fbpx

Venezuela: “Međunarodna zajednica” u očima medija u regiji i način da se pobjede SAD

Venezuela: "Međunarodna zajednica" u očima medija u regiji i način da se pobjede SAD 1

Jutros smo opširnije izvijestili o jučerašnjem događaju danu u Venezueli gdje je, nakon poziva američkog potpredsjednika Mikea Pencea, predsjednik Narodne skupštine Juan Gerardo Guaidó pred desetak tisuća pristaša sebe imenovao za vršitelja dužnosti predsjednika latinoameričke zemlje.

Vlada Nicolasa Madura je zbog flagrantnog uplitanja američke administracije u unutarnje poslove Venezuele prekinula diplomatske odnose s Washingtonom, a američkom diplomatskom osoblju dala rok od 72 sata da napusti Caracas. Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao kako SAD ne priznaju Madurovu vladu i neće napustiti zemlju na njezin nalog. Pompeo je pozvao i vojsku Venezuele da podrži novog predsjednika i tranzicijsku vladu, ali se čini da njegov odgovor nije naišao na razumijevanje u oružanim snagama latinoameričke zemlje.

SAD i njihove marionete u Venezueli vjerojatno užurbano rade na traženju zapovjednog kadra koji bi izveo vojsku na ulice, jer ionako nisu generali ti koji na operativnoj razini provode vojne udare, već pukovnici, majori i kapetani, kao najvažnije karike u zapovjednom lancu.

Ima li samoproglašeni “predsjednik” Juan Guaidó podršku međunarodne zajednice?

Sudeći prema medijskim kućama i javnim televizijama Hrvatske i regije, “međunarodna zajednica” je podržala Juana Guaida i njegove “napore u obnovi demokracije i vladavine prava u Venezueli”. O kojoj “međunarodnoj zajednici” govore javni televizijski servisi i mediji koji ih citiraju?

Točno je da je samoproglašeni predsjednik, oporbeni čelnik i zastupnik Narodne skupštine, Juan Guaidó, podijelio svijet. Međutim, do trenutka pisanja ovog teksta danas poslijepodne su ga za čelnika Venezuele priznali samo SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike, a druge su izrazile potporu ustavnom predsjedniku Nicolás Maduru.

Latinska Amerika ima 20 država i 13 protektorata, de facto kolonija i posjeda bivših kolonijalnih sila, od kojih potonje ne donose  nikakve odluke u međunarodnoj zajednici.

Protesti u Venezueli

Zemlje koje priznaju Juana Guaida

Američki predsjednik, Donald Trump je priznao Juana Guaida kao “legitimnog” čelnika Venezuele, što je učinio samo nekoliko minuta nakon njegove objave na ulicama Caracasa, zbog čega je od brojnih zemalja optužen da je vodio proces prevrata u latinoameričkoj zemlji, a Guaidó je obična marioneta koja je ispunjavala naloge Washingtona. Trump je odmah pozvao ostale vlade da učine isto, potporu svrgavanju madura je dao i tajnik Organizacije američkih država (OAS), Luis Almagro.

Do sada, vlade Brazila, Kolumbije, Perua, Ekvadora i Kostarike priznali oporbenog zastupnika za novog privremenog predsjednika, kako je najavljeno u srijedu od strane predstavnika tih zemalja na forumu Davosu. Državama koje podupiru Guaida su se pridružili Paragvaj, Čile, Kanada, Gvatemala i Argentina.

Strogo govoreći u brojkama, od latinoameričkih zemalja ih je pola priznalo Juana Guiada, a pola ih i dalje priznaje ustavnog predsjednika Nicolasa Madura. Malo je vjerojatno da će u jednom ili drugom taboru bilo koja zemlja promijeniti odluku, ali je činjenica da Juan Guaidó ne samo da nema potporu “međunarodne zajednice”, nego ni polovice latinoameričkih zemalja.

S druge strane, unatoč pozivu predsjednika Vijeća Europske unije Donalda Tuska da i europske zemlje slijede američki primjer, čime je dokazao da je njegova domovina Poljska američki vazal i “Trojanski konj” u Europi, više nego je to bila Velika Britanija, Europska komisija je izbjegla izričito priznavanje Guaida za privremenog predsjednika Venezuele.

“Namjera nam je usredotočiti se na događaje na terenu. Podržavamo Narodnu skupštinu i želimo politički proces koji vodi do izbora”, kazala je danas glasnogovornica Europske komisije.

U izjavi u ime bloka je visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila kako je “23. siječnja venezuelanski narod apelirao na demokraciju i mogućnost slobodnog odlučivanja o vlastitoj sudbini, a ti se glasovi ne mogu ignorirati. ”

Na istoj liniji su zemlje poput Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, koje se dale potporu Narodnoj skupštini Venezuele, dok je Francuska istaknula “svoju potporu obnovi demokracije”. Međutim, službenog i eksplicitnog priznanja “predsjednika s ulice” nema.

U Španjolskoj je premijer Pedro Sánchez razgovarao s Guaidom i tijekom telefonskog razgovora je branio “legitimnost Narodne skupštine” i tražio “održavanje slobodnih izbora”. Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell se također izjasnio u korist izbora, koje vidi “kao jedini mogući izlaz iz ove situacije”.

“Moramo spriječiti da se stvari pogoršaju, što nedvojbeno zahtijeva proces intervencije kako bi se zajamčilo jedino moguće rješenje, a su opći izbori”, rekao je Borrell. Čelnici dvije desničarske oporbene stranke u Španjolskoj su tražili od Madrida da prizna Guaida, ali se to nije dogodilo.

Venezuela maduro

Zemlje koje podupiru Madura

Nekoliko zemalja je odmah potvrdilo svoju potporu Maduru kao ustavnom predsjedniku Venezuele.

Predsjednik Bolivije, Evo Morales, poslao je poruku preko društvenih mreža narodu Venezuele i svom, naglašavajući “da im Bolivija pruža potporu u vrijeme kada kandže imperijalizma ponovno traže ubijanje demokracije”. Bolivijsko ministarstvo vanjskih poslova je na svom Twitter računu osudilo objavljivanje lažnog priopćenja kojim je navodno vlada te zemlje priznala Guaida za “privremenog predsjednika”.

Kubanski vođa Miguel Diaz-Canel je također je izrazio svoju solidarnost sa svojim kolegom  Venezueli koja se “suočava s imperijalističkim pokušajima diskreditiranja i destabilizacije Bolivarske revolucije”. Snažnu potporu Maduru je dao i ministar vanjskih poslova Kube, Bruno Rodríguez Parrilla.

Podrška ustavnoj vladi u pregovorima s oporbom kao načinu izlaska iz krize iz Meksika i Urugvaja, a potporu Maduru su poslale vlasti St. Vincenta i Grenadina.

Rusija osuđuje guranje zemlje u krvavi građanski rat

“Osuđujemo one koji guraju venezuelansko društvo u ponor krvavog rata”, navodi se u priopćenju ruskog  ministarstva vanjskih poslova. Osim toga, Moskva je sve razumne političare Venezuele, čak i ako se ne slažu s legitimnom vladom Nicolása Madura, pozvala da “ne postanu pijuni u partiji šaha treće strane”.

Među ostalim državama koje su govorile o situaciji u Venezueli su Turska, Iran i Kina. Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, poručio je kako njegov brat Maduro ima punu potporu Ankare.

“Naš predsjednik pozvao je predsjednika Venezuele, Nicolás Madura, kojem je rekao da može računati na potporu Turske i rekao mu: “Brate Maduro, ostani čvrst, mi smo s vama!“, rekao je Ibrahim Kalin, prvi pomoćnik i savjetnik turskog predsjednika.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi je rekao da njegova zemlja “podržava vladu i naciju Venezuele u suočavanju s bilo kakvom stranom intervencijom u unutarnje poslove zemlje ili bilo kakvim nezakonitim ili protunarodnim akcijama, kao što su pokušaji provođenja vojnog udara”.

Puna podrška vladi Madura i narodu Venezuele stiže i iz ratom razorene Sirije.

Kineske vlasti su pozvale sve stranke u Venezueli da se suprotstave vanjskom uplitanju, održe mir i pronađu politički sporazum mirnim sredstvima i u okviru ustava. Peking je također napomenuo da slijedi “načelo neuplitanja u unutarnje poslove drugih zemalja” i očekuje da i druge zemlje učine isto.

Stoga se logično o kakvoj “međunarodnoj zajednici” govore HRT i drugi javni televizijski servisi, uključujući razne listove i portale u službi marionetskih vlada u regiji?

Venezuela

Što čeka Venezuelu?

Zemlja je bez sumnje u teškoj situaciji, ali izlaz iz nje sigurno nisu građanski rat i krvoproliće, scenarij koji je “do savršenstva” uvježban u Iraku, Libiji, Ukrajini, Siriji, diljem Afrike i Azije, ranije i Latinske Amerike koja je prije samo deset godina izgledala čvrsto konsolidirano područje izvan američkog utjecaja.

Za svrgavanje Madura vojnim putem SAD nemaju potporu saveznika, što nije presudno, ali nema naznaka da bi za američke interese u Venezueli ginuli vojnici Brazila i Kolumbije.

Što će biti sljedećih dana i sati uvelike ovisi ne toliko o stavovima generala, koliko o srednjoj zapovjednoj razini – kapetanima, majorima i pukovnicima. Oni su ti koji na kraju odvode jedinice na ulice.

Ipak, još uvijek je teško predvidjeti hoće li propasti pokušaj svrgavanja vlade Nicolasa Madura. Situacija se razvija vrlo dinamično. Sve ovisi o nizu čimbenika, uključujući i hoće li Maduro pokazati spremnost na kompromis.

Ustavni predsjednik države i njegove pristaše se mogu odlučiti na uhićenje Juana Guaida i drugih članove Narodne skupštine i početi kazneni progon pred Vrhovnim sudom protiv, kako kažu, pobunjenog parlamenta. Međutim, takva demonstracija sile bi u ovom trenutku vjerojatno bio pogrešan potez. Naravno, Maduro i vlada Venezuele ne mogu, kao svojevremeno Viktor Janukovič, dozvoliti da se o sudbini zemlje odlučuje na ulici i na poziv strane vlade, što je ovdje ključni problem.

Ipak, ako se prolije puno krvi, to bi mogla biti posljednja kap koji će preliti čašu strpljenja većine vojnih časnika. Ako oporba počne djelovati izvan pravnog područja u mnogo većoj mjeri nego sada, onda bi to, naprotiv, moglo potaknuti vojsku da nastavi podržavati Madura. On bi sve nezakonite inicijative treba prepustiti oporbi i njeno djelovanje ograničiti na usko područje od nekoliko gradskih četvrti u Caracasu.

Venezuela

Američko veleposlanstvo mora nestati iz Caracasa

Venezuelanski predsjednik Maduro je zatražio od američkih diplomata da napuste zemlju, ali su oni odbili otići, što je slučaj bez presedana u svjetskoj diplomatskoj praksi. To je osobito važno zbog činjenice da je američko veleposlanstvo jedno od središta pobune u Caracasu. Kako Maduro može i treba neutralizirati ovaj centar? Što je potrebno da se aktivnosti američkog veleposlanstva u Caracasu nakon prekida diplomatskih odnosa fizički prekinu provoditi?

To je temeljno pitanje za vlasti i predsjednik Maduro mora pokazati da vlast u zemlji pripada njemu i da Sjedinjene Države ne mogu jednostavno priznati ili imenovati za predsjednika suverene zemlje svakoga tko glasno vikne na trgu.

Već su postojale informacije da su prošlog tjedna u Švicarskoj vođeni pregovori s predstavnicima oporbe Venezuele i da je sadašnja pobuna unaprijed planirana. Odluka o prekidu diplomatskih odnosa se mora provesti i  Sjedinjene Države se ne mogu ponašati suprotno volji legitimne vlade.

Drugo, američko veleposlanstvo u Caracasu je gotovo sigurno jedan od središta vodstva pobunjenika i ovaj centar mora biti uništen.

U isto vrijeme, Venezuela će učiniti sve što može kako bi izbjegla stvaranje izgovora za oružanu invaziju Sjedinjenih Država. Američkim diplomatima je za to dano 72 sata, tijekom kojih će biti moguće pokušati postići kompromis ili se pripremiti za drugačiji tijek događaja. U međuvremenu je američka strana praktično zaustavila rad veleposlanstva i konzulata, što je dobro. Sada se usluge pružaju samo američkim građanima koji se nalaze u “teškom stanju”. Osoblju veleposlanstva je dopušteno ostati u samo nekoliko blokova grada, a njihova djeca ne idu u školu.

Ali osoblje diplomatske misije i sama misija su različiti koncepti sa stajališta međunarodnog prava. Oružani ulazak na teritorij veleposlanstva je nemoguć, jer se može smatrati invazijom na teritorij Sjedinjenih Država. Osim toga, diplomati nakon prekida u diplomatskih odnosa imunitet ne gube automatski, već samo dio svojih privilegija. Napad na njih se također može smatrati kršenjem međunarodnog prava.

Istina, ovdje je potrebno reći da su sve to čisto spekulativne konstrukcije koje sami Amerikanci ne uzimaju u obzir. Oni međunarodno pravo “po vlastitom nahođenju” jednostavno mijenjaju tijekom događaja, konzervativno tumačeći samo one stavke Bečke konvencije koje im trenutno idu u prilog.

Konkretno, proglašavajući Madura “nelegitimnim” za SAD vlasti Venezuele više ne postoje, stoga nema konvencija koje bi se primjenjivale na američku misiju. Grubo govoreći, ako sutra Juan Gerardo Guaidó zatraži od Sjedinjenih Država da pošalju svoje trupe, oni će taj poziv smatrati legitimnim.

Nadajući se da će Sjedinjene Države ublažiti svoj položaj ili da će razumno osoblje Bijele kuće uvjerit će Trumpa, bilo bi suludo očekivati. Ubrzanje sukoba u Venezueli pokazuje da je to puno manje borba za naftu nego što se čini. To je takozvano pitanje politike Floride. Florida je država koja se stalno mijenja, a daje 29 glasova i ima najveću dijasporom iz Latinske Amerike, uključujući Venezuelu. Drugim riječima, to je Trumpova snažna izborna podrška za ponovne izbore.

Trump, potpredsjednik Mike Pence i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton održali su u utorak sastanak s izaslanstvom republikanskih zakonodavaca s Floride. CNN je prenio da je jedina tema susreta bila Venezuela, a ono što je dobro za senatora Rubia je dobro i za Trumpa. U tom kontekstu, Trump će sigurno ići do kraja u ovom pitanju.

Osim toga, pobunu podupiru najveće latinoameričke zemlje, osim Meksika, koje su neizravno osjetile krizu u Venezueli kroz priljev izbjeglica, potrebu za pružanjem humanitarne pomoći i smanjenjem ulaganja. S tim u vezi, diplomatske misije Kolumbije, Argentine i Čilea također predstavljaju opasnost za Madura.

Prije svega, prekid aktivnosti američkog veleposlanstva u Caracasu nakon 72 sata bi trebao značiti prekid komunikacija, uključujući i zatvorene kanale, kao i suspenziju privilegije diplomatske pošte. Potrebno je, osim same zgrade veleposlanstva, blokirati američke zrakoplove na zračnim lukama i brodovima u lukama koje bi mogle nositi diplomatsku poštu ili druge kamuflirane terete.

Time se, između ostalog, eliminira fizičko financiranje pobune i donošenje novca kojeg CIA voli dijeliti diljem svijeta. Također je preporučljivo obustaviti servisiranje tekućih računa veleposlanstava, pa čak i osobnih računa diplomata, budući da se crni fondovi mogu raspodijeliti na račune pojedinaca radi daljnjeg unovčenja.

Čelnik Nacionalne ustavotvorne skupštine, Diosdado Cabello, već je zaprijetio da će američkom veleposlanstvu isključiti struju i plin, što će gotovo sigurno biti učinjeno. Međutim, ovo rješenje je nedovoljno, budući da veleposlanstvo ima autonomne izvore energije i pripremilo se za krizu. Glavna stvar je lišiti američki centar kontrole nad komunikacijama.

Ne smije se dozvoliti ulazak u veleposlanstvo ni Juanu Gerardu Guaidu ili njegovim zastupnicima, niti mu omogućiti kontakte s vojskom.

Ali sve to se sekundarne mjere. Sukob oko američkog veleposlanstva u Caracasu će gotovo sigurno biti iskorišten u Washingtonu kako bi se pogoršala situacija u cijeloj zemlji. Dakle, sada nitko neće umjetno ubrzati proces fizičkog raskida diplomatskih odnosa. Pitanje vanjskog legitimiteta prevaranta Juana Guaida još nije riješeno, a postoji opravdan razlog za sumnju da će se uz surovu reakciju Moskve i Pekinga Sjedinjene Države suzdržati od izravne vojne invazije.

U sljedećih manje od 72 sata će u Venezueli započeti borba vojnu lojalnost i od vitalne je važnosti isključiti američko veleposlanstvo da i tehnički u tome može sudjelovati.

Druga stvar je logika ponašanja Trumpove administracije, koja je već isključila mogućnost potpore pobuni od strane generala Venezuele. Na lokalnoj razini je značajan dio specijalnih snaga i zrakoplovnih desantnih trupa regrutiran pod Hugom Chavezom u sklopu posebnog programa za ljude iz ruralnih područja i siromašnih regija.

Ove postrojbe su osobno predane aktualnoj vladi i uživaju značajne privilegije, što im je posebno važno tijekom gospodarske krize. Generali i viši časnici uključeni su u državni naftni sustav i teško je zamisliti što bi im Amerikanci mogli išta ponuditi.

Ipak, potrebno je potpuno izolirati postaju CIA-e u Caracasu, oduzeti joj komunikaciju i isključiti mogućnost da Amerikanci utječu na situaciju u zemlji. Taj je zadatak mnogo važniji od formalnog provođenja odluke o prekidu diplomatskih aktivnosti.

Osim toga, to će isključiti mogućnost raskola u vojsci ili policiji, posljedično i izbijanje građanskog rata. Na kraju će Washingtonu ostati samo mogućnost oružane invazije izvana, a uz sve navedene mjere predostrožnosti, to će biti vrlo teško provesti. Nije li sam trump rekao kako neće započeti još jedan od beskrajnih ratova, a rat protiv Venezuele bi to sigurno bio.

Venezuela na korak do libijskog scenarija – SAD prijete vojnom intervencijom

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
123 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije

Koja je razlika u Venecueli prije i posle revolucije?
Ko je imao, sada nema, a ko je nemao , nama ni sada.
Izjednaceni svi u neimarstini, izlozi prazni, nema posla, …
Samo drugovi komunisti zive dobro, za njih nevladaju pravila.

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Tursunov

a us(r)a ce to da im nadomesti?

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije
Reply to  jupiter

Opozicija je 2015. godine pobedila na parlamentarnim izborima i osvojila je većinu u nacionalnoj skupštini. Ali, Maduro je napravio “svoju” skupštinu u koju je “ubacio” svoje pristalice i izmenio Ustav. Ustvari, prekopirao je kubanski model – doveo je svoje ljude koji su bili glasačka mašina. Pod maskom antikorupcijske kampanje, smenio… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Hjuman rajts voč?? Njih uzimaš kao nešto relevantno?!

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  Tursunov

pazi on je osvojio 68% glasova( pa ga ne priznaju!?), a posle dodje bitanga digne ruku i kaze ja sam predsednik i sva furda ga podrzi (mislim pocev od usa pa do pudlica)…. daleko od toga da mislim da je ovaj idealan ali zasto bi trampov kandidat ( koga 70%… Pročitaj više »

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Uključi se u diskusiju…dobio si minusa a vidim da znas.ovi sto mu drze stranu volio bi da odu u veneuelu neznam kako bi im se svidilo da im maduro odmah uzme auto za potrebe gradskog prevoza.a u kucu useli besjucnika il krimosa jer lijepo ke bit solidaran al preko tudje… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Uspijesno su te zapadni mediji asimirali. Sretno!

ZEN
Gost
ZEN
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Kakav mulac

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Tursunov,bolje bi ti pristajalo Mielekowski.Venezuela je par desetljeća pod udarom najveće kriminalne organizacije na svijetu koju zovu duboka država.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Jole

Frendu daj pogledaj činjenice Madurove vladavine, samo njegove pa od smrti CHAVEZA sve je upropastio – on je Lopov vrlo jednostavno.

mmne
Gost
mmne
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

on nije idealan i ja mislim …ali ko je ovaj samoproklamovani?

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Uključi se u diskusiju…shackal nece oni to da vide zato ti daju minuse.volio bi ih vidjet da im je penzija jedan dolar a placa tri dolara pa kad pocmu protestovat zbog gladi optuzit ih za izdaju da rade za ameriku i sl.dok im predsjednik uziva u miljardama koje je dobio… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Jole

Jole@Točno.Najprije desetljeća podrivaju državu, a onda se s “plaćenom” opozicijom nameću kao spasioci.
https://theintercept.com/2017/08/12/the-battle-for-venezuela-and-its-oil/

Brahman
Gost
Brahman
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Imati ili biti? Odaberi jedno, molim te.

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  Tursunov

Uključi se u diskusiju…kina je komunisticka pa ide joj.da je i diktaator bio je i gadafi pa su dobro zivili.problem je sto je nesposoban i lopov.kombinacija chauseskua i staljina samo sto se plasi amerike inace bi povio sve sto se buni.ja mislim da ni jedna zemlja nije imala glupljeg i… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Imenovao sebe?
Školovan čovijek?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Bolton vanbračni sin od Jugotona za čišćenje gramofonskih ploča brkovima?

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

Ako uspijemo ne gledati na cijelu stvar u jednoj dimenziji stvar je malo drugačija od klasičnog banana prevrata iz prošlog stoljeća,…. za početak pitanje legitimiteta, ne znam nisam toliko upućen, ali sve u svemu ostaje činjenica da Maduro jest predsjednik, od prilike kao što je i Bernardić predsjednik SDP-a, tip… Pročitaj više »

brgo
Gost
brgo
2 godine prije
Reply to  oddball

Ako je venuceala američko dvorište onda je to može biti i tajvan.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Svaka demokratska i slobodoljubiva drzava treba sa USA odnose svesti na minimum i ogranicitiim broj diplomatskog osoblja na najvise 7 osoba. Ali dok postoje oni koji uzivaju lizati Trumpov usrani supak dotle ce se USA nasilno ponasati prema svima.

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

mislim da broj korporativnih predstavnika treba svesti na 7, korporacije su pravi osvajaci.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

USRA Ambasadi treba iskljuciti vodu struju i radio momunikacijua kanalizaciju blokirati tako da se podave u vlastitim govnima

burt
Gost
burt
2 godine prije

dao im je ultimatum i SAD su odlučili da neće napustiti državu, napad na ambasadu SAD-a jer isto kao i napad na SAD, Bolton i Pompeo neće dozvolit da im nekakav Maduro skida gaće, što može Maduro?, ništa jer za njega nema dobrih opcija, SAD su na sve računali i… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Videces ko je jaci drzava ili jedna ambasada.
Icice Ameri iz ambasade u redu dva po dva kao u skolu.
Ambasador i onako nije tamo od 2010 poslove vodi zamenik.
Ja preferiram Beogradski scenario:
https://youtu.be/1cwbmDtrjfU

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Riddick

vjerojatno si u pravu što se tiče beogradskog scenarija, pogledaj gdje je Kosovo, par slupanih ambasada ne mijenja na stvari 😉 šalu na starnu , ovaj MAdurov ultimatum je samo u u nizu neinteligentih poteza koje je povukao, napadom na ambasadu dao bi amerima puni legimitet za vojnu intervenciju

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  oddball

Kosovo i Metohija su offtopic.
Vojna intervencija ce ojacati podrsku Maduru, a Ameri ih nece ni napasti, oni su obican bauk?
Mnogima Amerikanci prete intervencijom vec decenijama pa nista, pas laje vetar nosi.

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  Riddick

zašto se onda ne izvlače jer je već prošlo pola od tih 72 sata, što čekaju? jeli oni slušaju naredbe Madura ili Pompea?

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  burt

U ambasadi užurbano završavaju snimanje filma o kemijskom napadu na osoblje…CNN,CBC,BBC…HTV javne kuće i njihove prostitutke čekaju znak da puste prilog pa da Blackwater može započeti spašavanje demokracije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ne vidim nadu za ambasadu !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

A da Maduro autobusom opoziciju satare?

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Riddick

Beogradski scenario je glupost. Vec sam napisao bolji metod: opkoliti ambasadu psihijatrima i krupnim bolnicarima sa ludackim kosuljama i hvatati amere cim promole nos iz ambasade. Duznost svake drzave je da stiti narod od ludjaka i nasilnih pojedinaca, ali i da lijeci bolesnike.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  burt

Neće biti napada,samo će im isključiti struju,vodu i blokirati primanje satelitskih signala.Za to već imaju rusku opremu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  burt

Kako sada pa to….provališe li Amerikanci u Ruska diplomatska predstavništva, jeli samo oni imaju pravo po svojoj volji da tumače međunarodne regule!?

burt
Gost
burt
2 godine prije
Reply to  burt

ta ambasada u Karakasu je fortifikacijski objekt sa utvrđenim položajima i podzemnim bunkerima, samo bi luđak krenuo da napadne i pali ambasadu najveće vojne sile na svijetu, Maduru još nije jasno da mu je narod okrenuo leđa a svi socijalistički sistemi su propali jer su bili nedemokratski, koruptivni i neefikasni,… Pročitaj više »

Dominik
Gost
Dominik
2 godine prije
Reply to  burt

Kapitalizam? Je li to ono gdje su bogati još više bogati a siromašni još više siromašni?

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  burt

@burt,sramotis se! Upravo socijalizam je bio efikasan. Kapitalizam uvijek i sve radi na silu i zbog novca. Svi socijalistički sistemi su srušeni medjudjelovanjem dobro poznatog gospodara izvana i unutarnjih izdajnika plaćenih novcem zemlje i naroda kojeg napadaju. Pogledaj najdražu mi Hrvatsku. Jedina zemlja koju nisu uspjeli dirati zbog njene snage… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  burt

Ako pada Maduro, onda nista. USA je uspela.
Paradoksalno, u interesu je Madura, i izmedu ostalih Rusije, da to eskalira u americku intervenciju.

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Kako bi bilo kada bi Kina, Rusija, Indija, Pakistan, Iran, Sirija i još nekoliko desetaka zemalja izjavile kako smatraju Putina legitimnim predsjednikom USA?

Afrika
Gost
Afrika
2 godine prije
Reply to  nekoime

Bolje Kolindu. Svakako je njihova

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

A zašto Maduro ovog samoproglašenog ne strpa u zatvor i optuži ga za veleizdaju i rušenje vlasti?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Polako,ne treba odmah to činiti ali ne treba ni popustiti kao u Ukrajini.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa:
Taktika:DVIJE RUČNE KOČNICE?

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

(Najmanje!) dvije ručne – BEZ kočnice.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  mladen3x

@mladen3x:
Samoproglašeni se samoproglasi da je Papa ili Crvenkapica?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Maduro ima dovoljno love da angažira Šakašvilija(koji bi za lovu i rodjenoj materi odgrizao kravatu),da kao trojanac udje u ambasadu i pocne da grize?

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Moja baka bi to za nižu cijenu. Ma i besplatno. O.K. ma platila bi ona samo da – zagrize. Otkad ima vučju dnk – ne treba gebist.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah-jesi me nasmijao ali pitanje ti je na mjestu.Plus.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Tko šiša ćelave?
(zen – koen – Leonard Koen?)

ori
Gost
ori
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Uključi se u diskusiju…maduro je prije njega izvrsio rusenje vlasti kad je opozicija dobila duplo vise glasova u parlamentu on ukinuo parlament da ostene na vlasti.i druge latinske emlje to vide i ne podrzavaju ga osim ovih zadojeni komunizmom i dakako diktatori slicni maduru.maduro nema ni 4-inu glasova nesto kao… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

lula da silva kojeg podržava 70% brazilaca je u zatvoru. zbog toga je bolsonaro došao na vlast iako uživa podršku 30% brazilaca. dakle nije to tako kao što ovi izdajnički mediji pišu. bolsonaru bi najbolje bilo da čuva leđa umjesto što se mješa u poslove druge države drugo I ono… Pročitaj više »

Zare
Gost
Zare
2 godine prije

Ameri mogu to napravit jer im i nije ni tako tezko. Bas ovaj blesavi nesposobni Maduro mnogo im je olaksao posao. Nisam ja za nikakvu smenu rezima i proAmericku garnituru, al jesam da se ovaj nistarija Manduro spakuje kroz vrata. Ima punu podrsku Rusije, Kine i najvece zalihe nafte al… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Zare

Ma da. Niko od vas ne podržava američke akcije i intervencije, “daleko od toga” jel’, al samo vam je ovaj Maduro problematičan u Venecueli. Niste podržavali američku intervenciju u Siriji, samo je trebalo skloniti diktatora Asada. U Libiji, daleko bilo, ni tamo niste podržali Amere, samo je Gadafi bio problem.… Pročitaj više »

Zare
Gost
Zare
2 godine prije
Reply to  Helena

Nemoj da mislis da mozes vidjet kako ja razmisljam, jer nemozes..Nikad nisam podrzavao smjenu rezima u Siriji, i jos uvek kazem da boljeg od Asada za taj narod i taj mentalitet tamp nema, nit nisam podrzavao intervenciju u Libiji ali poređivati nekog inteligentnog Asada ili Gadafija s ovim zabitim Madurom… Pročitaj više »

mrimproper
Gost
mrimproper
2 godine prije
Reply to  Zare

kolega DRUGI SMIŠLJAJU VAŠE MISLI ZA VAS baš kao kad su nas uvjeravali da ce med i mljeko poteč ulicama čim uđemu u EU A AKO NE UĐEMO NEĆE BIT ZA PENZIJE… ne možemo gledat događaje bez da uzmemo u obzir okolinu… činjenice… a činjenica je da SAD-e sabotira hrvatsku…… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Ovako je glasila vijest o Madurovom porazu iz prosinca 2015: Venezuelanska oporba na izborima je osvojila većinu u parlamentu i prvi put nakon 16 godina nadvladala Socijalističku stranku, čime može dovesti u pitanje vladavinu predsjednika Nicolasa Madura. Oporbena koalicija Demokratskog jedinstva osvojila je 99 zastupničkih mandata u parlamentu koji broji… Pročitaj više »

shah
Gost
shah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

da, u tome i jest čar zutih prsluka. sad ne mogu vise njatke o ljudskim pravima i volji naroda. svezali su im jezik.

Ilija
Gost
Ilija
2 godine prije
Reply to  shah

Tako je shah.
To je jedino bitno danas. ŽUTI PRSLUCI. I odlučujuće.
Nažalost, zadnji članak popraćen sa samo 4(?) komentara.

Zare
Gost
Zare
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Bas tako kako si rekao, realno i nepristano. Al svejedno dobit ces hrpu minusa, je ipak ovo je portal na kojem vecina komentatora vec ima odluceno misljenje.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Gotovo si u svemu u pravu Alerik, kako i ne bi kada su većinom činjenice. Ali tvoje činjenice govore i o nesavršenosti političkog sistema a objasniću na drugom primeru. Ako je neko izigravao politički sistem onda je to radio Milošević. Mislim da mu nema premca u novijoj istoriji. Nesumnjivo da… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Ne postoji ni 1% šanse da Venezuela uspije s Madurom. Sama činjenica da ima sve poluge vlasti od 2015 do danas, a da se država pretvorila u prostor sirotinje govori za sebe, odnosno – da će se agonija s njim na čelu samo nastaviti. I zato nije kriv Maduro,… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

A gluposti pišeš SoA!!! “Ono što uvijek i sigurno dovodi svaku državu do rasula i opće bijede jest ideja socijalizma.”….pogotovo što u kontekstu stavljaš i “pokvarenost čovjeka”;ako ne vidiš svu pogubnost današnjeg kapitalističkog sistema u kojemu neljudi otimaju i zadnju koru kruva iz usta onda zbilja ne znam kroz koju… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša U nabrajanju primjera uspješnih zemalja si mahom posegnuo za liberalnim demokracijama, kapitalističkim državama. Nisi to napravio slučajno, nego zato što ti je to jedino ostalo – socijalno svjesne zemlje mogu biti samo bogate kapitalističke, nikako socijalističke. Upravo kako to tvoj primjer pokazuje u slučaju liberalnih demokracija i kapitalizma, kao… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Naveo sam ja i Libiju i Jugoslaviju, jesi li to namjerno izostavio. “Socijalno svjesne mogu biti samo kapitalističke zemlje”…. pa baš upravo te jake kapitalističke zemlje postepeno ukidaju socijalne agende….prvo na čemu štede jesu upravo socijalne potrebe;pazi, pod socijalnim ne smatram kojekakva davanja i smislu bonova za kru i mlikeko… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša Iz tebe progovara ideologija koja ti priječi da vidiš stvarnost. Što će tebi podaci kad ti znaš (usput, Jugoslavija je propala, braking news). Siromaštvo nikad u povijesti nije bilo manje do danas (osim u Venezueli), pusti priče o 1 i 99%. Najbolja socijalna pomoć je imati posao i dobru… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kakve ti gluposti pišeš … Dovoljno je ukucati ajmo “simbol tvog razvoja” Detroit, San Francisco , Los Angeles, New York , powerty slam da vidiš kako je siromaštvo iskorijenjeno. Doslovno na kilometre šatora i ljudi koji žive na ulici u “najbogatijom ” zemlji svijeta. Siromaštvo i razlike u svijetu NIKADA… Pročitaj više »

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA, nemam ti što reći nego da podnostavljujući stvari i izvodeći proizvoljne zaključke temeljene na predrasudama, čak mrznji prema svemu nastalom u socijalizmu, pišeš laži. Neću ulaziti u tvoje razloge, ali pišeš laži!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

A gdje si u mene video bilo koju ideologiju? Imati posao, dobiti platu za svoj rad nije socijalna pomoć osim ako nisi neko sa nekim duševno/fizičkim ograničenjem pa je zakon po kojemu firma mora da ima određen procenat takvih kao takav izuzetno pozitivan/socijalan. Brkaš socijalnu pomoć sa socijalnim/društvenim/humanim potrebama/pravima koja… Pročitaj više »

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@soa
di svrstavas skandinavce?
kapitalisticke socijaliste ili
socijalisticke kapitaliste?

koja drustveno-politicka komponenta je imala mjerodavnu ulogu njihovog blagostanja?

ako te dobro kontam, kao bogati kapitalisti su postali socijalno osvjesteni?

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik@svejedno kako se zove sustav,pravila igre su da uvijek pobjeđuje oligarhija a narod gubi.Žalibože raspravljanja o sustavima.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  nonwo

U današnjem svijetu igraju se dogovorene utakmice sa sucima na platnom spisku oligarhija.

mrimproper
Gost
mrimproper
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

da SAD ne sabotira privredu u venecueli, največa budala bi mogla da je izvuče iz bjede dok god SAD sabotira privredu venecuele, ni najpametniji državnik na svijetu ne može je izvući iz dugova treba stvari gledati realno a ne živjeti u bajkama, ono što dovodi NAROD U SVAKOJ DRŽAVI DO… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kako je formirana Ustavotvorna skupština to se zaboravlja… Proguglaj malo

Guest
Gost
Guest
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

U stvari je izvršio državni udar. Ali SoA kako sad to ? Pa zar Maduro nije lučonoša demokracije i otpora protiv mrskih Jenkija ?

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ameri čekaju već 15 godina da se Venecuela raspadne sama od sebe uz njihove sankcije i blokadu pa ne ide… Propaganda Zapadaje na razini Sjeverne Koreje da svake godine umire u Sjevernoj Koreji milijun ljudi , a ono Sjeverna Koreja živi još uvijek… Ako toliko želi dobro Zapad zemljama neka… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

“Caracas, February 16, 2015 (Venezuelanalysis.com) – New revelations in Venezuela have linked U.S. private security firm Blackwater, now known as Academi, to the aircraft that was to be used as part of Thursday’s thwarted “Blue Coup” attempt. 2015 se u Venezueli odvijala “drama” u kojoj je otkrivena urota za smjenu… Pročitaj više »

Guest
Gost
Guest
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SOA
Pa Kina još uvijek ima socijalizam pa nije baš neuspješna. Istina to je neka čudna mješavina kapitalizma i državnog socijalizma, ali opet to funkcionira. Pravi socijalizam nigdje nije ni zaživio.

PS Pretpostavljam da misliš na Petroa ne na Kripto

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Guest

Guest Hvala na ispravci, Da, ta tobožnja valuta im se zove Petro. Ovdje si se redale hrpe tekstova o petru i njegovom neupitnom uspjehu. Svi su, kao i sad navijali za petro i Madura, a potražiš li te tekstove, vidjet ćeš moje komentare koji su govorili o suprotnom razvoju događaja.… Pročitaj više »

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA, Kina danas ima itekako veze sa socijalizmom i TO ne treba posebno dokazivati, ali evo: plansko gospodarstvo na koje tvoji uzori dobijaju ospice, ali je izuzetno učinkovita. Kina je na kapitalisticki način poslovanja prešla uglavnom u sferi trgovine i točkama suradnje sa zapadnim “partnerima” jer nije imala izbora. Kineski… Pročitaj više »

Samo te gledam...
Gost
Samo te gledam...
2 godine prije

Ti imas neki kompleks od Rusa ili neku fobiju kada ih toliko mrzis i na nevezanim temama za Rusiju ti pises o Rogozinu i za nick si uzeo njegovo prezime. I umesto da nam kazes nesto sto nismo znali o politirarima ti si u stvari nama mnogo vise otkrio o… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Fino reci da ti smeta jer ce jenisej biti lansiran prije plana umjesto sto nam prodajes zvake.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Gospon Jasak, jel’ može jedno pitanje za Vas, odnosno živo me zanima Vaše viđenje situacije!? Nadam se da ne morate konzultirati Alerika za autorizaciju??

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
2 godine prije

???

anxi
Gost
anxi
2 godine prije

Zivim za dan kada ce nastupiti propast amerike , taj narod koji zivi u americi zaista smatra da treba ovakav svijet biti i sigurno ce docekat dan koji nece moci ni uporediti sa danima koje prezivljavaju svi oni koji su najvecom krivicom amerike prosli kroz neopisive golgote i nad kojim… Pročitaj više »

Zare
Gost
Zare
2 godine prije
Reply to  anxi

Btw. I kad Amerika nestane doci ce neka nova Amerika, Kina nije daleko od tog da postane novi hegemon a kad do toga dođe boze nam pomozi..

Guest
Gost
Guest
2 godine prije
Reply to  Zare

Zare, Da malo ljudi ovdje to razumije. Neznam šta je gore, da ti gazde budu Ameri, Rusi ili Kinezi. Sve su to imperijalističke sile. Najbolje je biti nezavisan i suveren, ali ove balkanske banana državice, nemaju ni najmanju šansu biti samostalne. Srbi su naklonjeni Rusima, jer su bijesni što su… Pročitaj više »

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Guest

@Guest, američki mediji su ti rekli kako se gaze ljudska prava u Kini!?

Guest
Gost
Guest
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Koča, Gledao sam nekoliko dokumentaraca o Kineskom privrednom čudu i cijeni koja je za to plaćena, naravno od najnižih slojeva društva. Uglavnom se radi o mladim ljudima iz ruralnih podrućja, koji se doseljavaju u gradove i rade u industriji. Rade po 15-18 sati dnevno i tako non-stop danima, mjesecima, godinama.… Pročitaj više »

mrimproper
Gost
mrimproper
2 godine prije
Reply to  Guest

@Guest ja sam gledo američki dokumentarac o pilotima u americi koji moraju raditi dodatni posao da bi platili kredit… režije…. hranu… i onda takvi premoreni… VOZE AVIONE SA LJUDIMA, kako bi avioprevozničke korporacije mogle zarađivati EXTRA profite, u istom je i priča o ženi SAMOHRANOJ MAJCI koja mora odradit pomoč… Pročitaj više »

Guest
Gost
Guest
2 godine prije
Reply to  anxi

Treba razlikovati američki narod i američku vlast, pogotovo deep state. Američki narod je uglavnom zaokupljen egzistencijom, a manje politikom, a i ispran im je mozak svime i svačime. I tamo kao i svugdje, ima divnih, poštenih, radišnih ljudi.

Ilija
Gost
Ilija
2 godine prije
Reply to  anxi

Zakasnio si više od 100 godina.

Busola
Gost
Busola
2 godine prije

Ja na slikama prosvjednika ne vidim gladne i iznemogle ljude , a pregledao sam slika na tisuće… To dovoljno govori tko gura i kakvi ljudi pokušavaju Venecuelu uzeti za sebe i njezine prirodne resurse.

anxi
Gost
anxi
2 godine prije
Reply to  Busola

Ma tu je jasna situacija ,tamo ima nafte koju venecuela nezna vaditi i to trebaju prepustiti strucnjacima koji to rade bez problema u libiji i iraku …

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  anxi

Amerika najviše nafte za svoje tržište(uz Irak i Kanadu) kupuje upravo iz Venezuele.Kad kupiš moraš i platiti,…pljačka je daleko isplativija..Nisi platio i još prodaš drugima…najmanje si x2 na dobitku..

Володимѣръ
Gost
Володимѣръ
2 godine prije

venecuelu treba pošteno podijelit,nama nafta i žene a donaldu maduro i muški

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije

toooooo care.
odlican 🙂 🙂 🙂

al ipak, sta cemo s tim pustim zenama ?
upast cemo opet u probleme

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije

Venezuela stanovnika – 31 000 000, medju pet najbogatijih država naftom i zlatom. Saudijska Arabija – 30 000 000 stanovnika. Može li mi netko objasniti zašto u Venezueli koja usput nije pustinja vlada siromaštvo u odnosu na Saudijsku Arabiju? Kakva je tu računica.. I na koji način objasniti ovaj stupanj… Pročitaj više »

bulog
Gost
bulog
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Uništena sva industrija u državi. Jel ti to o Hrvatskoj

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
2 godine prije
Reply to  ShaCkaL

Madurova se nesposobnost očituje u tome da se ne može boriti sa 15-20 godišnjim ekonomskim sankcijama države koja ima moć da banira svakoga,i ne samo ona,nego i cjelokupna svjetska zajednica mora to isto raditi,neovisno da li je to u njihovom interesu,jer će i sami biti banirani na neki drugi način.i… Pročitaj više »

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije

Bože ako te ima pomozi da djavolji plan ne uspije…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Nafta…

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Read my lips. Ako Venecuela postaje haos, a s obzirom da nije uspela nijedna okupacija USA od 2000-te, verovatno hoce, ce USA imati front „u predgradima Washingtona“. Kao sto Rusija ima NATO „u predgradima Moskve“. Tamo ce uleteti svi neprijatelji Murike. Dar od boga. Zasto ih terati natrag ostrvo po… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Da nabrojimo zadnje muricke pobede. Avganistan. Kad su upali su talibani drzali delove zemlje, sad drze skoro celu. Irak. Od celije je Al Qaeda postala armija IS. Njihove marionete im kazu da se gone jer su okupatori. Libija. Roknuli su im ambasadora kao pseto i izbeglice preplavljuju Evropu. IS se… Pročitaj više »

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Ne treba dirati ambasadu.
Samo joj treba isklopiti struju, vodu, komunikacijske linije in zatvoriti prilaze. Tako se ambasada avtomatski pretvara u beznačajnu zgradu pa i čak u zatvor.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
2 godine prije
Reply to  nije bitno tko

Juesej ambasade su ovih dana poprilicno samodostatne po gorenavedenim stavkama, a i teheranska lekcija je naucena… tako da…mda.

Mali od Fahre
Gost
Mali od Fahre
2 godine prije

Naravno da slijedi eskalacija nasilja. Amerikanci nisu izgradili 10 nosača aviona da bi se obračunali s piratima s Kariba. Minuciozan je ovaj @Alerik u pronalaženju mana lijevo navijenom Maduru u ekonomskoj izolaciji, ali ne vidi bankrot Detroita, Jeffersona i ostalih USA metropola usred slobodnog i otvorenog tržišta. U brojnim mjestima… Pročitaj više »

ime amatera
Gost
ime amatera
2 godine prije

Americkog ambasadora za presjednika Venezuele a rodjaka mu za ministra financija i nafte. Sve za demokraciju. Demokracija hahahahaha
Zatvoriti kanalizaciju pod hitno

trubi
Gost
trubi
2 godine prije

molim simpatizere ovih izgladnjivacva svoga naroda da ponude rotiranje svoje obitelji iz mrskog kapitalistickog i angloamerickog vidokruga zemalja za slobodarsku zemlju venecuele…Pomognite i sebe ….prestanite se patiti i otidjite zivjeti u venecuelu a sjebite neku obitelj da zivi u kanadi americi europi ili engelskoj…uzivajte u socijalizmu a nek se ta… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  trubi

Trubi@desetljeća smještanja kajli na svakom koraku od strane ciokauboja osiromašuju latinoamerikance,uz korumpirane vlasti. I narodi ex yu svakog dana u svakom pogledu napreduju prema Irskoj i/ili kantama za smeće ,a pazi ,u kapitalizmu..I u kapitalizmu pazi ono ,nema korupcije?!… Amerikanci su beskućnici u milionima,na markicama za hranu,…rade tri posla da… Pročitaj više »

Kile
Gost
Kile
2 godine prije
Reply to  trubi

Ne trubi bezveze

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
2 godine prije

Okruzit tenkovima USA ambasadu i zarobit ih kao Iran sedamdesetih

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Sir Oliver

Namazati ih katranom i posipati perjem i poslati doma u demokraciju.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  nonwo

Kad je Severna Koreja uhapsila posadu americkog spijunskog broda je razmotreno sve, i nuklearni udar na Severnu Koreju.
Zavrsilo se je pismenim izvinjenjem i obecanjem da nece vise spijunirati, da im puste mornare.
Kad su ih pustili je Murika povlacila sve.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Protokoli sionskih mudraca
1-Pravo je u sili..
(ovo sa Sjev.Koreom još bolje,…sila bez nasilja.Najgore prolaze šmizle i du.euvlakači-nitko ih ne doživljava)

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
2 godine prije

Hmm, ako ga je plaćenička ništarija poput Kudrina negativno okarakterizirala, možda ima nešto u čovjeku..

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Narodu Venezuele će super biti nakon što ih amerokenjci “oslobode, i donesu im demokraciju”.. samo trebaju pitati Libijce, Afganistance, Iračane itd. kako im je sad bolje nakon amerokenjskih akcija oslobađanja. (Sarkazam.. naravno ?).

Pljuc!

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Steta sto su tebe oslobodili.Trebo si ostat u opancima.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  Slavonac

@Slavonac

Jel to bilo upućeno meni?

Ako je, imaš što pametno za reći u vezi toga kakav je život Libijcima, Afganistancima, Iračanima nakon amerokenjskih akcija “oslobađanja i uvođenja demokracije”?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin od demonstracijuna do demonkracije – tanka je linija. al recimo, u siera leone je totalni mega-idiot na vlasti,al ameri ne pokazuju ni zrno empatije (bar sluzbeni washington ne, da mnoge fondacije koje washington tako zarko zeli ‘utrnit’). venezuleanci mogu sami kao drustvo svoje probleme rijesit, siera leonasi ne mogu….al… Pročitaj više »

kli
Gost
kli
2 godine prije

Maduro je obični tiranin.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  kli

A ti običan g.upan

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  kli

@kli
nisam zna da je rodjen u tirani 🙂

Vile
Gost
Vile
2 godine prije

Jel ima Venecuela S-300 ili S-400…?

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
2 godine prije

Maduro je trebao zaustaviti ovog G(u)a(i)da još 10.1. kad je izjavio u parlamentu da Maduro nije legalni predsjednik.
Sada, sam guano mora zamoliti amere da odu. Jer su njega priznali za predsjednika.
Nije neizvodivo, he, he.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik