fbpx

Zašto je narod Venezuele dao još jednu šansu vladi u Caracasu

Venezuela - zastava

Venezuela nesumnjivo prolazi kroz teško razdoblje. Međutim, recesija, visoka inflacija i pad životnog standarda su tek manjim dijelom posljedica odluka vlade, a većim dijelom vanjskog utjecaja i financijskog i ekonomskog embarga nametnutog od strane Washingtona i njegovih satelita u Latinskoj Americi i Europskoj uniji i pada cijena nafte koje se tek sada počinju oporavljati i rasti na razinu na kojoj zemlji mogli jamčiti povratak na put gospodarskog napretka.

Sveobuhvatni plan za destabilizaciju zemlje je u Washingtonu usvojen još 2007. godine, a dok su u provedbi istog sudjelovale i političke snage koje je s ključnih položaja u političkoj i gospodarskoj vlasti zemlje svrgnuo pokojni predsjednik Hugo Chavez.

U planu američke administracije, koji se počeo provoditi 2008. godine, Venezuela je, uz Rusiju, Kinu, Iran, Irak i Sjevernu Koreju, označena kao jedan od prioritetnih ciljeva za “trajnu destabilizaciju”.

Tajni dokumenti američke Nacionalne sigurnosne agencije koji su objavljeni 02. studenog 2013. ukazuju da je Venezuela godinama jedan od primarnih ciljeva rada američke obavještajne službe i američka administracija je nad tom zemljom vršila nadzor kako bi pod svaku cijenu spriječila regionalni utjecaj vlade Huga Chaveza, kasnije Nicolasa Madura. Iz tajnih spisa se vidi kako je od 2007. u okviru sustava SIGINT, na temelju kojega je razrađen plan za razdoblje od 2007. do 2013. godine, Venezuela u bila među šest zemalja koje su na listi prioriteta NSA.

U dokumentu “Lista strateških misija” (US SIGNT 2007. Strategic Mission List) opisuje se 16 “tematskih prioriteta” za zemlje koje su nadzirane “zbog terorizma, utjecaja na američku nacionalnu sigurnosti i posjedovanja oružja za masovno uništenje”.

Venezuela spada u tu “šestorku”, a ostali iz skupine “trajnih ciljeva” su u to vrijeme proglašeni Rusija, Kina, Iran, Irak i Sjeverna Koreja.

Još od 2007. je cilj Washingtona “spriječiti Venezuelu da se sa svojim bolivarskim projektom nametne kao regionalni lider kako ne bi negativno utjecala na globalne interese Sjedinjenih Država”.

No, govorimo o vremenu vladavine Huga Chaveza i visokih cijena nafte. Glavni razlog zašto narod Venezuele i dalje u velikom broju podržava politiku vladajuće stranke i predsjednika Madura je ostavština Chaveza, koji je drastično smanjio stopu siromaštva u Venezueli. To mu je pošlo za rukom isključivo zbog nacionalizacije naftne kompanije PDVSA, čiju je dobit koristio za provođenje svojih socijalnih programa i izgradnju infrastrukture, umjesto da nastavi praksu bivših vlada i ostvareni profit ostavi u rukama nekolicine odabranih lokalnih oligarha i stranih vlasnika. Kao što smo spomenuli u komentaru o pobjedi Nicolasa Madura na nedavno održanim predsjedničkim izborima, prije dolaska Chaveza na vlast je 80% nacionalnog bogatstva Venezuele bilo koncentrirano u rukama 3% stanovništva, vladajuće prozapadne elite.

Od 2000. do 2010. su Chavezove vlade izdvojile 772 milijarde dolara za socijalne programe, što je za 60% više od potrošnje do 2001. godine.

S obzirom na to da se siromaštvo ne mjeri samo u brojkama, odnosno u količini novca koji se preraspodjeljuje, ključni čimbenici koji mogu služiti kao pokazatelji su obrazovanje, mogućnost zapošljavanja, sigurna i kvalitetna ishrana, zdravstvena i socijalna zaštita, te smanjenje socijalnih razlika među stanovništvom.

Venezuela

FOTO: Ilustracija, izbori u Venezueli

Siromaštvo i socijalne razlike

U Venezueli je od 1996. stopa siromaštva, koja je tada iznosila 70,8%, pala na 21% u 2010. Ekstremno siromaštvo je s 40% iz 1996. u 2010. palo na 7,3%. Približno 20 milijuna ljudi je iskoristilo programe za suzbijanje siromaštva koje je uvela Chavezova vlada. Starosnu mirovinu, bez obzira na izdvajanja za mirovinski fond, dobilo je 2,1 milijuna ljudi, dok je prije to pravo, bolje rečeno privilegiju, koristilo samo 387 000 ljudi.

Obrazovanje

“Misijom Robinson” je Chavez nepismenost u Venezueli sveo na zanemarivu razinu, a mogućnost školovanja i dobivanja fakultetske diplome je omogućio doslovno svima, a ne samo odabranoj eliti. Za obrazovanje je vlada u Caracasu godinama izdvajala 6% BDP-a. Javne vrtiće pohađa dvije trećine 72% djece, a 85% ih ide u osnovnu školu. Izgrađene su mnoge nove škole i 10 sveučilišta. Venezuela se po broju studenata popela na drugo mjesto u Latinskoj Americi i peto u svijetu. Svaki treći stanovnik Venezuele je prošao nekakav obrazovni program.

“Misija Agro-Venezuela”

Prije dolaska na vlast Huga Chaveza 1998. godine, 21% stanovništva je bilo pothranjeno. Venezuela je uvozila 90% svojih potreba, a za vrijeme njegovih reformi je taj postotak pao na 30%. “Misija Agro-Venezuela” je dala 454 238 zajmova sitnim zemljoposjednicima. Pet milijuna građana Venezuele je dobivalo besplatnu hranu, a ta brojka, unatoč krizi, popela na 6 milijuna. Rezultat tog rada je da je pothranjenost s prvotnih 21% pala na 5% u 2012. godini, što je za posljedicu automatski imalo i bolju zdravstvenu sliku nacije.

Najvažniji podaci javnog zdravstva:

1. Mortalitet novorođenčadi je s 25 promila 1990. pao na jedan promil 2010.

2. Pitka voda je dostupna za 96% stanovništva, što je impresivan podatak i Chavezovo predizborno obećanje

3. 1998. je bilo 18 liječnika na 10 000 stanovnika, a do vremena prije krize ih je bilo 58 i ta je brojka vjerojatno ostala nepromijenjena.

4. Bila su potreba desetljeća kako bi se izgradilo 5081 bolnica, dok ih je u prvih 13 godina Bolivarske revolucije izgrađeno 13 721.

5. “Barrio Adentro” program, koji je omogućio dolazak 8000 kubanskih liječnika, spasio je 1,4 milijuna života u 7000 bolnica.

6. Na listu besplatnih lijekova su dodani skupi lijekovi za 139 bolesti

7. Zbrinuto je 20 000 beskućnika, ali se najveći prioritet dao uklanjanju djece s ulica i njihovo zbrinjavanje u domovima.

Naravno da ni Chavezova  ni kasnije Madurova vlada nisu mogle iskorijeniti sve društvene nepravde, ali narod Venezuele, čak i uz greške koje su počinjene, zna da je vlada na njegovoj strani. U tom smislu djeluje i 30 000 općinskih vijeća, kojima se zadaća prepoznati potrebe stanovništva, koje po modelu protagonističke demokracije može sudjelovati u njihovu radu.

Hugo Chávez

Hugo Chávez

Gospodarstvo Venezuele se ubrzano razvijalo zahvaljujući ogromnim rezervama sirove nafte. Američki i europski analitičari su predviđali propast Venezuela kad se te rezerve iscrpe, ali se zaboravlja da se nalazišta u Venezueli procjenjuju na približno 500 milijardi barela sirove nafte i da su kako su jedna od najvećih na svijetu. U 13 godina je vlada Huga Chaveza uložila u industriju i poljoprivredu jednako kao sve vlade u proteklih 40 godina zajedno i gospodarstvo zemlje je bilo stabilno, čak i za vrijem globalne krize koja je od 2008. potresala svijet. Gospodarstvo je u prvih deset godina od 2000. Do 2010. zabilježilo rast od 47,3%, što znači godišnju stopu rasta od 4,3%. Nezaposlenost je pala na 7,7%.

Global Finance, za mnoge glavni izvor podataka CIA-e o svjetskom gospodarstvu, za Venezuelu je prije krize naveo sljedeće podatke:

nezaposlenost se kreće oko 8%

javna potrošnja je 45,5% BDP-a, dok je prosjek EU bio 82,5%

stopa rasta BDP-a je u 2011. iznosila 4,2%, a u prvoj polovini 2012. 5,6%

inflacija, koja je desetljećima bila glavni problem, pala je na 13,7% u 2012.

Naravno, SAD su to odlučile promijeniti, što i same priznaju, jer je Venezuela postala katalizator u regiji i sve ostale vlade je počela odvraćati od neoliberalnih politika i takozvanih “strukturnih reformi”.

Promjene u Venezueli nisu bile apstraktne. Vlada predsjednika Chaveza je poboljšala životne uvijete i uključila ljude u politički život. To je imalo pozitivan odjek na cijelu regiju, pa i na centrističke vlade koje su se počele okretati ljevici, jer su u Venezueli vidjele katalizator koji je u stanju povećati razinu demokracije, suvereniteta i gospodarskog napretka. Nikakva neoliberalna retorika nije mogla pobiti činjenice. Teoretičari mogu voditi polemike je li Bolivarska revolucija socijalistička ili nije, je li ona revolucionarna ili reformistička, ali su se na kraju ipak zbrajali samo rezultati. Upravo zbog njih je oporba krenula u odlučujući bitku, koja je proteklih godina u uličnom nasilju odnijela desetine života.

Usprkos podacima Ujedinjenih naroda, The Economist nikada nije priznao ove rezultate i radije je govorio o neminovnom “gospodarskom slomu Venezuele koji će uslijediti zbog Chavezove socijalne politike”. Španjolski El Pais će pisati hvalospjeve bivšem ministru financija, Moisesu Naimu, iz vremena prije dolaska Chaveza na vlast, ali će zaboraviti  spomenuti da je taj čovjek bio krvnik iz Caracasa 1989. kada je u prosvjedima protiv mjera štednje stradalo 3000 ljudi. Međutim, nitko nije mogao proturječiti činjenici da je “Human Development Index” Ujedinjenih naroda svrstao Venezuelu na 76. mjesto od 176. i da se ta zemlja u 10 godina popela za 10 mjesta na toj ljestvici.

Upravo zbog svega navedenog narod još uvijek glasa za Chavezov PSUV, ali je isto tako činjenica da se nešto hitno treba poduzeti kako bi se popravila gospodarska situacija u zemlji.

Protesti u Venezueli

FOTO: Ilustracija, protesti u Venezueli

Ne treba sumnjati da će to biti težak posao. Američki embargo na naftu, zabrana kreditiranja državnih poduzeća u Venezueli, sankcije i ostali oblici pritiska traže hitne odgovore.

Međutim, veći problem od Washingtona je unutarnja peta kolona, koja od smrti Chaveza provodi kampanju podrivanja vlade s ciljem njenog svrgavanja i uspostave marionetske vlasti.

Jedan od glavnih problema s kojim se suočava venezuelanski narod je nedostatak osnovnih životnih potrepština u maloprodaji i supermarketima.  Nestašice stvaraju kaos, a mediji svu krivnju svaljuju na vladu Nicolasa Madura. No, ovo je samo jedan od aspekata užasnog ekonomskog rata s kojim se suočava vlada u Caracasu.

Desničarska oporba, bolje rečeno proamerička oporba, koja trenutno ima većinu u parlamentu, uz  privatni poslovni sektor, kažu da je za sve kriva nestašica dolara, što utječe na proces proizvodnje.

Savršen izgovor za one koji žele nastaviti primati dolare od vlade, koja onda taj novac ne može ulagati u socijalne programe.

Venezuelanska vlada je dokazala da je nedostatak proizvoda na policama supermarketa i trgovina posljedica sabotaže opskrbnog lanca u koju su uključeni poduzetnici, ljudi povezani s profašističkom desnicom i korumpirani dužnosnici kojima se obilato plaća da prikriju ove nezakonite aktivnosti.

Narušavanjem distribucijskog lanca upravljaju neke tvrtke koje za cilj imaju stvaranje nemira među stanovništvom, a onda se za sve optuži vlada.

Analitičar Erik Rodriguez je objasnio kako to funkcionira, uzimajući za primjer distribuciju pilećeg mesa. Poduzeća koja proizvode i distribuiraju piletinu u zemlji, šalju manje količine svojih proizvoda u područja gdje je potražnja za ovim namirnicama najveća.

Prosvjednik - Venezuela

FOTO: Ilustracija, protesti Venezuela

Ova strategija se primjenjuje na sve osnovne životne potrepštine, hranu, proizvode za osobnu higijenu i slično, što, naravno, uzrokuje nezadovoljstvo i prosvjede.

Osim toga, proizvođači koje subvencionira vlada svoje proizvode često skladište ili prodaju preko granice. Najpoznatiji je slučaj onaj iz siječnja 2015. godine, kada je vlada istragom utvrdila da je tvrtka zadužena za distribuciju tone hrane i proizvoda za osobnu higijenu držala u skladištu u državi Zulia. Nakon intervencije vlade, svi su se proizvodi u kratkom roku našli na policama supermarketa.

U kolovozu 2016. je vojska Venezuele pronašla više od 56 tona proizvoda spremnih za krijumčarenje. Uspije li Maduro u ovom mandatu dobiti ovu veliku bitku i izbjeći američki embargo i sankcije, postoji mogućnost da zemlja očuva suverenitet i ne završi poput Argentine, koja je provela gotovo sve strukturne reforme i ovih dana traži 30 milijardi dolara zajma od Međunarodnog monetarnog fonda.

Ljudi još uvijek pamte desetljeće i pol Chavezovih istinskih reformi, ali se u politici ne može živjeti od stare slave. Situacija jeste teška, ali ako nema jaja, piletine ili toaletnog papira, mediji u rukama korporativne elite će reći kako je kriva vlada, a stanovništvo će povjerovati zato što i ne želi ulaziti u srž problema. Bit će kriv Maduro “koji dolare od nafte troši na ideološke budalaštine”, a narod će to povjerovati.

Na izborima za parlament se vidjelo koliko malo treba da ljudi glasaju za drugu političku opciju, čak i ako su razlog toaletni papir ili piletina. Srećom, Chavez se osigurao i ustavom zajamčio mogućnost stvaranja Nacionalne ustavotvorne skupštine koju bira narod i ima veće ovlasti od parlamenta. Oko 8 milijuna glasača je prošle godine potvrdilo Nacionalnu ustavotvornu skupštinu koja broji 545 člana birana izravno od naroda i svi su iz vladajuće Ujedinjene socijalističke partije Venezuele (PSUV).

S populacijom od 32 milijuna stanovnika i nominalnim bruto društvenim proizvodom od 210 milijardi dolara godišnje, ali 404 milijarde mjereno paritetom kupovne moći (BDP/PPP), što su podaci MMF-a za 2017. godinu, situacija nije tako dramatična kao što se prikazuje.

No, zemlja zbog američkog embarga, sankcija i pada cijena nafte u protekle četiri godine bilježi hiperinflaciju koja je dosegla 13 000% i pad gospodarskog rasta od 14% samo u prošloj godini. Ipak, pokazatelji nisu toliko tmurni kao što prikazuju mediji, što potvrđuju službeni podaci Međunarodnog monetarnog fonda, nimalo naklonjenog vladi u Caracasu, kojem  Venezuela ne duguje ništa još od 2002. godine. Uz trenutni rast cijena nafte i usvajanjem potrebnih odluka kojima bi se zaobišle američke sankcije Venezuela ima dobre izglede da se vrati u razdoblje prije 2014. godine, od kada se suočava s krizom, vanjskim i unutarnjim napadima. U suprotnom slučaju, Chavezova postignuća neće biti dovoljna da opstane jedna od rijetkih zemalja Latinske Amerike koja se može pohvaliti punim suverenitetom.

Dugovanja MMF-u: Position VEN / Opći podaci: MMF/VEN

Dokument NSA iz 2007.  Strategic Mission List

mete venezuela

FOTO – “Trajne mete” u dokumentu su Kina, Sjeverna Koreja, Irak, Iran, Rusija, Venezuela

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
49 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

zato što im je poznata “alternativa”

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Udaraju @Galus i @Alerik ispod pojasa.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Iako se Babic potrudio i razlozio stanje u Venezueli te ga potkrijepio argumentima, neki sa dna kace ne uvazavaju niti jedan argument jer se radi o mrziteljima.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ne mora se Babić toliko truditi, jer ja pratim sve što se tamo događa sve od Čaveza nadalje i dobro mi je poznato što se tamo događa!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Maduro i njegova razbojnička klika udaraju venezuelski narod ispod pojasa! To bi bila ispravna definicija stanja tamo!

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

falus and alkoholik?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Vi ste septička jama!

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galus
Prijatelju ti si poceo da se svadjas sam sa sobom bez sale

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Baba Vanga

heh, trolejbus92 je pukao totalno, gazda ga je vjerovatno izribao da ne postiže normu…sirota lik…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Narod dao još jednu šansu vlasti (Maduro) Ohohohohohoho!!!! To ima isto značenje kao kad bi netko napisao kako je vlasnik stada ovaca negdje u Dalmatinskoj Zagori dao vukovima još jednu šansu da zakolju još 20 ovaca u nadi, da će se popraviti i da neće više klati ovce na tom području! U cijelom članku provlače se podaci i stanje u Venezueli, kakvo je bilo za vrijeme Chaveza, koji je ipak bio nešto drugo nego ovaj “šofer kamiona lepi Maduro”, koji je totalno uništio ovu lijepu i potencijalno bogatu zemlju i natjerao stotine tisuća građana Venezuele, da svakodnevno bježe preko granice u Kolumbiju, da spase goli život! Tko god bi na bilo koji način uklonio ovog uzurpatora i zlotvora Madura, napravio bi Boguugodno djelo! Podržavati ovakvu vlast i ovakvog monstruma na vlasti je u koliziji sa svačim, što se može nazvati zdravim razumom i možemo samo moliti Boga i sve svece, da oslobode narod Venezuele ovog zla, koje se je nadvilo nad njih! Za sve to što se događa u Venezueli okrivljavati nekakvu “proameričku oporbu” koja ima većinu u parlamentu je izvan zdrave pameti! Zar vi ljudi naikada niste čuli za pojam “diktator” i “diktatura” puna je povijest sličnih primjera i… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

opet trolaš, glupuse…sreća, uskoro će vikend, valjda imate slobodno tada.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ivo

Poslušaj ti, ,,,, en ti gospu!!!! Ako ovdje ima trola, onda si to jedino ti! Ako toliko obožavaš tog Madura, preseli se k njemu u Venezuelu i možda te uzme za savjetnika i ponesi tamo dobru zalihu toaletnog papira jer ćeš inače gujicu morati brisati koprivama hahahaha!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

tako je kod tebe u rodnom selu glupuse, to znamo…šljunak i lišće…toalet si prvi put vidio kad si doselio u Zg raditi kao trol…oni tamo srecom imaju dosta vode, naci ce se i koji bide, ne sekiraj se.

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zašto je u kapitalističkoj venecueli bilo više gladnih I siromašnih nego sada u socijalističkoj.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Galus 92

“natjerao stotine tisuća građana venecuele, da svakodnevno bježe preko granice u kolumbiju”

evo recimo neka svakodnevno bježi 100.000 (ti si napisao stotine tisuća). za deset mjeseci bi izašlo preko 30.000.000 građana i u venecueli nebi vise bilo niti jednog stanovnika tako da je to čista laž.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ajd, ne kenjaj!

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Hm… Previše otrova prijatelju… Bio sam tamo.. Putovao Amazoniom.. Vidio iz prve ruke.. Članak je ok sto se tiče info… No falio je metu..
Dakle Amerikanci su Lomili i Huga.. No nisu mu mogli nista jer je nafta bila preko 100$ po Barelu…
Bilo je love za mirovine.. Skole.. Socijalna davanja.. Sve ok..
Problem je poceo kada je cijena nafte pala…
Za razliku od Rusije.. Koja je Kapital iskoristila za razvoj tehnologije i industrije…
Hugo je po tom pitanju malo ili nista napravio..
Maduro je samo dobio vruć Krumpir..
Najveći problem Venecuele nije Peta Kolona..
Vec Korupcija sustava..
Gore navedeni primjeri su sasvim istiniti.. Nasi HDZ Rodjaci.. Su male bebe za njih..
Korupcija je glavni problem zbog cega i Kina I Rusija vrlo oprezno posudjuju novac..Venecueli

Bilo koji zdravi Projekt da se započne.. Treba namiriti hrpu Revolucionara… Koji su vrlo krvavi ispod koze..
Nisu slučajno ProAmeri osvojili Parlament.. Vide ljudi što se desava… Bojim se da po Venecuelu ovo nece zavrsiti dobro.. Lp

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Tamo nište više nije bez problema! Propast!! Beznađe!!Sumrak zdravog razuma!!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

govoriš o svom duhovnom stanju glupuse, pretpostavljam..? Ispravno si se dijagnosticirao, bravo.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Realno, najbolje rješenje za Venezuelu i njenu vladu je da uvedu izvanredne mjere, zatvore sve sabotere i osude ih po važećem zakonu, te nacionaliziraju tvrtke koje sudjeluju u ekonomskom ratu na strani usa-imperije.

Iskustvo je pokazalo da s krvopijama i izdajnicima ne pomaže pregovaranje ni dogovori, samo nemilosrdna prisila. Sav ološ koji ne priznaje rezultate izbora treba osuditi zbog podrivanja ustavnog poretka i doživotno im zabraniti daljnje kandidiranje, s obzirom da ionako ne priznau rezultate koji im ne odgovaraju.

Paralelno s time, ojačati vojsku i modernizirati naoružanje, kako bi se odbranilo od demonkratskih intervencija, tj. neokolonijalnih osvajanja koja psihopate u usa redovno prakticiraju. Iskustvo pokazuje da im šaka u zube uspješno smiruje apetite.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Ivo

Gdje si ti odrastao i ko te je rodio i odgojio krutehebo! Tis i po ovome što si natrabunjao negdje na liniji Kim Jong una! Zatvoriti!!!… Ubiti!!… protjerati!! Oteti imovinu!! To je tvoj mentalni sklop! Zakopaj se u zemlju da te sunce više ne ogrije!

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Galus 92

gazde te očito malo žešće tjeraju danas, glupuse. Što je bilo, poručili izvana da se ne trudite dovoljno? Ajde,ajde, ožeži, norma se mora ispuniti. Hrabro, trolejbusu.

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije
Reply to  Ivo

Sjor IVO,kome pravo kome krivo,kratko i jasno.Sveto pismo za sacuvat slobodu.Podrzavam.jer zivotionjarim u istim uslovima u kojima je izdaja vrhunska vrlina a fasizam biblija,kako bit ponizni sluga u svojoj kuci.Ili tako ili smrt u jadu i bijedi.Evala!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

1.Još tamo 2015. “vlada je istragom utvrdila da je tvrtka zadužena za distribuciju tone hrane i proizvoda za osobnu higijenu držala robu u skladištu u državi Zulia i nije je htjela dati u distribuciju”. Neprijatelji države, američki kolaboracionisti, kvislinzi, izdajice. Zašto pobogu bi trgovačka poduzeća skrivala robu i zašto je ne bi htjela prodavati, zašto odbijaju raditi svoj posao i zašto ne žele zarađivati? Koji je odgovor, osim izdajice? 2. ” Srećom se Chavez osigurao i ustavom zajamčio mogućnost stvaranja Nacionalne ustavotvorne skupštine koju bira narod i ima veće ovlasti od parlamenta”. Maduro izgubio većinu u Parlamentu i onda postavio 545 člana iz svoje stranke u tu Ustavotvornu skupštinu. Sad parlament služi ni za što. Imam potpuno razumijevanje za frustrirane marksiste, za jugonostalgičare, za komuniste koji još čuvaju crvenu knjižicu, za izbjeglice, iseljenike i prognanike diljem svijeta koji žive i rade u ‘neoliberalnim demokracijama’ i otamo sanjare o boljoj prošosti. Kad jedan jedini dan ne bi mogli kupiti u marketu ono što žele, kad bi jedan jedini dan osjetili ponovo hiperinflaciju, kad ne bi imali što djeci dati jesti, bi li se i tad kleli u Madura i socijalizam? Sve ono čemu se dive kod naroda Venezuele je upravo ono… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik i Galus:
Iz napisanog je ocigledno da ste za Sj.Koreju ,a ne juznu?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Drži se ti svojih “mudrosti i ne donosi sud o drugima!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galus
Suzdrzi se od vrijedjanja.Nisi bolji i drugi nisu gori. Svatko ima pravo na stav i komentar.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

bravo, alerik.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

HVALA,alerik!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Galus 92

@Galus i Alerik:
U Indiji bi vas zvali Mahatma Propagandhi?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Tebe bi zvali Brahmamuda!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Malo podsjećanje.
Sredinom 2009. g. u Karakasu je uhićena osoba pod imenom Frédéric Laurent Bouquet, zajedno sa još tri Dominikanca. Radi planiranja atentata na Huga Čaveza.
Taj Bouquet je navodno bio agent francuske vojne obavještajne službe, a u svojoj karijeri je prošao i neki dio obuke u Izraelu. Prilikom uhićenja, kod njih je pronađeno pola kg C4, 12 jurišnih pušaka, od kojih 5 sa optičkim, 5 sa laserskim i jedna sa prigušivačem. Specijalni kablovi, 11 električnih detonatora, više od 19.000 komada streljiva raz. kalibara, 11 radia, 3 woki-tokia, 5 šotgana, 2 pancirke, 7 vojnih odora, 8 ručnih bombi, jedan borbeni nož, gas maska i 9 posuda sa barutom.
Na suđenju 2012. g. iznešeno je da je ubojstvo Čaveza tražio Nikolas Sarkozi.
U proljeće 2018. g. negdje u bespućima interneta, procurio je dokument od 11 str. navodno potpisan po admiralu Kurtu Walteru Tiddu, zapovjedniku US SouthCom-a. Ne znam da li se radi o originalnom ili lažnom dokumentu. Ne zvuči mi baš vjerodostojno da američka vojska svoje planove ostavlja na cesti.
U dokumentu se iznosi plan A, vezan uz izbore, što očito nije bio slučaj. Ali spominje se i plan B.
Ako nekoga zanima, http://www.voltairenet.org/article201159.html

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Pomorac sam i u Venezueli sam bio u Prosincu prosle godine.Ovo sto vi pisete nema veze sa pravim stanjem stvari.Nakon sedmice dana koje sam proveo u Venezueli sa jednom od djevojaka sam stvorio prijateljski odnos i zelio poklonit 20$ sto je jedna prosjecna mjesecna placa za nekoga tko radi u uredu i ima visoku strucnu spremu.Ta ista osoba me zamolila da taj novac sacuvam za sebe i donesem hranu sa broda(rizu,brasno,meso….),jer prakticki ducani su zatvoreni ili su ogromni redovi ispred istih tako da i sa dolarima ako nema vezu nemoze doci do hrane…..Samo toliko o politici predsjednika Madura i odusevljenjem Venezuelanskog naroda sa situacijom u drzavi,a u slucaju pobuna na universitetima u Venezueli ne salje na studente policiju i vojsku nego kriminalne skupine koje placa iz drzavnog proracuna .Te kriminalce koji ubijaju sve neistomisljenike Madura zovu se colectivosi,a strance koje otmu u slucaju da dolaze iz siromasnijh zemalja kao Hrvatska,Albanija,Bugarska…i nemogu da dobiju otkupninu ubijaju i prodaju organe na crrnom trzistu i tako se naplacuju uz blagoslov Madura.Eto to bi bila jedna sitna crtica iz prve ruke vezana za zivot u super bogatoj Venezueli.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Mate

Ne znam čije si ti komentare ovdje pročitao, ali ja sam sa svojim komentarom na vrhu stranice nekako na liniji toga što si i ti napisao! Maduro je tamo dio problema i nikako ne može biti rješenje problema, da se zna!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Galus 92

@Galus:Madurova mater kuha odlicne kokosije juhe i ostavi njenog maloga na miru!
Joschka Fischer je taxista,a Maduro vozac autobusa i sto je odgovorniji posao?
Mozda Venecuelu prime u EU,pa ce kao i kod nas svi pustit crtu?

Darko
Gost
Darko
2 godine prije
Reply to  Mate

Ovo je stvrno presmijesno vise, te tvrdnje sa ubijanjem ljudi i prodajom organa sam cuo barem 500 puta ali nije samo za Venezuelu, i za Kubu, Vijetnam,Iran,naravno Siriju, LIbiju,sad cak i Rusiju optuzuju za to, kada malo bolje pronjuskas otkrijes da je tu glupost osmislio USAID, satelit CIa-e ista stvar ko i s Kimom za slanje tetke u svemir na raketi koja je doputovala iz svemira i vratila se nazad,pa onda one gluposti sa frizurama, usput dvoje Australaca je napravilo satiru iz toga, otisli su se osisati i pazi to, osisali su ih kako su oni htjeli, koja otkrice,te gluposti najcesce odlaze od “pobunjenika” koje zna se ko placa, nekako je promaklo da ti “freedom fighteri” polili i zapalili covjeka benzinom zato jer je stao na stranu Chaveza, ima jos slicnijih stvari necu nabrajati, moze se samo nagađati koje operacije CIA radi ili ih drogira ili neke tehnike za pranje mozga nesto poput MK ULTRA operacije, samo da ne naprave klaonicu kao u Siriji tog se najvise bojim.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Mate

Ne sumnjam da si bio, kao pomorac, ali gdje si bio i s kim si bio. Ja sam bio 10 godina u Milanu i Genovi i pričali su mi da u Kalabriji i Siciliji jedu malu djecu, da svi bježe, tko uspije od mafije, pa kad sam bio, ali baš u onim selima, sve laž. Ako si bio u lučkom gradu, (koliko dana) na vezu, zaboravi. Ako u nekoj zemlji nisi barem par godina ništa ne znaš, osim onoga što ti neko kaže.

Darko
Gost
Darko
2 godine prije

Onaj ko smatra da je Chavez bio tiranin ili diktator kako ga zapadna masinerija naziva stvarno je oprana mozga do temelja, taj lik ne bi ni mrava zgazio, pogledajte njegovo ponasanje samo to. Lik je unatoc sankcijama htio besplatno podijeliti energente Amerikancima koji ne mogu platiti grijanje.

Hugo
Gost
Hugo
2 godine prije

Moram priznati da ovaj site pratim već duže vrijeme, jer mi je bilo dosta “mainstream” medija i laži oko stanja u Siriji, Iranu, Bliskom Istoku općenito. Ukratko, dosta mi je propagande održivog razvoja i NATO pakta 🙂 Ali ne mogu razumjeti, ali zaista ne mogu razumjeti, zašto je potrebno socijalističku kaljužu, koja je propala kao i sve ostale socijalističke kaljuže, uzdizati u nebesa i braniti, SAMO ZATO što je trenutno suprotstavljena Americi? Lažete sami sebi, pa koliko ima zemalja na svijetu koje su u velikoj mjeri ovisne o izvozu nafte? Gle čuda, jedino je Venecuela u potpunoj banani. Čak su i saudijski kozojebi bili dovoljno pametniji od idiota poput čaveza i madura. Dajte molim vas malo objektivnosti, nije čitava stvar binarne prirode. Ako je netko kontra Amerike, ne znači da je automatski u pravu. Mislim sram me uopće da moram ovo pisati, ali to idoliziranje potpuno propalih projekata tipa Venecuela je stvarno postalo smiješno. Sa standardnim argumentima unutarnjih i vanjskih neprijatelja, ljudi moji to se ni u SFRJ nije pušilo prije 30 godina, kamoli danas. Uozbiljite se malo, inače su članci stvarno odlični. Pozdrav

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Hugo

ček, mene ovo zanima, pa sam išao na Wikipediju. dakle istina je da je BDP 2017. bio , 200 mlrd dolara, a BDP/PPP 400 mlrd, što je vjerodostojnije. Dug MMF-u nula dolara. Propast sustava od 2015. kad je pala cijena nafte, plus sankcije i embargo, do tada, ekonomski sve ok. dakle, zbog tri godine recesije treba zemlju predati Caprillesu i Lopezu. ma daj molim te. Pogledaj u Argentini što je ona budala Macri uspio napraviti za 2,5 godine. Nemaju za kruh,otkaza u javnim službama, kad sam prestao pratiti bilo je 140 000. Tarife za plin, struju vodu i prijevoz, od 200 do 1200% (na jugu zemlje zbog troškova transporta elektroenergetske infrastrukture) . Da padne Maduro, sve ih to čeka, ovako ima nade, nafta je opet 80 dolara. Ali bez diversifikacije industrije i jake policije, koja će hapsit ovu bagru, ništa od države. Bagru, ako dobije subvencije od države, a onda sakrije robu ili je proda po većoj cijeni u Kolumbiji i Brazilu,

Darko
Gost
Darko
2 godine prije
Reply to  Hugo

Pa sad ce i tu to s vanjskim i unutarnjim neprijateljima krenuti, one gluposti s ruskim hakiranjem, pa svatko ko im kaze istinu proglase luđakom pa kad to neide, onda ga etiketiraju kao ruskog spijuna, gle sta od Pernara rade mislis da ovdje to nema ili da ide u tom smjeru, ali u Venezueli postoje Cia placenici i to je svakom jasno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Darko

Naravno, ostaci bivših hunti i svrgnute elite, naravno da su ljuti što su ostali bez privilegija,iako je Brački kamen gore dobro napisao. Sve bilo ok, ali je Chavez pogrešio što se oslanjao na naftu i cijene. trajalo je od 1998. do 2014. – 2015. , onda je sve ošlo u vražju mater, iako još uvijek uspjeva plivati. Kako tako, ali uspjeva. Ipak , 200 mlrd BDP, nominalni, nije ništa na 32 milijuna stanovnika. eto Ukrajina bez Krima i Donbasa i s raseljenima ima ima oko 35 milijuna ljudi i BDP 104 milijarde dolara

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

Nemojte biti naivni sa tim prepirkama oko toga da li je greška u socijalizmu,korupciji itd.
Nema nikakve greške.Radi se o zemlji koja je uputila najdirektniji izazov liberalnom svjetskom poretku i kapitalizmu vlastitim primjerom razvoja i socijalnog društvenog sistema.Uz to je zemlja koja se nalazi u takozvanom američkom dvorištu u kojem Ameri ne trpe odmetnike.Treće i vjerovatno najvažnije,potvrđene naftne rezerve Venecuele nisu među najvećim u svijetu kako piše Babić,već su najveće na svijetu.Veće i od rezervi Saudijske Arabije.A dopustiti da takvim rezervama upravlja socijalistička vlada je nedopustivo.Čavez je nacionalizovao naftnu industriju i protjerao strane naftne kompanije.
Sve ovo gore napisano je više nego dovoljno da se razumije da se protiv Venecuele vodi rat na svim frontovima i da se ne biraju sredstva za rušenje vlade.Ako su mrzili Kastra i Kubu,to je ništa prema ovome kako vide Venecuelu i Čaveza.
A te budalaštine da Rusi i Kinezi izbjegavaju davanje kredita Venecueli zbog korupcije su proizvod jednog jako zlonamjernog i pokvarenog uma.Rusi su Venecueli dali kredit kad god su ovi tražili.Ne samo da su im davali kredite već su im isporučivali i oružje koje su tražili da bi odvratili Amere od bilo kakve pomisli na vojnu intervenciju.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Da ponešto nadodam. Za Venezuelu sam do pojave Chaveza sam uglavnom asocirao brojne missice kao i TV sapunice. I često pomislio: pa ondje žive najljepše žene na svijetu, oni su blagoslovljena nacija. Ali. Posrijedi je ništa drugo nego šminka. Koja je prekrivala golemo siromaštvo, nasilje, korupciju, besperspektivnost itd. Međutim nakon nekog vremena su se pojavili hrabri ljudi koji su učinili korake naprijed i svoju naciju od ojađene pretvorili u ponositu i snažnu. Upravo to je ono što sile zla žele satrati i ponovno porobiti. Ako kojim čudom i uspiju, sigurno neće uništiti nesalomljiv duh i ponos koji im je pokojni predsjednik ostavio u naslijeđe.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije

Jel moze malo vise detalja o uvedenim USA sankcijama Venecueli?
1. Nedaju im kredite?
2. Embargo na uvoz nafte? Znam da se pisalo da ce ga uvest, al zar je zaista uveden, kada?

Korisnik_postoji
Gost
Korisnik_postoji
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Crodaemon,
Embargo na izvoz nafte, ne uvoz.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije

Na izvoz sam i mislija, oliti ga uvoz u USA jer ipak Venecuela ima svoju firmu koja posluje u USA al nebitno jer mi se nismo dotakli mog pitanja. Kad je to uveden embargo i dali je uopce uveden?

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije
Reply to  Crodaemon
Mirko
Gost
Mirko
2 godine prije

Ovo je strašno promašen članak i vrvi od notornih besmislica. Chavez y Maduro su krvopije svog naroda.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik