Kurier: NSA umjesto terorista lovi “glavno blago” njemačkih i austrijskih tvrtki

Špijunaža - NSA
13 komentara

Nedavno je Der Spiegel otkrio da su njemački tajne službe špijunirale novinare diljem svijeta, pa čak i poznate kolumniste i urednike kuća kao što su BBC, The New York Times, France 24 i Reuters.

Ovih dana je britanska policija uhitila i glavnog organizatora hakerskih napada na Deutsche Telekom, a radi se o 29-godišnjem britanskom državljaninu, koji je uhićen u zračnoj luci Luton u Londonu. Britanska policija vjeruje da se radi o čovjeku koji je organizirao masovne hakerske napade na njemačku kompaniju i probio sigurnost računalnih sustava njemačkog diva. Naravno, sve do pronalaska pravih počinitelja su za sve bili krivi “ruski hakeri”.

Sada austrijski list Kurier piše kako potraga za teroristima i nije glavno zanimanje američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Kako se ispostavilo, NSA aktivno sudjeluje u industrijskoj špijunaži u Njemačkoj i Austriji, čime uzrokuje velike štete gospodarstvima obiju zemalja.

SAD veleposlanstvo u Austriji je priopćilo kako prodaje “NSA vilu” u Beču i da “Open Source Centar” seli u London, prenosi Kurier.

Austrijski list se pita što se događalo iza zidova zagonetne “NSA vile” u ulici Pötzleinsdorfer? Je li se centar bavio “prisluškivanjem” ili “bezazlenim” prikupljanjem podataka koji se nalaze u javnoj domeni?

U sve se počelo sumnjati nakon što je 2013. godine bivši uposlenik CIA-e, Edward Snowden, objavio “ukradene” dokumente američke Agencije za nacionalnu sigurnost, čime je “upoznao svijet” s činjenicom kako američke obavještajne agencije idu i dalje od onoga što im je zakonom dozvoljeno, piše Kurier.

“Postalo je jasno da je samo jedan mali dio NSA operacija bio lov na teroriste. NSA, kao i druge posebne agencije, aktivno se bave industrijskom špijunažom”, piše list.

Njemačka tvrtka Corporate Trust, koja pruža usluge u borbi protiv industrijske špijunaže, analizirala je sve dostupne dokumente Edwarda Snowdena, ali je njih još uvijek vrlo malo, tek nekoliko postotaka od ukupnog materijala.

“Otkrilo se da su da ne samo njemačke, nego i austrijske kompanije meta NSA.  To još nije objavljeno i čini dva posto dokumenata Edwarda Snowdena”, piše Kurier.

Autor studije, Florian Oelmaier, procjenjuje da su Amerikanci špijunirali više od tisuću austrijskih tvrtki. Meta špijunaže su čeličane, tvrtke u sektorima kao što su energija, automobilska industrija, strojarstvo, mobilne komunikacije, zrakoplovstvo, inovacije i obrambena industrija. NSA prati i predstavnike austrijskog financijskog svijeta, rekao je u intervjuu za Kurier Florian Oelmaier.

“Šteta za gospodarstvo je ogromna. U Njemačkoj ona može biti desetke milijardi eura, a za Austriju nema podataka”, dodao je.

NSA prvenstveno zanima “glavno blago” svake tvrtke, a to su sektori istraživanja, razvoja i strategije, rekao je voditelj podružnice Corporate Trust u Beču Alfred Czech. Prema njegovim riječima, zbog informacija koje prikupi NSA austrijske i njemačke tvrtke gube konkurentsku prednost u SAD-u.

“Za razliku od Rusije i Kine, NSA ima manji interes za tehnologije, nego se više zanima za cjelokupnu strategiju tvrtki. Zanima ih koju tržišnu politiku planiraju provesti, a onda informacije isporučuju konkurentskim tvrtkama u Sjedinjenim Državama”, tvrdi Alfred Czech.

“Europske obavještajne agencije nisu ni približno na razini američke Agencije za nacionalnu sigurnost”, zaključuje stručnjak njemačke tvrtke Corporate Trust. 

Veliki hakerski rat u EU, a Rusa nigdje

Corporate Trustedward snowdenFlorian OelmaiernsaŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
7 godine prije

Ovo apsolutno nije nikakva novost. Tko jos vjeruje da se stotine milijardi dolara izdvajaju zbog terorizma ?
Ameri gledaju da im se investicija isplati.

Dreamer
7 godine prije

Eh sad…idemo Austrijski i Njemacki poduzetnici,celnici velikih tvrtki,na vama je da ovakve informacije dovedete u neke glasnije medije te da se tako pokrene lancana reakcija o SADistima i njihovoj dugackoj ruci.

Michael Collins
7 godine prije

Eto vijesti – špijuni špijuniraju. Kako su neke zemlje pod udarom prvenstveno CIA-e, ne zaostaju tu puno ni Kinezi, ni Britanci, ni Francuzi, ni Rusi, tako je sam SAD pod udarom MOSSAD-a, jer su mnogi i agenti i političari sa dvostrukim državljanstvom, tako da su se hazarski štakori uvukli svugdje.
Austrija je ipak više neovisna nego Njemačka, koja bespogovorno plaća astronomske kazne koje njihovim tvrtkama nameću Ameri.
Mi, hvala na pitanju, nemamo nikakve industrije tako da nemamo ni koga ni što špijunirati.

F*Europe - America First
7 godine prije

………………NSA aktivno sudjeluje u industrijskoj špijunaži u Njemačkoj i Austriji, čime uzrokuje velike štete gospodarstvima obiju zemalja………….

To sam ja naslucivao / znao odavno.

Tocno, bas na taj nacin su US-rani uhvatili svog vazala Nijemce, to jest Volkswagen da varaju, pa su zatim uhvatili i Deutsche Bank…itd…pa su svi lijepo platili globu u americki proracun.

Spektator
7 godine prije

Elektroničko komuniciranje otvara sasvim nove dimenzije “špijuniranja”. Danas se prate i analiziraju emailovi, društvene mreže, razgovori na mobitelima i drugo. Čudesni pojam je Big Data, superračunala sa softverima koji su u stanju obraditi tu golemu količinu informacija i povezati ih s nama, organizacijama, institucijama i državama. Mi svi smo radi malo dodatnog komfora i brzine potpuno izložili svoju privatnost Velikom Bratu. Zažalit ćemo, ali već je kasno…

Jupiter
7 godine prije

Kada je Engleska imala obaveštajnu službu,u Americi su bizoni šetali slobodno a
indijanci su pušili lulu mira iz zadovoljstava.

jale
7 godine prije

Sada kada su okovi liberalno-korporativne diktature oslabili na površinu izbija svo smeće i smrad zapada. Licemjerje bez presedana u svjetskoj istoriji. Dokaz da je savezništvo sa Amerikancima – mačak u vreći.

Igor
7 godine prije

Molim sve da pogledaju video od 15min i tada ce shvatiti da je Snowden stara price koju ameri rusima zele podvaliti… Trojanac 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI