Danska obavještajna služba pomogla je američkoj NSA da uhodi evropske lidere

NSA
20 komentara

Skandal sa NSA počeo je još 2013. godine kada su njemački mediji objavili otkrića bivšeg agenta CIA Edwarda Snowdena. Od tada je priča postajala sve veća, ispostavilo se da su američke obavještajne službe godinama pratile hiljade ciljeva u Evropi, uključujući njemačke građane, pa čak i telefonske razgovore kancelarke Angele Merkel.

Danska obavještajna agencija pomogla je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbjednost (NSA) da špijunira evropske političare 2013. godine, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Frank-Walter Steinmeiera, izvijestio je u nedjelju list Suddeutsche Zeitung.

Prema izvještaju, iako je skandal sa prisluškivanjem izbio 2013. godine, novinari su tek nedavno dobili pristup izvještajima koji otkrivaju podršku danske odbrambene obavještajne službe (Forsvarets Efterretningstjeneste, FE) NSA. Njemački bliski partner i susjed navodno je pomagao i podržavao napore SAD u prisluškivanju kancelarke i predsjednika.

Takođe među onima koji su bili na meti prisluškivanja bio je i Peer Steinbruck, tadašnji kandidat za kancelara njemačke socijalističke partije lijevog centra (SPD).

Govoreći sa njemačkim članovima istraživačkog tima, Steinbruck je navodno rekao, iako je funkcionisanje obavještajnih agencija vitalno za zapadne države, činjenica da su danske vlasti špijunirale svoje saveznike dokazala je „da oni radije rade samostalno.”

Štaviše, Merkel i Steinmeier su navodno negirali da imaju „bilo kakvo saznanje“ o špijunskim operacijama koje vode danski zvaničnici.

Prema izvještajima evropskih medija, danska tajna služba obezbjedila je za američko prisluškivanje stanicu koja se nalazi u blizini Kopenhagena. Prema izvještajima, danska vlada je do 2015. godine saznala za ulogu tajne službe njihove zemlje u skandalu sa NSA.

Poslije otkrića bivšeg službenika NSA i uzbunjivača Edwarda Snowdena, počeli su da prikupljaju informacije o saradnji FE sa NSA između 2012. i 2014. godine u povjerljivom izvještaju Dunhammer, objavio je njemački NDR kanal.

Dokazi koje su prikupili pokazali su da je FE pomagao NSA u špijuniranju vodećih političara u Švedskoj, Norveškoj, Holandiji i Francuskoj, kao i u Njemačkoj.

Prema medijima, danska obavještajna služba takođe je pomagala američkoj špijunskoj agenciji u prikupljanju informacija o danskim ministarstvima spoljnih poslova i finansija, kao i o danskom proizvođaču oružja. Pored toga, FE je takođe sarađivao sa NSA na špijuniranju operacija protiv same američke vlade.

Na kraju, danska vlada primorala je cijelo rukovodstvo FE da podnese ostavku 2020. godine nakon što je otkrila stepen obavještajne saradnje dvije zemlje.

Edward Snowden postao je svjetski poznat u junu 2013. godine zbog uzbunjivanja oko ilegalne prakse prisluškivanja NSA, koja nije ciljala samo strane državljane i političke ličnosti, već i milione Amerikanaca.

Obavještajna agencija ciljala je na mnoge političare iz zemalja koje se smatraju partnerima SAD, što je rezultiralo ozbiljnom štetom po međunarodni imidž Washingtona.

Američke vlasti su u početku negirale takvu praksu, ali su pod pritiskom medija i javnosti priznale da je takav nadzor vršen i da su ga odobrile vladini zvaničnici. Kao rezultat toga, u septembru 2020. godine, američki savezni sud presudio je da je program masovnog nadzora nezakonit.

Nakon njegovih ogromnih otkrića, Snowden je pobjegao iz SAD u Hong Kong, a zatim u Rusiju, gdje je boravio na moskovskom aerodromu više od mjesec dana, dok su SAD pokušale da izdejstvuju njegovo izručenje na osnovu krivičnog gonjenja zbog optužbi za špijuniranje.

U ljeto 2014. Snowden je dobio azil u Rusiji i stekao trogodišnju dozvolu boravka, koja je kasnije produžena i zamijenjena stalnom. Prošlog novembra, Snowdenov ruski advokat naznačio je da 37-godišnjak, koji je u decembru postao roditelj, želi da postane ruski državljanin.

Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“danska vlada primorala je cijelo rukovodstvo FE da podnese ostavku 2020. godine nakon što je otkrila stepen obavještajne saradnje dvije zemlje.”
“Obavještajna saradnja” je naziv koji su uveli da bi mogli “podnjeti ostavku ” kada ih se uhvati sa nosem u tegli.
Pravi naziv bi bio VELEIZDAJA i kazna bi bila SMRT STRELJANJEM.
Isti proces bi trebao važiti i za pljačku zajedničkih sredstava bilo da se radi o otvorenoj pljački ili “pretvorbama”.

Zagten
2 godine prije

Nisu samo Danci.

Uno
2 godine prije

Ovaj špijunira onoga, onaj ovoga, a onda svi stoje mirno kad im WHO nešto naredi. Sprdačina…

Stara kuka
2 godine prije

Ovako danska tajna služba špijunira Angelu Merkel.
comment image

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Konspirator
2 godine prije

Kaze natovac Stoltenberg
“Kina ne dijeli americke i europske vrijednosti”.
Nije htio njih imenovati.

A ima ih mnogo, od militarizma, obojeneih revolucija, drzavnih prevrata do sankcija i bombardiranja neposlusnih.

A onda je nastavio
-Kina ne vijeruje u demokraciju… a sto on podrazumijeva pod tim, to samo on zna…i to kad poreda tenkove ispred sebe.

-Kina ne vijeruje u slobodu govora.

-Mi vidimo kako oni tlacu nacionalne manjine

-Vidimo kako oni tretiraju demokratsku opoziciju.

Sto mu to dodje “demokratska” opozicija?

To je njegov intelektualni vrhunac, kao da Kina ne bi mogla reci par primjedbi na NATO koji sam po sebi znaci North Atlantic Terrorist Organization.

2 godine prije zadnji put uredio Konspirator
Max
2 godine prije

Ovo me podsjeća na priče kako je neki Danski James Bond hvatao ratne zločince pa su mu pobbjegli u hotelu. nsa prisluškuje sve što će joj Danci?

cbolo
2 godine prije

Njemacka i francuska vlada ne prigovaraju zato sto ih Amerika spijunira, to ide u paketu kad si vazal. . Koliko ja razumijem oni prigovaraju Dancima zato jer su radili u fusu, mozda i dobijali dvije place – kao dio zapadnih vrijednosti – pa ih spijumirali i radili za Amerikance.
Inace iz zemlje slobodnih oni spijuniraju i EU kompanije pa znanje odnesu u Ameriku i dadu svojim kapitalistima.

Bosanac
2 godine prije

#ebe lud zbunjenog a zna se ko iz svega toga profitira.

Hjuyg
2 godine prije

Jedno interesantno misljenje o ovoj aferi kaze da su ovo namjerno pustili u medije da se ne bi vidjela izdaja svojih zemalja amerima koju rade eu politicari. Ovako mogu reci, pa nismo mi nista rekli, oni su nas spijunirali. Ma sve skupa jedna sprdacina od eu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI