Veliki hakerski rat u EU, a Rusa nigdje

Uhićenje hackera
7 komentara

Već tjednima njemačke vlasti optužuju Rusiju za hakiranje njemačkih kompanija i političara, jer Kremlj navodno želi utjecati na ishod izbora za Bundestag. U studenom je izveden veliki broj hakerskih napada na Deutsche Telekom, a Berlin je odmah optužio ruske hakere za ove napade.

Iako je vijest teško pronaći u masovnim medijima, specijalizirani britanski portal Security Affairs je ovih dana objavio vijest da je britanska policija uhitila glavnog organizatora hakerskih napada na Deutsche Telekom, a radi se o 29-godišnjem britanskom državljaninu, kojega su vlasti u srijedu uhitile u zračnoj luci Luton u Londonu. Britanska policija vjeruje da se radi o čovjeku koji je organizirao masovne hakerske napade na njemačku kompaniju. Dakle, “neuki Rusi” ili nisu ni pokušavali ili nisu uspjeli probiti sigurnost računalnih sustava njemačkog diva.

Agenti britanske Nacionalne kriminalističke agencije (NCA) imaju čovjeka za kojeg se sumnja da je proveo masivne napade na Deutsche Telekom i naštetio radu za više od 900 000 rutera u studenom 2016.

Pogođeni ruteri su od strane Deutsche Telekoma bili korišteni za pružanje usluga telefonije i fiksne televizije.

Problemi trajalo najmanje dva dana, na napad je počeo je u nedjelju 27. studenog, oko 17.00 sati po lokalnom vremenu.

Korisnici Deutsche Telekoma diljem zemlje se nisu mogli povezati s mrežom koju im pruža tvrtka. Vijest o uhićenju je potvrdila njemačka Savezna krim policija (BKA).

Njemačka policija iz grada Kölna je identificirala osumnjičenog i izdala međunarodnu tjeralicu. Priopćeno je da je napad uzrokovao ozbiljne probleme njemačkim građanima.

“Cilj vala napada je bio preuzeti rutere i integrirati ih u bot mrežu kojom upravlja optuženik, a onda bi provodio takozvane DDoS napade”, navodi se u priopćenju njemačke Savezne krim policije.

Tužitelji vjeruju da je haker koristi modificiranu verziju zastrašujućeg zloćudnog softvera MIRAI.

Njemačka Savezna krim policija je potvrdila da će vlasti u Velikoj Britaniji izručiti 29-godišnjeg muškarca Njemačkoj, gdje će se suočiti s optužbama za računalnu sabotažu, a mogao bi biti osuđen na kaznom do 10 godina zatvora.

Međutim, nisu ni Nijemci nevini, posebice, ako govorimo o državnim službama.

Der Spiegel: Njemački tajne službe špijunirao novinare diljem svijeta

Popis objekata nadzora uključuje medije kao što su BBC, The New York Times, France 24 i Reuters.

Njemačke tajne službe su špijunirale novinara širom svijeta, prema Der Spiegelu, a špijunirani su medijski dopisnici s visokom reputacijom u cijelom svijetu.

Na primjer, 2006. godine je njemački ministar zadužen za rad inozemnih obavještajnih službi postao zainteresiran za aktivnosti belgijskog novinara Arnauda Zaytmana, koji je u početku radio za BBC, a zatim za France 24. Novinaru je prisluškivan telefon, a on o svemu nije znao ništa.

Od 1999. godine su njemačke tajne službe prisluškivale najmanje 50 brojeva telefona, telefaksa i adresa internetske pošte novinara i urednika širom svijeta, nastavlja Der Spiegel.

Lista sadrži kontakte The New York Timesa u Afganistanu, kao i broj mobilnih i satelitskih telefona Reutersa u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji. Predmeti nadzora su bili i nezavisni listovi u Zimbabveu, kao što je Daily News, ali i službene tiskovne agencije Kuvajta, Libija i Indije, kao i sindikata novinara Nepala i Indonezije. Istovremeno je njemačka služba špijunirala ne samo rad regionalnih i središnjih ureda, nego i novinarske bilješke.

Međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” sustavno nadziranje novinara naziva “monstruoznim napadom na slobodu medija” i “kršenjem Ustava bez presedana”. Čelnik njemačke podružnice “Kršćanskog svijeta” podsjeća “kako je ovo neprihvatljivo narušavanje slobode tiska od strane njemačkih vlasti, jer je to neotuđivo ljudsko pravo, koje se, naravno, također odnosi i na strane novinare”.

Deutsche TelekomhackerMIRAINCAuhićenje
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
USA exceptional
7 godine prije

Natovski lov na vjestice.

Baba Vanga
7 godine prije

Ocigledno je da su Rusi savladali tehnologiju bolje od onih koji su je i stvorili,idemo ubrzano u drugi svjet i bolji zahvaljujuci Rusima ali borba je tek pocela

jale
7 godine prije

Histerija, brale, opasna histerija vlada Evropom!!!

Zvrk
7 godine prije

#blamePutin

Baba Vanga
7 godine prije

Nemogu ja nekome objasniti sta znaci bolji svjet ako on uziva u sadasnjem uredjenju i gleda negativno na buducnost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI