Reuters: “Five Eyes” se širi i pridružuju mu se Njemačka i Japan

Strogo poverljivo
26 komentara

Obavještajni savez pet država engleskog govornog područja, koje je dobilo neslužbeni naziv “Five Eyes”, od početka ove godine dijeli tajne informacije o inozemnim aktivnostima Rusije i Kine, što je za Reuters potvrdilo sedam dužnosnika iz četiri zemlje.

Međutim, novi geopolitički trendovi su doveli do širenja suradnje između skupine “Five Eyes”, koja već uključuje Australiju, Veliku Britaniju, Kanadu, Novi Zeland i SAD, s Njemačkom i Japanom.

To je, prema riječima dužnosnika, znak širenja međunarodne fronte protiv kineskih operacija, ulaganja i utjecaja.

Prema brojnim anonimnim izvorima, širenje suradnje i neslužbena ekspanzija grupe  “Five Eyes” se odnosi na specifična pitanja inozemne intervencije, piše Reuters.

Premda je Kina u središtu pozornosti obavještajnog  saveza, tajne službe također razgovaraju i o aktivnostima Rusije.

“Konzultacije s našim saveznicima i istomišljenicima o tome kako odgovoriti na kinesku međunarodnu strategiju se sada provode mnogo češće. Ono što je moglo početi kao ad hoc diskusija sada su detaljnije konzultacije o najboljim praksama i daljnjim mogućnostima suradnje”, za Reuters je potvrdio je američki dužnosnik.

Sve uključene vlade, uključujući Njemačku i Japan, odbile su komentirati ove navode.

Poboljšana koordinacija saveza pokazuje da, unatoč signalima američkog predsjednika Donalda Trumpa o njegovoj spremnosti da sami djeluje u sukobu s Kinom, članovi američke administracije nastavljaju raditi iza kulisa kako bi okupili neformalnu koaliciju kako bi se suprotstavili Pekingu.

Ovaj podatak je za Kinu ujedno i dokaz da ne može ulagati puno nade u europske zemlje, od kojih se neke deklarativno suprotstavljaju Trumpovoj  politici “America First” i tvrde “kako bi se mogle udaljiti od Washingtona i približili Pekingu”.

Kina, suočena s rastućim pritiskom iz Washingtona, Canberre i drugih glavnih gradova, odbacuje optužbe da nastoji utjecati na strane vlade i da kineska ulaganja imaju političku pozadinu.

U međuvremenu je Kina je priopćila kako je rat između Pekinga i Washingtona prešao granice trgovinskog rata.

Naime, početkom listopada je američki potpredsjednik Mike Pence optužio Kinu da želi svrgnuti predsjednika Sjedinjenih Država. Istovremeno je Washington objavio podatke o “kineskom uplitanju” u predstojeće američke izbore.

Kina je odbila ove američke optužbe, za koje Mike Pence nije iznio nikakve dokaze, osim izjave da su mu podatke dostavile obavještajne službe.

cia

“Ovo nije samo trgovinski rat. Penceov govor je bio sveobuhvatna kritika Kine. Govor američkog potpredsjednika nam je pomogao da se riješimo svih sumnji i pokazao je da se od sada Bijela kuća agresivnije približava Kini. I to se odnosi ne samo na trgovinu, već i na sve druge sfere – vojne, diplomatske i kulturne”, prenosi kineska televizija CGTN.

U smislu proširenja suradnje obavještajne skupine “Five Eyes” su dužnosnici koji su razgovarali s Reutersom opisali posljednjih nekoliko mjeseci “poticaja konzultacija”, pri čemu je Washington vodila koordinaciju na investicijskoj razini, a Canberra je preuzela vodeću ulogu u podizanju svijesti o političkim uplitanjima.

Razgovori su se vodili između diplomata, obavještajnih dužnosnika i šefova vlada, rekli su.

“Živimo u novom svijetu”, rekao je jedan od dužnosnika iz skupine “Five Eyes” koji je tijekom prošle godine obilazio ostale glavne gradove kako bi razgovarao o stranim aktivnostima Kine.

“Iznenadni udar autoritarnih režima je potaknuo bolju koordinaciju i stvarno širenje razmjene obavještajnih podataka”, rekao je dužnosnik.

Dva su izvora potvrdila i da je Francuska također bila uključena u konzultacije, ali ne na sveobuhvatnoj osnovi.

Ništa ne sugerira da Njemačka, Japan ili ostali narodi izvan mreže “Five Eyes” nisu bili pozvani na sastanke obavještajnog saveza koji je utemeljen nakon Drugog svjetskog rata kako bi se suprotstavio sovjetskom utjecaju.

Priopćeno je kako će grupa koristiti “globalna partnerstva” i ubrzati razmjenu informacija o stranim intervencijama, kroz ulaganja ili izravno uplitanje u unutarnju politiku, što je dio koji je do sada bio “rezerviran” za Rusiju na globalnoj razini i Iran u islamskom svijetu.

Reuters

America FirstBijela kućaFive EyesMike Pence
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
D kid
5 godine prije

Džaba im I šesto oko, ako ga aktiviraju. Pukli su.

eu kolonija
5 godine prije

zaključak je da amerikanci I britanci nemogu kinezima i rusima ništa ali žele da jednostavnije kontroliraju svoje saveznike kao što su njemačka, japan, australija, kanada I novi zeland

velebit
5 godine prije

Polarizacija na dva velika bloka postaje sve očitija, sada je sedam očiju i ostali. Ovo je iznenađujuća odluka jer je ovo bio exskluzivan klub, vjerojano je neprijatelj toliko ojačao da se nisu mogli nositi sa novim izazovima. Držim da će u tom novom klubu biti privilegiranih starih članica i novih dođoša koji se tek trebaju dokazati. neće to biti monolitno. osim toga netko im sigurno debelo puše za vrat.

brico
5 godine prije

Nema veze što to oni sve rade, zaton Imperija zla i njegova smrt u formatu propada iznutra, dakle neminovno dolazi.

bbbb
5 godine prije

Oni su pridruženi članovi od kad je petookih, isti stvor upravlja svima.

shumadinac
5 godine prije

Interesantno ali ne iznenađujuće.
Kina je postala “svetska fabrika” i kao takva konkurencija, čak pretnja zapadnim privredama. Meni je misterija šta su do sada čekali.
Ovo je dobar potez SAD-a. Uveliko su se svađali sa ostalim zapadnim državama a sada su našli problem koji moraju zajednički da rešavaju i oko koga su se najlakše ujedinili. Ovo je inicijativa na koju će čak i nemački industrijalci da gledaju sa simpatijama (bar što se tiče Kine) koji su inače veliki oportunisti sadašnjoj zvaničnoj politici Nemačke ali i jaka snaga koja bi mogla da pokrene značajne promene.

Kao što sam rekao dobar potez Vašingtona ali mi nešto govori da mi Moskva neće sedeti skršenih ruku.

Son of Alerik
5 godine prije

Šangajska organizacija za suradnju (Kina, Indija, Pakistan, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan) se ujedinjuje (protiv američkih sankcija) , zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a u budućnosti bi se proširile na Argentinu, Meksiko, Tursku, Indoneziju te nekoliko afričkih poput Nigerije, Zambije i Angole) bi isto protiv SAD-a.
Ovog puta se SAD angažirao na okupljanju svog kontrabloka.
Podsjeća na postizborno koaliranje. Tko s kim može i tko će koga nadigrati.

Ivo
5 godine prije

Liberalnim zio-demonkratama ne pomaže više ni stotinu očiju, budući im je centar za vid zamagljen odavno. Ovaj par luzera iz WW2 im sigurno neće pomoći dodatno. Pored toga, i švabundija i japan su pod permanentnom američkom okupacijom od 1945, tako da je ovaj potez simboličan.

Fatih
5 godine prije

OPET DUBOKA DRZAVA PRAVI NEKI PLAN.
IPAK SU OVO SIMPTOMI SIZOFRENIJE.

Ivo Lola
5 godine prije

Zapad konstantno rovari i ruši i po tome se vidi njihova predanost kolonijalnim masakrima i genocidu iz prošlih vijekova. Po tome se vidi da ih ostali svijet, ako mu je ostalo imalo razuma i poštenja, ne bi trebao slijediti u njihovim zavjereničkim poduhvatima. Zapadna politika je politika konstantnih vojnih agresija, okupacija, masakra i genocida. Zapad ne može opstati ako s vremena na vrijeme ne ukrade nešto, ne otme, ne zapali, ne sruši. Zapad je oduvijek bio destabilizirajuća sila ove civilizacije. Sila koja toj istoj civilizaciji priječi da živi u miru i da se razvija na odnosima partnerstva i poštovanja.

još
5 godine prije

Njemačka i Japan moraju slušati, zemlje gubitnice u 2. sv. ratu, okupirane još uvijek, s usanskom vojskom na njenim teritorijima, navodni zbog ruske t.j. kineske “prijetnje”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI