Venezuela: Ugušen pokušaj pobune 25 vojnika na čelu s vodnikom Luisom Figuerom

Maduro venezurla vojska
27 komentara

Jučer je u Venezueli došlo do pobune skupine vojnika koja se pokušala prikazati kao “vojni udar”.

Venezuelanski vođa Diosdado Cabello je potvrdio da je uhićeno svih 27 vojnika koji su se jučer pobunili protiv vlade.

“25 osoba je uhićeno na licu mjesta, plus dvojica koja su zaustavljena dalje, ali bi se broj uhićenih mogao povećati”, rekao je Diosdado Cabello, koji obnaša dužnost Nacionalne ustavotvorne skupštine.

U ponedjeljak u ranim jutarnjim satima grupa Bolivarske nacionalne garde (GNB) napala je vojnu postaju u Petareu na istoku zemlje, ukrala oružje, a zatim se zabarikadirala u vojarni u okrugu Cotiza sjeverno od Caracasa, gdje su i zatočeni, prenosi Glavni stožer Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga (FANB).

Nakon što su specijalne snage ugušile pobunu, u blizini spomenutog vojnog objekta su raspoređene dodatne vojne snage i jedna brigada Bolivarske nacionalne policije.

Venezuelanski ministar obrane je izvijestio da je u ponedjeljak “mala grupa napadača upala u sjedište gradskog sigurnosnog odreda smještenog u Petareu, općina Sucre, ukrala od tamo oružje i  pod prijetnjom smrti otela dva časnika i dva vojnika male jedinice koja je čuvala objekt”.

“Tijekom uhićenja vraćeno je ukradeno oružje i uhićenici u ovom trenutku pružaju informacije od interesa za obavještajne agencije i vojni pravosudni sustav. Vi će biti teško kažnjeni u okviru vojnog zakona”, rekao je ministar obrane Venezuele, Vladimir Padrino.

Jedan od policajaca, koji se prvo predstavio kao narednik Valdren Figueroa, pojavio se u nekoliko videa koje je grupa vojnika objavila na društvenim mrežama i pozvao narod Venezuele da ignorira vladu predsjednika Nicolasa Madura, koji je novi mandat preuzeo 10. siječnja.

“Ljudi Venezuele, ovdje smo zaključani u odredu u San José de Cotiza, ja sam narednik Valdren Figueroa, ovdje sam sa svojim ratnicima Nacionalne garde koji neće predati. Molim vas, molim vas, izađite na ulice. Idite na prosvjed, da demonstrirate”, kaže na jednom od ovih videa Figueroa.

Drugi čovjek u vrhu vlasti u Caracasu je kasnije rekao da je skupinu vodio vodnik Bolivarske nacionalne garde Luis Alexander Bandres Figueroa, koji je u videu na društvenim mrežama pozvao narod Venezuele da “izađu na ulice”. Diosdado Cabello je rekao da je prije predaje nadležnim tijelima vodnik Luis Figueroa u vojarni u Cotizi primio poziv iz inozemstva.

VIDEO – Predaja skupine pobunjenih vojnika u vojarni u Cotizi

Izjavio je kako sigurnosne agencije sada prikupljaju dokaze o tome što se dogodilo i ispituju zatočenike.

Cabello je ponovio da je brzo suzbijena pobuna povezna s venezuelanskom desnicom i cilj je nanijeti “bol i patnju” zemlji.

U tom smislu je venezuelanski dužnosnik naglasio kako u Venezueli nakon suzbijanja ovog napada nisu zabilježeni naknadni nemiri ili pokušaji neposluha i pobune u vojsci ili policiji.

Pobuna se dogodila nakon što je Juan Guaidó, predsjednik Narodne skupštine, čiji je izvršni odbor u ponedjeljak proglašen nevažećim, proglasio  Madura “uzurpatorom” i obećao da će dati “amnestiju” svim vojnicima koji ne priznaju aktualnu vladu i koji pomognu da se obnovi ustavni poredak.

Od 92 000 pripadnika Bolivarske nacionalne garde i vojske zemlje koja broji preko 300 000 vojnika aktivnog sastava, na poziv na ustanak se odazvao vodnik Luis Alexander Bandres Figueroa i najviše 30 njegovih vojnika.

Venezuelanske vlasti su u više navrata osuđivale pokušaje državnog udara protiv vlade Nicolasa Madura, kojeg promiču Washington i savezničke vlade u regiji, posebno Kolumbija.

Američki potpredsjednik Mike Pence je nedavno je zajamčio “stalnu potporu” Washingtona Narodnoj skupštini i Juanu Guaidóu, koji je rekao kako je spreman preuzeti vlast u zemlji.

Podsjetimo, nakon referenduma u zemlji je 2017. osnovana Nacionalna ustavotvorna skupština, koja prema ustavu zemlje ima veće ovlasti od Narodne skupštine u kojoj većinu ima oporba. Nacionalna ustavotvorna skupština je raspisala izbore prošle godine, na kojima je pobijedio Nicolas Maduro i ove je godine počeo vršiti novi šestogodišnji mandat. U međunarodnoj zajednici Nacionalnu ustavotvornu skupštinu i Madura za predsjednika ne priznaju SAD, EU i latinoamerička skupina zemalja iz Grupe iz Lime.

Noćas je u dijelovima Caracasa bilo nereda i blokada prometnica, a prosvjednici se žale da je policija “koristila prekomjernu silu” kako bi uklonila barikade s cesta.

Nakon propale pobune je konferenciju za novinare održao i novi brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je rekao “kako je Venezuela u problemima, ali ne od danas”, te “kako se nada da će u susjednoj zemlji uskoro doći do promjene vlade”.

VIDEO – Nemiri u jednoj od četvrti Caracasa nakon suzbijanja pobune skupine vojnika GNB

HispanTV

 

bolivarLuis Alexander Bandres FigueroaMike PenceNacionalna ustavotvorna skupština
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

Baš me zanima s koje strane vjetar puše? Opet puč u ,,njihovoj,, režiji! Pa dokle više?

dinaricus vulgaris
5 godine prije

druže donalde puč se radi sa generalima a ne s vodnicima

Šok
5 godine prije

ovo je izgovor za čistku, vojnici i podoficiri ne dižu pobune to je posao pukovnika koji nisu dobili čin generala

Laki Topalović
5 godine prije

Što je točno bilo , ne zna se. Nema čistke , jer su čistke odavno provedene, još za vrijeme Chaveza. Uvijek ima nižeg kadra, što je normalno, koji može proći ispod radara ili promijeniti stavove u međuvremenu, ili biti vrbovan, ali vrh BNG i FNAB , od poručnika i kapetana na više, teško. Osim toga, da nema tu vojsku, odavno bi ga pojeli. Prv vojska, pa onda sve drugo,. kad si u takvom okruženju. zašto je Alžir preživio Arapsko proljeće, a bio je na listi. Dovoljno je vidjeti na Wikipediji Alžirske oružane snage. Neko će reći da je i Egipat imao jaku u vojsku. Jeste, relativno, vrlo korumpiranu i tehnološki 20 godina za Alžirom. Sirija je priča za sebe, koja je poznata.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Svaka cast amerima. Stignu svuda i uvijek ko djed mraz…

shumadinac
5 godine prije

Videli smo po nedavnom skupu organizacije američkih država da su gotovo svi protiv venecuelanske vlasti. Bolesnaro je pre neki dan dao izjavu da mi je “životna misija” da narodu Venecuele obezbedi slobodu (šta će čovek, Brazilu cvetaju ruže pa nema pametnijeg posla…). Uz sve opozicija je jaka sviđalo se to nama ili ne.

Mislim da više nije pitanje hoće li Maduro opstati ili ne već da li će SAD vojno intervenisati ili ne. Mnogo je to veća igra i od vlasti i od nafte – u pitanju je kontrola celog kontinenta u sklopu podele planete koja je već u toku.

Pizistrat Nelson
5 godine prije

Alerik, vrati se doma…

pravim se mutav
5 godine prije

lako je za to, nego eno se danas jos se jedan Rus srusio, Tu-22M3 a u logicnom i dalje mutavi ko i za ona dva su-24 prije dva dana

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo će trajati tiho kao u Brazilu, sve dok na kraju svima ne dpizdi…. No, nisam znao da je Chavez uveo ustav kvaku s Ustavotvornom skupštinom, koja je jača od parlamenta. Nije baš ostavio zemlju eto tako, …. do sljedećih izbora. Pa kako Bog da.

Ante
5 godine prije

Lopovi iz oporbe se žale da ne mogu više pljačkati vlastitu zemlju. Amerika im to pravo pokušava vratiti, ali je teško kada nema dovoljno budala kao u Ukrajini.

ShaCkaL
5 godine prije

Venezuela definitivno treba promjene bilo kakve na bolje. Ovi trenutno nisu pokazali znanje i izrazito je potrebna promjena. Treba malo pokazati isto suosjećanje sa narodom Venezuele. Gledao sam u par navrata RT prilog o životu u Venezueli i to strašno kako se živi i kolika je inflacija.

Zvrk
5 godine prije

Poštivana Logicno Redakcija aka LR, ne znam je li to učinjeno nehotično ili ne, ali s dvije riječi ste pogodili suštinu vlasti u Venezueli. Napisano je “venezuelanski vođa Diosdado Cabello.” Ispod slike zakonskog predsjednika Madura s lentom na sebi nakon što je prisegnuo za drugi mandat. Ironično, zar ne? Međutim, to ne smatram kritikom. Ni u kojem smjeru. Zato jer je de facto Cabello zaista najmoćniji i najautoritativniji čovjek u Venezueli. On je bio glavni ideolog još za vrijeme Chaveza i to kada su obojica bili časnici. Vjerojatno je i najzaslužniji za masivno naoružavanje vojske koja je uz sve probleme u državi, gotovo bespogovorno odana vlasti. Iako uvijek postoji rizik kod nižih činova, pukovnika i sl. koji su podložni manipulacijama. Viši činovi su u biti taj isti vojni kadar koji je i stvarao sistem s Cabellom i Chavezom. Zasada im vojni obavještajci rade izvrstan posao. Bilo je i bit će… Čitaj više »

mmne
5 godine prije

vazno je da se odmah oglasila ona fasisticka dzukela iz brazila !!!

Antiglobalist
5 godine prije

Govorio sam ja da se pripazi na tog vodnika Figueroa koji je izdajnik.

ShaCkaL
5 godine prije

@Logicno admin
Jel neki problem sa mojim komentarom prije ovog pa ste ga uklonili odnosno nije prošao provjeru ili….. Svaka riječ je bila ispravna, nikoga nisam vrijeđao. I još nešto zašto danas svi moji komentari dobiju stavku da administrator treba potvrditi. Nije problem ako treba da se registriramo sa osobnim dokumentima za komentar.

Siniša
5 godine prije

Počeli sukobi, barikade, ima mrtvih……na žalost.

njonjo
5 godine prije

Bilo bi dobro da je ugušena pobuna “25 vojnika” . Međutim, radi se o nečem drugom, dubljem. Čim padnu prve žrtve, a već su pale, slijedi histerična propaganda MSM diljem svijeta koja će zazivati inte rvenciju izvana. Pence je već objavio video poruku podrške svojim pobunjenicima. Koliko sam uspio pratiti, iz medija, situaciju u Venezueli, ne piše im se dobro, neovisno o tome što većina građana podržava bolivarizam. Doći će do velikog građanskog rata u kojem će siromašna većina izgubiti od dobro naoružane i “svjetski” podržane manjine. Volio bih da griješim. Ali!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI