NSA navodno odbija naredbu šefa Pentagona da postavi Trampovog lojalista za glavnog branioca

NSA
4 komentara

Ovaj potez dolazi samo nekoliko dana pre očekivane predaje vlasti od predsednika Trampa izabranom predsedniku Bajdenu nakon izbora u novembru koji su naveli besne Trampove pristalice na juriš na Kapitol 6. januara. Taj događaj je naveo Trampa da postane prvi predsednik u istoriji SAD koji je dva puta opozivan.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Christopher Miller naredio je Agenciji za nacionalnu sigurnost da u subotu postavi operativca GOP-a i Trampovog lojalista Michaela Ellisa za najboljeg advokata agencije za globalno nadgledanje, izvestili su The Vashington Post i CNN pozivajući se na ukupno sedam izvora za koje se navodi da su upoznati sa situacijom.

Međutim, prema izvorima CNN-a, generalni direktor NSA Paul Nakasone, koji je izgleda ignorisao Milerova uputstva, nije ispoštovao krajnji rok do 18 sati.

Poput Milera, kojeg je i sam Trump nedavno imenovao za šefa Pentagona ubrzo nakon izbora 3. novembra da bi postigao napredak u predsednikovim obećanjima da će povući trupe iz Avganistana i Iraka, Ellis je u novembru generalni savetnik Pentagona Paul C. imenovao za generalnog savetnika NSA.

Međutim, navodno su njegovo imenovanje zadržale administrativne blokade, uključujući potrebu za polaganjem poligrafskog testa.

Ellis je viši funkcioner Republikanske stranke i pod Trampom je služio u više uloga, uključujući višeg saradnika predsednika i zamenika pravnog savetnika Saveta za nacionalnu bezbednost. Bio je među zvaničnicima optuženim za curenje informacija o potencijalno ilegalnom nadzoru Trampovog tranzicionog tima nakon izbora 2016. godine. Ellis je takođe bio umešan u pokušaj da se osudi puštanje osramoćenih memoara bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Johna Boltona zbog navodnih poverljivih materijala koji se u njima nalaze. Pre toga, Ellis je služio kao vodeći savet republikanskog predstavnika u Kaliforniji Devina Nunesa, velikog Trampovog saveznika u Kongresu.

Prema CNN-u, mesto generalnog savetnika NSA posao je državne službe, a ne političko imenovanje, što između ostalog znači da za njega nisu potrebna saslušanja u vezi sa potvrdom Senata. To bi, kako se kaže, otežalo izabranom predsedniku Bidenu pokušaj da otpusti Ellisa nakon što on preuzme funkciju 20. januara.

Agencija za nacionalnu bezbednost jedna je od najmoćnijih obaveštajnih službi u Sjedinjenim Državama i svetu i uključena je u kontroverzni i protivustavni opsežni nadzor evidencije Amerikanaca, metapodataka sa Interneta i drugih informacija.

Ogromne razmere aktivnosti agencije u Sjedinjenim Državama i širom sveta potvrdio je bivši uposlenik NSA Edward Snowden 2013. Otkrića zviždača pretvorila su ga u begunca za kojeg se traga u SAD-u, zemlji pod optužbom za kršenje Zakona o špijunaži iz 1917. i krađe državne imovine. Oni su takođe podstakli američke zakonodavce da pokušaju da zauzdaju neke aktivnosti NSA. Međutim, agencija je poslednjih godina otvoreno osujetila neke pokušaje ograničavanja njihovih aktivnosti.

edward snowdennsa
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ctahko
3 godine prije

Jozo, uozbilji se…

Deno
3 godine prije

“izvestili su The Vashington Post i CNN” 🙂

Mucke
3 godine prije

Ah sto su se stakori rastrcali zadnja dva dana ,te fort drum ,te bethesda ,te fort meads te annapolis .
Najveca budala ispadnes kad ugazis u vlastitu zamku ..

Max
3 godine prije

NSA špijunira čitav svijet tko god bio tamo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI