SAD bi mogle odgoditi isporuke oružja Izraelu

Izrael i SAD upravljanje Gazom
10 komentara

Bijela kuća razmatra da li da odgodi isporuke ofanzivnog oružja Izraelu, kako bi primorala jevrejsku državu da smanji svoju vojnu operaciju u Gazi, izvještava NBC News u nedjelju.

Prema izvještaju, Izrael je zatražio od SAD-a da pošalju dodatnu pomoć, uključujući moćne zračne bombe i protuzračnu odbranu.

NBC News je citirao trojicu sadašnjih i jednog bivšeg američkog dužnosnika koji su rekli da SAD “razmišljaju o usporavanju ili pauziranju isporuka u nadi da će to potaknuti Izraelce na akciju, kao što je otvaranje humanitarnih koridora za pružanje veće pomoći palestinskim civilima”.

Pentagon navodno razmatra isporuke artiljerijskih metaka kalibra 155 mm i opreme koja pretvara ‘glupe bombe’ u precizno navođenu municiju. Zvaničnici su citirani rekli da “nisu donesene nikakve odluke” po tom pitanju i da će SAD “vjerovatno nastaviti da obezbjeđuju druge komplete za konverziju koji će izraelsku municiju učiniti preciznijom”.

Zvaničnici su dodali da Bijela kuća “nije vjerovatno da će usporiti isporuku protuvazdušne odbrane”, ali bi “mogla da zadrži ili odloži” ofanzivno oružje.

SAD pozivaju Izrael na suzdržanost, a državni sekretar Antony Blinken je ovog mjeseca rekao da je broj civilnih žrtava u Gazi “previše visok”. U decembru je predsjednik Joe Biden upozorio da bi Izrael mogao izgubiti stranu podršku zbog “neselektivnog bombardovanja” u palestinskoj enklavi.

Više od 26.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi od izbijanja borbi u oktobru, prema lokalnim vlastima koje vodi Hamas. Izrael je odbacio optužbe za “genocid”, tvrdeći da Hamas koristi civile kao živi štit.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je više puta naglašavao da je cilj u Gazi “iskorijeniti” palestinsku naoružanu grupu Hamas. U govoru ovog mjeseca, Netanyahu je obećao da se vlada neće “predati” militantima.

Izraelske odbrambene snage pokrenule su svoju operaciju u Gazi kao odgovor na smrtonosni napad Hamasa 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi. Hamas je zarobio više od 200 Izraelaca. Desetine talaca je kasnije oslobođeno kroz seriju razmjena zarobljenika u novembru.

BidenBijela kućaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Pokušaj obuzdavanja.

xyz
2 mjeseci prije

Ne ide sve po planu, pa se sad traže izgovori. A pravi razlog je taj, što Palestince neče da masovno zapuste Palestinu, nego su prešli u gverilsko ratovanje. To režimu u Tel Avivu nikako ne odgovara, jer život u Izraelu postaje sve skuplji i opasniji, a rat se produljuje i ne može se ga više kontrolirati. Ljude koje su poslali u vojnu akciju ne mogu dugo držati na fronti, jer jim zbog toga zastanje kompletno gospodarstvo.
Hutiji napadima na izraelske tovorne brodove još dodatno zagorčavaju život cionističkom zločinačkom izraelskom režimu, koji sve više gubi živce i samopouzdanje.

Zvone
2 mjeseci prije

Ja ovima ne bi previše vjerovao.

Zlovenac
2 mjeseci prije

Da bog, da se razpadne Amerika.

tihobl
2 mjeseci prije

Sad procjenuju da je otkriveno samo 20% tunela.

Motorola
2 mjeseci prije

U Ukrajinu je jutros stigla američka politička delegacija i Zalužni je tokom dana več smenjen s položaja vrhovnog zapovjednika oruzžanih snaga.
Amerikanci tako ne žele ništa prepustiti slučaju i gubljenju nadzora nad Ukrajinom. Na taj način Amerikanci potvrđuju da je židov Zelenski njihova marioneta i da če uraditi sve, da Ukrajinu žrtvuju u ratu sa Rusijom.

Henrik8
2 mjeseci prije

Razmatraju dok se ne predomisle. Važu dobiveno-izgubljeno. Situacija je klimava.

Darko
2 mjeseci prije

Trebati će američkim majmunima oružje za građanski rat na tlu Amerike. Konačno..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI