Bijela kuća upozorava na “tešku” situaciju oko pomoći Ukrajini

Bijela kuća
11 komentara

Bijeloj kući očajnički je potrebno odobrenje Kongresa za njen glavni paket pomoći Ukrajini ako se želi nastaviti podrška Kijevu, rekla je novinarima u petak Shalanda Young, direktorica Ureda za upravljanje i budžet. Washingtonu je ostalo još vrlo malo drugih opcija za nastavak priliva pomoći, rekla je ona, upozoravajući da vrijeme ističe.

SAD su krajem decembra dostavile Ukrajini paket oružja od 250 miliona dolara, koji se smatra posljednjim zbog nedostatka sredstava. Prema Jangu, administracija predsjednika Joea Bidena odlučila je da se odrekne svog ovlaštenja za povlačenje oružja, dopuštajući joj da uzme oružje iz postojećih američkih zaliha i pošalje ga u Kijev. Ove zalihe se ne mogu dopuniti bez sredstava koja Kongres tek treba da odobri.

Pentagon još uvijek ima ograničena ovlaštenja da ukrajinskoj vojsci obezbijedi oružje, ali “to neće dovesti velike tranše opreme u Ukrajinu”, dodao je zvaničnik. Ranije ove sedmice, portparol Pentagona general-major Patrick Ryder također je rekao da američko ministarstvo odbrane ostaje bez novca za Ukrajinu.

Situacija s pomoći Ukrajini nije ništa drugo do “strašna”, priznao je Young, upozoravajući na događaj kada bi SAD potencijalno morale u potpunosti prekinuti svoju pomoć Kijevu.

„Da, Kijev bi mogao imati malo vremena od drugih donatora da se uvjeri da mogu zadržati svoju ratnu poziciju, zadržati državnu službu, ali šta će se dogoditi u [Evropskoj uniji], u drugim NATO saveznicima, ako SAD povuku njihovu podršku? ” rekla je novinarima na doručku koji je priredio Christian Science Monitor.

Zvaničnik je upozorio da bi takav razvoj događaja mogao potaknuti i druge nacije da povuku svoju podršku Kijevu. „Kakvu poruku to šalje ostatku svijeta? I kakve će biti njihove odluke ako vide da se Sjedinjene Države ne približe?”

Bajden je pozvao zakonodavce da donesu ogroman paket pomoći, uključujući oko 61 milijardu dolara za Kijev, krajem oktobra 2023. Zakon je ostao zaglavljen u Kongresu mjesecima usred republikanske opozicije, koja je zahtijevala strožu politiku zaštite granica. Zakon je na kraju ostao u neizvjesnosti nakon što ga je Kongres odložio krajem prošle godine, odgađajući rasprave do nakon praznične pauze.

U isto vrijeme, drugi veliki donator – EU – također je doživio kašnjenje svog velikog paketa pomoći Kijevu zbog unutrašnjih nesuglasica. Na planiranu četverogodišnju šemu vrijednu oko 50 milijardi eura (55 milijardi dolara) Mađarska je stavila veto krajem prošle godine, a razmatranja o tome pomaknuta u 2024.

Usred takvih događaja, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je za CNN Christiane Amanpour ranije ove sedmice da njegova nacija nema “plan B” bez američke vojne pomoći. Također je ponovio zahtjeve Kijeva za borbenim dronovima, raketama dugog dometa i sposobnostima protivvazdušne odbrane, između ostalog.

Bijela kućaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Od USA – toliko 🤷 ! Sad’ neka Ursula rodi novac koji nedostaje , prije no je ne zatuku na ulici – čekićima 😎

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Nije mi jasno kako je to najrazvijenija i najnaprednija zemlja uz pomoć drugih najrazvijenijih i najnaprednijih zemalja iscrpljena od najslabije i najzaostalije zemlje kojoj su uveli embarga, sankcije i zabrane?

nastran
3 mjeseci prije

dajte im svemirsku stanicu

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

“Američki dug je porastao, ali ako bolje razmislite, on se smanjuje.”
Karin Jean-Pierre.

Šta je rekla strina Rozine jetrve: ‘Ne mogu vjerovat da je naša planeta stara već 2024. godine.”

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Nije pitanje ako, već kada će izuzetni opet pobjeći iz države u kojoj su zakuhali ratni kaos na drugom kraju zemaljske kugle.

Za Vijetnam i Afganistan im je trebalo 20 godina boreći se protiv sijača riže i ljudi u sandalama i haljinama.

Sada kada su se namjerili na Rusiju, mogli bi pobjeći nakon nepune 3 godine.

I Ukrima dosta biti njihovo topovsko meso.
To im je postala taktika u zadnje vrijeme – naći druge da ginu za njih.
Nakon Ukrajine, teško da će naći nove žrtve – postalo je previše prozirno i običnom puku.

Max
3 mjeseci prije

Nema više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI