Francuska tvrdi da su navodi o američkoj špijunaži europskih čelnika izuzetno ozbiljni i mogu imati posljedice

Spijuniranje-Hakovanje
11 komentara

Izvještaji koji govore o tome da je američka Nacionalna obavještajna agencija, uz pomoć Danske, špijunirala vrhunske europske političare, uključujući Angelu Merkel, “izuzetno su ozbiljni” ako su istiniti, rekao je francuski državni tajnik za europske poslove.

“Izuzetno je ozbiljno, moramo provjeriti jesu li naši partneri iz EU-a, Danci, počinili pogreške u suradnji s američkim službama, a nakon toga s američke strane moramo provjeriti je li doista bilo slušanja i špijuniranja političara”, rekao je Clement Beaune u intervjuu za radio mrežu France Info.

Izjava dolazi dan nakon što su europski mediji izvijestili da je američka Nacionalna obavještajna agencija navodno špijunirala europske političare, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera (koji je prethodno bio ministar vanjskih poslova), uz pomoć Danske, od 2012. do 2014. Prema danskoj javnoj radioteleviziji Danmarks Radio, američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala je danske telekomunikacijske kabele kako bi špijunirala dužnosnike u Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj i Francuskoj. Danske vojne obavještajne službe navodno su pomogle SAD-u.

Francuski državni tajnik za europska pitanja rekao je da bi situacija mogla imati “posljedice u smislu suradnje” sa Sjedinjenim Državama.

Ovakva se ponašanja mogu događati, a je li zaista došlo do špijuniranja provjerit ćemo. Između saveznika mora postojati povjerenje, minimalna suradnja, tako da su ove potencijalne činjenice ozbiljne.”

Beaune je dodao da ne zna identitet francuskih dužnosnika koji su navodno špijunirani.

Danska ministrica obrane Trine Bramsen odbila je u medijima komentirati ono što je nazvala “nagađanjem” o obavještajnim stvarima, navodi Reuters. Danska obrambena obavještajna služba, kao i američki Ured ravnatelja nacionalne obavještajne službe (DNI) i NSA, odbili su komentirati medijski izvještaj novinskoj agenciji.

francuskansaŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

valda če eu nabiti sankcije amerima? 😂😂😂

Mahatma
2 godine prije

Neće EU učinit ništa.

Deda Pera
2 godine prije

Ma to rusi hoce da posvadjaju saveznike, nebi tako nesto uradili nikada ameri, treba uvesti sankcije rusima zbog toga obavezno i jos jedne preventivno znace oni sto vec.

Mali Ivica
2 godine prije

Cijela EU treba zajednički svesti diplomatske odnose sa USA na minimum, ograničiti im broj diplomatskog osoblja na 10 – 15 osoba i odjednom svi istupiti iz NATO-a i dati rok od 5 dana da napuste Evropu svima amerikenjcima pripadnicima NATO.

Mali Mujica
2 godine prije

Amerikenjci nisu ljudi to su govna od ljudi, uskoro će u EU po ugledu na HR “ubij Srbina” početi akcija UBIJ AMERIKENJCA.

khmkhm
2 godine prije

eu ce ih mrko pogledat i poslat protestnu notu, a ameri ce se upisat od smijeha. kako ono rece viktorija…?

2 godine prije zadnji put uredio khmkhm
Max
2 godine prije

Čime bi ih SAD inače držao u šaci?

Mikojan
2 godine prije

Ti “navodi” da NSA ciljano radi prema svim čelnicima EU država i ostalog svijeta poznati su zadnjih 25 godina, nije mi jasno čemu sad čuđeje takvim informacijama !?

gigi pinna
2 godine prije

Sada će Rusija dobiti dodatne sankcije od EU gnjiležine, jer kao što je općepoznato – za Bruxelles američko go.no ne smrdi.

Scorpiorex
2 godine prije

Neki vec zaboravili da usa nisu dosle na odmor.Aviano AFI pise na tabli ( amer.ocupac.for.italy) Ramstein isto tabla ( USA o up. fort.) Znaci jos napisu velikim slovima da okupacija traje,i oisaju se od smijeha. Svi ambasadori dolaze kod Bundeskanzler/ inn na razzolare,a prosle godine Grenell se smije i kaze Gospodicni Merkel” ne nego ces tidoc u ambasadu,I to kad ti ja napravim termin” kome jos nije jasno. Pozdrav

lurker
2 godine prije

Da, biti će ozbiljnih prigovora od strane EU, dići će prst i reć i- no no 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI