fbpx

Venezuela: “Međunarodna zajednica” u očima medija u regiji i način da se pobjede SAD

Venezuela: "Međunarodna zajednica" u očima medija u regiji i način da se pobjede SAD 1

Jutros smo opširnije izvijestili o jučerašnjem događaju danu u Venezueli gdje je, nakon poziva američkog potpredsjednika Mikea Pencea, predsjednik Narodne skupštine Juan Gerardo Guaidó pred desetak tisuća pristaša sebe imenovao za vršitelja dužnosti predsjednika latinoameričke zemlje.

Vlada Nicolasa Madura je zbog flagrantnog uplitanja američke administracije u unutarnje poslove Venezuele prekinula diplomatske odnose s Washingtonom, a američkom diplomatskom osoblju dala rok od 72 sata da napusti Caracas. Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao kako SAD ne priznaju Madurovu vladu i neće napustiti zemlju na njezin nalog. Pompeo je pozvao i vojsku Venezuele da podrži novog predsjednika i tranzicijsku vladu, ali se čini da njegov odgovor nije naišao na razumijevanje u oružanim snagama latinoameričke zemlje.

SAD i njihove marionete u Venezueli vjerojatno užurbano rade na traženju zapovjednog kadra koji bi izveo vojsku na ulice, jer ionako nisu generali ti koji na operativnoj razini provode vojne udare, već pukovnici, majori i kapetani, kao najvažnije karike u zapovjednom lancu.

Ima li samoproglašeni “predsjednik” Juan Guaidó podršku međunarodne zajednice?

Sudeći prema medijskim kućama i javnim televizijama Hrvatske i regije, “međunarodna zajednica” je podržala Juana Guaida i njegove “napore u obnovi demokracije i vladavine prava u Venezueli”. O kojoj “međunarodnoj zajednici” govore javni televizijski servisi i mediji koji ih citiraju?

Točno je da je samoproglašeni predsjednik, oporbeni čelnik i zastupnik Narodne skupštine, Juan Guaidó, podijelio svijet. Međutim, do trenutka pisanja ovog teksta danas poslijepodne su ga za čelnika Venezuele priznali samo SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike, a druge su izrazile potporu ustavnom predsjedniku Nicolás Maduru.

Latinska Amerika ima 20 država i 13 protektorata, de facto kolonija i posjeda bivših kolonijalnih sila, od kojih potonje ne donose  nikakve odluke u međunarodnoj zajednici.

Protesti u Venezueli

Zemlje koje priznaju Juana Guaida

Američki predsjednik, Donald Trump je priznao Juana Guaida kao “legitimnog” čelnika Venezuele, što je učinio samo nekoliko minuta nakon njegove objave na ulicama Caracasa, zbog čega je od brojnih zemalja optužen da je vodio proces prevrata u latinoameričkoj zemlji, a Guaidó je obična marioneta koja je ispunjavala naloge Washingtona. Trump je odmah pozvao ostale vlade da učine isto, potporu svrgavanju madura je dao i tajnik Organizacije američkih država (OAS), Luis Almagro.

Do sada, vlade Brazila, Kolumbije, Perua, Ekvadora i Kostarike priznali oporbenog zastupnika za novog privremenog predsjednika, kako je najavljeno u srijedu od strane predstavnika tih zemalja na forumu Davosu. Državama koje podupiru Guaida su se pridružili Paragvaj, Čile, Kanada, Gvatemala i Argentina.

Strogo govoreći u brojkama, od latinoameričkih zemalja ih je pola priznalo Juana Guiada, a pola ih i dalje priznaje ustavnog predsjednika Nicolasa Madura. Malo je vjerojatno da će u jednom ili drugom taboru bilo koja zemlja promijeniti odluku, ali je činjenica da Juan Guaidó ne samo da nema potporu “međunarodne zajednice”, nego ni polovice latinoameričkih zemalja.

S druge strane, unatoč pozivu predsjednika Vijeća Europske unije Donalda Tuska da i europske zemlje slijede američki primjer, čime je dokazao da je njegova domovina Poljska američki vazal i “Trojanski konj” u Europi, više nego je to bila Velika Britanija, Europska komisija je izbjegla izričito priznavanje Guaida za privremenog predsjednika Venezuele.

“Namjera nam je usredotočiti se na događaje na terenu. Podržavamo Narodnu skupštinu i želimo politički proces koji vodi do izbora”, kazala je danas glasnogovornica Europske komisije.

U izjavi u ime bloka je visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila kako je “23. siječnja venezuelanski narod apelirao na demokraciju i mogućnost slobodnog odlučivanja o vlastitoj sudbini, a ti se glasovi ne mogu ignorirati. ”

Na istoj liniji su zemlje poput Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, koje se dale potporu Narodnoj skupštini Venezuele, dok je Francuska istaknula “svoju potporu obnovi demokracije”. Međutim, službenog i eksplicitnog priznanja “predsjednika s ulice” nema.

U Španjolskoj je premijer Pedro Sánchez razgovarao s Guaidom i tijekom telefonskog razgovora je branio “legitimnost Narodne skupštine” i tražio “održavanje slobodnih izbora”. Španjolski ministar vanjskih poslova Josep Borrell se također izjasnio u korist izbora, koje vidi “kao jedini mogući izlaz iz ove situacije”.

“Moramo spriječiti da se stvari pogoršaju, što nedvojbeno zahtijeva proces intervencije kako bi se zajamčilo jedino moguće rješenje, a su opći izbori”, rekao je Borrell. Čelnici dvije desničarske oporbene stranke u Španjolskoj su tražili od Madrida da prizna Guaida, ali se to nije dogodilo.

Venezuela maduro

Zemlje koje podupiru Madura

Nekoliko zemalja je odmah potvrdilo svoju potporu Maduru kao ustavnom predsjedniku Venezuele.

Predsjednik Bolivije, Evo Morales, poslao je poruku preko društvenih mreža narodu Venezuele i svom, naglašavajući “da im Bolivija pruža potporu u vrijeme kada kandže imperijalizma ponovno traže ubijanje demokracije”. Bolivijsko ministarstvo vanjskih poslova je na svom Twitter računu osudilo objavljivanje lažnog priopćenja kojim je navodno vlada te zemlje priznala Guaida za “privremenog predsjednika”.

Kubanski vođa Miguel Diaz-Canel je također je izrazio svoju solidarnost sa svojim kolegom  Venezueli koja se “suočava s imperijalističkim pokušajima diskreditiranja i destabilizacije Bolivarske revolucije”. Snažnu potporu Maduru je dao i ministar vanjskih poslova Kube, Bruno Rodríguez Parrilla.

Podrška ustavnoj vladi u pregovorima s oporbom kao načinu izlaska iz krize iz Meksika i Urugvaja, a potporu Maduru su poslale vlasti St. Vincenta i Grenadina.

Rusija osuđuje guranje zemlje u krvavi građanski rat

“Osuđujemo one koji guraju venezuelansko društvo u ponor krvavog rata”, navodi se u priopćenju ruskog  ministarstva vanjskih poslova. Osim toga, Moskva je sve razumne političare Venezuele, čak i ako se ne slažu s legitimnom vladom Nicolása Madura, pozvala da “ne postanu pijuni u partiji šaha treće strane”.

Među ostalim državama koje su govorile o situaciji u Venezueli su Turska, Iran i Kina. Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, poručio je kako njegov brat Maduro ima punu potporu Ankare.

“Naš predsjednik pozvao je predsjednika Venezuele, Nicolás Madura, kojem je rekao da može računati na potporu Turske i rekao mu: “Brate Maduro, ostani čvrst, mi smo s vama!“, rekao je Ibrahim Kalin, prvi pomoćnik i savjetnik turskog predsjednika.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi je rekao da njegova zemlja “podržava vladu i naciju Venezuele u suočavanju s bilo kakvom stranom intervencijom u unutarnje poslove zemlje ili bilo kakvim nezakonitim ili protunarodnim akcijama, kao što su pokušaji provođenja vojnog udara”.

Puna podrška vladi Madura i narodu Venezuele stiže i iz ratom razorene Sirije.

Kineske vlasti su pozvale sve stranke u Venezueli da se suprotstave vanjskom uplitanju, održe mir i pronađu politički sporazum mirnim sredstvima i u okviru ustava. Peking je također napomenuo da slijedi “načelo neuplitanja u unutarnje poslove drugih zemalja” i očekuje da i druge zemlje učine isto.

Stoga se logično o kakvoj “međunarodnoj zajednici” govore HRT i drugi javni televizijski servisi, uključujući razne listove i portale u službi marionetskih vlada u regiji?

Venezuela

Što čeka Venezuelu?

Zemlja je bez sumnje u teškoj situaciji, ali izlaz iz nje sigurno nisu građanski rat i krvoproliće, scenarij koji je “do savršenstva” uvježban u Iraku, Libiji, Ukrajini, Siriji, diljem Afrike i Azije, ranije i Latinske Amerike koja je prije samo deset godina izgledala čvrsto konsolidirano područje izvan američkog utjecaja.

Za svrgavanje Madura vojnim putem SAD nemaju potporu saveznika, što nije presudno, ali nema naznaka da bi za američke interese u Venezueli ginuli vojnici Brazila i Kolumbije.

Što će biti sljedećih dana i sati uvelike ovisi ne toliko o stavovima generala, koliko o srednjoj zapovjednoj razini – kapetanima, majorima i pukovnicima. Oni su ti koji na kraju odvode jedinice na ulice.

Ipak, još uvijek je teško predvidjeti hoće li propasti pokušaj svrgavanja vlade Nicolasa Madura. Situacija se razvija vrlo dinamično. Sve ovisi o nizu čimbenika, uključujući i hoće li Maduro pokazati spremnost na kompromis.

Ustavni predsjednik države i njegove pristaše se mogu odlučiti na uhićenje Juana Guaida i drugih članove Narodne skupštine i početi kazneni progon pred Vrhovnim sudom protiv, kako kažu, pobunjenog parlamenta. Međutim, takva demonstracija sile bi u ovom trenutku vjerojatno bio pogrešan potez. Naravno, Maduro i vlada Venezuele ne mogu, kao svojevremeno Viktor Janukovič, dozvoliti da se o sudbini zemlje odlučuje na ulici i na poziv strane vlade, što je ovdje ključni problem.

Ipak, ako se prolije puno krvi, to bi mogla biti posljednja kap koji će preliti čašu strpljenja većine vojnih časnika. Ako oporba počne djelovati izvan pravnog područja u mnogo većoj mjeri nego sada, onda bi to, naprotiv, moglo potaknuti vojsku da nastavi podržavati Madura. On bi sve nezakonite inicijative treba prepustiti oporbi i njeno djelovanje ograničiti na usko područje od nekoliko gradskih četvrti u Caracasu.

Venezuela

Američko veleposlanstvo mora nestati iz Caracasa

Venezuelanski predsjednik Maduro je zatražio od američkih diplomata da napuste zemlju, ali su oni odbili otići, što je slučaj bez presedana u svjetskoj diplomatskoj praksi. To je osobito važno zbog činjenice da je američko veleposlanstvo jedno od središta pobune u Caracasu. Kako Maduro može i treba neutralizirati ovaj centar? Što je potrebno da se aktivnosti američkog veleposlanstva u Caracasu nakon prekida diplomatskih odnosa fizički prekinu provoditi?

To je temeljno pitanje za vlasti i predsjednik Maduro mora pokazati da vlast u zemlji pripada njemu i da Sjedinjene Države ne mogu jednostavno priznati ili imenovati za predsjednika suverene zemlje svakoga tko glasno vikne na trgu.

Već su postojale informacije da su prošlog tjedna u Švicarskoj vođeni pregovori s predstavnicima oporbe Venezuele i da je sadašnja pobuna unaprijed planirana. Odluka o prekidu diplomatskih odnosa se mora provesti i  Sjedinjene Države se ne mogu ponašati suprotno volji legitimne vlade.

Drugo, američko veleposlanstvo u Caracasu je gotovo sigurno jedan od središta vodstva pobunjenika i ovaj centar mora biti uništen.

U isto vrijeme, Venezuela će učiniti sve što može kako bi izbjegla stvaranje izgovora za oružanu invaziju Sjedinjenih Država. Američkim diplomatima je za to dano 72 sata, tijekom kojih će biti moguće pokušati postići kompromis ili se pripremiti za drugačiji tijek događaja. U međuvremenu je američka strana praktično zaustavila rad veleposlanstva i konzulata, što je dobro. Sada se usluge pružaju samo američkim građanima koji se nalaze u “teškom stanju”. Osoblju veleposlanstva je dopušteno ostati u samo nekoliko blokova grada, a njihova djeca ne idu u školu.

Ali osoblje diplomatske misije i sama misija su različiti koncepti sa stajališta međunarodnog prava. Oružani ulazak na teritorij veleposlanstva je nemoguć, jer se može smatrati invazijom na teritorij Sjedinjenih Država. Osim toga, diplomati nakon prekida u diplomatskih odnosa imunitet ne gube automatski, već samo dio svojih privilegija. Napad na njih se također može smatrati kršenjem međunarodnog prava.

Istina, ovdje je potrebno reći da su sve to čisto spekulativne konstrukcije koje sami Amerikanci ne uzimaju u obzir. Oni međunarodno pravo “po vlastitom nahođenju” jednostavno mijenjaju tijekom događaja, konzervativno tumačeći samo one stavke Bečke konvencije koje im trenutno idu u prilog.

Konkretno, proglašavajući Madura “nelegitimnim” za SAD vlasti Venezuele više ne postoje, stoga nema konvencija koje bi se primjenjivale na američku misiju. Grubo govoreći, ako sutra Juan Gerardo Guaidó zatraži od Sjedinjenih Država da pošalju svoje trupe, oni će taj poziv smatrati legitimnim.

Nadajući se da će Sjedinjene Države ublažiti svoj položaj ili da će razumno osoblje Bijele kuće uvjerit će Trumpa, bilo bi suludo očekivati. Ubrzanje sukoba u Venezueli pokazuje da je to puno manje borba za naftu nego što se čini. To je takozvano pitanje politike Floride. Florida je država koja se stalno mijenja, a daje 29 glasova i ima najveću dijasporom iz Latinske Amerike, uključujući Venezuelu. Drugim riječima, to je Trumpova snažna izborna podrška za ponovne izbore.

Trump, potpredsjednik Mike Pence i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton održali su u utorak sastanak s izaslanstvom republikanskih zakonodavaca s Floride. CNN je prenio da je jedina tema susreta bila Venezuela, a ono što je dobro za senatora Rubia je dobro i za Trumpa. U tom kontekstu, Trump će sigurno ići do kraja u ovom pitanju.

Osim toga, pobunu podupiru najveće latinoameričke zemlje, osim Meksika, koje su neizravno osjetile krizu u Venezueli kroz priljev izbjeglica, potrebu za pružanjem humanitarne pomoći i smanjenjem ulaganja. S tim u vezi, diplomatske misije Kolumbije, Argentine i Čilea također predstavljaju opasnost za Madura.

Prije svega, prekid aktivnosti američkog veleposlanstva u Caracasu nakon 72 sata bi trebao značiti prekid komunikacija, uključujući i zatvorene kanale, kao i suspenziju privilegije diplomatske pošte. Potrebno je, osim same zgrade veleposlanstva, blokirati američke zrakoplove na zračnim lukama i brodovima u lukama koje bi mogle nositi diplomatsku poštu ili druge kamuflirane terete.

Time se, između ostalog, eliminira fizičko financiranje pobune i donošenje novca kojeg CIA voli dijeliti diljem svijeta. Također je preporučljivo obustaviti servisiranje tekućih računa veleposlanstava, pa čak i osobnih računa diplomata, budući da se crni fondovi mogu raspodijeliti na račune pojedinaca radi daljnjeg unovčenja.

Čelnik Nacionalne ustavotvorne skupštine, Diosdado Cabello, već je zaprijetio da će američkom veleposlanstvu isključiti struju i plin, što će gotovo sigurno biti učinjeno. Međutim, ovo rješenje je nedovoljno, budući da veleposlanstvo ima autonomne izvore energije i pripremilo se za krizu. Glavna stvar je lišiti američki centar kontrole nad komunikacijama.

Ne smije se dozvoliti ulazak u veleposlanstvo ni Juanu Gerardu Guaidu ili njegovim zastupnicima, niti mu omogućiti kontakte s vojskom.

Ali sve to se sekundarne mjere. Sukob oko američkog veleposlanstva u Caracasu će gotovo sigurno biti iskorišten u Washingtonu kako bi se pogoršala situacija u cijeloj zemlji. Dakle, sada nitko neće umjetno ubrzati proces fizičkog raskida diplomatskih odnosa. Pitanje vanjskog legitimiteta prevaranta Juana Guaida još nije riješeno, a postoji opravdan razlog za sumnju da će se uz surovu reakciju Moskve i Pekinga Sjedinjene Države suzdržati od izravne vojne invazije.

U sljedećih manje od 72 sata će u Venezueli započeti borba vojnu lojalnost i od vitalne je važnosti isključiti američko veleposlanstvo da i tehnički u tome može sudjelovati.

Druga stvar je logika ponašanja Trumpove administracije, koja je već isključila mogućnost potpore pobuni od strane generala Venezuele. Na lokalnoj razini je značajan dio specijalnih snaga i zrakoplovnih desantnih trupa regrutiran pod Hugom Chavezom u sklopu posebnog programa za ljude iz ruralnih područja i siromašnih regija.

Ove postrojbe su osobno predane aktualnoj vladi i uživaju značajne privilegije, što im je posebno važno tijekom gospodarske krize. Generali i viši časnici uključeni su u državni naftni sustav i teško je zamisliti što bi im Amerikanci mogli išta ponuditi.

Ipak, potrebno je potpuno izolirati postaju CIA-e u Caracasu, oduzeti joj komunikaciju i isključiti mogućnost da Amerikanci utječu na situaciju u zemlji. Taj je zadatak mnogo važniji od formalnog provođenja odluke o prekidu diplomatskih aktivnosti.

Osim toga, to će isključiti mogućnost raskola u vojsci ili policiji, posljedično i izbijanje građanskog rata. Na kraju će Washingtonu ostati samo mogućnost oružane invazije izvana, a uz sve navedene mjere predostrožnosti, to će biti vrlo teško provesti. Nije li sam trump rekao kako neće započeti još jedan od beskrajnih ratova, a rat protiv Venezuele bi to sigurno bio.

Venezuela na korak do libijskog scenarija – SAD prijete vojnom intervencijom

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
123 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tursunov
Gost
Tursunov
1 godina prije

Koja je razlika u Venecueli prije i posle revolucije?
Ko je imao, sada nema, a ko je nemao , nama ni sada.
Izjednaceni svi u neimarstini, izlozi prazni, nema posla, …
Samo drugovi komunisti zive dobro, za njih nevladaju pravila.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Tursunov

a us(r)a ce to da im nadomesti?

Tursunov
Gost
Tursunov
1 godina prije
Reply to  jupiter

Opozicija je 2015. godine pobedila na parlamentarnim izborima i osvojila je većinu u nacionalnoj skupštini. Ali, Maduro je napravio “svoju” skupštinu u koju je “ubacio” svoje pristalice i izmenio Ustav. Ustvari, prekopirao je kubanski model – doveo je svoje ljude koji su bili glasačka mašina. Pod maskom antikorupcijske kampanje, smenio je sve ljude odane bivšem predsedniku Čavesu, u strahu da bi oni mogli da budu nova opoziciona snaga, a pojedine je stavio u zatvor. Počela su potom i “talasanja” u vojsci, ali je Maduro sve te pobune brutalno ugušio. Nekolicina generala, koji su pod komandom imali 60% ukupnih vojnih snaga Venecuele su pohapšeni pod optužbom da su pripremali puč i srgavanje Madura sa vlasti. Prema tvrdnjama organizacije za ljudska prava “Hjuman rajts voč”, nisu bili pohašeni samo visoki vojni oficiri, već i članovi njihovih porodica.
Otkako je Maduro predsednik, gotovo tri miliona ljudi (oko 7% ukupnog stanovništva) je otišlo iz Venecuele, najviše u susednu Kolumbiju, potom u Peru, Ekvador, Argentinu, Čile, Brazil… Egzodus se nastavlja. Strahuje se da bi čak 10 miliona Venecuelanaca moglo da napusti zemlju. Postoje podaci da DNEVNO Venecuelu napusti 5.000 ljudi!!!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  Tursunov

Hjuman rajts voč?? Njih uzimaš kao nešto relevantno?!

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Tursunov

pazi on je osvojio 68% glasova( pa ga ne priznaju!?), a posle dodje bitanga digne ruku i kaze ja sam predsednik i sva furda ga podrzi (mislim pocev od usa pa do pudlica)….
daleko od toga da mislim da je ovaj idealan ali zasto bi trampov kandidat ( koga 70% posto ljudi i ne poznaje!?)bio adekvatan….pa zna se nafta …treba uzeti naftu venecuele i oboriti cenu barela i tako gadjati rusiju…bas narandzastog briga za narod venecuele…..medjutim sad je putin podrzao madura jer ima jak interes i nece bit nista od “demokratije” made in usa….vremena pijanog jeljcina su prosla drugi su odnosi u svetu….

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Tursunov

Uključi se u diskusiju…dobio si minusa a vidim da znas.ovi sto mu drze stranu volio bi da odu u veneuelu neznam kako bi im se svidilo da im maduro odmah uzme auto za potrebe gradskog prevoza.a u kucu useli besjucnika il krimosa jer lijepo ke bit solidaran al preko tudje kuce.a mozes i obradjivat zemlju dat ce maduro jedino kad treba brat plodove dodje ekipa i uzme ti s tim sto mozes bit sretan ako ne dobijes metak.sto znaci da mozes radit al za nekog tamo pa vidi hoces bit gladan i isplati li ti se radit.mozes se obratit policiji al ako imas para il dobar mobitel oni ce te odradit jos bolje niko nece ni znat za tebe.i ovi sto su za madura ni jedan nebi sastavio 5 dana.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  Tursunov

Uspijesno su te zapadni mediji asimirali. Sretno!

ZEN
Gost
ZEN
1 godina prije
Reply to  Tursunov

Kakav mulac

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  Tursunov

Tursunov,bolje bi ti pristajalo Mielekowski.Venezuela je par desetljeća pod udarom najveće kriminalne organizacije na svijetu koju zovu duboka država.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije
Reply to  Jole

Frendu daj pogledaj činjenice Madurove vladavine, samo njegove pa od smrti CHAVEZA sve je upropastio – on je Lopov vrlo jednostavno.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  ShaCkaL

on nije idealan i ja mislim …ali ko je ovaj samoproklamovani?

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  ShaCkaL

Uključi se u diskusiju…shackal nece oni to da vide zato ti daju minuse.volio bi ih vidjet da im je penzija jedan dolar a placa tri dolara pa kad pocmu protestovat zbog gladi optuzit ih za izdaju da rade za ameriku i sl.dok im predsjednik uziva u miljardama koje je dobio upravo od te amerike.ne od rusije od njih je samo kupio oruzje koje je platio parama amerikanaca

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Jole

Jole@Točno.Najprije desetljeća podrivaju državu, a onda se s “plaćenom” opozicijom nameću kao spasioci.
https://theintercept.com/2017/08/12/the-battle-for-venezuela-and-its-oil/

Brahman
Gost
Brahman
1 godina prije
Reply to  Tursunov

Imati ili biti? Odaberi jedno, molim te.

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  Tursunov

Uključi se u diskusiju…kina je komunisticka pa ide joj.da je i diktaator bio je i gadafi pa su dobro zivili.problem je sto je nesposoban i lopov.kombinacija chauseskua i staljina samo sto se plasi amerike inace bi povio sve sto se buni.ja mislim da ni jedna zemlja nije imala glupljeg i nesposobnijeg predsjednika da bude veci apsurd mogu bit bogatiji od saudijske arabije koja ne moze proizvodit hranu ko Venezuela nit imaju rudnike zlata dijamanata minerala..nista im amerika nebi mogla da ovaj ima gram mozga.sve sto je radir prodaj naftu americi uzivaj u lovi kupi oruzje od rusa da ga vojska moze cuvat.a narodu nista nek gladuje.da ih neko okupira bar bi imali obrok na dan i ljecnicku pomoc.boze sacuvaj sta moze doc do presjednika

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Imenovao sebe?
Školovan čovijek?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Bolton vanbračni sin od Jugotona za čišćenje gramofonskih ploča brkovima?

oddball
Gost
oddball
1 godina prije

Ako uspijemo ne gledati na cijelu stvar u jednoj dimenziji stvar je malo drugačija od klasičnog banana prevrata iz prošlog stoljeća,…. za početak pitanje legitimiteta, ne znam nisam toliko upućen, ali sve u svemu ostaje činjenica da Maduro jest predsjednik, od prilike kao što je i Bernardić predsjednik SDP-a, tip ima legitimitet ali je kompletni idiot,. e sada je li to dovoljan razlog da ga se nasilno smijeni? po meni ne, stvar je principa. alli SAD nikada nije poštovao principe nema razloga da ni sada počne, naime za SAD je ovaj potez sasvim logičan, za njih je to sada ili nikada, naime Maduro iako mu je zemlja na koljenima sve karte za održanje na vlasti baca na vojnu i ekonomsku suradnju sa Rusijom, ajmo realno, ovo je američko dvorište, skoro jednako kao što je Ukrajina rusko, dakle sasvim dovoljan razlog Trumpu da se bude maksimalno agresivan u rješavanju Venecuele pa makar bilo i krvi do koljena, e sada meni je žao ljudi, ali tako stvari stoje, ….

brgo
Gost
brgo
1 godina prije
Reply to  oddball

Ako je venuceala američko dvorište onda je to može biti i tajvan.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
1 godina prije

Svaka demokratska i slobodoljubiva drzava treba sa USA odnose svesti na minimum i ogranicitiim broj diplomatskog osoblja na najvise 7 osoba. Ali dok postoje oni koji uzivaju lizati Trumpov usrani supak dotle ce se USA nasilno ponasati prema svima.

shah
Gost
shah
1 godina prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

mislim da broj korporativnih predstavnika treba svesti na 7, korporacije su pravi osvajaci.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

USRA Ambasadi treba iskljuciti vodu struju i radio momunikacijua kanalizaciju blokirati tako da se podave u vlastitim govnima

burt
Gost
burt
1 godina prije

dao im je ultimatum i SAD su odlučili da neće napustiti državu, napad na ambasadu SAD-a jer isto kao i napad na SAD, Bolton i Pompeo neće dozvolit da im nekakav Maduro skida gaće, što može Maduro?, ništa jer za njega nema dobrih opcija, SAD su na sve računali i zato je ta ambasada napravljena kao fortifikacija, na uzvisini, okolo mitraljevski rov, s jedne strane ukopana u zemlju, gornji nivo za osmatračnice i puškarnice, Maduro se dugo izvlačio ali sad je narod rekao dosta

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  burt

Videces ko je jaci drzava ili jedna ambasada.
Icice Ameri iz ambasade u redu dva po dva kao u skolu.
Ambasador i onako nije tamo od 2010 poslove vodi zamenik.
Ja preferiram Beogradski scenario:
https://youtu.be/1cwbmDtrjfU

oddball
Gost
oddball
1 godina prije
Reply to  Riddick

vjerojatno si u pravu što se tiče beogradskog scenarija, pogledaj gdje je Kosovo, par slupanih ambasada ne mijenja na stvari 😉 šalu na starnu , ovaj MAdurov ultimatum je samo u u nizu neinteligentih poteza koje je povukao, napadom na ambasadu dao bi amerima puni legimitet za vojnu intervenciju

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  oddball

Kosovo i Metohija su offtopic.
Vojna intervencija ce ojacati podrsku Maduru, a Ameri ih nece ni napasti, oni su obican bauk?
Mnogima Amerikanci prete intervencijom vec decenijama pa nista, pas laje vetar nosi.

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Riddick

zašto se onda ne izvlače jer je već prošlo pola od tih 72 sata, što čekaju? jeli oni slušaju naredbe Madura ili Pompea?

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  burt

U ambasadi užurbano završavaju snimanje filma o kemijskom napadu na osoblje…CNN,CBC,BBC…HTV javne kuće i njihove prostitutke čekaju znak da puste prilog pa da Blackwater može započeti spašavanje demokracije.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Riddick

Ne vidim nadu za ambasadu !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

A da Maduro autobusom opoziciju satare?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Riddick

Beogradski scenario je glupost. Vec sam napisao bolji metod: opkoliti ambasadu psihijatrima i krupnim bolnicarima sa ludackim kosuljama i hvatati amere cim promole nos iz ambasade. Duznost svake drzave je da stiti narod od ludjaka i nasilnih pojedinaca, ali i da lijeci bolesnike.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  burt

Neće biti napada,samo će im isključiti struju,vodu i blokirati primanje satelitskih signala.Za to već imaju rusku opremu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  burt

Kako sada pa to….provališe li Amerikanci u Ruska diplomatska predstavništva, jeli samo oni imaju pravo po svojoj volji da tumače međunarodne regule!?

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  burt

ta ambasada u Karakasu je fortifikacijski objekt sa utvrđenim položajima i podzemnim bunkerima, samo bi luđak krenuo da napadne i pali ambasadu najveće vojne sile na svijetu, Maduru još nije jasno da mu je narod okrenuo leđa a svi socijalistički sistemi su propali jer su bili nedemokratski, koruptivni i neefikasni, država bogata naftom i zlatom a imaju plaće 5 dolara i svjetski rekord u inflaciji, zato je kapitalizam jedino poznato efikasno uređenje

Dominik
Gost
Dominik
1 godina prije
Reply to  burt

Kapitalizam? Je li to ono gdje su bogati još više bogati a siromašni još više siromašni?

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  burt

@burt,sramotis se! Upravo socijalizam je bio efikasan. Kapitalizam uvijek i sve radi na silu i zbog novca. Svi socijalistički sistemi su srušeni medjudjelovanjem dobro poznatog gospodara izvana i unutarnjih izdajnika plaćenih novcem zemlje i naroda kojeg napadaju. Pogledaj najdražu mi Hrvatsku. Jedina zemlja koju nisu uspjeli dirati zbog njene snage jest Kina. Ona se razvila u najveću ekonomsku silu svijeta.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  burt

Ako pada Maduro, onda nista. USA je uspela.
Paradoksalno, u interesu je Madura, i izmedu ostalih Rusije, da to eskalira u americku intervenciju.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Kako bi bilo kada bi Kina, Rusija, Indija, Pakistan, Iran, Sirija i još nekoliko desetaka zemalja izjavile kako smatraju Putina legitimnim predsjednikom USA?

Afrika
Gost
Afrika
1 godina prije
Reply to  nekoime

Bolje Kolindu. Svakako je njihova

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

A zašto Maduro ovog samoproglašenog ne strpa u zatvor i optuži ga za veleizdaju i rušenje vlasti?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Polako,ne treba odmah to činiti ali ne treba ni popustiti kao u Ukrajini.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa:
Taktika:DVIJE RUČNE KOČNICE?

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

(Najmanje!) dvije ručne – BEZ kočnice.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  mladen3x

@mladen3x:
Samoproglašeni se samoproglasi da je Papa ili Crvenkapica?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Maduro ima dovoljno love da angažira Šakašvilija(koji bi za lovu i rodjenoj materi odgrizao kravatu),da kao trojanac udje u ambasadu i pocne da grize?

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Moja baka bi to za nižu cijenu. Ma i besplatno. O.K. ma platila bi ona samo da – zagrize. Otkad ima vučju dnk – ne treba gebist.

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah-jesi me nasmijao ali pitanje ti je na mjestu.Plus.

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Tko šiša ćelave?
(zen – koen – Leonard Koen?)

ori
Gost
ori
1 godina prije
Reply to  mladen3x

Uključi se u diskusiju…maduro je prije njega izvrsio rusenje vlasti kad je opozicija dobila duplo vise glasova u parlamentu on ukinuo parlament da ostene na vlasti.i druge latinske emlje to vide i ne podrzavaju ga osim ovih zadojeni komunizmom i dakako diktatori slicni maduru.maduro nema ni 4-inu glasova nesto kao vicic u srbiji samo oozcija u srbiji je nikakva za razliku od Venezuele gdje dobila duplo vise od komunista.maduro je predsjednik al morao je priznaz poraz na parlamentarnim izborima.zato ga prozivaju da je uzurpirao vlast sto je tocno sto ga svrstava u diktatore.i ima ovaj drugi pravo da se ubaci.kad moze maduro na sili moze i ovaj

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

lula da silva kojeg podržava 70% brazilaca je u zatvoru. zbog toga je bolsonaro došao na vlast iako uživa podršku 30% brazilaca. dakle nije to tako kao što ovi izdajnički mediji pišu. bolsonaru bi najbolje bilo da čuva leđa umjesto što se mješa u poslove druge države

drugo I ono najbitnije je da su nativni ili domorodački južnoamerikanci većim dijelom socijalisti I sljedbenici bolivara. ovo što amerikanci rade uz pomoć bijelih rasista I kolonizatora po južnoj americi može se okarakterizirati kao NASTAVAK GENOCIDA NAD AMERIČKIM INDIJANCIMA

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

Ameri mogu to napravit jer im i nije ni tako tezko. Bas ovaj blesavi nesposobni Maduro mnogo im je olaksao posao. Nisam ja za nikakvu smenu rezima i proAmericku garnituru, al jesam da se ovaj nistarija Manduro spakuje kroz vrata. Ima punu podrsku Rusije, Kine i najvece zalihe nafte al ovima ocigledno ni bog nemoze pomoci. Ako dođe do građanskog rata nije mi zao naroda ni malo, i jedni i drugi nemaju ni trunke pameti al oni treci vec su pobjegli iz drzave.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Zare

Ma da. Niko od vas ne podržava američke akcije i intervencije, “daleko od toga” jel’, al samo vam je ovaj Maduro problematičan u Venecueli. Niste podržavali američku intervenciju u Siriji, samo je trebalo skloniti diktatora Asada. U Libiji, daleko bilo, ni tamo niste podržali Amere, samo je Gadafi bio problem. Svi koji su protiv legitimno izabranog predsednika jedne države su saučesnici u američkim i nato zločinima i ruke su im krvave. Od sad ovo ponavljam u svakom komentaru.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije
Reply to  Helena

Nemoj da mislis da mozes vidjet kako ja razmisljam, jer nemozes..Nikad nisam podrzavao smjenu rezima u Siriji, i jos uvek kazem da boljeg od Asada za taj narod i taj mentalitet tamp nema, nit nisam podrzavao intervenciju u Libiji ali poređivati nekog inteligentnog Asada ili Gadafija s ovim zabitim Madurom to ti je ko dan i noc..citiram:”Svi koji su protiv legitimno izabranog predsednika jedne države su saučesnici u američkim i nato zločinima i ruke su im krvave.”..ok ok i Vučić je legitimno izabran, i svi ovi nasi banana balkanci lideri su legitimno izabrani pa šta sad, valjda po tvoje svaka opozicija su americko natovski pijuni pa treba da se ove pusti da nam vladaju jos sto godina? Kaze se i za ovog Đukanovica da je posten covek ipak odabran od naroda, jel?

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  Zare

kolega

DRUGI SMIŠLJAJU VAŠE MISLI ZA VAS

baš kao kad su nas uvjeravali da ce med i mljeko poteč ulicama čim uđemu u EU

A AKO NE UĐEMO NEĆE BIT ZA PENZIJE…

ne možemo gledat događaje bez da uzmemo u obzir okolinu… činjenice…

a činjenica je da SAD-e sabotira hrvatsku… pljačka firme… nameče sankcije… “kazne” bankama… financira oporbu… privatne medije… novinare… kao što to radi u venecueli, VEĆ BI 20 PUTA PROPALI PA ONDA JOŠ 20 puta DODATNO

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ovako je glasila vijest o Madurovom porazu iz prosinca 2015:
Venezuelanska oporba na izborima je osvojila većinu u parlamentu i prvi put nakon 16 godina nadvladala Socijalističku stranku, čime može dovesti u pitanje vladavinu predsjednika Nicolasa Madura.
Oporbena koalicija Demokratskog jedinstva osvojila je 99 zastupničkih mandata u parlamentu koji broji 167 zastupnika dok je Socijalistička stranka osvojila 46 mandata, objavilo je izborno povjerenstvo nepotpune rezultate.
Kad je Maduro vidio da je njegova vlast u opasnosti, dosjetio se kako će nadigrati Parlament. Jednostavno je formirao tzv Ustavotvornu skupštinu, popunio je svojim pristašama, a Parlamentu oduzeo skoro sve ovlasti (u prosvjedima koji su pratili tu Ustavotvornu skupštinu je poginulo 120 ljudi).
U odluci o osnivanju se ističe da su “svi organi javne vlasti podređeni nacionalnoj Ustavotvornoj skupštini”.
To je razlog svih prigovora koji se upućuju Maduru. Jednostavno je izigrao politički odabir vlastitog naroda.
Unatoč tomu, od 2015. na dalje, Venezuela je nastavila tonuti u svakom pogledu. Hiperinflacija je tolika da se ne može više uopće izračunati, priča o Kriptu kao kriptovaluti je propala.
Rusi su nedavno u Venezuelu uputili svoj ekspertni ekonomski tim (kako bi Maduru pomogli u stabilizaciji države), dobrano zabrinuti za svoje milijarde dolara koje im je Maduro izvukao kao kredit kojeg dakako ne može vratiti.
Bio šef Parlamenta američka marioneta ili ne, njegov potez se može gledati kao očajnički.
Američke priče o priznavanju njega kao predsjednika su prazne. Da bi Juan Guaido bio predsjednik, prije toga mora dobiti izbore. No, to je nemoguće, budući da je Maduro tek stupio na predsjedničku dužnost.
Ako je J.Guaido s tim htio izazvati izvanredne izbore, onda bi se nekako mogao i razumjeti njegov postupak. Ako je to napravio na nagovor Amerikanaca kako bi isprovocirao Madurovu represivnu reakciju, a ova poslužila kao povod za američku agresiju, onda je to glupo s američke strane budući da će se Venezuela s Madurom na čelu raspasti ovako ili onako, ne treba joj za to agresor sa strane.
Venezuela, ovakva kakva jest najprije nije dobra za vlastiti narod. Ne pomognu li sami sebi, drugi im neće pomoći.
Ne čudi izostanak reakcije EU koja ima problema i u vastitoj kući. Ako bi priznala J.Guaida, onda bi sutra morala drugačije reagirati na traženja Žutih prsluka u Francuskoj.

shah
Gost
shah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

da, u tome i jest čar zutih prsluka. sad ne mogu vise njatke o ljudskim pravima i volji naroda. svezali su im jezik.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  shah

Tako je shah.
To je jedino bitno danas. ŽUTI PRSLUCI. I odlučujuće.
Nažalost, zadnji članak popraćen sa samo 4(?) komentara.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Bas tako kako si rekao, realno i nepristano. Al svejedno dobit ces hrpu minusa, je ipak ovo je portal na kojem vecina komentatora vec ima odluceno misljenje.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Gotovo si u svemu u pravu Alerik, kako i ne bi kada su većinom činjenice. Ali tvoje činjenice govore i o nesavršenosti političkog sistema a objasniću na drugom primeru.
Ako je neko izigravao politički sistem onda je to radio Milošević. Mislim da mu nema premca u novijoj istoriji. Nesumnjivo da se borio za vlast ali ima tu još nešto – nešto što su malobrojni znali a ostali videli kasnije. Posle Miloševića država je velikom brzinom sve rasprodala ali nije to najgore, preduzeća su zatvorena i prodavnice napunjene velikim delom stranom robom. Zadužili se, razgrabljeno i spolja i iznutra… Država je i pre bila u lošem stanju ali za vreme te “demokratske” garniture još i znatno zadužena.

Šta će se desiti ako ode Maduro? Država će biti razgrabljena – ne verujem da se nećeš složiti. I sam si rekao da su Rusi poslali ekonomski tim da pomogne oporavku zemlje (iz kog god razloga) i oni će to učiniti jer je teško tako loše voditi ekonomiju kao Maduro ali i Čavez (znam da će mnogi da skoče ali ljudi: prvo se prave preduzeća koja će da stvore stanove – stanovi ne mogu da donesu fabrike ni bilo šta drugo).

Ostankom Madura postoji realna šansa da Venecuela krene putem prosperiteta (jer je ipak bio dovoljno pametan da shvati da nije sposoban sam da pokrene privredu). Ako opozicija preuzme vlast država postaje kolonija kao i sve ostale što su tako uradile. Gledajući Madurovu borbu kao borbu za vlast – pogrešio je. Gledajući kao borbu za suverenitet, za narod, za bolju budućnost – nisam siguran. Bio bih siguran kad bih znao da će lako da pobedi ali može da se desi da mnogo izginu i da izgube.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac
Ne postoji ni 1% šanse da Venezuela uspije s Madurom. Sama činjenica da ima sve poluge vlasti od 2015 do danas, a da se država pretvorila u prostor sirotinje govori za sebe, odnosno – da će se agonija s njim na čelu samo nastaviti.
I zato nije kriv Maduro, umjesto njega je mogao biti bilo tko drugi, bilo bi isto.
Ono što uvijek i sigurno dovodi svaku državu do rasula i opće bijede jest ideja socijalizma.
Kao što znaš, postoje manji, veći i najveći lopovi.
Veći od najvećih su socijalisti. Kako god se pokušala provoditi ta ideja, koja je u svojoj osnovi lopovska, dovela je do istog kraja. Razlog tomu je pokvarenost čovjeka. U razvoju te ideje uvijek se formira nekakva avangarda, stranka, odnosno lopovska oligarhija koja preuzme parazitsku ulogu. Paraziti, kao i svaki jedu organizam na kojem se nalaze dok ga ne iscrpe do kraja. Nakon toga se prebacuju na drugi organizam. Kao što su komunisti se prebacili na nove organizme.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

A gluposti pišeš SoA!!!
“Ono što uvijek i sigurno dovodi svaku državu do rasula i opće bijede jest ideja socijalizma.”….pogotovo što u kontekstu stavljaš i “pokvarenost čovjeka”;ako ne vidiš svu pogubnost današnjeg kapitalističkog sistema u kojemu neljudi otimaju i zadnju koru kruva iz usta onda zbilja ne znam kroz koju boju naočala ti gledaš. Sve socijalno svjesne zemlje su izuzetno mirne i po meni prosperitetne,Austrija, Svedska, Kanada, a problemi nestaju kada se počnu ograničavati te socijalne agende;u Libiji ili Jugi nisi imao bunt zato što si bio gladan i bez kuće već zato što usranci ili bradate spodobe ili posrano cvijeće nisu mogli krvavo pirovati i pjesmice pjevati.
Nema više komunističkih šerifa i lopova…budi dobar pa nam reci šta smo dobili ali ne melji o slobodi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša
U nabrajanju primjera uspješnih zemalja si mahom posegnuo za liberalnim demokracijama, kapitalističkim državama. Nisi to napravio slučajno, nego zato što ti je to jedino ostalo – socijalno svjesne zemlje mogu biti samo bogate kapitalističke, nikako socijalističke. Upravo kako to tvoj primjer pokazuje u slučaju liberalnih demokracija i kapitalizma, kao što i povijest pokazuje u slučaju totalitarnih država s državnim (partijsko oligarhijskim) vlasništvom.
To o pisanju gluposti…ma daj Siniša, uozbilji se.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Naveo sam ja i Libiju i Jugoslaviju, jesi li to namjerno izostavio.
“Socijalno svjesne mogu biti samo kapitalističke zemlje”…. pa baš upravo te jake kapitalističke zemlje postepeno ukidaju socijalne agende….prvo na čemu štede jesu upravo socijalne potrebe;pazi, pod socijalnim ne smatram kojekakva davanja i smislu bonova za kru i mlikeko već čitav paket mjera….od 13. i 14. plate preko sindikalne zaštite pa do orava na liječenje i doma za starce na teret društva, to ti je sve kompletno socijalno razmišljanje koje nema veze sa privatnom ili društvenom svojinom. Fora je što u današnjim kapitaliatičkim sistemima narodnu kuhinju i bezplatno prenoćište smatraju na vrhunsko ili možda jedino socijalno pravo.
Kontam jat tebe, i zbilja se u velike slažem sa tobom…..ušao sam u diskusiju o sistemima bez obzora što smatra da nije do sistema već baš do loših ljudi koji zloupptrebljavaju kojekave sisteme;dakle, ne vjerujem da su krivi kapitalistički ili socijalistički sistemi već ljudi ali sam ušao u takvu diskusiju da bih bio na tvom rezonu koji smatram djelimičnim.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša
Iz tebe progovara ideologija koja ti priječi da vidiš stvarnost. Što će tebi podaci kad ti znaš (usput, Jugoslavija je propala, braking news). Siromaštvo nikad u povijesti nije bilo manje do danas (osim u Venezueli), pusti priče o 1 i 99%. Najbolja socijalna pomoć je imati posao i dobru plaću od koje možeš živjeti, graditi, školovati, putovati.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kakve ti gluposti pišeš …

Dovoljno je ukucati ajmo “simbol tvog razvoja” Detroit, San Francisco , Los Angeles, New York , powerty slam da vidiš kako je siromaštvo iskorijenjeno. Doslovno na kilometre šatora i ljudi koji žive na ulici u “najbogatijom ” zemlji svijeta.

Siromaštvo i razlike u svijetu NIKADA VEĆE. kvalitetno obrazovanje sve skuplje i nepristupačnije običnom puku…

Dok kretenski igrač Ribery (pranje novca u nogometu…) jede zlatni odrezak , dotle prosječan običan Amerikanac radi 2 posla i u kreditima je do glave…

Mislim ako ćeš lagati , laži uvjerljivije… ispadaš smješan i po zadatku tu!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA, nemam ti što reći nego da podnostavljujući stvari i izvodeći proizvoljne zaključke temeljene na predrasudama, čak mrznji prema svemu nastalom u socijalizmu, pišeš laži. Neću ulaziti u tvoje razloge, ali pišeš laži!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

A gdje si u mene video bilo koju ideologiju?
Imati posao, dobiti platu za svoj rad nije socijalna pomoć osim ako nisi neko sa nekim duševno/fizičkim ograničenjem pa je zakon po kojemu firma mora da ima određen procenat takvih kao takav izuzetno pozitivan/socijalan. Brkaš socijalnu pomoć sa socijalnim/društvenim/humanim potrebama/pravima koja bi s obzirom na socijalnu/razumnu svijest trebala biti normalna. Za Benecuelu se slažem da je jad i bijeda ali je apsolutno vidljiva opstrukcija sa strane baš kao što je sve više vidljiva opstrukcija u Jugoslaviji posle Titove smrti.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@soa
di svrstavas skandinavce?
kapitalisticke socijaliste ili
socijalisticke kapitaliste?

koja drustveno-politicka komponenta je imala mjerodavnu ulogu njihovog blagostanja?

ako te dobro kontam, kao bogati kapitalisti su postali socijalno osvjesteni?

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Son of Alerik@svejedno kako se zove sustav,pravila igre su da uvijek pobjeđuje oligarhija a narod gubi.Žalibože raspravljanja o sustavima.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  nonwo

U današnjem svijetu igraju se dogovorene utakmice sa sucima na platnom spisku oligarhija.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

da SAD ne sabotira privredu u venecueli, največa budala bi mogla da je izvuče iz bjede

dok god SAD sabotira privredu venecuele, ni najpametniji državnik na svijetu ne može je izvući iz dugova

treba stvari gledati realno a ne živjeti u bajkama, ono što dovodi NAROD U SVAKOJ DRŽAVI DO BJEDE JE KAPITALIZAM, siromašni su sve siromašniji… ukidaju se škole… vrtiči… pravo na lječenje… hitna pomoč… A DUGOVI BOGATAŠA SANIRAJU SE IZ PRORAČUNA,

PRIVATNIM TVRTKAMA DAJU SE SUBVENCIJE BEZ DA SE ZA DUG UĐE U VLASNIŠTVO, dok političari i lobisti pogoduju donošenjem monopolističkih zakona davaocima mita “uvaženim menadžerima” i bogatašima

ako treba jeftine radne snage uvoze se migranti kako bi se smanjila cijena rada, prodaju se bajke o istim pravima za sve a NAJBOGATIJI SE OSLOBAĐAJU POREZA,

PRODAJU SE BAJKE O SLOBODNOM TRŽIŠTU I KONKURENCIJI… ALI KADA TREBA DAT KONKURENTNU PLAČU RADNICIMA ONDA ODJEDNOM TO VIŠE NE VRIJEDI I DRŽAVA TREBA SUBVENCIONIRAT PLAČU RADNIKA, I PLAČAT PREKVALIFIKACIJE… I ODOBRAVAT RADNE VIZE… i puštat strance BEZ DOKUMENATA u državu, i zavod za zapošljavanje o trošku države plača struku strancima, bez ikakve obaveze, znači čim završi za stolara… mehaničara… može otić radit u njemačku…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kako je formirana Ustavotvorna skupština to se zaboravlja… Proguglaj malo

Guest
Gost
Guest
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

U stvari je izvršio državni udar. Ali SoA kako sad to ? Pa zar Maduro nije lučonoša demokracije i otpora protiv mrskih Jenkija ?

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ameri čekaju već 15 godina da se Venecuela raspadne sama od sebe uz njihove sankcije i blokadu pa ne ide…

Propaganda Zapadaje na razini Sjeverne Koreje da svake godine umire u Sjevernoj Koreji milijun ljudi , a ono Sjeverna Koreja živi još uvijek…

Ako toliko želi dobro Zapad zemljama neka usporedi Venecuelu i Hrvatsku u odlasku stanovništva i doći će do zaključka da dekretom se moraju ukinuti HDZ, SDP i sestrinske stranke, jer iz Venecuele koja broji 32 milijuna ljudi otišlo je milijun ljudi uslijed nepravde , a iz Hrvatske koja je brojala 4,3 milijuna ljudi u zadnjih par godina otišlo je najmanje 700.000 ljudi.

Normalno naša “demokracija” sa brojanjem krvnih zrnaca , desnicama u zraku, ustašama , neoliberalnim LGTB aktivistima, neoliberalnim medijima je zlato po američkoj hvali , ali demokracija Venecuele ne valja.

Soa ti si jedan zabavljač 😀 , skraćenica (imena…) više govori zezali smo se na tvoj račun na kavi… 😉

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

“Caracas, February 16, 2015 (Venezuelanalysis.com) – New revelations in Venezuela have linked U.S. private security firm Blackwater, now known as Academi, to the aircraft that was to be used as part of Thursday’s thwarted “Blue Coup” attempt.
2015 se u Venezueli odvijala “drama” u kojoj je otkrivena urota za smjenu Madura.
Razotkriveni plan prevrata predviđao je organizirane demonstracije,internacionalnu medijsku ofenzivu protiv Venezuelanske vlade,napad Tucano avionom kupljenim od Brazila za privatnu vojsku Blackwatera na predsjedničku palaču,teleSur i vojnu obavještajnu službu.Umiješane su bile kanadska i engleska ambasada pod palicom usa ambasade.Službenici usa ambasade su sudjelovali u podmićivanju vojnog osoblja i štampali proglas koji obaviještava vojno osoblje da se vojska svrstala protiv vlade.Napad je planiran dan nakon što “opozicioni lideri” pozovu na”tranziciju”
I onda je čudno da je Maduro(kakav bio da bio)spiz.io oporbu .I tada su mu prijateljski latinosusjedi izrazili podršku..
Modus operandi je ostao prepoznatljiv,kao i uvijek…
“Blackwater has a checkered human rights record. Several of its contractors have been indicted in U.S. courts for their role in the 2007 massacre of Iraqi civilians, and Jeremy Scahill, national security correspondent for the Nation, has documented the firm’s role in the CIA’s global assassination program.
National Assembly President Accuses Canadian and UK Officials of Involvement
For his part, President Nicolas Maduro has alleged that the U.S. government is behind the coup, accusing U.S. embassy personnel of attempting to “bribe” Venezuelan armed forces officials. The Venezuelan head of state also claimed that one unnamed U.S. official was responsible for authoring the “script” that was to be publicly broadcast by military officials on the day of the coup claiming that the armed forces had risen up against the government”.

Guest
Gost
Guest
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SOA
Pa Kina još uvijek ima socijalizam pa nije baš neuspješna. Istina to je neka čudna mješavina kapitalizma i državnog socijalizma, ali opet to funkcionira. Pravi socijalizam nigdje nije ni zaživio.

PS Pretpostavljam da misliš na Petroa ne na Kripto

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Guest

Guest
Hvala na ispravci, Da, ta tobožnja valuta im se zove Petro. Ovdje si se redale hrpe tekstova o petru i njegovom neupitnom uspjehu. Svi su, kao i sad navijali za petro i Madura, a potražiš li te tekstove, vidjet ćeš moje komentare koji su govorili o suprotnom razvoju događaja.
Jedan od najbogatijih Kineza je Jack Ma, član Partije. Kina danas nema veze sa socijalizmom i to ne treba posebno dokazivati.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA, Kina danas ima itekako veze sa socijalizmom i TO ne treba posebno dokazivati, ali evo: plansko gospodarstvo na koje tvoji uzori dobijaju ospice, ali je izuzetno učinkovita. Kina je na kapitalisticki način poslovanja prešla uglavnom u sferi trgovine i točkama suradnje sa zapadnim “partnerima” jer nije imala izbora. Kineski čovjek ima danas dostupno besplatno školstvo i zdravstvo, jeftinu stanogradnje. Kina je zahvaljujući socijalističkom pristupu razvila znanost i obrazovanje brzinom svjetlosti te postala i u tome sila broj jedan. Moj kineski kolega inženjer ima plaću 800 €, dok je moja hrvatska plaća u kapitalizmu 1400 € s razlikom da on u Shenyangu stan veličine 60 m2 može kupiti za 10 000€ (prokleti socijalizam I jeftina stanogradnja), dok sam ja isti stan na periferiji Zagreba platio 85 000€ plus preuredjenje. Znam da nećeš uvažiti činjenice, ali lako su provjerljive.

Samo te gledam...
Gost
Samo te gledam...
1 godina prije

Ti imas neki kompleks od Rusa ili neku fobiju kada ih toliko mrzis i na nevezanim temama za Rusiju ti pises o Rogozinu i za nick si uzeo njegovo prezime.
I umesto da nam kazes nesto sto nismo znali o politirarima ti si u stvari nama mnogo vise otkrio o sebi fanaticni ultra rusofobu.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Fino reci da ti smeta jer ce jenisej biti lansiran prije plana umjesto sto nam prodajes zvake.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Gospon Jasak, jel’ može jedno pitanje za Vas, odnosno živo me zanima Vaše viđenje situacije!? Nadam se da ne morate konzultirati Alerika za autorizaciju??

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

???

anxi
Gost
anxi
1 godina prije

Zivim za dan kada ce nastupiti propast amerike , taj narod koji zivi u americi zaista smatra da treba ovakav svijet biti i sigurno ce docekat dan koji nece moci ni uporediti sa danima koje prezivljavaju svi oni koji su najvecom krivicom amerike prosli kroz neopisive golgote i nad kojim je amerika napravila strasne zlocine… Sta covjek da im pozeli???

Zare
Gost
Zare
1 godina prije
Reply to  anxi

Btw. I kad Amerika nestane doci ce neka nova Amerika, Kina nije daleko od tog da postane novi hegemon a kad do toga dođe boze nam pomozi..

Guest
Gost
Guest
1 godina prije
Reply to  Zare

Zare,
Da malo ljudi ovdje to razumije. Neznam šta je gore, da ti gazde budu Ameri, Rusi ili Kinezi. Sve su to imperijalističke sile. Najbolje je biti nezavisan i suveren, ali ove balkanske banana državice, nemaju ni najmanju šansu biti samostalne. Srbi su naklonjeni Rusima, jer su bijesni što su ih Ameri izbombardirali 1999. Ne pitaju se zašto. Hrvati su se priklonili Amerima, koji si fašisti, kao i Njemačka 1941. Kinezi nisu toliko haračili po svijetu, ali dovoljno mi je vidjeti kako se gaze ljudska prava i kako žive najniži slojevi stanovništva u Kini, da mi i oni siđu s volje.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije
Reply to  Guest

@Guest, američki mediji su ti rekli kako se gaze ljudska prava u Kini!?

Guest
Gost
Guest
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Koča,
Gledao sam nekoliko dokumentaraca o Kineskom privrednom čudu i cijeni koja je za to plaćena, naravno od najnižih slojeva društva. Uglavnom se radi o mladim ljudima iz ruralnih podrućja, koji se doseljavaju u gradove i rade u industriji. Rade po 15-18 sati dnevno i tako non-stop danima, mjesecima, godinama. Veliki je postotak samoubojstava među tom populacijom, ali šta je to za jednu Kinu, ona bar tog resursa ima u izobilju.

mrimproper
Gost
mrimproper
1 godina prije
Reply to  Guest

@Guest
ja sam gledo američki dokumentarac o pilotima u americi koji moraju raditi dodatni posao da bi platili kredit… režije…. hranu… i onda takvi premoreni… VOZE AVIONE SA LJUDIMA, kako bi avioprevozničke korporacije mogle zarađivati EXTRA profite, u istom je i priča o ženi SAMOHRANOJ MAJCI koja mora odradit pomoč s burze pa se digne u 5 da bi došla na bus u 6 koji ju vozi 60km na posao gdje ju je burza iznajmila jednom od najbogatijih amerikanaca, radi od 8 do 17 jer je pauza 1 sat i neplačena je, nakon toga vozi se doma do 19 dođe kući u 20, a dvoje djece joj ODGAJA ULICA I HOLLYWOOD I TV, na sve to nema plačeno zdravstveno ni za sebe ni za djecu, bila je i jedna doktorica koja usprkos odličnoj plači u 44 još otplačuje kredit za školovanje jer treba platiti i stambeni a i djeca koštaju…

razlika je samo o tome što je ovaj dokumentarac istina i radio ga je amerikanac o amerikancima

a ovaj koji si ti gledo je propaganda, i radio ga je englez… amerikanac… o kini
znam troje ljudi koji svake godine poslovno putuju u kinu i bolje ti je da ne znaš kako se kina razvija jer bi odma išo ove naše u sabor likvidirat, i da nemaju ogromne plače ali istina je potpuno drukčija od ove tvoje propagande, npr kad dođeš u restoran… kafić… posao koji kod nas radi troje ljudi kod njih radi 9, rade polako, ne ubijaju se od posla i svi dobro žive, tko želi stan… brzo a ne za 20 godina radi po 16 sati dnevno i za dvije godine ga otplati, KAO KONOBAR, TRGOVAC, TAXISTA… dakle NE kao doktor… inžinjer… nego kao radnik koji radi neka OSNOVNA ZANIMANJA, ja sam u hr radio po 16 sati dnevno i razmišljao sam kako da platim režije… knjige za troje djece…

a o tome da nemru vjerovat kaj se sve napravi za samo godinu dana isto bolje da ne znaš, od mostova… nebodera… novih naselja, trgovačkih centara, novih bolnica… kod mene gradonačelnik nije sposoban u 12 godina napravit jedan jedini NOVI park za djecu, ili barem novu opremu za stari park, ma ni staru koju potrgaju delikventi (ljuljačke… klupe…) nisu sposobni samo popravit i pofarbat odmah nego to uvijek traje od par tjedana do par mjeseci

Guest
Gost
Guest
1 godina prije
Reply to  anxi

Treba razlikovati američki narod i američku vlast, pogotovo deep state. Američki narod je uglavnom zaokupljen egzistencijom, a manje politikom, a i ispran im je mozak svime i svačime. I tamo kao i svugdje, ima divnih, poštenih, radišnih ljudi.

Ilija
Gost
Ilija
1 godina prije
Reply to  anxi

Zakasnio si više od 100 godina.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Ja na slikama prosvjednika ne vidim gladne i iznemogle ljude , a pregledao sam slika na tisuće… To dovoljno govori tko gura i kakvi ljudi pokušavaju Venecuelu uzeti za sebe i njezine prirodne resurse.

anxi
Gost
anxi
1 godina prije
Reply to  Busola

Ma tu je jasna situacija ,tamo ima nafte koju venecuela nezna vaditi i to trebaju prepustiti strucnjacima koji to rade bez problema u libiji i iraku …

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  anxi

Amerika najviše nafte za svoje tržište(uz Irak i Kanadu) kupuje upravo iz Venezuele.Kad kupiš moraš i platiti,…pljačka je daleko isplativija..Nisi platio i još prodaš drugima…najmanje si x2 na dobitku..

Володимѣръ
Gost
Володимѣръ
1 godina prije

venecuelu treba pošteno podijelit,nama nafta i žene a donaldu maduro i muški

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije

toooooo care.
odlican 🙂 🙂 🙂

al ipak, sta cemo s tim pustim zenama ?
upast cemo opet u probleme

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
1 godina prije

Venezuela stanovnika – 31 000 000, medju pet najbogatijih država naftom i zlatom.

Saudijska Arabija – 30 000 000 stanovnika.

Može li mi netko objasniti zašto u Venezueli koja usput nije pustinja vlada siromaštvo u odnosu na Saudijsku Arabiju? Kakva je tu računica.. I na koji način objasniti ovaj stupanj korupcije u Venezueli koja je dokrajcila društvo, znači dotukla ga? Kako onda Maduro može biti dobar državnih? Nemojte negirat korupciju jer je na svakom koraku, Venezuela je u toliko velikoj inflaciji da ne može stignu tiskati novac naspram brzine inflacije. Maduro je vukao jako loše poteze poslije smrti CHAVEZA, totalna nesposobnost – pogotovo u zaštiti proizvoda Venezuele protiv uvoza i uništena je sva industrija u Državi.

bulog
Gost
bulog
1 godina prije
Reply to  ShaCkaL

Uništena sva industrija u državi. Jel ti to o Hrvatskoj

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  ShaCkaL

Madurova se nesposobnost očituje u tome da se ne može boriti sa 15-20 godišnjim ekonomskim sankcijama države koja ima moć da banira svakoga,i ne samo ona,nego i cjelokupna svjetska zajednica mora to isto raditi,neovisno da li je to u njihovom interesu,jer će i sami biti banirani na neki drugi način.i kada zare shvati da to nije stvar nesposobnosti već nemoći da podižeš svoju državu zbog vanjskih negativnih utjecaja onda če shvatiti da asad nije pametan,nego je živ samo zahvaljujuči rusima,a ne zahvaljujući svojim liderskim vještinama,a da su gadafi i sadam glupi jer nisu imali te vještine.ako te amer pikira ili odstupi ili nađi jačeg saveznika,a samo je jedan takav.

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Bože ako te ima pomozi da djavolji plan ne uspije…

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Nafta…

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Read my lips.
Ako Venecuela postaje haos, a s obzirom da nije uspela nijedna okupacija USA od 2000-te, verovatno hoce, ce USA imati front „u predgradima Washingtona“.
Kao sto Rusija ima NATO „u predgradima Moskve“.
Tamo ce uleteti svi neprijatelji Murike. Dar od boga. Zasto ih terati natrag ostrvo po ostrvo, kad im se mozes usaditi u dvoristu?
Jesu li murikanci dovoljno blesavi da rade to? Jesu

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Da nabrojimo zadnje muricke pobede.
Avganistan.
Kad su upali su talibani drzali delove zemlje, sad drze skoro celu.
Irak.
Od celije je Al Qaeda postala armija IS. Njihove marionete im kazu da se gone jer su okupatori.
Libija.
Roknuli su im ambasadora kao pseto i izbeglice preplavljuju Evropu. IS se je naoruzao.
Sirija.
Rinkuo je 30-godisnji plan vladavine Srednjim Istokom. 5 godina i nista. Povlacenje. I Iran je u predgradima Tel Aviva.
Venecuela.
Jos jedna blistava pobeda Murike. Sirija u komsiluku 🙂

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ne treba dirati ambasadu.
Samo joj treba isklopiti struju, vodu, komunikacijske linije in zatvoriti prilaze. Tako se ambasada avtomatski pretvara u beznačajnu zgradu pa i čak u zatvor.

VasilisaPremudra
Gost
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Juesej ambasade su ovih dana poprilicno samodostatne po gorenavedenim stavkama, a i teheranska lekcija je naucena… tako da…mda.

Mali od Fahre
Gost
Mali od Fahre
1 godina prije

Naravno da slijedi eskalacija nasilja. Amerikanci nisu izgradili 10 nosača aviona da bi se obračunali s piratima s Kariba.
Minuciozan je ovaj @Alerik u pronalaženju mana lijevo navijenom Maduru u ekonomskoj izolaciji, ali ne vidi bankrot Detroita, Jeffersona i ostalih USA metropola usred slobodnog i otvorenog tržišta. U brojnim mjestima diljem USA se ne može sakupiti novac niti za jednog policajca, pa ljudi moraju sami patrolirati oko kuće, a i smeće bacaju gdje stignu jer negdje nema niti plaćenih komunalaca.
Hehe, ali zato će nosači aviona donijeti blagostanje i prosperitet sirotinji Venezuele.

E rajo moja balkanska, da ste vidjeli ono što su moje oči vidjele, pobjegli bi vi glavom bez obzira u onaj socijalistički mrak u kojem ste se preseravali. Tek ćete vi kusati demokraciju!

ime amatera
Gost
ime amatera
1 godina prije

Americkog ambasadora za presjednika Venezuele a rodjaka mu za ministra financija i nafte. Sve za demokraciju. Demokracija hahahahaha
Zatvoriti kanalizaciju pod hitno

trubi
Gost
trubi
1 godina prije

molim simpatizere ovih izgladnjivacva svoga naroda da ponude rotiranje svoje obitelji iz mrskog kapitalistickog i angloamerickog vidokruga zemalja za slobodarsku zemlju venecuele…Pomognite i sebe ….prestanite se patiti i otidjite zivjeti u venecuelu a sjebite neku obitelj da zivi u kanadi americi europi ili engelskoj…uzivajte u socijalizmu a nek se ta obitelj s kojom cete se rotirati pati u kapitalizmu

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  trubi

Trubi@desetljeća smještanja kajli na svakom koraku od strane ciokauboja osiromašuju latinoamerikance,uz korumpirane vlasti.
I narodi ex yu svakog dana u svakom pogledu napreduju prema Irskoj i/ili kantama za smeće ,a pazi ,u kapitalizmu..I u kapitalizmu pazi ono ,nema korupcije?!…
Amerikanci su beskućnici u milionima,na markicama za hranu,…rade tri posla da bi stanovali i hranili se..u kapitalizmu..
Francuzi su na ulicama jer im je super pa žele na ulicama podijeliti svoje oduševljenje francuskim kapitalizmom.
Da je narod Venezuele SAM smijenio korumpiranu vlast(kojim god načinom) i sad ga čeka bolji život,nijednog svjesnog čovjeka ne bi smetalo..Naprotiv…
ALI,da nam te fore o “narodnom prevratu” prodaju SVJETSKI PREVARANTI i ZLOSTAVLJAČI koji čekaju na red da Venezuelu kao i sve ostale zemlje doktrinom šoka oglođu do kosti-pa to vrijeđa inteligenciju.
Trubi,to što je ponekoj “običnoj kapitalističkoj” obitelji bolje u Kanadi,eu itd..,ne mijenja činjenicu tko su globalni zlostavljači naroda .
Većina “običnih kapitalističkih obitelji” živi u matrixu,nesvjesna čime su sve platili “sreću” da ne žive u Venezueli.
Možda bi se latinoamerikanci (balkanci)..već odavno zbrojili da im globalni BULLY-ji desetljećima ne ruju u dvorištu.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije
Reply to  trubi

Ne trubi bezveze

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
1 godina prije

Okruzit tenkovima USA ambasadu i zarobit ih kao Iran sedamdesetih

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Sir Oliver

Namazati ih katranom i posipati perjem i poslati doma u demokraciju.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  nonwo

Kad je Severna Koreja uhapsila posadu americkog spijunskog broda je razmotreno sve, i nuklearni udar na Severnu Koreju.
Zavrsilo se je pismenim izvinjenjem i obecanjem da nece vise spijunirati, da im puste mornare.
Kad su ih pustili je Murika povlacila sve.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Protokoli sionskih mudraca
1-Pravo je u sili..
(ovo sa Sjev.Koreom još bolje,…sila bez nasilja.Najgore prolaze šmizle i du.euvlakači-nitko ih ne doživljava)

Saddam Panonski
Gost
Saddam Panonski
1 godina prije

Hmm, ako ga je plaćenička ništarija poput Kudrina negativno okarakterizirala, možda ima nešto u čovjeku..

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Narodu Venezuele će super biti nakon što ih amerokenjci “oslobode, i donesu im demokraciju”.. samo trebaju pitati Libijce, Afganistance, Iračane itd. kako im je sad bolje nakon amerokenjskih akcija oslobađanja. (Sarkazam.. naravno ?).

Pljuc!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Zadranin

Steta sto su tebe oslobodili.Trebo si ostat u opancima.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  Slavonac

@Slavonac

Jel to bilo upućeno meni?

Ako je, imaš što pametno za reći u vezi toga kakav je život Libijcima, Afganistancima, Iračanima nakon amerokenjskih akcija “oslobađanja i uvođenja demokracije”?

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije
Reply to  Zadranin

@zadranin
od demonstracijuna do demonkracije – tanka je linija.

al recimo, u siera leone je totalni mega-idiot na vlasti,al ameri ne pokazuju ni zrno empatije (bar sluzbeni washington ne, da mnoge fondacije koje washington tako zarko zeli ‘utrnit’).

venezuleanci mogu sami kao drustvo svoje probleme rijesit, siera leonasi ne mogu….al bas ne mogu i niko ih ne ‘benda’.

zanimljiva ta ameriska empatija

kli
Gost
kli
1 godina prije

Maduro je obični tiranin.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  kli

A ti običan g.upan

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
1 godina prije
Reply to  kli

@kli
nisam zna da je rodjen u tirani 🙂

Vile
Gost
Vile
1 godina prije

Jel ima Venecuela S-300 ili S-400…?

Crvenkapica
Gost
Crvenkapica
1 godina prije

Maduro je trebao zaustaviti ovog G(u)a(i)da još 10.1. kad je izjavio u parlamentu da Maduro nije legalni predsjednik.
Sada, sam guano mora zamoliti amere da odu. Jer su njega priznali za predsjednika.
Nije neizvodivo, he, he.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik