Britanska obavještajna baza navodno povezana sa atentatom na šefa IRGC Sulejmanija

Qassem Sulejmani
4 komentara

Glavni general Korpusa Garde islamske revolucije (IRGC), Kasem Suleimani ubijen je u američkom vazdušnom napadu koji je Trump naredio u januaru 2020. u Bagdadu. Ubistvo je izazvalo bijes u Iranu, a Teheran ga je proglasio činom državnog terorizma.

Iranski vrhovni vojni oficir Kasem Suleimani možda je ubijen pomoću informacija koje je dostavila britanska obavještajna baza Menwith Hill u Yorkshireu, navodi The Guardian, pozivajući se na istraživački izvještaj Barnaby Pace.

Istraživanje takođe postavlja pitanje da li je britansko osoblje na ovoj lokaciji pomagalo u drugim smrtonosnim američkim napadima bespilotnim letjelicama, posebno u Pakistanu, Somaliji i Jemenu – zemljama u kojima Ujedinjeno Kraljevstvo ne učestvuje u ratu.

Izvještaj je predstavljen tokom sastanka Menwith Hill Accountability Campaign, insistirajući da se „bilo koja američka vojna aktivnost ili aktivnost američke bezbjednosne agencije koja se sprovodi na Menwith Hillu izvrši na takav način da odgovorni u potpunosti polažu račune Velikoj Britaniji“.

Pace u svom izvještaju tvrdi da britanske i američke snage „djeluju izvan nadzora javnosti i odgovornosti“, sugerišući da će se „orvelovski sistemi nadzora i vansudska pogubljenja izvršena posljednjih godina vjerovatno nastaviti“, osim ako se nešto ne promijeni.

Tehnički, Menwith Hill je baza RAF, ali njome upravlja i američka Agencija za nacionalnu bezbjednost (NSA), a na licu mjesta je 600 američkog osoblja i 500 britanskih civila, navodi The Guardian.

Ranije su u dokumentima koje je objavio uzbunjivač NSA Edward Snowden pisalo da je Menwith Hill dio velike špijunske mreže sa mogućnošću prikupljanja podataka iz stotina miliona e -poruka i telefonskih poziva dnevno. Prikupljeni podaci mogli bi se navodno koristiti u operacijama “hvatanje-ubijanje”, poput praćenja talibanskih ciljeva još 2011. i “eliminisanja” terorista u Jemenu.

Usred izražene zabrinutosti u vezi sa ubistvom Sulejmanija i navodne umiješanosti Britanije, oglasio se portparol britanskog Ministarstva odbrane.

„RAF Menwith Hill dio je svjetske odbrambene komunikacione mreže SAD, sa bazom koja podržava različite komunikacione aktivnosti”, rekao je portparol za The Guardian. „Iz operativnih bezbjednosnih razloga i zbog politike, ni naše MO ni Ministarstvo odbrane SAD javno ne raspravlja o specifičnostima vezanim za vojne operacije ili klasifikovanu komunikaciju bez obzira na jedinicu, platformu ili sredstvo ”.

Ubistvo Kasema Suleimanija, za kojeg se vjerovalo da je druga najmoćnija ličnost Irana, dogodilo se u januaru 2020. godine, kada je general boravio u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, sa ciljem da se sastane sa iračkim premijerom Adil Abdul-Mahdijem i razgovaraju o deeskalaciji tenzija sa Saudijskom Arabijom.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odobrio je smrtonosni napad bespilotnom letjelicom koji je oduzeo živote još četvorici iranskih državljana – među njima i komandantu milicije Kata’ib Hezbolah Abu Mahdi al-Muhandisu.

Dok je Washington opravdao ubistvo, rekavši da Sulejmani predstavlja “neposrednu prijetnju”, Teheran je osudio napad kao “čin državnog terorizma”, i kasnije izveo odmazdne zračne napade na američke vojne baze u Iraku, ostavljajući desetine američkih vojnika s traumatičnim povredama mozga.

iranMenwith HillnsaQassem Sulejmani
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
2 godine prije

ANGLOSAKSONSKI SMRADOVI I KUKAVICE.
ALAHRAMETILE VELIKOM GENERALU!!!!

Max
2 godine prije

Šteta Generala Sulejmanija velikog borca za svoj narod i protiv terorizma vrhunskog stratega ii legende Iranskog naroda . Pitam se je li ubijen jer je znao što se sprema?

tihobl
2 godine prije

Uvijek vrijeme pokaze da su i britanci bili umjesani.

Annabella
2 godine prije

Čemu čuđenje da su Britanci umiješani? Pa naravno da jesu, sve rade zajedno s Amerikancima, to znaju i vrapci na krovovima (samo imaju pametnijeg posla)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI