Osam godina nakon dramatičnog dolaska u Moskvu, bivši američki obavještajac Edward Snowden spreman je podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo

Edward Snowden
4 komentara

Osam godina nakon preseljenja u Moskvu, kako bi izbjegao optužbe za izdaju zbog curenja podataka o tajnim američkim operacijama nadzora, bivši američki obavještajni savjetnik Edward Snowden spreman je podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo.

U četvrtak je Snowdenov odvjetnik Anatolij Kucherena otkrio da je dovršio svu potrebnu dokumentaciju, koja će uskoro biti poslana vlastima. U Moskvi živi od 2013. godine, kada je proglašen traženim zbog izdavanja informacija u vezi s američkim elektroničkim špijunskim programima.

U lipnju 2013., bivši obavještajni dobavljač predao je mnoštvo tajnih materijala o britanskim i američkim programima nadzora novinarima iz Guardiana i Washington Posta, u kojima je detaljno opisano kako špijuniraju vlastite građane. Nakon što su informacije objavljene, Washington mu je opozvao putovnicu, a nakon nekoliko odbijanja iz drugih zemalja, Snowden je pobjegao u Moskvu, gdje su mu vlasti dopustile ulazak. Nakon mjesec dana života na zrakoplovnom terminalu, Snowden je dobio pravo na azil.

Od svog dolaska u Rusiju živi u emigraciji, a u SAD-u je tražen zbog kršenja dvije točke Zakona o špijunaži iz 1917. godine, kao i zbog krađe vladine imovine. Ako se vrati u SAD, mogao bi se suočiti s 30 godina iza rešetaka.

U kolovozu 2014. Snowden je dobio trogodišnju dozvolu boravka, a zatim je šest godina kasnije dobio prebivalište.

Krajem 2020. godine, Snowdenova supruga Lindsay Mills rodila je sina u Moskvi. Mjesec dana prije datuma isporuke, bivši obavještajni savjetnik otkrio je na Twitteru da su se on i Mills prijavljivali za zajedničke državljane SAD-a i Rusije.

“Lindsay i ja ostat ćemo Amerikanci, odgajajući svog sina sa svim vrijednostima Amerike koju volimo; uključujući slobodu razmišljanja i izražavanja mišljenja,” napisao je Snowden. “Naša je najveća želja da se, gdje god da živi naš sin, osjeća kao da je u svome domu.”

Otkako je ”zviždao” o obavještajnim operacijama Washingtona i otkako mu je oduzeta putovnica, Snowden se nalazio u pravnom limbu. Iako je još uvijek legalno američki državljanin, nema načina da putuje u inozemstvo. Podnošenjem zahtjeva za državljanstvo, također će postati imun na deportaciju, jer ruski zakon zabranjuje izručenje državljana zemlje u druge jurisdikcije.

Snowden je više puta otkrio svoju želju za povratkom u SAD i napomenuo da bi se odmah vratio kući ako mu se pruži prilika za pošteno suđenje. Prošlog ljeta tadašnji predsjednik Donald Trump rekao je da će ‘baciti pogled’ na pomilovanje zviždača, prije nego što će na kraju napustiti dužnost u siječnju 2021, ali to nije učinio.

edward snowdentajne operacije
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Tužna je istina da se osobe kao što je Snowden boje svi jer on previše zna a svi imaju prljave tajne. To mu čini život teškim.

cro crv
3 godine prije

JA MISLIM DA SE VISE NI AMERIKA NEMA PRAVA POZIVATI NA NEKAKVU DEMOKRATIJU.MA KAKO SE SADA PONASA DZABE JOJ SVE ONA NIJE VISE PROSTO STO JE BILA A PITANJE JE SVIH PITANJA JE LI IKADA I BILA DEMOKRATSKA JER NE ZABORAVIMO DVOPARTIZAM ISTOG TIPA VLADAJUCEG HARA I RAZARA IZNUTRA I TJERA IH DA POKAZUJU MISICE PREMA SVJETU I TRAZENJU NEPRIJATELJA DA BI UNUTRA KAKO TAKO ZATRPALI RUPE.ZASTO NPR TAJ DVOPARTIZAM KOJI SE NAPROSTO ISPREPLICE ZAVISNO O TRENUTNOJ SVJETSKOJ SITUACIJI MANJE VISE NE BI ZAMJENIO S VISE PARTIJA ILI STRANAKA NARAVNO RAZLICITOG POLITICKOG SPEKTRA.NARAVNO JESTE LI SE IKADA ZAPITALI JESU L SAVEZNE DRZAVE IKADA OSNIVALE SVOJE PARTIJE ILI STRANKE A DA ONI VLADAJUCI NISU PRETILI DA CE BITI HAOSA I UVODJENJE RATNOG STANJA PREMA TOJ ODLUCI U BILO KOJOJ SAVEZNOJ DRZAVI ESADEA.NARAVNO POZNATA JE CINJENICA DA JE LINKOLN BIO PRVI PRESJEDNIK KOJI JE UBIJEN.ZASTO JE BIO UBIJEN TO SE SAKRILO IZMEDJU… Čitaj više »

Banovina
3 godine prije

Povodom Bidenovog vulgarnog etiketiranja ruskog predsjednika, ruska vlada je izjavila da se Rusija nada najboljem s Amerikom a priprema najgorem.

Putin je vjecni optimista, mirotvorac i najbolji zivi predsjenik na svijetu.

Ako Englezi namecu nadimak onoj bivsoj warmonger Margaret Thatcher, The Iron Lady
Putin bi trebao biti posthumno prozvan ili za vrijeme zivota – Vladimir Mudri,
Vladimir the Wise

Ringo10a
3 godine prije

Ovaj lik nek se pomiri sa dozivotnim boravkom u Rusiji ili nek odvali u Americi dozivotnu robiju …
Mozda mu je bolja ova druga solucija jer stalno drobi kako obozava svoju Ameriku i njene toboznje vrijednosti.
Kaze, otisao bi u USA ako bi imao posteno sudjenje
Bas bih to volio da vidim…a trebali bi mu obecat pa da ode….koja bi mu to monumentalna pusiona bila
Ali treba da ode u USA…Nije Rusija za njega niti je on za Rusiju

3 godine prije zadnji put uredio Ringo10a
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI