Venezuela na korak do libijskog scenarija – SAD prijete vojnom intervencijom

Venezuela protest
162 komentara

Jučer se, nakon obraćanja američkog potpredsjednika Mikea Pencea “narodu Venezuele”, čelnik oporbe latinoameričke zemlje, Juan Gerardo Guaidó, proglasio “vršiteljem dužnosti predsjednika”.

U svom obraćanju je Mike Pence pozvao ljude u Venezueli da podignu glas u ime slobode i da podrže Juana Guaida u rušenju Madurove diktature i uspostavi demokracije. Američki potpredsjednik je obećao ljudima Venezuele da će SAD biti uz, kao što su uvijek bile i bit će.

VIDEO – Kratki poziv Pencea na “rušenje diktature” od strane američkog potpredsjednika

Nakon izravnog poziva iz Washingtona na prevrat, Juan Gerardo Guaidó je doslovno na ulici sam sebe proglasio za predsjednika i zakleo se pred više  desetak tisuća okupljenih u Caracasu da će ponovno uspostaviti demokraciju u Venezueli.

VIDEO – Juan Guaidó se proglašava za “vršitelja dužnosti predsjednika” 

Prvi su samoproglašenog predsjednika priznali Donald Trump i američka administracija, a nekoliko sati kasnije i novi brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Kao odgovor, predsjednik Nicolas Maduro i vlada Venezuele su prekinuli diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama i diplomatima američkog veleposlanstva dali rok od 72 sata da napuste zemlju.

U međuvremenu je bivša američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley pozvala “narod Venezuele” da izađe na ulice i da tamo ostanu “dok Maduro ne nestane”.

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je predsjednika Nicolasa Madura da podnese ostavku i pozvao vojsku zemlje da podrži napore u “ponovnoj uspostavi demokracije”, što se može smatrati izravnim poticanjem na vojni udar.

SAD prijete ratom

FOTO: ilustracija, nosač aviona Gerald R. Ford CVN 78

Visoki dužnosnici američke administracije su rekli da su na stolu ” sve opcije”, uključujući vojne, ako Madurova vlada uzvrati odmazdom protiv bilo kojeg člana Narodne skupštine koja nije priznala njegov legitimitet kao predsjednika.

Washington nije priznao izbor Nicolasa Madura prošle godine, rekavši kako je izborni proces bio “nezakonit”.

Trump je rekao da je odluka Juana Guaida da se proglasi privremenim predsjednikom “hrabra” i obećao da će SAD podržati napore na uspostavi prijelazne vlade. Što to točno znači nije teško pretpostaviti. U ovim je slučajevima goto pravilo da se prvo uspostavi “slobodni teritorij”, enklava uz neku od pograničnih zemalja, nakon čega bi Juan Gerardo Guaidó tamo utemeljio tranzicijsku vladu, priznatu od Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u Latinskoj Americi i svijetu, a potom slijedi sukob s vladinim snagama, uz svu podršku u vojnoj opremi i novcu od strane Sjedinjenih Država, kao što je bio slučaj u Siriji ili drugim zemljama koje su razorene nasilnim uvođenjem demokracije.

Caracas mobilizirao vojsku

Sukob u Venezueli
FOTO: vojska Venezuele

Možda u Washingtonu nisu očekivali ovako brzu reakciju vlade Nicolasa Madura i prekid diplomatskih odnosa s Washingtonom. Trenutno je situacija u zemlji napeta. Oporba je organizirala nasilne prosvjede u istočnom Caracasu, ali su oni trenutno ograničeni na tom području.

SAD odbijaju povući diplomate iz Venezuele

Nastala je složena situacija u kojoj je američki državni tajnik Mike Pompeo odbio povući diplomate iz Caracasa, tvrdeći kako vlada koja je prekinula diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama nije legitimna i prijete “prikladnim radnjama” ako je netko bude ugrožen.

Međutim, Caracas prijeti da će američkom veleposlanstvu isključiti vodu i električnu energiju, tako će zemlju napustiti “milom ili silom”.

Stručnjaci kažu kako “Madura neće uspjeti svrgnuti”, a državni udar kojeg podržavaju SAD u Venezueli može dovesti do krvavog građanskog rata.

Podrška Venezueli

Nicolas Maduro i Vladimir Putin - Savjetovanje za ekonomske mjere - Venezuela
FOTO: Nicolas Maduro i Vladimir Putin

Podršku Venezueli je odmah dala Kina, koja je pozvala inozemne aktere da se ne upliću u unutarnje probleme latinoameričke zemlje.

“Kina podržava venezuelansku vladu u njenim naporima da održi stabilnost, očuva suverenitet i neovisnost, uvijek se pridržavamo načela neuplitanja u unutarnje poslove drugih zemalja i suprotstavljamo se bilo kakvom tuđem uplitanju u unutarnje poslove Venezuele”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Recep Tayyip Erdoğan: “Brate Maduro, drži se, mi smo s tobom”

Erdoganova poruka EU

S predsjednikom Venezuele je hitan telefonski razgovor održao i turski predsjednik Erdogan, koji izrazio je potporu svojem kolegi Nicolasu Maduru i savjetovao mu da se “čvrsto drži” u svjetlu akcija Washingtona, izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

“Naš predsjednik nazvao je predsjednika Venezuele Madura, izrazio potporu Turske i rekao: “Brate Maduro, drži se čvrsto, mi smo s tobom!”, napisao je Ibrahim Kalin Twitteru.

“Turska će, pod vodstvom svog čelnika, braniti svoj principijelni stav protiv pokušaja državnog udara”, dodao je najbliži suradnik Recepa Tayyipa Erdoğana.

Uz Tursku, predsjednika su ovim kritičnim satima podržali Meksiko, Bolivija i Nikaragva.

Stav Rusije – Nitko nema legitimitet za agresiju na suverenu zemlju

Maduro Putin

Rusija podržava vladu Nicolasa Madura.  Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, istaknula je kako primjer događaja u Venezueli jasno pokazuje kako se “progresivna zapadna zajednica” u stvarnosti odnosi prema međunarodnom pravu, suverenitetu i neuplitanju u unutarnje poslove država, pomažući svrgavanju vlada suverenih zemalja.

Rusija je rekla kako je stvaranje paralelne vlade izravan put u kaos.

“Mi upozoravamo SAD na to. Vjerujemo da bi to bio katastrofalni scenarij koji će uzdrmati temelje razvojnog modela kojem svjedočimo u regiji Latinske Amerike, gdje je, kao što znate, jedan od temeljnih slogana i konceptualnih elemenata bliskost u jedinstvo u različitosti”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, odgovarajući na pitanje je li moguća američka vojna intervencija u Venezueli.

Osim toga, Moskva upozorava SAD da ne poduzima takve korake.

Stvaranje paralelne vlasti u Venezueli bit će izravan put u kaos i uništenje državnosti, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Rusija oštro osuđuje one koji guraju venezuelansko društvo u ponor krvavog građanskog sukoba. Sjedinjene Države u situaciji s Venezuelom pokazuju potpuno zanemarivanje normi međunarodnog prava. Rusko ministarstvo vanjskih poslova poziva oporbene političare Venezuele da ne postanu pijuni u tuđoj partiji šaha. Oružana intervencija u Venezueli će biti puna katastrofalnih posljedica. Rusija je spremna surađivati sa svim državama koje će doprinijeti pronalaženju međusobnog razumijevanja u Venezueli”, u svom najnovijem priopćenju ističe rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Europska unija ne zna na čijoj je strani

Nizozemska - izlaz iz eurozone

U Europskoj uniji, što je očekivano, na krizne situacije u svijetu odgovaraju konfuzno. Predsjednik Vijeća Europske unije, Donald Tusk, poziva europske zemlje da podrže demokratske snage u Venezueli i samoproglašenog “predsjednika” Juana Gerarda Guaida, dok je francuski predsjednik Macron rekao “kako Francuska i europske zemlje ne podržavaju niti jednog od predsjednika latinoameričke zemlje, ni Madura ni Guaida”.

Njemačka, Španjolska, Italija i Francuska su uzele vremena za razmišljanje, ali ne izravno ne podržavaju ni jednog ni drugog predsjednika.

Može li Venezuela izbjeći rat?

FOTO: arhiva, protesti u Venezueli

Najvažniji u ovom trenutku je stav vojske Venezuele, a vojni vrh je odbio poziv američkog državnog tajnika da podrži pobunu i da svoj doprinos svrgavanju Madura.

Venezuelanska vojska neće prihvatiti predsjednika republike imenovanog od strane Sjedinjenih Država, rekao je jučer ministar obrane Venezuele, odmah nakon što je američki predsjednik Donald Trump službeno priznao vođu oporbe Juan Guadio za “privremenog predsjednika Venezuele”.

“Očaj i netrpeljivost prijete miru nacije. Vojnici domovine ne prihvaćaju predsjednika nametnutog u sjeni nejasnih interesa ili samoproglašenih izvan zakona. Bolivarske nacionalne oružane snage će braniti ustav Venezuele i jamči nacionalni suverenitet”, rekao je Vladimir Padrino Lopez.

Istaknuo je kako će vojska nastaviti braniti nacionalni suverenitet i kazao kako postoje “mračni interesi” iza pokušaja da Guadio postane vođa zemlje.

Do sada je u nemirima, koji su počeli već nakon neuspjele pobune 25 vojnika na čelu s vodnikom Luisom Figuerom, u neredima i sukobima dvije frakcije, oporbe s jedne strane i provladinih aktivista i policije s druge, smrtno stradalo 18 ljudi.

S-300VM
FOTO: PVO sistem S-300VM

Ako eskalira, situacija u Venezueli će se pretvoriti katastrofu. Podsjetimo da je vojske zemlja prilično brojna i vrlo dobro opremljena, ali Maduro treba širu međunarodnu podršku, obzirom da je i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro poručio “kako se za smirivanje situacije u susjednoj zemlji razmatra vojna opcija”.

Sljedećih nekoliko sati, najviše dana, bit će presudni za latinoameričku zemlju i dat će odgovor na pitanje hoće li Venezuela završiti kao propala zemlja kao Libija. Scenarij Washingtona za svrgavanje Nicolasa Madura je identičan. Važno je napomenuti da SAD u ovom slučaju ne trebaju NATO, barem ne na operativnoj razini, jer je Pentagonu u ovom slučaju dovoljna podrška Kolumbije i Brazila, možda i Argentine. Od Europske unije SAD očekuju samo diplomatsku podršku za svoje akcije u Latinskoj Americi.

Ne treba gajiti nikakve iluzije. Plan svrgavanja vlade u Caracasu je aktiviran i SAD se neće povući. Ako izbije građanski rat u Venezueli, kombiniran s inozemnom agresijom Sjedinjenih Država, Kolumbije i Brazila, on se može preliti na cijeli kontinent, što i jeste cilj Washingtona, koji gubi pozicije na Bliskom istoku i u Africi. Kako će se stvari dalje odvijati, izvještavat ćemo čitatelje u narednim satima i danima.

Maduro poručuje SAD-u: Napolje! Imate 72 sata da napustite zemlju!

Ugušen pokušaj pobune 25 vojnika na čelu s vodnikom Luisom Figuerom

Mike Pence
Pretplatiti se
Obavijesti o
162 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Majk Majers
5 godine prije

Sad je sve na obrambenoj jačini venezuelanske vojske i njihovom moralu. Ako se nije naoruža, gotovo mu je. A dojma san da nije dovoljno za Amere.

shah
5 godine prije

ja mislim da je ovo lose za zitelje Venecuele, ali izvrsno za Rusiju i Kinu.
Rat se podmetnuo u Americko dvoriste.
I jos ako se rasplamsa po cijeloj srednjoj americi onda bi rezultat i mogao biti onakav kakav je predvidio Stipe Suvar.
A to je da ce se USA podijeliti u vise drzava.

Laki Topalović
5 godine prije

Kaže HRT međunarodna zajednica je većinom podržala ovog novog, američkog papka. Koja “međunarodna zajednica”? Onaj Global Čir, stvarno je čir, piše “većina latinoameričkih zemalja priznala tog Guada . 7 (SEADAM) država od 20 Latinske Amerike ga je priznalo. SAD i mislim samo onaj gerontofil Makaron iz Pariza, ako sam dobro pročitao. Vjerojatno će i podrepne muve Poljaci priznati udar. To je za HRT Međunarodna zajednica.

Dečko sa ulice
5 godine prije

Tako je.
Nisu očekivali ovako brz i hrabar odgovor Madura.
Vojska je odbila ponudu cie.
Venecuela ima jaku vojsku, uz potporu Rusije Kine i Turske,
Trump može samo laprdat koga on priznaje ili ne.
Najveći problem je što cia sad plaća kriminalce da pale i divljaju po Caracasu.
Žele Madura smaknuti iznutra, a ne vojskom.
Ja mislim da će sve završit opet na štetu usa i poslušnika.
Maduro će iz svega izać kao pobjednik.

Har Megiddo
5 godine prije

Opet ću ponoviti: SAD nisu države, nego fašistički konzorcij, bezbroj puta gori od nacističke Njemačke (uostalom, Hitler je se u Mein Kampf-u divio tadašnjoj američkoj uniji) i to dokazuju ne iz dana u dan nego iz sata u sat. Ajmo sada, ljubitelji Hemingwaya, udarajte!

Ivo
5 godine prije

Venezuela je jednostavno preblizu američkim hijenama, a predaleko od Rusije i Kine, a da bi se uspješno branila. Američki širitelji liberalne demonkracije će svakako vojno intervenirati, i ne treba ni sumnjati da su njihove specijalne jedinice već tamo, marljivo organizirajući ‘miroljubive prosvjede’ po ulicama i gađajući snajperima kog treba.

Odbijanje povlačenja ‘diplomatskog’ osoblja (špijuna i sabotera) je samo traženje opravdanja za oružanu agresiju.

Ono što legitimna vlast jednostavno mora učiniti je momentalno hapšenje i egzekucija izdajničkih elemenata tipa tog ološa juana ganjide i onih koji ga podržavaju. Samo nemilosrdni obračun s izdajničkim nakotom i nulta tolerancija na nasilje mogu eventualno spasiti legitimnu vlast, u suprotnome proći će kao Aljende, Lumumba, Gaddafi i stotine i tisuće drugih boraca za slobodu i pravdu, mučki ubijenih od stjegonoša demonkracije i liberalnog feudalizma.

Iskreno se nadam da će legitimna vlada koliko danas početi nemilosrdan odstrijel izdajničkog nakota, ubačenih sabotera i onih koji ih podržavaju.

Brave new world
5 godine prije

Maduro je na sumnjiv način došao na vlast, a ovaj samoproglašeni se sam proglasio. Za narod bi najbolje bilo da nema ni jednog bi drugog jer inače slijedi kaos. Demokratski novi izbori su jedini način, a njih je teško očekivati s obzirom na razvoj događaja. Valjda će ovi iz narodne skupštine shvatiti da je sve na njima.

Ime amatera
5 godine prije

Pregadljivo da bi se komentiralo. Hijene bez savjesti. Sve za novac ….

giordano bruno
5 godine prije

Ni jedna vlast ne moze pasti ako su bezbedonosne strukture na njenoj strani. Neka se ugledaju na Siriju i pozovu pomoc. Slobodu niko ne poklanja, a drugi ne mogu ginuti za njihovu slobodu mogu im samo pomoci da pobede.
Pacovi su prvo nasrnuli na Slavene na Balkanu i zanimljivo da ima ljudi kojima jos nista nije jasno.

Kanncer
5 godine prije

Američka doktrina šoka u 3 faze – ukratko pakao…

Zare
5 godine prije

Ni drugi akteri npr. Rusija Kina nece prepustit Venecuelu Ameriki, bas zbog velikih zaliha nafte.Također i njima u najgorem slučaju “status quo” odnosno građanski rat je najbolja opcija. Ovo sigurno ide u građanski rat, Maduro ako je pametan i zeli dobro svom narodu nek podne ostavku, i za pomirjenje apetita među narodom postavi nekog svog coveka koji ce u buducnosti da vodi zemlju, naravno sa najavljenim reformama koje moraju da se naprave, jer ova ekonomija to je kula od karata koja samo ceka da se srusi. Prije ili kasnije doslo bi do implozije

Davor
5 godine prije

Planeta Zemlja d.d. Svatko od suprostavljenih strana gleda povećati svoj udio koji kontrolira,u finalnom preslagivanju na Zemlji. Poslije terora,po svoj širini planete,će sjesti svi za isti stol(UN)pred zaprepaštenim i isprepadanim masama proglasiti “mir i sigurnost”,proglasiti Novi Svjetski Poredak,oformiti Svjetsku Vladu,u kojoj će svatko imati moći u odlučivanju u Vladi,u postotku koliko drži Zemlje pod kontrolom. Zemlja d.d. Pljačka i grabež!

Son of Alerik
5 godine prije

SAD može željeti promjenu vlasti u Venezueli, promjenu režima, može financijski i logistički pomagati bilo koji pokret po svijetu, ako je to u granicama legalnoga, ali nema nikakvo pravo na vojnu intervenciju u Venezueli. Narod Venezuele je suveren i ne mora nikakvoj velesili polagati račune. Jedino taj narod ima pravo, smije i može promijeniti svoju vlast! Nema nikakvog spora da je Maduro učinio sve što je mogao da učvrsti svoju vlast, da je pritom izmišljao ove i one skupštine, da je moguće protukandidate onemogućavao u predsjedničkoj kampanji. Legitimno pravo SAD je da ne priznaje Madurovu izbornu pobjedu, što god o tomu mislili Venezuelanci. Danas svatko svojim postupcima bira sebi prijatelje i neprijatelje. Reakcije Kine su očekivane (ipak im je Maduro garant, kakav takav za povrat dugova prema Kini), kao i Rusije, koja valjda očekuje službeni poziv za još jedno avionsko gostovanje. Za razliku od autora teksta, ne mislim da će… Čitaj više »

Kažun
5 godine prije

USra – najveći demokrati i najveći izvoznici demokracije ?.

NekiGost
5 godine prije

I onda se sjetimo članka od 11.12.2018. objavljenog ovdje o Ruskim bombarderima u američkom dvorištu. I da nisu stigli samo bombarderi, nego i transporteri za koje još uvjiek nije sigurno što su sve donijeli…

Good Old Rebel
5 godine prije

Yankee, će se morati smiriti, oni se neće smiriti sami od sebe, cijena se ne pita, što košta da košta !

shumadinac
5 godine prije

Kada sam ranije pisao da je sudbina Južne Amerike “poklapanje” od strane SAD nisam imao pojma kolika je nespremnost tih zemalja na odbranu suvereniteta. Praktično su samo Kuba i Venecuela spremne na jak otpor, Nikaragva verovatno neće dugo izdržati pritisak a predsednik Meksika će brzo završiti ako nastavi da “talasa”. Logično je da je SAD krenuo direktno na Venecuelu jer je opozicija tamo prilično jaka i imaju materijala za “volju naroda”. SAD još uvek nije spremna da krene bez ikakvog pokrića, još uvek namešta makar krajnje providne izgovore ali situacija tamo neodoljivo podseća na Evropu pred WW2 – svi ćute, gledaju da se ne zamere svesni onoga što sledi ali u nadi da će što bolje proći. Na hladan tuš neće dugo čekati, iako SAD po ponašanju liči na nacističku Nemačku neuporedivo je jači i ono što tamo osvoji (a osvojiće sve) ostaje KOLONIJA na duže vreme. Otpor Venecuele je… Čitaj više »

Inkvizitor
5 godine prije

U stvari, američka (vojna) intervencija je već u toku. Za sada još uvek ne ratuju regularne američke vojne snage, već samo njihovi špijuni, a Ameri će se direktno uključiti, tek ako ovi ne budu dovoljni. Na žalost, već sada je Venecuela trajno destabilizirana i problemi mogu samo da narastaju.

Cartmanez
5 godine prije

Dugo je SAD-u trebalo da otvori novo zariste, pravi su karcinom ove nase planete… Columbus j….m te radoznala

spartak
5 godine prije

Nakon ovoga, za očekivati je da vašingtonski režim izabere nekog glavosijeka i prizna ga kao predsjednika Sirije. Odmah će ga priznati zatim i usanski vazali iz europski zavisnih država

Ivan
5 godine prije

U svom obraćanju je Mike Pence pozvao venecuelansku vlast da americi prodaju naftu u pola cijene nego što je na svjetskim burzama i trošak transporta nafte isto snosi Venecuela, a tankeri su američki i onda će Amerika stati uz taj bastion demokracije u latinskoj americi i vojno i duhovno samo ne financijski, a posebno će voditi brigu o ljudskim pravima i o jednakosti žena kao što se vidi iz primjera Kraljevine Saudijske arabije.

Perica
5 godine prije

Koristi li Rusima eventualna intervencuija pitam se

neko ime
5 godine prije

S obzirom da se Jihadi P. sa sirijskog užarenog pijeska, nepodnošljivom lakoćom, u maniru neizrecivo upućenog stručnjaka, prebacio na pitanja Venecuele, bojim se da se narodu ne piše dobro…

Emiliano Zapata
5 godine prije

Dragi gradani Venezuele, ukoliko zelite ukrainski, libijski, sirijski i da dalje ne nabrajam scenario, samo prihvatite vraga za saveznika!

Mate
5 godine prije

Stoka!

Frodo
5 godine prije

Samo da podsjetim kako Venezuela ima NAJVEĆE DOKAZANE REZERVE NAFTE NA SVIJETU

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Pitanje je kakav je odnos”snaga “na ulicama?Falsifikatori manipulatori lako okrenu sliku i od Madurovih pristalica stvore” revolucionare” i takvu sliku pošalju nama. Bitan je niži policijski i vojni kadar, on može svojim kvislinškim djelovanjem urušiti te snage iznutra, onda tek nastaju problemi. Mislim da je @Ivo dobro napisao da je Venecuela daleko od Rusije i Kine a sa druge strane je neprijateljsko okruženje…

dvokrilac
5 godine prije

Jako brzo je Trump zaboravio na svoja obećanja iz predizborne kampanje, koja su bila vezana za američko nemješanje u unutrašnje stvari suvernih država. Možda on lično i bi, ali se njega izgleda jako malo pita…

Arcibald Rajs
5 godine prije

Ako USA stavi sapu na Venecuelanske rezerve nafte postace najveci proizvodjac nafte na svetu i samim tim diktirace cene i plasman neprikosnoveno. Ako u tu jednacinu ukljucimo i blokadu izvoza nafte iz Irana i ogromnu kolicinu novca koji je Kina investirala u venecuelansku naftnu industriju, slika pocinje da poprima jasan oblik. Ovo je prvenstveno otvaranje novog fronta protiv Kine i Rusije. Ne zaboravite sta se desilo pre pocetka WW2, naftna blokada Japana.

Don:
5 godine prije

Ne postoji ni jedan promil šanse da SAD vojno intervenira u Venezueli . Držim fige.

burt
5 godine prije

kad narod krene protiv diktatora više nema povratka, tako su sredili Gaddafija a Janukovic jedva izvuko živu glavu i pobjegao u Rusiju, tamo su u tajnosti već prebačeni plaćenici Blackwatera i Navy SEAL, može se uskoro očekivat ogorčene ulične borbe, diverzije, kaos, došao red i na Madura

mrimproper
5 godine prije

problem je što venecuela ne prodaje naftu za petrodolare

i jos su uveli petro kriptovalutu čiji je tečaj vezan uz galon nafte i venecuaela kao država garantira isplatu,

tako da venecuela prodaje svoju naftu za kriptovalutu na koju izuzetno-posebni ne mogu vršiti financijske… napade jer je internetvaluta

ovo treba presječi u korjenu da jos nekome ne padne na um ista ideja

KO IMA KORISTI? od kaosau venecueli

hrvat
5 godine prije

ajmo maduro.
imaju jaku i dobro organiziranu vojsku – obucenu od rusa.pa neka ameri pokusajuć
podrzavam venezuelansku neovisnost.nedajte amerima da udju u venezuelu.
ZIVJELA SLOBODNA VENEZUELA

alan ford
5 godine prije

tipična taktika ciohazarske lihvarske mafije koja vlada sa SAD-om: 1.- svaka država koja njima prkosi, proglasi se nedemokratskom, u kojoj se krše ljudska prava 2.- državnik te države se proglasi despotom ili dikatorom (kao što smo vidjeli primjere: Gadafi, Asad, … a sada u novije vrijeme, Putin, Orban itd. međutim, ako je neka država vjerni saveznik ciohazaraske korporacije SAD-a, onda nema veze, onda ta država može biti najnedemokratskija i najdiktatorskija, kao što vidimo na primjeru Saudijske Arabije 3.-svakoj neposlušnoj državi nametnu se totalne ekonomske sankcije i blokada da se stanovništvi iscrpi, tako da se isprazne trgovine životnih namirnica, itd.. čak i po cijenu umiranja stanovništva, kako je poznato za vrijeme ekonomske blokade Iraka, dok je na vlasti još bio Sadam 4.- podržavaju se “zdrave snage”, takozvana “opozicija”, koju ciohazarskio mediji CNN, BBC, New York Times, Guardian, i ostali neljudski šljam odmah proglase “demokratskom”. Ta “opozicija”, naravno dobiva obilatu lovu od… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

Sjetimo se istupa pokojnog Huge Chaveza, 2006. na govornici UN-a u New Yorku. Dan prije njega na toj govornici je govorio George W. Bush. Sutradan je na redu bio Chavez. Kada je izišao za govornicu, on je rekao: “ovdje je jučer stajao đavao! Evo još sve smrdi na sumpor” I onda se Chavez prekrstio.

Croatianhezzbolah
5 godine prije

Bas ce se usreciti amerousrancima .Nadam se da ce Maduro pozvati kineze da pariraju amerousrancima treba bjezati of putka sto dalje

tihobl
5 godine prije

“Nakon izravnog poziva iz Washingtona na prevrat, Juan Gerardo Guaidó je doslovno na ulici sam sebe proglasio za predsjednika i zakleo se pred više desetak tisuća okupljenih u Caracasu da će ponovno uspostaviti demokraciju u Venezueli.”

Isto se ponasao i Davor Dragicevic, cak je najavljivao masovna hapsenja kad on dodje na vlast. Sad isti scenario imamo u Venecueli.

Ivi.tz
5 godine prije

Pa jel moguće… kod god podržava ovog pacova neka mu u kući bude rat.fujj ameri i svi ostali uvlakači.

jetflash
5 godine prije

nazovi zemlja koja se kune u demokraciju (osim kad s radi o kontroli naoružanja naprimjer) ne dozvoljava da se na demokratski način sruši postojeća vlast!! poznato je da su se antiameričke vlasti u dosta država predale bez ispaljenog metka onog momenta kada bi izgubile izbore..Zašto ameri ne dozvole izbore da riješe stvar ako vjeruju u demokraciju. sami su si dali titulu “slobode”, zar nije sloboda prodavati vlastitu naftu i bogatstva zemlje po svojoj valuti a ne u dolarima koji je nametnut!!!!

Ivo Lola
5 godine prije

USA su ovom podrškom venecuelanskim pobunjenicima, bili oni opravdani ili ne, dala zeleno svijetlo Rusiji da pregazi Ukrajinu kako bi spasila Donbas. Živi bili pa vidjeli.

Niko
5 godine prije

U dogovoru sa Predsjednikom izvesti vojni puč. Vojska preuzima vlast, raspuštanje parlamenta, pohapsiti fašiste, I ponovo izbori. Vojska I policija moraju uvesti red…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI