dijelom gdje spominješ izborne rezultate.

Ne mogu rezultati biti legitimni kako kome odgovara. Ako su rezultati legitimni za parlament, onda su i predsjednički legitimni.

Ako je sve bilo nelegitimno što se nisu javili prije, nego mjesecima kasnije?

Chavez je za Madura ipak bio par klasa više.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP
Ne dovodim u pitanje rezultate izbora za Ustavotvornu skupštinu, niti ove u predsjedničkim izborima. Oni su takvi kakvi su. Poanta je u onom što im je prethodilo, a to je Madurova samovolja i njegovo negiranje izbornih rezultata za Parlament ( što je pokazao osnivanjem UStavotovrne skupštine) uz istovremeni totalni kolaps države.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Parlament uopće nije raspušten, a ustav Venezuele predviđa formiranje Nacionalne ustavotvorne skupštine u čemu MUD nije htio sudjelovati. Nije htio ni sudjelovati na predsjedničkim izborima. Nije htio ni voditi nacionalni dijalog. Ništa osim utlimatuma “Maduro mora otići”, iako je Maduro samo figura. Ideolog je Cabello, a važni akteri su još Tarek Ashemi, Vladimir Padrino López, Delcy Rodríguez i mnogi drugi. Dakle, čak i da nije formirana ova ustavotvorna skupština, redovni izbori su bili 2018. i “oporba” ih je bojkotirala. Bili su i administrativni (regionalni) 2017. , gdje je PSUV osvojio 19 od 23 savezne države, uz sudjelovanje ove “oporbe”. Da malko pogledate ustav Venezuele, ne bi bilo zgorega. Usput, ovaj mali papak traži poštivanje ustava i traži pomoć vojske, a vojska nema u svojim zadaćama da podržava ili ne neustavne radnje. O ustavu ima odličan članak Análisis constitucional sobre presidente de Venezuela hasta 2025. ali koga to zanima.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zanimljivo….to nigdje nećeš naći.

Tursunov
Gost
Tursunov
1 godina prije

Nearzumeju ovde neki,
da MADURO JE STVORIO TAKVO KONTROLU, DA ON NIKAD NEMOZE DA IZGUBI NA IZBORIMA.
I da stvarno izgubi na izborima, on bi nasao nacina da ostane na vlasti.
Znaci izbori su cista farsa.
LJudima u Venecueli je dosta diktature, ispiranja mozgova i lepih parola, kad su nestasice, posl nema, KRIZA.
Mudaro vodi anti-Americku politiku, i cudi se sankcijama.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Tursunov

Tursunov@ex yu, a i mnogi drugi s proameričkom politikom žive drugačije?!…,bez lijepih parola,ispiranja mozga,….posao na svakom koraku,krize nigdje…I kod nas političari nemaju takvu kontrolu da nikad ne mogu izgubiti na izborima…28 godina tako??Pa imaš ti oči?koje vide…

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Guaido se gadno preračunao zajedno sa američkim službama … za ovakve scenarije više nije dovoljna američka podrška i hrpa dolara oteta zemlji gdje se operacija provodi … jednostavno amerika je srušena s trona i nije niti sjena one Amerike iz dvadesetog stolječa …Imperija je znatno apšisala .

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kanal sa šta većim poprečnim presjekom 🙂

Volim Rusiju
Gost
Volim Rusiju
1 godina prije

Oporbi su dnai odzvonili,stigao je juce kontingetn profsionalnih vojnika iz Rusije s akomplentom obranom i cuvaju prezidenta Madura.Taj proces u Venezueli ima puno veci znacaj nego sto mediji pisu .To je u reziji globalista uz potporu Kube a konacni cilj je da se u buducnosti sve Juzno Americke drzave postepeno odvoje od utjecaja amerike i americke drzavne elite.Trump je poslao te svoje tzv.pojeidnce sa ciljem da ih diskreditira,da dozive poraz i ond apokaze prstom na americku drzavnu elitu d aje ona organizirala sve to da ih moze jos vis pritisnuti i imait kompletnu kontrolu nad americkom drzavnom elitom.Jedno vleiko svjetsko kazaliste a sve ide svojim tokom,nema brige za Madura..biti ce krvavih gaca ovima iz oporbe,jer su naivni i nemjau pojma o globalnoj igri vezano za ameriku i sire..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Polako s propagandom. koliko sam shvatio došao je famozni “Wagner”. prema pisanju zapadnih medija i ratišta gdje su sve ti Wagnerovci, ima ih najmanje 100 000

Volim Rusiju
Gost
Volim Rusiju
1 godina prije

ima ih i milion ako treba,ako znas sto su Wagnerovci,profesionalna ruska vojska..

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Ako Maduru vojska okrene leđa neće ga niko kao ni Gadafija spasiti..imaju oni drugog posla.
Kao što SoA reče Maduro je lopina aline smije da popusti zbog tih drugih lopina.

Volim Rusiju
Gost
Volim Rusiju
1 godina prije
Reply to  Siniša

mozda su bili spremni pojedinci to napraviti,dobili bi poljubac smrti kao oporba ali malo jace face tu sadasnju igru vode od Gadafija.A za tovju informaciju,Gadafi nije mrtav,sve je to bila igra globalista radi selidbe velikog broja imigranata sa ciljem stvaranja novih drzava unutar evrope,granica itd..ali taj proces trenutno zaustavljen ali u buducnosti ce biti relaiziran..

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Milance, ti si vuk koji mijenja dlaku (nick), ali ćud (rukopis) nikada.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Volim Rusiju

Globalisti imaju potporu Kube? Nemaju.
A i što će im.
Dalje, globalistička elita smaže nacionalnu kad hoće, bez napora.
Što znače, npr. 7,4% udjela u Lockheedu od muža Therese May naspram 8000 milijardi od Rothschilda?

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Ovo nisu ljudi ovo su reptili.ovu oporbu kako nazivaju,samo po banderama poredat.a svima koji priznaju onog ljigavca.j…m ma.u

deki
Gost
deki
1 godina prije

Ne mogu da shvatim takav amaterski propust ruskih obavestajnih sluzbi koje se zasigurno nalaze odavno u Venecueli.Naime kako je moguce da upumpaju tolike milijarde u Venecuelu a da nemaju podatak da tamo neki ugladjeni opozionarni sifcircic suruje sa Amerikom i cak odlazi tamo po zadatke,a zna se da je jos i studirao tamo i moglo se je predpostaviti da su ga kupili i obrlatili.Kada treba da se odbrani nesto ili neko,najpuzdaniji partner u tome je informacija jer od nje svaki plan pocinje!Mogli su njega i njegovih mentora da naprave klovna da su imali te informacije i da su ih preduhitrili,i za to postoji nekoliko desetina nacina kako postupiti i kako taj njihov plan osujetiti.Po meni to je takav propust da je to cisti dal amaterizam ili kretenizam,ne znam kako bi ga nazvao.Sad su se doveli u takvu poziciju da se za nekoliko dana ili nedelja to razbuktalo po medijima, a ovi zlotvori kad se zahuktaju tesko i skupo je to sve braniti i odbraniti.Isto tako jadna i smesna je ta venecuelanska obavestajna sluzba sigurnosti,znaju i nadaju se godinama da ce neki njihov opozicioni lider ili politicar biti vrbovan a tako ispred nosa im se pojavio i jos tako jeftino se obratio kako je on toboze novi prezidente.Pa mislim da su i Ruske i venezuelanske sluzbe znale za njegovo koketiranje i njegov odlazak za Ameriku,i da nisu kontra mere preduzeli, a svi znamo ili bar mnogi, kakve se mere mogu poduzeti u tim situacijama.Od posete najblizoj familiji,o ucenama,prijetnjama,odvodjenu,pa …..da ne govorim previse.
Ali nista od toga nije bilo,mene licno je mnogo razocarala Rusija i njeni kasni,cudni i amaterski potezi u takvoj zemlji koja je mnogo vazna za njih i ekonomski i geopoliticki,a uz to su tolike paretine ulozili.
Pa ono 90 %ljudi koji uloze nekih desetine hiljada evra u npr.gradnju kuce to obilazi,nadgleda,stiti,mole se komsije tu da pripaze,ubacuju kamere,alarme,dovode pse mozda,i slicne radnje rade da se to osigura i uspesno zavrsi,a ovima prolazi takvi jeftini potezi jednog americkog djaka i ugladjenog sicfirica i njegovih isto tako ne nesto posebno intelegentnih mentora,jer ovu foru primenjuju u mozda 30-oj drzavi a toliko para su Rusi upumpali tamo, i mogli bi bez toga ostati,jer su sve poslove sklapali sa proslom vlascu ako ovi novi dodju na vlast,sto se ne sme ni pod razno desiti!Zivo me interesuje kako ce se ovo zavrsiti,jer oduvek mi se cini da je Rusija(koju mnogu volim,cenim i postujem)nekako uvek naivnija,postenija i sporija kada se uporedi sa ovim zapadnim vescima i vesticama i bas mi je muka sto je to tako!!!!Ozbiljne drzave to ne smeju da sebi dozvole,kao sto ni ozbiljni domacini jedne kuce ili stana ne bi ostavljali nezasticena i otkljucana vrata svoga doma u kojem su ulozili svoje neko kakvo takvo bogatstvo.Lici mi na onu zasto jednostavno,efikasno i brzo kad moze sporije,traljavije i komplikovanije.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  deki

Deki@sve se isto u Venezueli trebalo dogoditi u veljači 2015 kad su “oporbeni revolucionari” pod palicom kanadske,britanske i usa ambasade osujećeni.Global hijene nikada ne odustaju,i bilo je za očekivati da će ponavljati tako dugo dok ne uspiju(gledaj samo koliko su puta ponovili apsurdne kemijske napade).Da bi ih spriječio,prisiljen si ponašati se “diktatorski” i gasiti “slobodarske težnje plaćenih izdajnika” na svakom koraku i u samom začetku.Naivan,lobotomizirani,isprogramirani svijet će te tada svim medijskim i političkim silama(koje su u rukama hijena) optuživati da si diktator.Jedino što možeš je PREVENTIVNO se rješavati izdajica, u tišini,služeći se ISTIM načinom/oružjem kojim se služe hijene….”Prirodne smrti”,saobraćajne nesreće,pad aviona,…namješteni kriminal nepoćudnima,diskreditacija(snimke s prostitutkama i kokainom) itd…
Moraš postati isti kao i oni,a sve da bi obranio SVOJE.
U srazu psihopate i čovjeka s imalo savjesti psihopata uvijek pobjeđuje-jer on savjesti NEMA…
Nažalost Protokoli po kojima hijene djeluju s točkom 1-PRAVO JE U SILI su točni.
Uopće ne sumnjam da su u Venezueli Wagneri,jer Rusi su sigurno shvatili da su oni jedini pravi odgovor “Blackwaterovcima” ,.
Zašto se nisu odmah,preventivno, nakon 2015 obračunali s “oporbom” ne znam.Možda je Maduro za to prenesposoban ,vjerojatno nedorastao igračima svjetskog kalibra-što je za očekivati…A Rusi su imali i previše posla u Siriji ,a i kod sebe samih da zaustave svoje vlastite izdajnike…Ne možeš organizaciju/mrežu hijena koja operira stoljećima u svakom kutku svijeta gdje ima svoje uvježbane kolaboracioniste pobijediti “peace of cake”..Ali pomaci u tom pravcu su primjetni posvuda.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije

They lied about #Iran
They lied about #Vietnam
They lied about #Chile
They lied about #Iraq
They lied about #Afghanistan
They lied about #Iraq. Again.
They lied about #Libya.
They lied about #Syria.

But yeah, sure, THIS TIME it’s for a good cause. #Venezuela

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  mrimproper

mrimproper@Nemreš belivit da nakon svega ima IKOGA da povjeruje u smjenu za dobrobit naroda,stranim novcem.Bolesno…To moraš biti lobotomiziran.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  mrimproper

Ja naprosto ne mogu vjerovati da je zapadu stalo do icega drugoga osim dobrobiti Venezule.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  mrimproper

And, yeah, the author forgat something…on Balkans.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

ANGLOSAKSONSKE HIJENE OPET U POTRAZI ZA PLIJENOM……..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik